Untul este considerat un aliment nesănătos, deoarece conţine colesterol. Au existat multe tentative de a înlocui acest produs, iar o alternativă mai sănătoasă pe care ne-a propus-o industria alimentară a fost margarina. Dar oare alegerea este făcută corect?
Pentru început s-ar părea că da, deoarece margarina conţine mai puține grăsimi. Acest produs a avut o răspândire mai largă după al doilea războiul mondial, cauzată de lipsa alimentelor. Inclusiv de campania de denigrare a untului, fiind calasificat ca nociv pentru sănătate. Doar că odată cu procesarea chimică a uleiului folosit pentru producerea margarinei, grăsimile bune se transformă în trans-grăsimi care devin periculoase pentru organism. Cresc colesterolul rău din sânge şi scad nivelul colesterolului bun.
Angela Peltec,
medic gastroenterolog
Studiile demonstrează că de fapt consumul zilnic a acestui produs ne predispune riscului apariţiei bolilor cardiovasculare. Iar medicul gastroenterolog, Angela Peltec, ne informează că:”Toate margarinele sunt produse din uleiuri vegetale care au fost încalzite la temperaturi extrem de ridicate. Apoi se adaugă un catalizator de nichel (un metal cu o toxicitate destul de mare) odată cu atomii de hidrogen pentru a solidifica amestecul. La sfârșit se pun coloranții și aromele.”
O sursă bună de vitamine şi nutrienţi este tocmai untul.
Deşi convingerea că untul este nesănătos este destul de populară nu a fost demonstrată legătura între acest produs şi bolile de inimă. Acesta este o sursă mai bună de vitamina A, E, K şi D; minerale precum seleniu care este un puternic antioxidan şi iodul atât de necesar la buna funționare a glandei tiroide. Untul conţinde lecitină, o substanţă care metabolizează colesterolul în organism. Şi bineînţeles colesterol. ”Într-adevăr untul reprezintă o sursă de colesterol, dar să nu uităm, colesterolul este necesar atăt pentru menținerea sănătaţii sistemului digestiv, cât şi pentru dezvoltarea creierului şi a întregului sistem nervos, mai ales la copii”, menționează medicul Angela Peltec.
Acizii grași din unt au și proprietăți antifungice, consumați în cantități adecvate sunt defalcați în energie și nu stocați sub formă de grăsimi. Au propietăți anti-tumorale, asociați cu un risc scăzut de cancer. Alte beneficii pentru organism sunt: promovează funcția glandei tirodiene, ajută la tratarea infecției cu Candida, protejează sistemul gastro-intestinal de infecții și mențin structura osoasă optimă. Desigur, aceste beneficii sunt valabile, dacă untul este obținut din grăsimi animale, care la rândul lor nu conțin antibiotice, hormoni de creștere, pesticide sau alți produși cimici folosite în furajele pentru animale.
Cel mai bun unt este cel care conține 82% grăsimi și este consumat moderat dimineața. Dr. Gh. Menciniciopschi menționează că untul: „Conține acizi grași cu lant mediu care nici măcar nu au nevoie pentru a fi digerați de bilă, de aceea e recomandat în cantități de 20-40 de grame pe zi chiar și de persoane care suferă de dischinezie biliară”.
” Important este să ţii minte că margarina nu ar trebui să se afle printre alimentele din dieta copiilor, a femeilor gravide şi a bătrânilor. Untul este cu adevarat mai bun decât margarina!”, concluzionează medicul gastroenterolog, Angela Peltec.