Crenvurștii sunt de nelipsit din meniul multor oameni. Iar anumite sortimente sunt recomandate chiar și pentru dietă. Este vorba despre cei din carne de pui. În schimb, multă lume nu știe din ce sunt făcuți și care sunt cei mai sănătoși, scrie evz.ro.
Crenvurștii sunt foarte apreciați, mai ales de cei mici. În magazine sunt o mulțime de sortimente, atât de pui, cât și de porc sau vită. Înasă, puțini știu ce cantitate de carne conțin aceștia, de fapt, și din ce sun făcuți.
În general, ingredientele și conținutul de carne de porc pot varia foarte mult în funcție de marcă, de tipul de cârnați și de preferințele regionale. În general, crenvurștii sunt făcuți din carne tocată, cum ar fi din carne de porc, carne de pui sau o combinație, și sunt amestecați cu diverse condimente, ierburi, mirodenii și, uneori, alte ingrediente.
Crenvurștii buni sunt doar cei care conțin multă carne
Crenvurștii din comerț sunt făcuți din carne și condimente menite să le dea un gust bun. Însă, nu toate etichetele specifică adevăratul conținut de carne din produsul respectiv.
În general, crenvurștii sunt buni dacă au în compoziție cel puțin 70% carne, ceea ce foarte rar se întâmplă. Cei de la InfoCons au analizat mai multe tipuri de crenvurști existenți pe piață.
Procentul de carne poate, de asemenea, să varieze. Unii, așa cum sunt sunt etichetați cu procentul de „70% carne de porc” sau „80% carne de porc”. Este important să verificați eticheta produsului pentru informații exacte despre ingrediente și conținutul de carne.
Dincolo de conținutul de carne și de condimente, majoritatea lor aveau o listă destul de bogată de E-uri. Dar, pentru că nu multă lume acordă importanță listei de ingrediente, îi cumpără fără probleme. Se recomandă să fie consumați moderat și, cel mai important, să fie fierți înainte de a fi mâncați.
Produsul din pui este cel mai recomandat
Dacă totuși vrei să te bucuri de ei, cei mai sănătoși sunt crenvurștii din carne de pui. De asemenea, este foarte impotant să îi fierbi foarte bine înainte să îi consumi, căci în caz contrar, riști să ajungi la boli de stomac.
Deși etichetele unor astfel de produse precizează cam care este cantitatea și ce fel de carne conțin, nu de puține ori realitatea a fost cu totul alta, iar acest aspect era demonstrat de studiile de calitate realizate de InfoCons la un număr de 19 produse de acest tip.
Conform studiului, în anumite cazuri cantitatea de carne de porc era cea precizată, iar în alte cazuri, cu mult sub ceea ce era scris pe etichete.
„În total au fost analizate 19 produse. Ca urmare a centralizării şi analizării informaţiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor au rezultat: procentul de carne de porc este cuprins între 10 şi 93% din compoziţia produsului”, se menţionează în comunicatul InfoCons, care prezintă și lista.
Ce trebuie să eviți
Pe langa aceste ingrediente, crenvurstii mai contin si o serie de E-uri nocive:
Nitrit de Sodiu (E250) – emulgator utilizat pentru prepararea numeroaselor produse din carne si confera culoare si aspect placut. In stomac, in prezenta proteinelor, nitritii formeaza nitrozamine, substante cangerigene. De asemenea, Nitritul de Sodiu actioneaza asupra hemoglobinei, distrugand-o. Hemoglobina copiilor, in comparatie cu hemoglobina adultilor este mult mai sensibila fata de nitriti, motiv pentru care copiii nu ar trebui sa consume produse continand acest aditiv. Trifosfati (E451) – saruri utilizate ca stabilizatori si emulgatori, permitand uleiurilor sa se amestece cu apa si sarea, astfel permitand injectarea produselor alimentare precum crenvurstii. Polifosfati (E452) – saruri utilizate ca sechestranti si substante tampon. In produsele alimentare produc prelungirea termenului de valabilitate, si in cantitati mari pot produce tulburari metabolice. Acest aditiv este interzis cu desavarsire din alimentatia sugarilor si a copiilor mici! Caragenan (E407) – Aditiv alimentar cu roluri de: emulgator, stabilizator, agent de ingrosare, de umplere si de aglomerare.Caragenanul afecteaza grav sistemul digestiv producand ulcer, cancer de colon si inflamarea mucoaselor intestinale. Are actiune anticoagulanta si este toxic pentru rinichi si ficat. Monoglutamat de Sodiu (E621) – Acest aditiv este foarte folosit ca potentiator de aroma in diverse alimente si condimente. Glutamatul de sodiu este cancerigen, confera dependenta, produce obezitate si afecteaza anumite functii ale creierului.Cele mai intalnite efecte ale glutamatului de sodiu sunt durerile de cap, amortirea membrelor, inrosirea fetei, contractiile musculare, agravarea astmului si oboseala. Sare – Crenvurstii contin 2 % sare. Doar un crenvursti de 35 g contine 0.6 g sare, ceea ce inseamna 1/10 din cantitatea de sare recomandata zilnic pentru un adult.