Alimente care fac rău creierului. Ar fi bine să le eviți

Anumite produse ar putea dăuna sănătății creierului, efecte ce pot fi resimțite mai ales odată cu înaintarea în vârstă. Ce alimente nu sunt bune pentru creier?

Margarina

Margarina conține grăsimi trans, care au fost asociate cu un risc crescut de boli de inimă și alte probleme cronice de sănătate, printre care și efecte negative asupra creierului. Uleiurile vegetale din care se face margarina nu sunt solide la temperatura camerei; pentru a le solidifica, oamenii de știință din domeniul alimentar le schimbă chimic structura folosind un proces cunoscut sub numele de hidrogenare.

Aceasta implică expunerea uleiurilor la căldură ridicată, presiune mare, hidrogen gazos și un catalizator metalic. Hidrogenarea schimbă o parte dintre grăsimile nesaturate în grăsimi saturate, care sunt solide la temperatura camerei și, de asemenea, măresc durata de valabilitate a produsului. Din păcate, grăsimile trans se formează ca produs secundar. Un aport ridicat de grăsimi trans industriale a fost legat de un risc crescut de boli cronice. Din acest motiv, autoritățile sanitare sfătuiesc populația să limiteze consumul de margarină.

Alcoolul

Deși este puțin probabil ca un singur pahar de vin pe zi să facă rău creierului, alcoolul în exces afectează direct căile de comunicare ale creierului cu corpul. Cu cât bei mai mult, cu atât devine mai dificil să procesezi informații noi sau să îți amintești diverse lucruri din trecutul îndepărtat sau apropiat. Alcoolul te poate face, de asemenea, să te simți confuz sau deprimat. 

În timp, pot apărea leziuni ale lobului frontal. Această zonă a creierului este responsabilă pentru controlul emoțional, memoria pe termen scurt și judecata, pe lângă alte roluri vitale. Abuzul cronic de alcool poate provoca, de asemenea, leziuni permanente ale creierului, ceea ce poate duce la sindromul Wernicke-Korsakoff, o tulburare cerebrală care afectează memoria.

Alimentele și băuturile cu zahăr

Dacă vrei să îți păstrezi mintea cât mai ascuțită pe măsură ce îmbătrânești, evită pe cât posibil alimentele și băuturile cu zahăr. Cercetările au arătat că persoanele care consumă băuturi îndulcite cu zahăr sunt mult mai susceptibile de a avea probleme cu memoria.

Unul studiu extins în care au fost analizate 23.245 de persoane a corelat consumul de zahăr cu depresia, constatând că un aport mare de zahăr a fost asociat cu o incidență mai mare a acestei afecțiuni. Studiile efectuate pe diabetici, pe termen lung, arată leziuni cerebrale progresive care duc la tulburări de învățare, memorie, viteză motorie și alte funcții cognitive. Expunerea frecventă la niveluri ridicate de glucoză diminuează capacitatea mentală, deoarece nivelurile mai mari de HbA1c au fost asociate cu un grad mai mare de contracție a creierului.

Băuturile cu îndulcitori artificiali

Dacă băuturile răcoritoare obișnuite nu sunt bune, atunci cele fără zahăr ar trebui să fie bune, nu? Răspunsul este „nu”, în cazul în care zahărul a fost înlocuit cu anumiți îndulcitori artificiali. Cercetările au descoperit că persoanele care beau un suc din comerț, acidulat și îndulcit, pe zi, au o probabilitate de aproape trei ori mai mare de a avea un accident vascular cerebral sau de a dezvolta demență. Oamenii de știință consideră că îndulcitorii artificiali pot fi responsabili pentru aceste efecte.

Un studiu recent a arătat că aportul de îndulcitori artificiali afectează în mod negativ activitatea microbiană intestinală care poate cauza o gamă largă de probleme de sănătate. Îndulcitorii artificiali analizați în studiu au fost în număr de șase, printre care unii extrem de des folosiți: aspartamul, sucraloza și zaharina.

Prăjelile

Oamenii care mănâncă multe alimente prăjite și procesate tind să se descurce mai greu la testele care măsoară abilitățile lor de gândire. Printre altele, aceste plăceri vinovate provoacă inflamații în organism, care pot deteriora vasele de sânge care alimentează creierul. 

Gogoșile

Aceste delicii gastronomice sunt analizate separat, deoarece nu doar că sunt prăjite, dar sunt și încărcate cu zahăr, o combinație nefericită atunci când vine vorba de sănătatea creierului. Procesul de prăjire în baie de ulei și excesul de zahăr duc împreună la sporirea inflamației din corp. În plus, majoritatea gogoșilor conțin grăsimi trans, un alt ingredient de care creierul nu are nevoie pentru a-și menține sănătatea.

Untul și brânzeturile grase

Untul și brânzeturile grase conțin multe grăsimi saturate. Când vine vorba de sănătatea creierului, lactatele cu conținut scăzut de grăsimi sunt, în general, alegerea mai sănătoasă.

Sosurile din comerț

Multe dintre sosurile din comerț au cantități surprinzător de mari de sirop de porumb bogat în fructoză și alți aditivi, conservanți, potențatori de gust și coloranți. Nu este așa de grav dacă, o dată pe lună, mănânci un sos din comerț, dar e bine ca, pentru consumul obișnuit, să-ți prepari sosurile în casă. Sosurile sănătoase se prepară ușor, în funcție de preferințe și de felurile de mâncare preparate. Poți face acasă sosuri din combinații de ingrediente cum ar fi ulei de măsline, oțet de mere, sare și piper ori ulei presat la rece de floarea-soarelui, lămâie, ardei iute și sare sau iaurt simplu amestecat cu usturoi și ierburi aromatice.

sursa

Cum să elimini kilogramele după mesele copioase de sărbători

Adesea mâncăm în exces în timpul sărbătorilor de iarnă, iar corpul nostru are nevoie de recuperare după mesele de Crăciun și Anul Nou. Iată câteva sfaturi pentru a-ți detoxifia organismul și pentru a topi kilogramele în plus, informează unica.md.

Crăciunul și Anul Nou sunt cele mai așteptate sărbători din an. Odată cu întâlnirile de familie, mesele îmbelșugate, petrecerile și nopțile lungi, avem tendința invariabil să ne răsfățăm cu delicii, gustări și băuturi spirtoase care aduc nu doar oboseală, mahmureală, ci și sentimentul de vinovăție. În corpul nostru se formează un dezechilibru și este nevoie ca în următoarea perioadă să avem mai multă grijă de el pentru a-l readuce la forma inițială. 

Un specialist în asistență medicală preventivă a oferit câteva sfaturi, într-un interviu pentru The Health Site, pentru a-ți detoxifia corpul după săbători. Kanchan Naikawadi consideră că este important să-i oferim corpului mai multă atenție imediat după mesele de Crăciun și petrecerile de Anul Nou. 

Crește aportul de lichide

Una dintre cele mai simple și eficiente metode de a-ți detoxifia corpul după petrecerile de Crăciun și Anul Nou este creșterea aportului de lichide, potrivit lui Kanchan Naikawadi. Aportul de lichide ajută la hidratarea organismului, la inițierea refacerii musculare și la eliminarea toxinelor. Ceaiul verde, sucul de Aloe Vera sau Amla, scorțișoară în apă fiartă, ceai de turmeric, apă fierbinte cu lămâie și miere sunt câteva băuturi pentru a-ți menține metabolismul pe drumul cel bun și sunt opțiuni grozave și super sănătoase,  deoarece oferă proprietăți de detoxifiere remarcabile.

Mâncare ușoară

Adesea mâncăm în exces în timpul sărbătorilor și petrecerilor. Mesele pline de alimente prăjite și grase, dulciurile și mâncărurile picante sunt aroma oricărei sărbători. Așa că, după petrecerea de Revelion, este foarte important să ai grijă de dieta ta. Adaugă alimente sănătoase, fructe proaspete și legume cu frunze verzi la mesele tale zilnice. Mănâncă mai multă salată cu seminte sănătoase precum chia sau in și renunță o perioadă la grăsimi.

Nu sări peste antrenamente

Încearcă să urmezi zilnic o rutină fixă ​​de antrenament. Asigură-te că faci mișcare cel puțin o oră pe zi pentru a-ți menține sănătatea fizică și psihică. Yoga și meditația sunt opțiuni grozave pentru a restabili nivelurile de energie și pentru a te ajuta să te simți sănătos. De asemenea, exercițiile fizice te vor ajuta să transpiri și să arzi caloriile suplimentare pe care le-ai consumat în această perioadă. O dată pe an este greu să reziști delicateselor petrecerii de Crăciun și Anul Nou, dar pentru a obține un Indice de Masă Corporală (IMC) sănătos, trebuie să urmezi principiile alimentației sănătoase pentru a reduce riscul de creștere nedorită în greutate.

Salamul și cognacul – cele mai calorice alimente, pe masa de Revelion!

Aşteptăm cu nerăbdare petrecerea de Revelion. Dar ce mâncăm ca să nu punctăm în kilograme? Vei rămâne surprinsă să afli care dintre  bucatele de pe masa de sărbători îngrașă cel mai mult.

separator

Christmas Turkey Dinner
Cel mai caloric şi nociv produs de pe masa de sărbători este salamul,  care are peste 400 kcal/100gr. Mai simplu spus, ai mâncat 100 gr. de salam, trebuie să faci o oră de sport ca să arzi aceste calorii.

mezeluri-1

Aperitivul din carne cu cele mai puţine calorii este șnițelul din piept de pui– 164 kcal/100gr.

Din categoria brânzeturi, cel mai caloric este caşcavalul – 283 kcal/100 gr., iar brânza sărată de vaci are 201 kcal/100 gr.

branzeturi

Nelipsită de pe masa de sărbători este şi scrumbia afumată, care ne oferă 211 kcal/100 gr.
47986880 - smoked kipper with tomato and parsley on a wooden board
Dacă te gândeşti să înlocuieşti pâinea albă cu pâinea neagră în speranța că e mai puțin calorică, atunci află că ai de câștigat doar 30 de kcalorii.

Paine albă are  274 kcal/100 gr.

Paine neagră are 242/100 gr.

paine

Şi cum o masă festivă fără salate nu există, iată câte kcal au salatele tradiţionale:
salate
Olivie – 150 kcal/100 gr.

Şuba  – 209 kcal /100 gr.

Salata de crabi cu cartofi – 262 kcal/100 gr.

Mese festive fără carne, la moldoveni nu există. De aceea, în loc de carne de porc (316 kcal/100gr.) consumă carne de găină (175 kcal/100 gr.) sau carne de vită (104 kcal/100 gr.)

Şi dacă e chef, atunci să fie chef! Cea mai calorică băutură este cognacul care are kcal 239/100 gr. urmat de votkă  (231 kcal/100 gr.).
78-silvestr-silvester-saint-sylvestre-silvester-szilveszter-2013-san-silvestro-oudejaarsavond-revelion-1053-1086-1074-1099-1081-1075-1086-1076-silvester

Deci o sută de grame de cognac este mai caloric decât o sută de grame de carne de pui!

Poţi bea vin roşu sec (75 kcal/100 gr.) sau vin spumant demisec (72 kcal/100 gr.)

Specialiştii în nutriţie ne recomandă să renunţăm la dulciuri,  dacă bem alcool. Pentru că ne vom îmbăta mult mai repede, deoarece zahărul transportă mai rapid alcoolul în sânge.

Ce desert alegem?

Desigur fructele, în special, ananasul care ajută la digestie.

100 de grame de:

Prune cu frişcă are 281 kcal

Tortul ”Cuşma lui Guguţă”  – 325 kcal

Ciocolata cu lapte – 395 kcal
fructe
În schimb mandarinele, portocalele, clementinele au  aproximativ 40 kcal/100 gr.

Nu consuma la masa de sărbători  banane, conţin 89 kca/100gr. şi se digeră mult mai greu în comparaţie cu alte fructe.

Îţi urăm poftă bună la mâncarea sănătoasă și puțin calorică!



Ce să mănânci dimineaţa ca să slăbești pe parcursul zilei

Dacă îți dorești să slăbești trebuie să ai mai grijă ce mănânci dimineața. Un mic dejun sănătos te poate ajuta să scapi de burtă, oferindu-ți o stare de bine. Astfel, dacă vrei să fii în formă dimineaţa trebuie să mănânci grăsimi sănătoase, proteine şi foarte puţini carbohidraţi, scrie unica.ro.

1. Nucile, alunele de pădure, migdalele sau caju sunt alegerea perfectă pentru un mic dejun ideal, mai ales dacă nu ai timp să îți gătești ceva, fiind pe fugă. Acesta conţin grăsimi sănătoase, care sunt foarte importante atunci când vrei să slăbeşti.

2. Și avocado este perfect pentru un mic dejun sănătos. Acesta este bogat în grăsimi sănătoase mononesaturate.

3. Ouăle conțin grăsimi bune, vitamine. şi proteine. În plus, se gătesc foarte repede. Poți adăuga câteva legume crude şi ai obţinut micul dejun ideal. Atenție însă, evită ouăle prăjite dimineața deoarece uleiul îngrașă. 

4. Lactatele sunt potrivite la micul dejun. Iaurtul, brânza sau o combinaţie de brânză şi smântână, îţi poate asigurai necesarul de calciu şi proteine pentru întreaga zi.

6. Seminţele sunt sățioase și sănătoase. Poţi să alegi seminţe de chia, de cânepă, de in sau de susan. Toate sunt bogate în grăsimi sănătoase, necesare pentru cei care vor să scape de burtă.

7. Și peștele face parte din categoria grăsimilor sănătoase. Alege un peşte gras, de exemplu macrou sau somon. Sunt bune şi conservele dacă le alegi pe cele în suc propriu sau în ulei de măsline.

8. Legumele te vor ajuta să te saturi cu puține calorii. Dimineața poți mânca roşii, castraveţi, ardei gras, dovlecei sau morcovi.

Femeia din Edineț, dispărută în ianuarie, a fost găsită fără suflare la Brătușeni
Articolul anterior
Furt în proporții deosebit de mari! Un tânăr a spart lacătul de la ușa unui local din Capitală și a sustras zeci de mii de lei
Articolul următor