Apa este esenţială pentru sănătate. Organismul uman poate rezista câteva săptămâni fără mâncare, dar fără apă – doar câteva zile. Corpul uman, în medie, este alcătuit din 60-65% apă. În fiecare zi, un adult are nevoie de cel puțin 2,0 litri de apă pentru consum. Ziua Mondială a Apei este sărbătorită anual pe 22 martie, iar, în 2019, are ca slogan „Leave No One Behind/ Nu lăsa pe nimeni în urmă”.
În ciuda realizărilor impresionante din ultimul deceniu, 748 de milioane de oameni încă nu au acces la surse sigure de apă potabilă şi 2,5 miliarde de persoane nu au acces la facilităţi.Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) a decretat, în 2010, că accesul la apă potabilă este un drept uman. Ziua Mondială a Apei, impusă de ONU în 1993, este o ocazie de a reflecta la importanţa consumului de apă curată, din surse sigure şi la modalităţile prin care cei mai puţin norocoşi pot obţine un acces mai uşor la o astfel de resursă.
Ziua Mondială a Apei, sărbătorită în fiecare an la 22 martie, atrage atenţia asupra importanţei apei ca resursă vitală pentru corp și sănătate.
Pornind de la realitatea că aproape un miliard de oameni trăiesc în condiţii de subnutriţie, în timp ce resursele de apă dulce sunt în scădere, obiectivele Zilei Mondiale a Mediului privesc:
– raţionalizarea consumului de apă în gospodării, agricultură şi industria alimentară;
– reducerea risipei de alimente: 30% din alimentele produse la nivel mondial sunt aruncate;
– promovarea unor obiceiuri alimentare sănătoase.
În 2015, aproximativ 844 de milioane de persoane nu aveau acces la servicii de apă potabilă sigure şi doar 39% din populaţia mondială dispunea de servicii de reciclare a apei uzate sigure. Obiectivul definit de programul ONU pentru dezvoltare care prevede, până în 2030, acces universal şi echitabil la apă potabilă, cu costuri pe care şi le poate permite oricine, ar putea să nu fie atins.
Sursele de poluare a apei sunt pesticidele, nitraţii din agricultură şi substanţele poluante „emergente”, precum reziduurile de medicamente. În ţările mai puţin avansate, 62% dintre cetăţeni trăiesc în cartiere foarte sărace, unde frecvent nu au acces la apă potabilă şi nici la servicii de reciclare. Aceste persoane se aprovizionează cu apă de la vânzători ambulanţi şi din camioane de tip cisterne şi plătesc preţuri şi de zece ori mai mari decât concetăţenii mai bogaţi, care au apă la robinet.
Majoritatea persoanelor care au acces la apă potabilă neîmbunătăţită şi nu beneficiază de servicii de reciclare trăiesc în zone rurale, unde infrastructura în domeniu este deficitară. Femeile sunt adesea dezavantajate, în mediul rural ele fiind însărcinate să se ocupe de aprovizionarea cu apă, o muncă nerecunoscută şi neplătită.
În condiţiile în care populaţia lumii este în continuă creştere, iar 30% din alimentele produse pe plan mondial rămân nefolosite şi se risipesc, resursele de apă ale omenirii, considerate în descreştere, vor deveni în curând insuficiente pentru satisfacerea necesităţilor alimentare. Protejați apa, ca resursă inevitabilă pentru existența umană!