Carnea care dăunează creierului și poate prezenta risc de demență

Reducerea consumului de carne roșie procesată ar putea avea multe efecte pozitive asupra inimii și a sănătății cognitive pe termen lung, arată experții, scrie adevărul.ro.

Conform unui studiu publicat recent în revista Neurology, cei care au consumat carne roșie procesată, precum bacon sau hot-dog, au avut cu 13% mai multe șanse de a dezvolta demență decât cei care au consumat o porție nesemnificativă.

Cercetătorii au constatat, de asemenea, că o porție zilnică suplimentară de carne roșie procesată în medie a fost asociată cu o accelerare de 1,6 ani a îmbătrânirii creierului.

Metodele de studiu sunt observaționale, ceea ce înseamnă că cercetătorii nu pot spune cu certitudine dacă alimentele procesate, în cazul de față carnea procesată, cauzează demența, ci doar că există o asociere între cele două.

Investigațiile privind legătura vor continua, a anunțat unul dintre autorii studiului, dr. Daniel Wang, profesor asistent în cadrul departamentului de nutriție de la Harvard T.H. Chan School of Public Health.

„Studiile pe termen lung sunt esențiale pentru investigarea unor afecțiuni precum demența, care se poate dezvolta pe parcursul deceniilor. Continuăm să punem cap la cap aceaste informații pentru a înțelege mecanismele care cauzează demența și declinul cognitiv”, a declarat Wang într-un comunicat de presă.

De ce carnea pe care o consumați vă afectează creierul

Legătura dintre carnea roșie și sănătatea cognitivă nu a fost studiată în profunzime, însă cercetătorii au găsit asocieri cu multe alte efecte asupra sănătății, inclusiv bolile cardiometabolice, cancerele și moartea prematură, susține dr. Mingyang Song, profesor de nutriție la Harvard T.H. Chan School.

„În special, carnea roșie procesată prezintă cea mai puternică asociere datorită conținutului său ridicat de sare și aditivi nocivi utilizați pentru procesare. De asemenea, produce inflamație și tulburări metabolice (de exemplu, rezistența la insulină)”, a adăugat profesorul.

Pentru acest studiu, cercetătorii au analizat date de la peste 133.000 de persoane cu o vârstă medie de 49 de ani. Datele au inclus informații detaliate privind sănătatea, intervievate pe o perioadă lungă de timp, inclusiv dietele participanților, și au fost actualizate la fiecare doi până la patru ani.

Mai mult de 11.000 de participanți la studiu au fost diagnosticați cu demență într-un interval de 43 de ani.

„Există teorii cu privire la motivul pentru care carnea roșie ar putea reprezenta un risc deosebit pentru sănătatea cognitivă. Are o cantitate mare de grăsimi saturate și produce un compus organic legat de bolile cardiovasculare, iar cele două împreună pot afecta sistemul nervos, ceea ce agravează declinul cognitiv”, a declarat dr. Song.

Carnea roșie procesată are, de asemenea, niveluri mai ridicate de substanțe precum nitriții, compușii N-nitroso și sodiul, care prezintă riscuri suplimentare pentru declinul cognitiv, a declarat autorul principal al studiului, Yuhan Li, asistent de cercetare în cadrul Channing Division of Network Medicine de la Brigham and Women’s Hospital din Boston.

Nitriții sunt ingrediente adesea utilizate în prepararea cărnii și au fost asociate cu probleme de sănătate, iar compușii N-nitroso se găsesc, de asemenea, în carnea conservată și au fost asociați cu cancerul.

Limitarea cantității de carne roșie 

Înlocuirea cărnii roșii cu surse de proteine vegetale, cum ar fi nucile și leguminoasele a fost asociată cu un risc cu 19% mai mic de demență și cu 1,37 ani mai puțin de îmbătrânire cognitivă, potrivit studiului.

Institutul American pentru Cercetarea Cancerului recomandă „limitarea consumului de carne roșie la trei porții pe săptămână și consumul redus sau chiar inexistent de carne roșie procesată”.

5 rețete de post pentru zilele când nu mai știi ce să pregătești

Cu ajutorul acestor rețete poți găti ușor și gustos în timpul postului.

Pizza de post! Cu ardei gras și măsline

SF226325

Conopidă pe post de carne

c52

Clătite de post! Cu mere și nucă

tn4_pancakes422-1-4-1

Brioșe de post cu cireșe

IMG_6427

Chiftele din cartofi și orez

DSCN2827

Cum stimulezi ficatul cu verdețuri de primăvară

Primăvara avem ocazia să includem în meniu primele verdețuri proaspete bogate în aminoacizi și vitamine. Spanac, ștevie, salată, urzici, ceapă, usturoi verde, leurdă și lobodă – nutrienții din aceste plante stimulează eliminarea toxinelor de la nivelul ficatului.

Ficatul este responsabil de descompunerea carbohidraților, producerea glucozei și detoxifierea organismului. De asemenea, stochează nutrienți și formează bila, care este necesară pentru a digera și pentru a absorbi în mod corespunzător nutrienții din alimente. 

Usturoiul și ceapa verde accelerează activitatea ficatului

Usturoiul este bogat în alicină și seleniu, două substanțe nutritive benefice nu doar pentru organism, ci și pentru ficat. Datorită conţinutului ridicat de sulf, atât ceapa, cât şi usturoiul verde cresc activitatea enzimatică, prin urmare curăţă şi ficatul. Fără acest mineral esențial, ficatul nu ar reuși să elimine eficient toxinele din organism.

Urzica are acțiune depurativă

Această plantă de primăvară este bogată în carotenoide (provitamina A), în vitamine (B2, C, K), acid folic, flavonoizi, taninuri, uleiuri volatile, siliciu, acid galic, mucilagii și lecitină. În plus, aceasta are proprietăți diuretice, astringente, antiseptice, depurative, emoliente, expectorante, revitalizante, detoxifiante. 

Preparatele pe bază de urzică elimină toxinele și alte substanțe nocive din organism. Ca să beneficiezi de proprietățile terapeutice ale acestei plante este indicat să ții o cură de 4 săptămâni cu ceai de urzică. Ca să obții ceaiul, este nevoie să opărești 1 linguriță cu vârf de plantă în 400 ml de apă fierbinte. Important este să lași amestecul la infuzat 2 minute și să consumi 1 ceașcă de ceai dimineața, pe stomacul gol, cu o jumătate de oră înainte de masă, iar în timpul zilei încă 2 cești de ceai.

Spanacul curăță ficatul 

Frunzele de spanac sunt bogate în potasiu, folați și magneziu, fiind utile nu doar pentru detoxificarea ficatului, ci și în scăderea tensiunii arteriale. Trebuie să știi că spanacul nu trebuie ținut la frigider mai mult de 2 zile. Altfel, acesta își pierde virtuțile terapeutice. Spanacul este util și persoanelor care vor să scape de kilogramele în plus, pentru că frunzele de spanac au foarte puține calorii și conțin substanțe cu efect diuretic. 

Atenție! Pentru că este sursă de acid oxalic, care împiedică absorbția calciului și a fierului, cei care suferă de hepatite, reumatism, inflamații gastrice și intestinale sau care urmează un regim fără sare nu trebuie să consume cantități mari de spanac.

Loboda, delicioasă și bună pentru ficat

Ciorbele, omletele, sufleurile și plăcintele care au în compoziție frunze de lobodă sunt mâncăruri delicioase, recomandate în detoxificarea ficatului, dar și celor care primăvara se simt obosiți, ușor iritabili, fără putere, din cauza asteniei. Totodată, pentru că planta are proprietăţi depurative, diuretice, remineralizante, vitaminizante, este indicată și în afecţiuni ginecologice, hepatice şi renale.

Leurda curăță sângele

Cunoscută și sub denumirea de ceapa vrăjitoarelor, usturoi de pădure, ceapa ursului, ceapa ciorii, leurda are în compoziție vitaminele A, B și C, săruri minerale, calciu, fier, magneziu, fosfor, uleiuri eterice, glucide și proteine. Leurda îmbunătățește digestia, previne apariția virozelor respiratorii și afecțiunile pulmonare. Totodată, preparatele pe bază de leurdă curăță sângele de toxine și îi redau fluiditatea. Pe lângă acestea, leurda este eficientă în reducerea tensiunii arteriale și, prin urmare, în scăderea riscului bolilor de inimă și accidentului vascular cerebral. 

Ștevia

Conține săruri de calciu, potasiu, fier, magneziu, vitamina C. Deși este o plantă recomandată în stimularea ficatului, puțini știu că aceasta are acţiune laxativă datorită acidului crisofanic din compoziție sa. Din ștevie, frecvent se prepară ciorbe.

Salata verde

Este bogată în minerale: sodiu, potasiu, calciu, fosfor, fier, vitamine: A, B1, C, E și K, dar și în fibre vegetale. Se consumă ca atare, sub formă de salate, dar și în combinație cu alte legume crude, ulei, sare şi suc de lămâie. Consumată seara, la cină, favorizează instalarea unui somn liniştit și accelerează digestia. 

sursa

Cum poți găti leurda? 3 rețete de primăvară ușor de făcut, dar incredibil de gustoase

O dată cu sosirea primăverii, natura începe să se trezească la viață, iar bucătăria noastră poate fi îmbogățită cu arome proaspete și pline de vitalitate. Una dintre cele mai apreciate plante care își face simțită prezența în această perioadă este leurda, scrie realitatea.net.

Cu gustul său demențial și aromele intense – la fel ca usturoiul -, leurda adaugă un strop de prospețime oricărei rețete. Iată trei opțiuni delicioase de a integra leurda în bucataria de primăvară:

1. Pesto de leurdă pentru paste:

Ingrediente necesare pentru această rețetă:

– 2 legături de leurdă proaspătă

– 50g nuci sau migdale

– 50g parmezan ras

– 150ml ulei de măsline extra virgin

– are și piper, după gust

Cum se prepară

Spălați și uscați bine frunzele de leurdă. Într-un blender, combinați leurda, nucile sau migdalele, parmezanul și un strop de ulei de măsline. Mixați până obțineți o pastă fină, adăugând treptat restul de ulei. Ajustați gustul cu sare și piper. Serviți peste paste fierbinți sau pe pâine prăjită.

2. Omletă cu leurdă și brânză de capră:

Ingrediente necesare pentru această rețetă:

– 4 ouă

– 2 linguri de lapte

– 1 legătură de leurdă tocată

– 50g brânză de capră, fărâmițată

– sare și piper, după gust

– ulei pentru prăjit

Cum se prepară

Bateți ouăle într-un castron și adăugați laptele. Se amestecă leurdă tocată și brânza de capră fărâmițată în compoziție. Încălziți puțin ulei într-o tigaie. Turnați compoziția în tigaie și gătiți la foc mediu până când ouăle sunt bine coapte. Aromatizați cu sare și piper după gust și serviți cu felii subțiri de pâine proaspătă.

3. Salată de cartofi și leurdă:

Ingrediente necesare pentru această rețetă:

– 500g cartofi, fierți și tăiați cubulețe

– 1 legătură de leurdă, tocată

– 2 linguri de iaurt grecesc

– 1 lingură de muștar Dijon

– sare și piper, după gust

– 1 lingură de ulei de măsline

– 1 ceapă roșie, tocată mărunt

Cum se prepară

Într-un castron mare, combinați cartofii cu leurda tocată și ceapa roșie. Într-un alt castron, amestecați iaurtul grecesc, muștarul, uleiul de măsline, sare și piper pentru a obține dressingul. Turnați dressingul peste cartofi și leurdă și amestecați ușor. Lăsați salata la frigider pentru cel puțin o oră înainte de a o servi.

Aceste rețete simple și pline de prospețime aduc farmecul primăverii direct în farfurie. Experimentați cu bucurie aromele vibrante ale leurdei și bucurați-vă de gustul autentic al sezonului.

Violența sexuală asupra copiilor capătă proporţii alarmante în Republica Moldova
Articolul anterior
Doi indivizi, plasați în arest după ce au jefuit un tânăr de 25 de ani, în Centrul Capitalei
Articolul următor
Close menu