Când ar trebui să mănânci? Regulile de care să ții cont atunci când îți stabilești programul de mese

Să ai un stil de viață sănătos este important pentru a-ți păstra sănătatea și pentru a te ajuta să ai energie pentru a-ți rezolva task-urile de zi cu zi. Tocmai de aceea, setarea unui program de mese pe care să-l poți respecta cu ușurință este esențial.

Potrivit nutriționiștilor, să-ți stabilești un program de mese pe zi este important, acesta fiind asociat cu posibilitatea de a pierde în greutate, dar și cu oferirea unui boost de energie și cu posibilitatea de a reduce riscul de a dezvolta boli cronice.

Totuși, să mănânci la aceeași oră în fiecare zi nu este întotdeauna posibil, motiv pentru care este mai bine să-ți stabilești un interval de timp în care să iei principalele mese ale zilei.

De ce trebuie să ții cont atunci când îți programezi mesele, află mai jos:

Mic dejun

Micul dejun este prima masă a zilei, însă oamenii de știință încă dezbat cât de importantă sau nu este aceasta.

Dacă unele persoane aleg să mănânce imediat cum se trezesc, altele așteaptă să treacă câteva ore, pentru a li se face foame. Fiecare dintre alegeri poate avea beneficii.

Studiile efectuate de-a lungul timpului au arătat, însă, că sărirea peste micul dejun nu este o idee bună, întrucât poate afecta calitatea dietei. Mai exact, te poate determina să mănânci mai multe calorii la prânz. De asemenea, cercetările au arătat că ar trebui să iei mesele într-un program de 12 ore, mai ales dacă îți dorești să slăbești și să-ți îmbunătățești sănătatea.

Așadar, poți să-ți propui să iei micul dejun între 7:00-9:00, iar o astfel de rutină te va ajuta nu doar să ai mai multă energie, ci și să fii mai organizată.

Prânz

Studiile au arătat, de asemenea, că un prânz luat devreme te poate ajuta să scapi de kilogramele în plus, însă acest lucru depinde, însă, și de factorii genetici.

De asemenea, unele studii de specialitate au arătat că un prânz luat devreme poate contribui la menținerea unui microbiom sănătos. Tocmai de aceea, unii dintre specialiști recomandă să iei prânzul între orele 13:00 – 15:00. 

Cină

Când vine vorba de cină, dacă vei opta să mănânci cât mai devreme, dar și să eviți preparatele cu un conținut caloric ridicat, nu doar că îți vei menține sănătatea, însă vei ajunge și să pierzi în greutate. Este ideal, însă, să nu consumi alimente după ora 18:00 sau să încerci să ții cont de regula care spune că n-ar trebui să mănânci cu 2-3 ore înainte de somn. 

Potrivit unui studiu realizat pe 8.000 de persoane, adulții care aleg să mănânce târziu seara se confruntă cu niveluri crescute de grăsime în sânge, dar prezintă și risc crescut de a dezvolta boli cronice. De asemenea, unele persoane se îngrașă, întrucât organismul nu are abilitate de a digera zahărul.

Cum să-ți programezi mesele atunci când faci sport

Să mănânci înainte sau după ce faci mișcare depinde de tipul de exerciții fizice pe care ai de gând să le faci. Spre exemplu, un antrenament intens, precum exerciții cardio solicită un program de mese bine stabilit. Înainte de antrenamente, însă, este bine să mănânci cu o oră sau două înainte de a face sport. Este, însă, important să-i oferi organismului timp pentru a digera alimentele înainte de a face sport.

Ce alte reguli trebuie să ai în vedere atunci când îți programezi mesele:

Mănâncă cât mai devreme posibil – studiile efectuate de-a lungul timpului au arătat că acest lucru ajută la menținerea sănătății.

Limitează-ți timpul în care mănânci – Programează-ți mesele într-un interval de 12 ore pe zi. Te va ajuta să-ți îmbunătățești digestia, dar și să pierzi în greutate.

Ține cont de ritmul circadian – s-ar putea ca organismul să nu digere mesele eficient atunci când eliberează melatonină, în special seara târziu ori dimineața devreme.

Ține cont și de problemele de sănătate – multe dintre medicamente trebuie să fie luate după masă, fapt pentru care este important să-ți setezi mesele și în funcție de acest lucru. Ba mai mult, afecțiuni precum diabetul îți poate impune să mănânci de câteva ori pe zi pentru a-ți ține sub control nivelul de zahăr din sânge.

Ține cont de instinct – Atunci când mănânci, ar trebui să ții cont și de instinctul tău. Adică să mănânci atunci când ți-e foame ori să te oprești înainte de a resimți senzația aceea de preaplin.

sursa:www.peroz.ro

Cum să elimini kilogramele după mesele copioase de sărbători

Adesea mâncăm în exces în timpul sărbătorilor de iarnă, iar corpul nostru are nevoie de recuperare după mesele de Crăciun și Anul Nou. Iată câteva sfaturi pentru a-ți detoxifia organismul și pentru a topi kilogramele în plus, informează unica.md.

Crăciunul și Anul Nou sunt cele mai așteptate sărbători din an. Odată cu întâlnirile de familie, mesele îmbelșugate, petrecerile și nopțile lungi, avem tendința invariabil să ne răsfățăm cu delicii, gustări și băuturi spirtoase care aduc nu doar oboseală, mahmureală, ci și sentimentul de vinovăție. În corpul nostru se formează un dezechilibru și este nevoie ca în următoarea perioadă să avem mai multă grijă de el pentru a-l readuce la forma inițială. 

Un specialist în asistență medicală preventivă a oferit câteva sfaturi, într-un interviu pentru The Health Site, pentru a-ți detoxifia corpul după săbători. Kanchan Naikawadi consideră că este important să-i oferim corpului mai multă atenție imediat după mesele de Crăciun și petrecerile de Anul Nou. 

Crește aportul de lichide

Una dintre cele mai simple și eficiente metode de a-ți detoxifia corpul după petrecerile de Crăciun și Anul Nou este creșterea aportului de lichide, potrivit lui Kanchan Naikawadi. Aportul de lichide ajută la hidratarea organismului, la inițierea refacerii musculare și la eliminarea toxinelor. Ceaiul verde, sucul de Aloe Vera sau Amla, scorțișoară în apă fiartă, ceai de turmeric, apă fierbinte cu lămâie și miere sunt câteva băuturi pentru a-ți menține metabolismul pe drumul cel bun și sunt opțiuni grozave și super sănătoase,  deoarece oferă proprietăți de detoxifiere remarcabile.

Mâncare ușoară

Adesea mâncăm în exces în timpul sărbătorilor și petrecerilor. Mesele pline de alimente prăjite și grase, dulciurile și mâncărurile picante sunt aroma oricărei sărbători. Așa că, după petrecerea de Revelion, este foarte important să ai grijă de dieta ta. Adaugă alimente sănătoase, fructe proaspete și legume cu frunze verzi la mesele tale zilnice. Mănâncă mai multă salată cu seminte sănătoase precum chia sau in și renunță o perioadă la grăsimi.

Nu sări peste antrenamente

Încearcă să urmezi zilnic o rutină fixă ​​de antrenament. Asigură-te că faci mișcare cel puțin o oră pe zi pentru a-ți menține sănătatea fizică și psihică. Yoga și meditația sunt opțiuni grozave pentru a restabili nivelurile de energie și pentru a te ajuta să te simți sănătos. De asemenea, exercițiile fizice te vor ajuta să transpiri și să arzi caloriile suplimentare pe care le-ai consumat în această perioadă. O dată pe an este greu să reziști delicateselor petrecerii de Crăciun și Anul Nou, dar pentru a obține un Indice de Masă Corporală (IMC) sănătos, trebuie să urmezi principiile alimentației sănătoase pentru a reduce riscul de creștere nedorită în greutate.

Salamul și cognacul – cele mai calorice alimente, pe masa de Revelion!

Aşteptăm cu nerăbdare petrecerea de Revelion. Dar ce mâncăm ca să nu punctăm în kilograme? Vei rămâne surprinsă să afli care dintre  bucatele de pe masa de sărbători îngrașă cel mai mult.

separator

Christmas Turkey Dinner
Cel mai caloric şi nociv produs de pe masa de sărbători este salamul,  care are peste 400 kcal/100gr. Mai simplu spus, ai mâncat 100 gr. de salam, trebuie să faci o oră de sport ca să arzi aceste calorii.

mezeluri-1

Aperitivul din carne cu cele mai puţine calorii este șnițelul din piept de pui– 164 kcal/100gr.

Din categoria brânzeturi, cel mai caloric este caşcavalul – 283 kcal/100 gr., iar brânza sărată de vaci are 201 kcal/100 gr.

branzeturi

Nelipsită de pe masa de sărbători este şi scrumbia afumată, care ne oferă 211 kcal/100 gr.
47986880 - smoked kipper with tomato and parsley on a wooden board
Dacă te gândeşti să înlocuieşti pâinea albă cu pâinea neagră în speranța că e mai puțin calorică, atunci află că ai de câștigat doar 30 de kcalorii.

Paine albă are  274 kcal/100 gr.

Paine neagră are 242/100 gr.

paine

Şi cum o masă festivă fără salate nu există, iată câte kcal au salatele tradiţionale:
salate
Olivie – 150 kcal/100 gr.

Şuba  – 209 kcal /100 gr.

Salata de crabi cu cartofi – 262 kcal/100 gr.

Mese festive fără carne, la moldoveni nu există. De aceea, în loc de carne de porc (316 kcal/100gr.) consumă carne de găină (175 kcal/100 gr.) sau carne de vită (104 kcal/100 gr.)

Şi dacă e chef, atunci să fie chef! Cea mai calorică băutură este cognacul care are kcal 239/100 gr. urmat de votkă  (231 kcal/100 gr.).
78-silvestr-silvester-saint-sylvestre-silvester-szilveszter-2013-san-silvestro-oudejaarsavond-revelion-1053-1086-1074-1099-1081-1075-1086-1076-silvester

Deci o sută de grame de cognac este mai caloric decât o sută de grame de carne de pui!

Poţi bea vin roşu sec (75 kcal/100 gr.) sau vin spumant demisec (72 kcal/100 gr.)

Specialiştii în nutriţie ne recomandă să renunţăm la dulciuri,  dacă bem alcool. Pentru că ne vom îmbăta mult mai repede, deoarece zahărul transportă mai rapid alcoolul în sânge.

Ce desert alegem?

Desigur fructele, în special, ananasul care ajută la digestie.

100 de grame de:

Prune cu frişcă are 281 kcal

Tortul ”Cuşma lui Guguţă”  – 325 kcal

Ciocolata cu lapte – 395 kcal
fructe
În schimb mandarinele, portocalele, clementinele au  aproximativ 40 kcal/100 gr.

Nu consuma la masa de sărbători  banane, conţin 89 kca/100gr. şi se digeră mult mai greu în comparaţie cu alte fructe.

Îţi urăm poftă bună la mâncarea sănătoasă și puțin calorică!



Ce să mănânci dimineaţa ca să slăbești pe parcursul zilei

Dacă îți dorești să slăbești trebuie să ai mai grijă ce mănânci dimineața. Un mic dejun sănătos te poate ajuta să scapi de burtă, oferindu-ți o stare de bine. Astfel, dacă vrei să fii în formă dimineaţa trebuie să mănânci grăsimi sănătoase, proteine şi foarte puţini carbohidraţi, scrie unica.ro.

1. Nucile, alunele de pădure, migdalele sau caju sunt alegerea perfectă pentru un mic dejun ideal, mai ales dacă nu ai timp să îți gătești ceva, fiind pe fugă. Acesta conţin grăsimi sănătoase, care sunt foarte importante atunci când vrei să slăbeşti.

2. Și avocado este perfect pentru un mic dejun sănătos. Acesta este bogat în grăsimi sănătoase mononesaturate.

3. Ouăle conțin grăsimi bune, vitamine. şi proteine. În plus, se gătesc foarte repede. Poți adăuga câteva legume crude şi ai obţinut micul dejun ideal. Atenție însă, evită ouăle prăjite dimineața deoarece uleiul îngrașă. 

4. Lactatele sunt potrivite la micul dejun. Iaurtul, brânza sau o combinaţie de brânză şi smântână, îţi poate asigurai necesarul de calciu şi proteine pentru întreaga zi.

6. Seminţele sunt sățioase și sănătoase. Poţi să alegi seminţe de chia, de cânepă, de in sau de susan. Toate sunt bogate în grăsimi sănătoase, necesare pentru cei care vor să scape de burtă.

7. Și peștele face parte din categoria grăsimilor sănătoase. Alege un peşte gras, de exemplu macrou sau somon. Sunt bune şi conservele dacă le alegi pe cele în suc propriu sau în ulei de măsline.

8. Legumele te vor ajuta să te saturi cu puține calorii. Dimineața poți mânca roşii, castraveţi, ardei gras, dovlecei sau morcovi.

Irina Rimes și Grasu XXL au lansat piesa „Pentru totdeauna”
Articolul anterior
Președinta țării, mesaj de felicitare pentru campioana mondială Irina Rîngaci!
Articolul următor