Chiar dacă nu are mușchi, trebuie să știi că, de fapt, creierul este un mare consumator de energie, iar pentru a te bucura de energie și vitalitate, fie că mergi zilnic la muncă ori studiezi din greu pe băncile facultății ori a școlii, trebuie să ai o dietă bogată în nutrienți și un stil sănătos de viață, Așadar, iată care sunt alimentele ce cresc puterea de concentrare și elimină oboseala în zilele solicitante.
Asadar, iata ce trebuie sa consumi pentru a avea un randament mai bun:
1. Fructe de avocado
Aceste fructe sunt pline de de grăsimi mono săturate, sănătoase. Acestea ajută la menținerea unui nivel de zahăr scăzut în corp și oferă pielii un aspect strălucitor și elasticitate. De asemenea, datorită conținutului mare de vitamina K și folat, aceste minunate fructe previn formarea de cheaguri de sânge în creier și îmbunătățesc funcția cognitivă, memoria și concentrarea.
2. Sfecla
Consumul de sfeclă ajută la reducerea inflamațiilor și aduce un aport nemaipomenit de antioxidanți, care curată sângele de toxinele ce ar putea ajunge în creier. Totodată, nitratii naturali din sfeclă stimulează circulația sângelui la nivelulul creierului, mărind astfel performanță mentală. Sucul de sfeclă este recomandat și sportivilor după ce au depus un efort fizic mare, pentru că oferă energie și înlătura senzația de epuizare psihică.
3. Afinele
Afinele sunt alimentele cele mai bogate în antioxidanți. În plus, conțin și cantități considerabile de vitamina C, vitamina K, fibre și acid galic. Tot acest mix ajută la protejarea creierului de degenerare și stres.
4. Broccoli
Datorită nivelului ridicat de vitamina K și colină (vitamina B7, numită și vitamina memoriei), consumul de broccoli îmbunătățește memoria, iar atunci când aai o memorie bună, concentrarea este și ea mult sporită, pentru că accesezi mai ușor informația stocată în materia cenușie. De asemenea, o singură cană de broccoli furnizează 150% din necesarul zilnic de vitamina C, bună pentru recuperarea fizică și psihică.
5. Nucile
O cană de nuci pe zi te va ajută să-ți îmbunătățești considerabil sănătatea cognitivă. În plus, acestea conțin mulți antioxidanți, vitamine și minerale care contribuie la menținerea sănătății mentale. De exemplu, vitamina E din nuci previne apariția bolilor psihice.
6. Ciocolata neagră
Ciocolată cu o concentrație mare de cacao este plină de flavonoli, care îmbunătățesc circulația sângelui către creier. În perioadele în care creierul e supus la un efort psihic mare, pentru recuperare, doctorii vor recomandă consumul a câteva bucăți de ciocolată neagră, cu o concentrație de cacao de peste 70%.
7. Ulei de măsline
Datorită conținutului mare de polifenoli, consumul de ulei de măsline îmbunătățește capacitatea de concentrare, dar și de stocare a informației în materia cenușie. Totodată, studiile arată că uleiul de măsline protejează creierul de boli devastatoare precum Alzheimer. Însă, pentru a beneficia de aceste efecte pozitive, uleiul de măsline trebuie consumat în salate, la temperatura camerei, în niciun caz utilizat la gătit, pentru că prin preparare termică își pierde proprietățile pozitive.
8. Legume cu frunze verzi
Includerea legumelor cu frunze verzi (varză kale, spanac, salate etc.) în dietă zilnică poate preveni demență, cel puțîn așa arată studiile recente. Dintre toate, varză kale e cea mai bună, o singură porție având peste 684 % din doză zilnică recomandată de vitamina K. Această vitamina este bună în prevenirea hemoragiilor, afecțiunilor pielii, scade riscul de atac de cord, reduce riscul de menstruatii abundente și dureroase, împiedică formarea pietrelor la rinichi, va poate feri de greață, stări de vomă, osteoporoză, artrită etc.
9. Rozmarin
Acidul carnosic, unul dintre principalele ingrediente din rozmarin, protejează creierul de neurodegenerare. Acest compus se găsește în cantități mari în uleiul de rozmarin, care ne protejează de Alzheimer, accidentele vasculare și îmbătrânirea creierului. Așadar, combinând și alternând aceste 10 alimente în dietă zilnică, îți vei îmbunătăți puterea de concentrare, memoria și, în general, starea de bine.