Sindromul ovarului polichistic este o afecțiune metabolică și hormonală, manifestată prin rezistență la insulină, nivel ridicat de colesterol, hirsutism, cicluri menstruale neregulate, infertilitate, creșterea poftei de mâncare, creștere în greutate.
În caz de ovare polichistice este necesară consultația medicului specialist și administrarea unui tratament medical adecvat. Dat fiind faptul că afecțiunea are la bază dereglări hormonale și metabolice, eliminarea unor alimente din dietă poate ajuta la gestionarea simptomelor. Ce alimente trebuie evitate dacă ai sindromul ovarului polichistic?Alimente cu indice glicemic ridicat
Gestionarea nivelurilor de insulină din sânge este esențială pentru femeile cu ovare polichistice. Cu toate acestea, alimentele indice glicemic crescut pot determina creșterea bruscă a nivelului zahărului din sânge, ceea ce duce la o creștere a producției de insulină. De aceea, alimentele cu indice glicemic ridicat trebuie evitate cât mai mult posibil. Exemple de alimente cu indice glicemic mare sunt: cereale, pâine albă, chifle, biscuiți și baghete, băuturi răcoritoare și dulciuri, prăjituri și plăcinte, paste și orez alb, cantități mari de nuci și sucuri de fructe, iaurturi cu arome, înghețată.
Produse lactate
Un anumit tip de proteină din lapte poate chiar limita procesarea testosteronului în organism și ascensiunea fără scăderea nivelului de testosteron poate agrava simptomele sindromului ovarului polichistic (PCOS).
Produse din soia
Mulți oameni care au intoleranță sau evita produsele lactate, produsele din soia găsesc un înlocuitor sănătos. Cu toate acestea, femeile cu sindromul ovarului polichistic trebuie să știe că produsele din soia conțin fitoestrogeni care pot modifică funcția endocrină și ar putea provoca scăderea fertilității. Soia poate provoca, de asemenea, o întârziere în ovulație, ceea ce poate fac mai rău pentru femeile cu sindromul de ovare polichistice și care încearcă să conceapă.
Grăsimi nesănătoase
Grăsimile nesănătoase sunt printre cele mai grave alimente care trebuies evitate cu PCOS. Grăsimile nesănătoase includ grăsimi hidrogenate, grăsimi trans și grăsimi săturate. Grăsimile nesaturate pot fi găsite în produsele lactate și în carnea grasă. Acest tip de grăsime poate agrava simptomele PCOS prin creșterea nivelurilor anormale de grăsimi din sânge și producerea de estrogen. Grăsimile trans și grăsimile hidrogenate se găsesc în alimentele procesate, în margarină și în ulei de gătit. Acestea pot crește riscul de diabet și de boală coronariana care pot duce la un atac de cord la femeile cu sindrom ovarian polichistic.
Cafeaua și alcoolul
Este bine cunoscut faptul că 4 sau mai multe cești de cafea pe zi pot afecta fertilitatea la femei. Cofeina poate crește nivelurile de estradiol, un hormon estrogen, care afectează menstruația și ovulația la femei. Deoarece ovarele polichistice are deja un impact direct asupra fertilității, cofeină poate face lucrurile să se înrăutățească.
Alimente procesate
Alimentele procesate sunt, de asemenea, printre cele mai grave alimente care trebuiesc eliminate din dietă. Aditivii cum ar fi produsele chimice, conservanți și arome artificiale în produsele alimentare procesate pot declanșa inflamația, care, la rândul sau, va crește nivelul de insulină în organism și pot provoca simptome grave. Evitați alimentele procesate, cum ar fi carnea afumată, supe la plic, conserve, nuci sărate și chips-uri.
Îndulcitori artificiali
Îndulcitorii artificiali pot afecta modul în care organismul răspunde la zahăr sau carbohidrați atunci când este consumat. Acestea au fost, de asemenea, legate de o creștere a nivelurilor de testosteron și estrogen și sunt cunoscute că agravează inflamația, ceea ce face simptomele PCOS mai grave. Mai mult, îndulcitorii artificiali pot determina, de asemenea, creșterea concentrațiilor de insulină după consumarea acestora.
Deoarece îndulcitorii artificiali sunt mult mai dulci decât zahărul, gustul dulce poate declanșa corpul să se pregătească pentru un aport mare de calorii. Atunci când acest lucru nu se întâmplă, corpul devine confuz și fie solicită mai multă hrană, arsuri sau mai puțînă energie, ceea ce duce la creșterea în greutate. În timp ce creșterea în greutate este un alt factor de risc pentru sindromul ovarului polichistic.