Cea mai bună dietă din lume în 2024, potrivit experților: Are cele mai multe beneficii pentru sănătate

Topul celor mai bune diete rămâne neschimbat pentru al șaptelea an consecutiv. Potrivit experților, dieta de pe primul loc este flexibilă, include multe legume și fructe și favorizează longevitatea. Cea mai bună din dietă din 2024 este cea mediteraneană, ocupând pentru al șaptelea an consecutiv primul loc în clasamentul publicat de US News & World Report.

Ierarhia pe care compania media americană o dă publicității în fiecare an este întocmită de un grup de experți din care fac parte medici, nutriționiști și cercetători specializați în procesul de slăbire. Aceștia evaluează cele mai populare diete, inclusiv programe comerciale precum WeightWatchers, luând în calcul factori precum valoarea nutrițională completă, sustenabilitatea pe termen lung și cât de ușor poate fi respectată.

Dieta medieteraneană domină clasamentul din 2024, ocupând locul întâi cu un scor general de 85,1%, dar și primul loc la șapte alte categorii.

De ce este dieta mediteraneană cea mai sănătoasă

Regimul alimentar din bazinul european al Mediteranei constă în consumul de alimente întregi, neprocesate, grăsimi sănătoase, fructe de mare, o mulțime de legume și verdețuri, cu ingrediente sănătoase precum uleiul de măsline, dar și fructe, arată spotmedia.ro, conform sursei citate.

Dieta bazată pe obiceiurile alimentare tradiționale din Grecia, Italia și Spania include, de asemenea, cereale integrale, nuci și semințe, leguminoase și pește gras.

Experții o apreciază pentru că protejează sănătatea inimii, e ușor de respectat și include numeroase variante alimentare hrănitoare.

O parte a procesului de clasificare constă în evaluarea dovezilor potențialelor beneficii pentru sănătate (și a efectelor secundare) ale dietelor, cum ar fi studiile științifice. Iar cercetările extinse arată că dieta mediteraneană îmbunătățește sănătatea sistemului cardiovascular, contribuie la pierderea în greutate și chiar previne declinul cognitiv.

Acest regim alimentar se suprapune și cu obiceiurile alimentare care favorizează longevitatea. Mai multe regiuni mediteraneene sunt cunoscute ca Zone Albastre, locurile din lume în care oamenii au cea mai lungă și mai sănătoasă viață, potrivit cercetătorului Dan Buettner. Așa-numiții superlongevivi (persoane care depășesc 100 de ani) urmează de multe ori principii similare cu cele ale dietei mediteraneene, consumând mai mulți carbohidrați complecși, precum fasolea, și grăsimi sănătoase, precum uleiul de măsline.

Există o dietă mai bună?

E greu de găsit o opțiune mai prietenoasă cu organismul decât dieta mediteraneană. Un posibil concurent este dieta DASH, clasată pe locul doi anul acesta. Unii experți consideră că poate fi mai sănătoasă decât dieta mediteraneană pentru că impune o mai mare limitare a consumului de sare și de alcool, potrivit Asociației Americane a Inimii.

Pentru experții reuniți de US News & World Report, dieta mediteraneană rămâne lideră în multe categorii pentru că e ușor de urmat, potrivită pentru familie și concentrată pe alimente vegetale.

Totuși, există posibilitatea ca o altă dietă să ocupe primul loc, dacă ar combina cele mai bune părți ale dietei mediteraneene, compensând în același timp dezavantajul său major, a spus, anul trecut, pentru Business Insider, Gretel Schueller, director de sănătate la U.S. News & World Report.

Multe dintre cele mai sănătoase planuri alimentare sunt similiare cu dieta mediteraneană pentru că prioritizează alimentele întregi, neprocesate, evită restricționarea sau monitorizarea strictă a caloriilor și oferă un echilibru între carbohidrați sănătoși, proteine și grăsimi.

Cu toate acestea, un avantaj apreciat al dietei mediteraneene poate fi în același timp o „vulnerabilitate” – flexibilitatea. Faptul că permite luarea multor decizii pe cont propriu poate permite multe „derapaje”, spre deosebire de dietele cu reguli mai stricte.

Care este cea mai proastă dietă

În contradicție cu flexibilitatea dietei mediteraneene, unele dintre cele mai slab cotate diete sunt stricte, ceea ce le face greu de respectat în timp, potrivit specialiștilor.

Interzicerea anumitor alimente și eliminarea unor întregi grupe alimentare pot spori poftele pentru alimentele respective, având ca rezultat pierderea unor nutrienți importanți sau chiar renunțarea la dietă.

Dar clasamentele reflectă și faptul că regulile de alimentație mai stricte pot da rezultate, cel puțin pe termen scurt: dieta keto a trecut pe primul loc pentru pierderea rapidă în greutate, urmată de dieta Atkins, la fel de săracă în carbohidrați. Ambele planuri reduc drastic carbohidrații în favoarea grăsimilor dietetice.

Anterior, dieta keto s-a clasat pe cea mai proastă poziție în clasamentul general, din cauza temerii că elimină sursele de carbohidrați potențial sănătoase, cum ar fi cerealele integrale și fructele, și ar putea include prea multe grăsimi saturate.

Cercetări recente au sugerat, de asemenea, că dieta keto ar putea fi, însă, o opțiune viabilă pentru tratamentul diabetului, și poate fi urmată o versiune mai sănătoasă keto care să includă legume cu frunze și alte produse cu conținut scăzut de carbohidrați. Drept rezultat, experții au acordat dietei keto note ceva mai bune decât înainte.

Cel mai slab cotată în 2024 este dieta cu alimente crude. Aceasta ocupă ultimul loc pentru că este excesiv de restrictivă și dificil de urmat pe termen lung.

Printre „codașe” se numără și programele Herbalife și Slimfast care se bazează pe shake-uri și batoane în locul unor obiceiuri alimentare sănătoase, precum și dieta Dukan, o tendință cu mulți adepți printre celebrități, dar cu perioade de restricții dure.

Ce să mănânci dimineaţa ca să slăbești pe parcursul zilei

Dacă îți dorești să slăbești trebuie să ai mai grijă ce mănânci dimineața. Un mic dejun sănătos te poate ajuta să scapi de burtă, oferindu-ți o stare de bine. Astfel, dacă vrei să fii în formă dimineaţa trebuie să mănânci grăsimi sănătoase, proteine şi foarte puţini carbohidraţi, scrie unica.ro.

1. Nucile, alunele de pădure, migdalele sau caju sunt alegerea perfectă pentru un mic dejun ideal, mai ales dacă nu ai timp să îți gătești ceva, fiind pe fugă. Acesta conţin grăsimi sănătoase, care sunt foarte importante atunci când vrei să slăbeşti.

2. Și avocado este perfect pentru un mic dejun sănătos. Acesta este bogat în grăsimi sănătoase mononesaturate.

3. Ouăle conțin grăsimi bune, vitamine. şi proteine. În plus, se gătesc foarte repede. Poți adăuga câteva legume crude şi ai obţinut micul dejun ideal. Atenție însă, evită ouăle prăjite dimineața deoarece uleiul îngrașă. 

4. Lactatele sunt potrivite la micul dejun. Iaurtul, brânza sau o combinaţie de brânză şi smântână, îţi poate asigurai necesarul de calciu şi proteine pentru întreaga zi.

6. Seminţele sunt sățioase și sănătoase. Poţi să alegi seminţe de chia, de cânepă, de in sau de susan. Toate sunt bogate în grăsimi sănătoase, necesare pentru cei care vor să scape de burtă.

7. Și peștele face parte din categoria grăsimilor sănătoase. Alege un peşte gras, de exemplu macrou sau somon. Sunt bune şi conservele dacă le alegi pe cele în suc propriu sau în ulei de măsline.

8. Legumele te vor ajuta să te saturi cu puține calorii. Dimineața poți mânca roşii, castraveţi, ardei gras, dovlecei sau morcovi.

Alimentul adorat de majoritatea tinerilor, dar care distruge silueta. Conține o groază de calorii

Nutriționista Mihaela Bilic a declarat că culciurile și sucurile „zero zahăr” sunt foarte periculoase pentru sănătate și că au multe calorii. Deserturile de tipul „zero zahăr” au început să câștige tot mai mult teren și în România, dar medicul nutriționist Mihaela Bilic atrage atenția că acestea, de fapt, sunt periculoase pentru siluetă, potrivit Gândul.ro.

Mihaela Bilic atrage atenția că aceste produse nu ajută la slăbit, având exact același număr de calorii ca variantele cu zahăr.

„Chiar dacă scrie «zero» zahăr, conțin multe calorii! Foarte mulți consumatori mănâncă relaxați dulciuri pe care scrie ZERO zahăr cu credința că au zero calorii. Fals, greșit, e o mare păcăleală!

Cine are răbdare și ochi buni ca să citească eticheta? Dacă am face asta, am observa cu stupoare că numărul de calorii este identic cu al produselor cu zahăr clasic! Eu nu m-am lăsat și iată ce am aflat: biscuiții au 430 cal/100g, ciocolata 480 cal, iar napolitanele 460, adică 100 cal/bucată …ceea ce este enorm pentru un produs care se vrea fără zahăr. Despre ingrediente nu mai vorbim, între 30 și 40% maltitol, ulei de palmier din plin și un gust dubios. Nu e de mirare că oamenii evită produsele cu îndulcitori!”, spune nutriționista.

Ce beneficii are ciocolata neagră, spre deosebire de cea cu lapte

Vești bune pentru iubitorii de ciocolată neagră. Acest desert, consumat în cantități mici, poate fi benefic pentru scăderea tensiunii arteriale și pentru diminuarea riscului apariției unei boli care afectează tot mai multe persoane, scrie digi-world.tv.

Ciocolata neagră ar putea avea beneficii în prevenirea dezvoltării diabetului de tip 2, arată un nou studiu publicat în Jurnalul britanic de medicină, citat de People. S-a constatat că participanții care au mâncat cinci sau mai multe porții de ciocolată neagră pe săptămână au avut un risc semnificativ mai scăzut de a dezvolta diabet de tip 2, cu 21% mai mic decât cei care consumau aceeași cantitate de ciocolată cu lapte. Mai mult, consumul de ciocolată cu lapte, dar nu şi de ciocolată neagră, a fost asociat cu creşterea excesivă în greutate pe termen lung: un factor care poate contribui la dezvoltarea bolii cronice.

„Am fost surprinşi de împărţirea clară între impactul ciocolatei negre şi al celei cu lapte asupra riscului de diabet şi asupra gestionării greutăţii pe termen lung”, a precizat lectorul univ. dr. Qi Sun, profesor în cadrul departamentelor de nutriţie şi epidemiologie de la Harvard.

Chiar dacă ciocolata neagră şi cea cu lapte au un nivel similar de calorii şi grăsimi saturate, se pare că polifenolii din ciocolata neagră ar putea compensa efectele grăsimilor saturate şi ale zahărului asupra creşterii în greutate şi a diabetului, spun cercetătorii.

„Pentru oricine iubeşte ciocolata, constatările sunt o reamintire a faptului că a face alegeri mici, cum ar fi alegerea ciocolatei negre în locul ciocolatei cu lapte, poate face o diferenţă pozitivă pentru sănătate”, a precizat cercetătorul Binkai Liu, care este autorul principal al studiului publicat în The BMJ.

Studiul a inclus date pe o perioadă mai lungă de 30 de ani, de la 192.000 de participanţi care nu aveau diabet când au început să-şi raporteze obiceiurile alimentare.

Nu este primul studiu în care ciocolata neagră este considerată de specialiști sănătoasă și benefică. Compușii din cacao sunt legați de o bună sănătatea a inimii, conform unei cercetări din 2015. Un studiu anterior, din 2005, a spus că acest tip de desert este o alegere excelentă pentru îmbunătățirea sensibilității la insulină și scăderea tensiunii arteriale la persoanele sănătoase.

Aceste beneficii pentru sănătate se datorează în mare parte flavonoidelor, compușii bioactivi găsiți în plante, care declanșează producția de oxid nitric, ce dilată vasele de sânge și astfel scade tensiunea arterială. 

În ciuda dovezilor tot mai numeroase privind beneficiile ciocolatei negre pentru sănătate, oamenii de știință care au realizat studiul recomandă interpretarea rezultatelor cu precauție. De asemenea, este important de reținut că doza e foarte importantă. Participanții la studiu au consumat până în 30 de grame de ciocolată neagră pe zi.

Ce îi va aduce Republicii Moldova intrarea parțială a României și Bulgariei în spațiul Schengen?
Articolul anterior
Chișinăuienii au sărbătorit ajunul Crăciunului în PMAN! Imagini de la sărbătoare
Articolul următor