Direcţia Situaţii Excepţionale mun. Soroca atenționează cetăţenii raionului Soroca de fi mai prudenţi la consumul ciupercilor astfel să nu consume ciuperci procurate din locuri neautorizate și să nu le culeagă din pădure, dacă nu sînt siguri de proveniența acestora, întrucît acestea ar putea fi otrăvitoare, scrie noi.md.
Vă recomandăm ca în această perioadă să fie evitat consumul ciupercilor, deoarece, cu toate că au multe proprietăţi benefice, există riscul ca ele să devină dăunătoare sănătăţii şi chiar toxice provocînd intoxicaţii grave. Din nefericire, an de an, consumul de ciuperci face victime chiar şi în rîndul celor care pretind că sînt imbatabili cunoscători ai speciilor comestibile. Nu de puţine ori, intoxicarea se produce chiar şi cu ciuperci comestibile, atunci cînd se recoltează în stare prea avansată de maturizare, cînd ciupercile nu se prepară imediat după recoltare, cînd se consumă cantităţi prea mari, acestea fiind greu digerabile. Este foarte important să se înţeleagă că nu există metode speciale de deosebire a ciupercilor otrăvitoare de cele neotrăvitoare sau comestibile, iar cea mai eficientă măsură pentru evitarea intoxicării, este cunoaşterea caracterelor morfologice şi biologice, cum ar fi: forma, culoarea gustul, mirosul, habitatul, perioada de creştere. În caz de intoxicare cu ciuperci trebuie anunţat imediat medicul.
Simptomele intoxicaţiilor cu ciuperci pot apărea, în dependenţă de specia ciupercii toxice, între 2 – 15 ore. Pot apare stări de greaţă, vomă, creşterea ritmului respiraţiei, transpiraţie, salivaţie abundenta, ameţeli, slăbiciune, dereglări de vedere, îngustarea pupilelor, dureri abdominale, diaree puternica uneori cu sînge şi mucozităţi. Desigur existenţa acestor simptome şi gravitatea lor depind de specia de ciuperci şi de fiecare organism în parte. La copii simptomele sînt mai puternice, adeseori instalîndu-se coma hepatică de multe ori cu sfîrşit letal.
Acordarea ajutorului Dacă se constată apariţia de simptome descrise mai sus se cheamă salvarea deoarece este nevoie de internare urgenta. Este indicat ca pînă la sosirea medicului se începe spălarea stomacului provocîndu-se vărsaturi prin gîdilarea omuşorului. Persoana trebuie sa bea 2-3 litri de apă pe care o va vomita. Procedura se repetă pînă ce iese din stomac apa curată. După aceasta se poate face o clismă sau se poate da un purgativ salin (sare amara sau sulfat de sodiu). Se vor da apoi 4-5 tablete de cărbune medicinal şi un ceai rece (preferabil din trifoi roşu sau coada calului). Deplasarea la spital se face numai după ce stomacul a fost curăţat şi toxinele eliminate căci altfel ele sînt absorbite uşor în sînge.
Direcţia Situaţii Excepţionale mun. Soroca recomandă:
– Ciupercile se consumă tinere şi în stare foarte proaspătă.
– Procurarea ciupercilor din locuri autorizate. – Nu consumaţi ciuperci crude.
– Nu consumaţi ciuperci care au bază piciorului în formă de bulb.
– Ciupercile culese pe timp ploios se strică repede. – Ciupercile culese din locurile unde s-au administrat pesticide şi ierbicide sînt toxice.
– Se aruncă toate ciupercile bătrîne, degradate şi viermănoase. În ciupercile bătrîne se acumulează urina şi dejecţiile larvelor de insecte.
– Ciupercile se păstrează în frigider.
– Ele se curaţă (tăind partea inferioară murdară a piciorului), se spală de 2-3 ori şi se ţin în apă sărată 30 minute pentru înlăturarea viermilor. Trebuie remarcat faptul ca larvele şi insectele consumă atît ciuperci comestibile, cît şi ciuperci otrăvitoare.
– Se va evita conservarea îndelungată a ciupercilor.
– Nici păstrarea îndelungată a mîncărurilor cu ciuperci nu este benefică.
– De asemenea, păstrarea ciupercilor marinate şi sărate în vase de zinc este dăunătoare.
– Tot dăunătoare este şi păstrarea ciupercilor marinate şi sărate în borcane închise cu capace de fier. Este bine ca în locul capacelor să se pună mai multe rînduri de hîrtie.