Alimente recomandate pe timp de caniculă

Ce alimente mâncăm pe timp de caniculă? Cele care se digeră ușor sunt benefice pentru organism, iar pe parcursul verii, când temperaturile sunt ridicate, sunt mai mult decât indicate. În general, trebuie să optăm pentru produse cu un conținut ridicat de apă și dacă vrem să avem un stil de viață echilibrat pe tot parcursul anului, scrie unica.ro.

Însă, în sezonul cald, organismul depune, într-adevăr, un efort mai mare pentru a digera preparatele mai grele, bogate în grăsimi. Supele, salatele, ceaiurile reci sau smoothie-urile sunt un mod inteligent de a ne hidrata și, totodată, de a consuma alimente sănătoase și bogate în vitamine. În plus, fructele și legumele proaspete conțin în mod natural mai multă apă și se află astfel în fruntea listei cu alimente recomandate pe timp de caniculă. Prin urmare, consumul de produse ușoare, în forma lor naturală, contribuie semnificativ la nivelul de hidratare optim al corpului.

Ce alimente mâncăm pe timp de caniculă

Nu mai este un secret că pepenele reprezintă o gustare ideală, iar pe lângă beneficiile cunoscute deja, acest fruct poate contribui la gestionarea diabetului și chiar la prevenirea riscului de a dezvolta boli de inimă și astm.

Pepenele este un fruct hidratant, bogat în micronutrienți, cu o mulțime de vitamine, fiind în același timp slab caloric. Conține aproximativ 45 de calorii /100 g, vitamina C și vitamina A, contribuind și la pierderea în greutate, datorită senzației de sațietate pe care o aduce. „O dietă sănătoasă este de obicei alcătuită din alimente bogate în nutrienți din toate grupele de alimente majore, de exemplu proteine slabe, cereale integrale, grăsimi sănătoase, fructe și legume cât mai colorate. Obiceiurile alimentare sănătoase includ, de asemenea, înlocuirea alimentelor care conțin grăsimi trans, sare adăugată și zahăr, cu opțiuni mai nutritive.

Vara avem la îndemână o mulțime de opțiuni în ceea ce privește legumele și fructele, acestea sunt bogate în vitamine, apă și sunt și foarte gustoase”, spune Dr. Corina Zugravu, Președintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție.

Porumbul, benefic pentru digestie Porumbul este una dintre cele mai simple și delicioase gustări ale verii. Face parte din familia cerealelor integrale și ajută la scăderea riscului de boli cronice precum bolile de inimă și diabetul de tip. Fibrele insolubile din porumb ajută la digestie, materiile alimentare trecând mai ușor prin tractul gastrointestinal și prin intestin.

În plus, conține o varietate de vitamine și minerale, de exemplu, este o sursă excelentă de potasiu, un nutrient esențial. Potasiul poate contribui la reglarea sistemului circulator, menținând un flux sanguin adecvat. Porumbul conține luteină, un carotenoid asemănător vitaminei A care se găsește mai frecvent în fructe și legume. Luteina este cunoscută pentru reducerea riscului de cataractă și alte afecțiuni oculare. De asemenea, porumbul este bogat în fibre alimentare, care sunt necesare pentru menținerea unui stil de viață sănătos.

Berea fără alcool conține peste 90% apă Având în componență peste 90% apă, dar și cereale, hamei și drojdie, berea furnizează organismului vitamine, minerale și antioxidanți. În plus, conform unui studiu realizat sub egida Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție, berea ajută la diminuarea țesutul adipos, deoarece arderile cresc în timpul mișcării, iar corpul este mai hidratat chiar și după efort fizic. Berea fără alcool poate favoriza o îmbunătățire a hidratării corporale, în special datorită cantității ridicate de apă din compoziție, dar și a vitaminelor și mineralelor: calciu, vitamine de tip B, magneziu, sodiu, fier și potasiu.

În plus, băuturile bogate în fibre, cum este berea, ar putea avea un efect protector la nivel cardiovascular, mai ales dacă sunt integrate într-un stil de viață sănătos.

Alimentele pe care trebuie să le ocolim. Ne otrăvesc și duc la apariția cancerului

Cât de des ne gândim la alimentele pe care le consumăm și la efectele pe care le au asupra sănătății noastre? Un stil de viață sănătos nu se reduce doar la activitatea fizică, ci și la alegerile alimentare pe care le facem zilnic. Specialiștii avertizează că unele alimente comune pot fi toxice și pot favoriza apariția unor afecțiuni grave, inclusiv cancerul, scrie realitatea.net.

Într-un interviu recent, cunoscutul medic cardiolog, dr. Cezar, a discutat despre alimentele care ar trebui evitate din cauza impactului lor negativ asupra sănătății. Printre acestea se numără prăjelile și uleiurile din semințe, care, deși sunt consumate frecvent, pot crea inflamații în organism și pot favoriza apariția cancerului. Dr. Cezar subliniază importanța limitării consumului acestor alimente, chiar dacă nu este întotdeauna posibil să le evităm complet.

„Niciodată nu zic niciodată, dar să fie cât mai rar. Pe primul aș pune prăjelile, uleiurile din semințe, ulei de floarea soarelui prăjit, ceea ce foarte multă lume consumă. Trebuie consumat cât mai rar posibil, nu niciodată. Prăjeala e favorizantă pentru apariția cancerului, creează inflamație și deteriorează anumite structuri, anumite molecule și corpul folosește energie să repare ceea ce s-a stricat.”, a declarat dr. Cezar.

Pe locul do i în lista alimentelor de evitat se află zahărul, iar pe locul trei, făinoasele. Dr. Cezar explică că grâul modificat genetic din făină și cereale poate cauza inflamații în organism. Recomandarea sa este să alegem produse din grâu integral și să consumăm făinoasele cu moderație.

„Eu mănânc paste de patru ori pe lună să zicem, în medie, dar încerc să aleg paste dintr-un grâu integral mai scump, dar mâncând rar, nu e o problemă. Cea mai mare problemă a societății este lipsa de mișcare. Dacă ar face sport, atunci nu sunt neapărat atât de nocive aceste alimente.

Pe locul patru aș spune excesul de proteine de origine animală. Adică mâncăm prea multă carne, în raport cu munca fizică pe care am făcut-o. Nu trebuie consumată în fiecare zi, dar a renunța de tot la carne se poate asocia cu foarte multe carențe.(…)”, a completat specialistul.

Excesul de proteine de origine animală este un alt factor de risc pentru sănătatea noastră, potrivit medicului. Consumul excesiv de carne poate duce la diverse probleme de sănătate, mai ales în lipsa activității fizice adecvate.

Cât de periculoase sunt ouăle dacă sunt consumate în cantități mari

În plus față de aceste alimente, există și riscul de intoxicație alimentară asociat cu ouăle, mai ales atunci când sunt consumate crude sau insuficient gătite. Bacteriile precum Salmonella pot fi prezente în ouă și pot provoca boli grave. Pentru a minimiza riscul, se recomandă alegerea ouălor pasteurizate și gătirea lor corespunzătoare.

Este important să fim conștienți de alegerile noastre alimentare și să ne informăm corect pentru a menține sănătatea și bunăstarea noastră pe termen lung.

ANSA retrage din comerț peste 23 tone de banane cu un conținut depășit de pesticide

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) informează consumatorii că, în cadrul Programului Național de Monitorizare a conținutului de nitrați și a reziduurilor de pesticide în produsele alimentare de origine vegetală provenite din import pentru anul 2024, s-a depistat un lot de „BANANE”, cu depășirea limitei maxime admisibile al reziduului de pesticid Clorpirifos, țara de origine Ecuador.

Pentru a garanta consumatorilor produse alimentare sigure ANSA a dispus, în mod urgent, retragerea lotului nominalizat din unitățile de comerț.

Informații despre produs:

Denumirea produsului: BANANE

ImportatorS.R.L ”FRUCT EXPERT – PLUS”

Masa netă23 180 kg

Bananele neconforme au fost  comercializate în magazinele S.R.L. MOLDRETAIL GROUP (Linella și Fidesco) în perioada 29.04.2024 – 02.05.2024.

Persoanele care au achiziționat aceste produse sunt rugate să nu le consume și sunt în drept să le returneze unității de comerț de unde au fost procurate (în baza bonului fiscal).

În conformitate cu legislația în vigoare, operatorii din domeniul alimentar, deținători ai produselor alimentare neconforme, sunt obligați să le retragă de pe piață și să coopereze cu Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor privind acțiunile întreprinse, pentru evitarea sau reducerea riscurilor prezentate de un produs alimentar neconform pentru sănătatea umană.

Operatorii din domeniul alimentar, deținători de produse alimentare neconforme, care nu au luat măsuri de retragere a acestor produse de pe piață, sunt pasibili de răspundere juridică.

În cazul în care se depistează produse alimentare neconforme sau abateri de la prevederile legislației pentru protecția consumatorului, cetățenii sunt îndemnați să depună petiție la Agenție, la nr. de telefon: 0(22) 511-511;

Linia Verde: 0 800 800 33; Viber: 067675544

Nu faceți abuz de mâncare în perioada sărbătorilor!

Sărbătorile Pascale sunt adesea asociate cu un consum abundent de alimente și cu trecerea bruscă de la alimentația vegetariană, de post, la cea animalieră. Acest fapt poate avea consecințe neplăcute, precum acutizarea bolilor cronice, în special, a celor digestive (gastrite, colecistite, pancreatite, etc), dar și creează un teren favorabil pentru dezvoltarea, sau agravarea bolilor netransmisibile, precum diabetul zaharat,  bolile de inimă, dat fiind faptul că în această perioadă există riscul acumulării kilogramelor în plus, dar și a variațiilor mai accentuate ale glicemiei.

Pentru a preveni apariția acestor consecințe, Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) vine cu următoarele recomandări:

  1. Trecerea de la alimentația vegetariană la cea animalieră, în special la persoanele care au ținut post va fi treptată:
  • pentru reajustarea proceselor digestive la carne, ouă, lapte și grăsimile animaliere, organismul are nevoie de 7-14 zile;
  • introduceți produsele animaliere în meniu treptat – inițial produsele lactate fermentate, ouă și pește, apoi carnea de pasăre, iepure sau vită slabă, iar la sfârșitul săptămânii luminoase se poate opta pentru carnea de porc, miel.
  1. Favorizarea digestiei se va realiza prin practici de cumpătare și de echilibru alimentar:
  • 50% din meniul de sărbătoare urmează să fie alcătuit din legume și fructe proaspete, verdețuri de sezon, iar salata se va asezona cu ulei presat la rece, nu cu maioneză;
  • aportul de alimente se va limita la 350-400 grame la o singură masă și va fi urmat de efort fizic ușor și hidratarea corespunzătoare (2-2,5 l apă/zi);
  • se recomandă separarea aportului alimentar zilnic în 5-6 reprize, cu un interval de 3-4 ore;
  • evitați să petreceți sărbătorile într-un mod sedentar, doar la masa de sărbătoare;
  • băuturile dulci se vor exclude, iar consumul de mezeluri, sosuri, conserve sau dulciuri se va limita;
  • cozonacul se va consuma în cantități limitate, de 100-150 g/zi.
  1. Produsele tradiționale se vor pregăti și alege cu precauție:
  • ouăle, vopseaua pentru ouă, carnea, produsele din carne și cozonacii se vor cumpăra doar din locuri autorizate;
  • ouăle trebuie să fie proaspete, marcate corespunzător și să fie cu coaja curată, intactă și uniformă;
  • ouăle se vor fierbe tari și se vor păstra la frigider timp de maxim șapte zile, iar vopsirea acestora se va realiza în mod prioritar prin metode naturiste;
  • se va asigura ca termenul maxim la care se vor consuma ouăle nu va trece de 28 de zile;
  • se va opta pentru cozonacul cu ingrediente naturale, fără margarină sau ulei de palmier în compoziție și decor din nuci sau fructe uscate, fără grăsimi vegetale sau glazură/zahăr pudră la vârf;
  • alegeți cozonacul sau pasca cu un termen scurt de valabilitate.
  1. Asigurarea bunelor practici de siguranță alimentară va preveni intoxicațiile alimentare: cei cinci pași recomandați de Organizația Mondială a Sănătății în acest sens sunt:
  • menținerea mâinilor și a suprafețelor curate înainte și în timpul preparării alimentelor;
  • separarea produselor crude de cele preparate – la transportare, pregătire sau depozitare;
  • prepararea termică corespunzătoare a alimentelor, cu atingerea temperaturii interne a produsului de minim 70 grade Celsius;
  • refrigerarea potrivită a produselor, la 4-6 grade Celsius;
  • utilizarea apei și a ingredientelor sigure pentru consum.

Astfel, bucatele pregătite se vor păstra la frigider timp de maxim 48 de ore, iar produsele cu maioneză sau cremă – maxim 24 de ore. Orice tip de bucate – crude sau preparate se păstrează la temperatura camerei  MAXIM două ore.

  1. Evitați consumul excesiv de alcool! OMS atenționează că limita sigură de consum al alcoolului este ZERO grame/zi. Astfel, pentru sănătatea Dvs., cea mai bună opțiune este evitarea consumului de alcool.

Dacă vrei să abordezi un stil de viață sănătos, nu o face de capul TĂU! Solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaț, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare profesionistă!

Zelenski ar putea veni în România. La ce eveniment ar urma să participe
Articolul anterior
Cucoanele Fiesta la Castel Mimi! O seară plină de frumusețe, eleganță, invitați de seamă și bucătărie mexicană
Articolul următor