Alimentele care nu trebuie să lipsească din dieta zilnică. Au un aport semnificativ de fibre și vitamine

O serie de alimente au un rol deosebit de important în menținerea unei stări de sănătate optime, astfel că nu trebuie să lipsească din dieta zilnică a fiecărei persoane, deoarece au un aport semnificativ de fibre și vitamine.

Dr. Alina Boanță, medic specialist în diabet zaharat, nutriție și boli metabolice la Spitalul Județean de Urgență Târgu-Jiu, a spus că, în primul rând, trebuie să avem grijă la ce pâine consumăm:

În ceea ce privește pâinea și cerealele, ar fi bine să consumăm pâine intermediară și cereale integrale care au multiple beneficii. Acestea au un conținut mai redus de glucide-zaharuri, au efecte benefice asupra scăderii colesterolului, a grăsimilor din organism, previn constipația, având efecte benefice și asupra pacienților supraponderali și obezi“.

Din alimentația zilnică nu trebuie să lipsească produsele lactate

Produsele lactate au un rol important, datorită conținutului de calciu și proteine:

„Produsele lactate-știm cu toții că sunt benefice pentru organism, datorită conținutului de calciu și proteine, însă este recomandat să consumăm lactate cu un conținut redus de grăsimi (1,5%). De asemenea, este de preferat să consumăm lapte proaspăt, iaurt, sana,. Chefir, caș, urdă și să evităm produsele grase precum telemeaua, brânza topită etc cu efecte nefavorabile asupra organismului“, a menționat Alina Boanță.

Fructele trebuie consumate cu măsură de către persoanele care suferă de diabet

Aportul de vitamine și fibre din fructe este benefic pentru organism, dar acestea trebuie consumate cu măsură mai ales de către pacienții care suferă de diabet.

Trebuie consumate în stare proaspătă, pentru a putea beneficia din plin de beneficiile acestora. Sunt o importantă sursă de vitamine și fibre care au rol important în menținerea imunității; fibrele au rol important în scăderea grăsimilor, combaterea constipației, buna funcționare a sistemului digestive. Din cauza conținutului de glucide nu este recomandată consumarea a mai mult de 300 grame/zi, deoarece poate crește glicemia pacienților cu diabet zaharat. Pacienții cu diabet zaharat și boli de nutriție trebuie să nu consume anumite fructe, precum banana, pere, struguri, prune, fructe confiate“, a mai precizat dr. Alina Boanță.

Legume, fără restricție

În privința legumelor, medicul gorjean recomandă consumul fără limită de cantitate:

„Este recomandat consumul în cantități mai mari, fără prea multe restricții, deoarece au multiple efecte benefice. Au un conținut redus de glucide, un conținut mare de fibre, așa că legumele sunt recomandate atât pacienților cu diabet zaharat, cât și în alte afecțiuni. Atenție, însă, la cartofi, fasole uscată! Este recomandat să evităm prăjirea alimentelor în grăsime încinsă, deoarece poate avea efecte nefavorabile asupra aparatului digestiv, ficatului etc.“.

Carnea de pește, cea mai benefică

Carnea de pește este, de asemenea, benefică pentru organismul uman, dar trebuie să se aibă în vedere în primul carnea albă, care nu are grăsimi. Medicul recomandă evitarea consumului de carne foarte grasă, slănină, untură etc., care pot duce la creșterea colesterolului, efecte negative asupra aparatului cardio-vascular, sistemului nervos.

sursa: www.adevarul.ro

Care e cea mai sănătoasă carne: de pasăre, porc sau vită?

Carnea este întotdeauna hrănitoare, gustoasă şi sănătoasă. Există câteva tipuri speciale de carne care pot îmbogăţi organismul la maximum cu compoziţia lor sănătoasă.




Contrar credinţei populare, produsele din carne au fost, sunt şi continuă să fie un element de bază în alimentaţia zilnică pentru majoritatea oamenilor. Carnea conţine o serie de aminoacizi esenţiali, minerale şi oligoelemente, scrie ziarulnațional.md.

Este una dintre cele mai populare alegeri pentru mesele rapide, are puține calorii, multe proteine și o cantitate redusă de grăsimi. De asemenea, este un ingredient versatil și poate fi adăugat la paste, salate, poate fi consumat rumenit la grătar ori la cuptor cu o garnitură de legume sau poate deveni baza unor sandvișuri consistente.

Carnea de porc

Reputaţia cărnii de porc ca fiind nesănătoasă a fost de multe ori exagerată. Se pare ca cea mai sănătoasă parte a unei carcase de porc este cea mai mare parte a pulpei. Pregătita corect, pulpa este la fel de hrănitoare şi sănătoasă ca şi puiul.

Carnea de vită

În ceea ce priveşte acest tip de carne, ea poate fi atât sănătoasă, cât şi nesănătoasă pentru organismul uman. Numai carnea de vita hrănită cu iarbă poate fi considerată sănătoasă şi nutritivă. Este mai scumpă, dar puteţi fi siguri că este sănătos. Iar un studiu recent a arătat că carnea de vită hranită cu iarbă poate creşte colesterolul mai puţin decât carnea de vită hrănită cu cereale. În schimb, carnea de vită a fost crescută cu furaje pe bază de cereale ar fi bogată în colesterol şi grăsimi.

Carnea de oaie şi capră

Mulţi oameni sunt obişnuiţi să se gândească la carnea de miel ca la un tip de carne foarte grasă. Carnea conţine mult mai puţine grăsimi decât carnea de porc, dar şi o cantitate impresionantă de lecitină, care este responsabilă pentru normalizarea nivelului de colesterol. În schimb, oasele de miel conţin substanţe care favorizează artrită. Prin urmare, oamenii în vârstă este mai bine să renunţe la acest tip de carne. În plus, carnea de oaie adultă conţine, de obicei, lipide, care afectează sănătatea vaselor de sânge şi a inimii. Prin urmare, carnea de miel trebuie consumată cu moderaţie.

Carnea de capră are o textură delicată, o aromă blândă şi un conţinut minim de grăsime. Datorită conţinutului său scăzut de calorii, poate fi consumat ca parte a unei diete terapeutice sau dietetice. Carnea de capră conţine o serie de componente valoroase, de la fier până la antioxidanţi puternici. În plus, carnea de capră are un nivel scăzut de colesterol, ceea ce o face un produs indispensabil mai ales pentru persoanele în vârstă.

Unde se încadrează carnea de vânat

Carnea de caprioară în sine nu este grasă şi este foarte sănătoasă. Acesta conţine un număr mare de minerale şi vitamine. Carnea de vânat este absorbită de organism mult mai repede decât carnea de oaie, de porc, de vită sau de pui. Consumul regulat de carne de vânat reduce riscul de diabet, hipertensiune şi boli de inimă.

Băuturile care ne hidratează cel mai bine vara, pe caniculă. Medic: „Apa e bună, dar o eliminăm imediat”

Hidratarea corespunzătoare vara, în zilele caniculare, este esențială pentru organism. Specialiștii ne spun că nu trebuie neapărat să bem doar apă simplă, dacă nu ne place. Putem prepara acasă băuturi care au și gust plăcut, și ne şi hidratează.

Spre exemplu, putem bea apă în care am pus felii de castravete sau boabe de rodie ori alte fructe care ne plac. Și ceaiul verde ne protejează din interior, şi nu este singurul indicat.

„Deci apa băută ca atare este bună, dar o bem și o eliminăm imediat. La apa pe care o bem putem adăuga extra sirop natural de fructe de pădure, câteva felii de castraveți, câteva bobițe de rodie.

Dar şi ceaiurile sunt bune, precum ceaiul verde, pentru că ne și hidratează, dar ne fac și protecție anti-UV, pentru că au foarte mulți antioxidanți, polifenoli. Este vorba de extractul de ceai verde şi extractul de ceai negru, care ne dau și un tonus mai bun fizic și psihic. 

Și ceaiul de ghimbir este bun, el conține gingerol, care clar protejează pielea. Ceaiul de turmeric şi ceaiul de fructe de pădure sunt bogate în antioxidanţi. Adăugăm în ele câteva picături de zeamă de lămâie, câteva cuburi de gheață și am făcut o băutură excelentă pentru vară și sănătoasă”, spune medicul român Ruxanda Constantina, potrivit antena3.ro.

O altă băutură consumată zi de zi este cafeaua. Unii medici nu recomandă cafeaua în zilele caniculare, având în vedere că ea ne şi deshidratează, însă putem apela la mici trucuri. În primul rând, este indicat ca ceaşca de cafea să fie băută în paralel cu un pahar de apă plată sau minerală.

„Dar putem bea şi o cafea rece. Cafeaua ne ajută pentru că ne menține tonusul, doar că ea deshidratează. Și, atunci, ar fi bine să avem alături apa plată sau minerală. 

Acum în timpul verii putem bea și apă minerală care este mai bogată în oligoelemente. Ea are acel reziduu uscat mai bogat, pentru că avem nevoie. Noi transpirăm şi, atunci, eliminăm și apă, și minerale.

Atenție mare la asocierea dintre expunerea la soare, alcool (berea) care ne hidratează în aparență și energizantele naturale. Să nu le folosim. Pe termen lung cauzează afecțiuni cardiace, afecțiuni hepatice, dar pe termen scurt sunt periculoase şi pot să conducă chiar și la un accident vascular”, atrage atenţia medicul.

Dacă vrei și TU să abordezi un stil de viață sănătos, nu o face de capul TĂU! Solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaș, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare profesionistă!

Ingredientul mai puțin cunoscut, care se găsește în multe produse populare și poate provoca probleme de sănătate

Zahărul, grăsimile, sarea sunt cele mai cunoscute ingrediente ce ne pot pune sănătatea în pericol. Cu toate acestea, există și unele ingrediente ce pot avea consecințe grave pentru organismul nostru, dar ce nu sunt cunoscute pentru publicul larg. Iar un astfel de produs este extrem de comun în multe produse populare.

Este folosit chiar și în produsele de patiserie / foto: Adobe Stock

foto: Adobe Stock

Un studiu publicat în European Heart Journal explică faptul că acest ingredient ne poate provoca un accident vascular cerebral, cât și atac de cord. Mai precis, este vorba despre Xylitol, un îndulcitor care poate crește coagularea sângelui. El poate crește riscul de a ne confrunta cu anumite complicații periculoase, iar în cele mai extreme cazuri, poate duce chiar și la deces.

Xylitol este un nume pe care poate că nu mulți dintre noi l-au auzit până acum, însă ingredientul este destul de comun, în o mulțime de produse. El este un alcool de zahăr, utilizat ca aditiv, datorită faptului că are cu 40% mai puține calorii decât zahărul normal. În ce privește produsele în care găsim Xylitol, este vorba despre guma de mestecat fără zahăr, produse de patiserie și chiar și bomboane.

Din păcate, el mai poate fi găsit și în pasta de dinți, în jeleuri, ori în diferite drajeuri. Datorită popularității sale, în timp, ajungem să consumăm acest ingredient în cantități destul de mari. Experții avertizează că acest îndulcitor este legat de un risc ridicat de atac de cord, cât și accident vascular cerebral.

sursa

Încă o elevă iraniană „bătută până la moarte“ pentru că a refuzat să cânte imnul pro-regim
Articolul anterior
Cum s-au schimbat actorii din legendarele filme indiene. Care dintre ei nu și-au pierdut din farmec de-a lungul anilor?
Articolul următor