Ce se întâmplă cu corpul tău dacă mănânci zilnic aceleași alimente?

Mâncarea reprezintă una dintre nevoile primare ale oamenilor. Totuși, ea a devenit și o corvoadă, pentru că nu este ușor să îți planifici mesele pentru ziua următoare. Din acest motiv, de multe ori, ajungi să te delectezi cu alimentele pe care le-ai folosit și ieri. Cu siguranță te-ai întrebat și tu de multe ori ce se întâmplă cu corpul tău dacă mănânci zilnic aceleași alimente, scrie catine.ro.

Se știe că nu toate produsele sunt benefice pentru organismul uman și nutriționiștii au tras de multe ori semnale de alarmă. Experții au oferit noi explicații despre schimbările care se produc în corpul unui om atunci când se hrănește în fiecare zi cu aceleași produse.

Ce se întâmplă cu corpul tău dacă mănânci zilnic aceleași alimente

Trăim într-o eră a vitezei și, adeseori, nu se găsește timp pentru prepararea unor rețete diferie. Mai există și varianta în care iubești atât de mult anumite produse, încât, preferi să le mănânci tot timpul. Potrivit specialiștilor în nutriție, sănătatea intestinului este vitală pentru un organism funcțional. Ea poate fi afectată dacă mănânci zilnic aceleași alimente.

„Sănătatea intestinală este legată de funcționarea întregului nostru tract digestiv. 70% din sistemul nostru imunitar trăiește de-a lungul acestui tract digestiv de 9 metri“, a explicat medicul nutriționist Megan Rossi. 

Specialista a mai subliniat că starea de sănătate a intestinului poate afecta în mod direct sănătatea mintală. „Studiile clinice au susținut acum ideea că hrănirea intestinului printr-o dietă care stimulează intestinul poate avea îmbunătățiri relevante asupra sănătății mintale a oamenilor“, a mai declarat Megan Rossi.

Experții în nutriție au spus că persoanele care consumă zilnic alimente sărace în nutrienți se pot confrunta cu probleme digestive. Alte două efecte negative sunt: lipsa de concentrare și un sistem imunutar slăbit.

Mai mult, mănânci zilnic aceleași alimente varietatea de bacterii care trăiesc în intestine va scădea la minimum. Și cele care sunt sărace în nutrienți conțin aditivi, uleiuri inflamatorii și zaharuri care ucid bacteriile intestinale bune ce trăiesc acolo. Astfel, bacteriilor care provoacă inflamațiile li se permite să prospere în locul celor bune.

Adaugă ingrediente noi în preparatele tale preferate

Studiile făcute de cercetători în legătură cu acest tip de alimentație pe termen lung au arătat o listă lungă de probleme de sănătate. Printre afecțiunile identificate de oamenii de știință se numără anumite forme de cancer, depresia și boala Alzheimer.

În cazul în care mănânci zilnic aceleași produse și nu te simți bine, ar fi bine să te oprești din acest stil de viață alimentar. Intestinul tău îți va mulțumi când vei renunța la această dietă.

Vincent Pedre, medic și expert în sănătatea intestinală, a spus că este important să adaugi ingrediente noi în preparatele tale preferate. El a făcut recomandări clare în acest sens și le-a menționat pe cele bogate în prebiotice. Pentru a stimula intestinul este bine să mănânci usturoi, ceapă și praz.

Pentru alimentele bogate în fibre, specialistul a enumerat: anghinarea, feniculul și spanacul, care ajută digestia. Varza de Bruxelles și broccoli sunt excelente pentru aportul de vitamine pe care îl aduc organismului.

Ce să mănânci dimineaţa ca să slăbești pe parcursul zilei

Dacă îți dorești să slăbești trebuie să ai mai grijă ce mănânci dimineața. Un mic dejun sănătos te poate ajuta să scapi de burtă, oferindu-ți o stare de bine. Astfel, dacă vrei să fii în formă dimineaţa trebuie să mănânci grăsimi sănătoase, proteine şi foarte puţini carbohidraţi, scrie unica.ro.

1. Nucile, alunele de pădure, migdalele sau caju sunt alegerea perfectă pentru un mic dejun ideal, mai ales dacă nu ai timp să îți gătești ceva, fiind pe fugă. Acesta conţin grăsimi sănătoase, care sunt foarte importante atunci când vrei să slăbeşti.

2. Și avocado este perfect pentru un mic dejun sănătos. Acesta este bogat în grăsimi sănătoase mononesaturate.

3. Ouăle conțin grăsimi bune, vitamine. şi proteine. În plus, se gătesc foarte repede. Poți adăuga câteva legume crude şi ai obţinut micul dejun ideal. Atenție însă, evită ouăle prăjite dimineața deoarece uleiul îngrașă. 

4. Lactatele sunt potrivite la micul dejun. Iaurtul, brânza sau o combinaţie de brânză şi smântână, îţi poate asigurai necesarul de calciu şi proteine pentru întreaga zi.

6. Seminţele sunt sățioase și sănătoase. Poţi să alegi seminţe de chia, de cânepă, de in sau de susan. Toate sunt bogate în grăsimi sănătoase, necesare pentru cei care vor să scape de burtă.

7. Și peștele face parte din categoria grăsimilor sănătoase. Alege un peşte gras, de exemplu macrou sau somon. Sunt bune şi conservele dacă le alegi pe cele în suc propriu sau în ulei de măsline.

8. Legumele te vor ajuta să te saturi cu puține calorii. Dimineața poți mânca roşii, castraveţi, ardei gras, dovlecei sau morcovi.

Alimentul adorat de majoritatea tinerilor, dar care distruge silueta. Conține o groază de calorii

Nutriționista Mihaela Bilic a declarat că culciurile și sucurile „zero zahăr” sunt foarte periculoase pentru sănătate și că au multe calorii. Deserturile de tipul „zero zahăr” au început să câștige tot mai mult teren și în România, dar medicul nutriționist Mihaela Bilic atrage atenția că acestea, de fapt, sunt periculoase pentru siluetă, potrivit Gândul.ro.

Mihaela Bilic atrage atenția că aceste produse nu ajută la slăbit, având exact același număr de calorii ca variantele cu zahăr.

„Chiar dacă scrie «zero» zahăr, conțin multe calorii! Foarte mulți consumatori mănâncă relaxați dulciuri pe care scrie ZERO zahăr cu credința că au zero calorii. Fals, greșit, e o mare păcăleală!

Cine are răbdare și ochi buni ca să citească eticheta? Dacă am face asta, am observa cu stupoare că numărul de calorii este identic cu al produselor cu zahăr clasic! Eu nu m-am lăsat și iată ce am aflat: biscuiții au 430 cal/100g, ciocolata 480 cal, iar napolitanele 460, adică 100 cal/bucată …ceea ce este enorm pentru un produs care se vrea fără zahăr. Despre ingrediente nu mai vorbim, între 30 și 40% maltitol, ulei de palmier din plin și un gust dubios. Nu e de mirare că oamenii evită produsele cu îndulcitori!”, spune nutriționista.

Ce beneficii are ciocolata neagră, spre deosebire de cea cu lapte

Vești bune pentru iubitorii de ciocolată neagră. Acest desert, consumat în cantități mici, poate fi benefic pentru scăderea tensiunii arteriale și pentru diminuarea riscului apariției unei boli care afectează tot mai multe persoane, scrie digi-world.tv.

Ciocolata neagră ar putea avea beneficii în prevenirea dezvoltării diabetului de tip 2, arată un nou studiu publicat în Jurnalul britanic de medicină, citat de People. S-a constatat că participanții care au mâncat cinci sau mai multe porții de ciocolată neagră pe săptămână au avut un risc semnificativ mai scăzut de a dezvolta diabet de tip 2, cu 21% mai mic decât cei care consumau aceeași cantitate de ciocolată cu lapte. Mai mult, consumul de ciocolată cu lapte, dar nu şi de ciocolată neagră, a fost asociat cu creşterea excesivă în greutate pe termen lung: un factor care poate contribui la dezvoltarea bolii cronice.

„Am fost surprinşi de împărţirea clară între impactul ciocolatei negre şi al celei cu lapte asupra riscului de diabet şi asupra gestionării greutăţii pe termen lung”, a precizat lectorul univ. dr. Qi Sun, profesor în cadrul departamentelor de nutriţie şi epidemiologie de la Harvard.

Chiar dacă ciocolata neagră şi cea cu lapte au un nivel similar de calorii şi grăsimi saturate, se pare că polifenolii din ciocolata neagră ar putea compensa efectele grăsimilor saturate şi ale zahărului asupra creşterii în greutate şi a diabetului, spun cercetătorii.

„Pentru oricine iubeşte ciocolata, constatările sunt o reamintire a faptului că a face alegeri mici, cum ar fi alegerea ciocolatei negre în locul ciocolatei cu lapte, poate face o diferenţă pozitivă pentru sănătate”, a precizat cercetătorul Binkai Liu, care este autorul principal al studiului publicat în The BMJ.

Studiul a inclus date pe o perioadă mai lungă de 30 de ani, de la 192.000 de participanţi care nu aveau diabet când au început să-şi raporteze obiceiurile alimentare.

Nu este primul studiu în care ciocolata neagră este considerată de specialiști sănătoasă și benefică. Compușii din cacao sunt legați de o bună sănătatea a inimii, conform unei cercetări din 2015. Un studiu anterior, din 2005, a spus că acest tip de desert este o alegere excelentă pentru îmbunătățirea sensibilității la insulină și scăderea tensiunii arteriale la persoanele sănătoase.

Aceste beneficii pentru sănătate se datorează în mare parte flavonoidelor, compușii bioactivi găsiți în plante, care declanșează producția de oxid nitric, ce dilată vasele de sânge și astfel scade tensiunea arterială. 

În ciuda dovezilor tot mai numeroase privind beneficiile ciocolatei negre pentru sănătate, oamenii de știință care au realizat studiul recomandă interpretarea rezultatelor cu precauție. De asemenea, este important de reținut că doza e foarte importantă. Participanții la studiu au consumat până în 30 de grame de ciocolată neagră pe zi.

Accident cu final tragic la Glodeni! Un șofer de 22 de ani a lovit mortal un pieton
Articolul anterior
Republica Moldova ar putea avea o autostradă care să facă legătura cu România
Articolul următor