Ce conține apa îmbuteliată procurată din supermarket. Dezvăluirile făcute de specialiști

Într-o descoperire revoluționară, cercetătorii au arătat că apa îmbuteliată disponibilă în magazine poate conține de 10 până la 100 de ori mai multe particule de plastic decât se estima anterior. Aceste nanoplastice, de dimensiuni atât de mici încât nu pot fi observate la microscop, reprezintă un risc potențial major pentru sănătatea umană, scrie ziarulnational.md.

Studiul, publicat în revista Proceedings of the National Academy of Sciences și citat de CNN, dezvăluie că un litru de apă poate conține în medie 240.000 de particule de plastic din șapte tipuri diferite, dintre care 90% sunt identificate ca nanoplastice, iar restul ca microplastice. Nanoplasticele, de 1.000 de ori mai mici decât lățimea medie a unui fir de păr uman, pot traversa țesuturile digestive sau pulmonare și pot distribui substanțe chimice sintetice potențial dăunătoare în tot corpul și în celule.

Sherri „Sam” Mason, director de sustenabilitate la Penn State Behrend, care nu a fost implicată în studiu, descrie cercetarea ca fiind „excepțional de impresionantă” și „inovatoare”. Aceasta subliniază sfatul experților de a consuma apă de la robinet, din recipiente de sticlă sau din oțel inoxidabil, pentru a reduce expunerea la plastice. Acest sfat se extinde și la alte alimente și băuturi ambalate în plastic.

Până acum, era cunoscut faptul că nanoplasticele există, dar nu existau metode de analiză pentru ele. Cu toate acestea, noua tehnologie prezentată în studiu deschide calea pentru cercetări ulterioare care să înțeleagă mai bine potențialele riscuri pentru sănătatea umană.

Nanoplasticele sunt considerate cel mai îngrijorător tip de poluare cu plastic pentru sănătatea umană. Aceste particule minuscule pot invada celulele individuale și țesuturile din organele majore, potențial perturbând procesele celulare și depunând chimicale care perturbă sistemul endocrin, cum ar fi bisfenolii, ftalații, retardanții de flacără, substanțele per- și polifluoroalchilice (PFAS) și metalele grele.

Asociația Internațională a Apei Îmbuteliate a răspuns studiului afirmând că noua metodă trebuie revizuită complet de comunitatea științifică și că sunt necesare mai multe cercetări pentru a dezvolta metode standardizate de măsurare și cuantificare a nanoplasticelor în mediul nostru. Ei susțin că în prezent există o lipsă de metode standardizate și un consens științific asupra imoactului potențial al sănătății parrticulelor nano și microplastice.

Noua metodă de identificare a nanoplasticelor în apa îmbuteliată se bazează pe o versiune modificată a spectroscopiei Raman, o tehnică bazată pe laser care poate analiza compoziția chimică a celulelor măsurând cum vibrează moleculele în răspuns la lumină. Această abordare inovatoare permite identificarea clară și capturarea imaginilor nanoparticulelor în microsecunde, deschizând calea pentru cercetări mai aprofundate asupra impactului acestora asupra sănătății umane.

Pentru a reduce expunerea la plastice, experții sugerează evitarea consumului de alimente și băuturi din recipiente de plastic, purtarea hainelor din țesături naturale și achiziționarea de produse de consum din materiale naturale. Acest pas simplu poate ajuta la diminuarea riscului pe care nanoplasticele îl prezintă pentru sănătatea noastră și pentru mediul înconjurător.

Studiul a prezentat o nouă tehnologie care poate identifica, număra și analiza structura chimică a nanoparticulelor din apa îmbuteliată. Această descoperire deschide calea pentru cercetări suplimentare pentru a înțelege mai bine riscurile potențiale pentru sănătatea umană.

Cercetarea subliniază necesitatea unei evaluări aprofundate a impactului nanoparticulelor de plastic asupra sănătății umane și a mediului. De asemenea, subliniază importanța reducerii consumului de plastic și a căutării de alternative sustenabile.

Dacă vrei să abordezi un stil de viață sănătos, solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să abordezi corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Onlin de Nutriție și Sport al Galinei Tomaș, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare corectă!

Ce să mănânci dimineaţa ca să slăbești pe parcursul zilei

Dacă îți dorești să slăbești trebuie să ai mai grijă ce mănânci dimineața. Un mic dejun sănătos te poate ajuta să scapi de burtă, oferindu-ți o stare de bine. Astfel, dacă vrei să fii în formă dimineaţa trebuie să mănânci grăsimi sănătoase, proteine şi foarte puţini carbohidraţi, scrie unica.ro.

1. Nucile, alunele de pădure, migdalele sau caju sunt alegerea perfectă pentru un mic dejun ideal, mai ales dacă nu ai timp să îți gătești ceva, fiind pe fugă. Acesta conţin grăsimi sănătoase, care sunt foarte importante atunci când vrei să slăbeşti.

2. Și avocado este perfect pentru un mic dejun sănătos. Acesta este bogat în grăsimi sănătoase mononesaturate.

3. Ouăle conțin grăsimi bune, vitamine. şi proteine. În plus, se gătesc foarte repede. Poți adăuga câteva legume crude şi ai obţinut micul dejun ideal. Atenție însă, evită ouăle prăjite dimineața deoarece uleiul îngrașă. 

4. Lactatele sunt potrivite la micul dejun. Iaurtul, brânza sau o combinaţie de brânză şi smântână, îţi poate asigurai necesarul de calciu şi proteine pentru întreaga zi.

6. Seminţele sunt sățioase și sănătoase. Poţi să alegi seminţe de chia, de cânepă, de in sau de susan. Toate sunt bogate în grăsimi sănătoase, necesare pentru cei care vor să scape de burtă.

7. Și peștele face parte din categoria grăsimilor sănătoase. Alege un peşte gras, de exemplu macrou sau somon. Sunt bune şi conservele dacă le alegi pe cele în suc propriu sau în ulei de măsline.

8. Legumele te vor ajuta să te saturi cu puține calorii. Dimineața poți mânca roşii, castraveţi, ardei gras, dovlecei sau morcovi.

Alimentul adorat de majoritatea tinerilor, dar care distruge silueta. Conține o groază de calorii

Nutriționista Mihaela Bilic a declarat că culciurile și sucurile „zero zahăr” sunt foarte periculoase pentru sănătate și că au multe calorii. Deserturile de tipul „zero zahăr” au început să câștige tot mai mult teren și în România, dar medicul nutriționist Mihaela Bilic atrage atenția că acestea, de fapt, sunt periculoase pentru siluetă, potrivit Gândul.ro.

Mihaela Bilic atrage atenția că aceste produse nu ajută la slăbit, având exact același număr de calorii ca variantele cu zahăr.

„Chiar dacă scrie «zero» zahăr, conțin multe calorii! Foarte mulți consumatori mănâncă relaxați dulciuri pe care scrie ZERO zahăr cu credința că au zero calorii. Fals, greșit, e o mare păcăleală!

Cine are răbdare și ochi buni ca să citească eticheta? Dacă am face asta, am observa cu stupoare că numărul de calorii este identic cu al produselor cu zahăr clasic! Eu nu m-am lăsat și iată ce am aflat: biscuiții au 430 cal/100g, ciocolata 480 cal, iar napolitanele 460, adică 100 cal/bucată …ceea ce este enorm pentru un produs care se vrea fără zahăr. Despre ingrediente nu mai vorbim, între 30 și 40% maltitol, ulei de palmier din plin și un gust dubios. Nu e de mirare că oamenii evită produsele cu îndulcitori!”, spune nutriționista.

Ce beneficii are ciocolata neagră, spre deosebire de cea cu lapte

Vești bune pentru iubitorii de ciocolată neagră. Acest desert, consumat în cantități mici, poate fi benefic pentru scăderea tensiunii arteriale și pentru diminuarea riscului apariției unei boli care afectează tot mai multe persoane, scrie digi-world.tv.

Ciocolata neagră ar putea avea beneficii în prevenirea dezvoltării diabetului de tip 2, arată un nou studiu publicat în Jurnalul britanic de medicină, citat de People. S-a constatat că participanții care au mâncat cinci sau mai multe porții de ciocolată neagră pe săptămână au avut un risc semnificativ mai scăzut de a dezvolta diabet de tip 2, cu 21% mai mic decât cei care consumau aceeași cantitate de ciocolată cu lapte. Mai mult, consumul de ciocolată cu lapte, dar nu şi de ciocolată neagră, a fost asociat cu creşterea excesivă în greutate pe termen lung: un factor care poate contribui la dezvoltarea bolii cronice.

„Am fost surprinşi de împărţirea clară între impactul ciocolatei negre şi al celei cu lapte asupra riscului de diabet şi asupra gestionării greutăţii pe termen lung”, a precizat lectorul univ. dr. Qi Sun, profesor în cadrul departamentelor de nutriţie şi epidemiologie de la Harvard.

Chiar dacă ciocolata neagră şi cea cu lapte au un nivel similar de calorii şi grăsimi saturate, se pare că polifenolii din ciocolata neagră ar putea compensa efectele grăsimilor saturate şi ale zahărului asupra creşterii în greutate şi a diabetului, spun cercetătorii.

„Pentru oricine iubeşte ciocolata, constatările sunt o reamintire a faptului că a face alegeri mici, cum ar fi alegerea ciocolatei negre în locul ciocolatei cu lapte, poate face o diferenţă pozitivă pentru sănătate”, a precizat cercetătorul Binkai Liu, care este autorul principal al studiului publicat în The BMJ.

Studiul a inclus date pe o perioadă mai lungă de 30 de ani, de la 192.000 de participanţi care nu aveau diabet când au început să-şi raporteze obiceiurile alimentare.

Nu este primul studiu în care ciocolata neagră este considerată de specialiști sănătoasă și benefică. Compușii din cacao sunt legați de o bună sănătatea a inimii, conform unei cercetări din 2015. Un studiu anterior, din 2005, a spus că acest tip de desert este o alegere excelentă pentru îmbunătățirea sensibilității la insulină și scăderea tensiunii arteriale la persoanele sănătoase.

Aceste beneficii pentru sănătate se datorează în mare parte flavonoidelor, compușii bioactivi găsiți în plante, care declanșează producția de oxid nitric, ce dilată vasele de sânge și astfel scade tensiunea arterială. 

În ciuda dovezilor tot mai numeroase privind beneficiile ciocolatei negre pentru sănătate, oamenii de știință care au realizat studiul recomandă interpretarea rezultatelor cu precauție. De asemenea, este important de reținut că doza e foarte importantă. Participanții la studiu au consumat până în 30 de grame de ciocolată neagră pe zi.

Obrăznicia unei taxatoare din troleibuz după ce a primit bănuți pentru o călătorie
Articolul anterior
VIDEO! O tânără a luat un inel de 100.000 de lei pentru a-l măsura și a fugit cu el dintr-un magazin din centrul Capitalei
Articolul următor