Cea mai bună dietă din lume în 2024, potrivit experților: Are cele mai multe beneficii pentru sănătate

Topul celor mai bune diete rămâne neschimbat pentru al șaptelea an consecutiv. Potrivit experților, dieta de pe primul loc este flexibilă, include multe legume și fructe și favorizează longevitatea. Cea mai bună din dietă din 2024 este cea mediteraneană, ocupând pentru al șaptelea an consecutiv primul loc în clasamentul publicat de US News & World Report.

Ierarhia pe care compania media americană o dă publicității în fiecare an este întocmită de un grup de experți din care fac parte medici, nutriționiști și cercetători specializați în procesul de slăbire. Aceștia evaluează cele mai populare diete, inclusiv programe comerciale precum WeightWatchers, luând în calcul factori precum valoarea nutrițională completă, sustenabilitatea pe termen lung și cât de ușor poate fi respectată.

Dieta medieteraneană domină clasamentul din 2024, ocupând locul întâi cu un scor general de 85,1%, dar și primul loc la șapte alte categorii.

De ce este dieta mediteraneană cea mai sănătoasă

Regimul alimentar din bazinul european al Mediteranei constă în consumul de alimente întregi, neprocesate, grăsimi sănătoase, fructe de mare, o mulțime de legume și verdețuri, cu ingrediente sănătoase precum uleiul de măsline, dar și fructe, arată spotmedia.ro, conform sursei citate.

Dieta bazată pe obiceiurile alimentare tradiționale din Grecia, Italia și Spania include, de asemenea, cereale integrale, nuci și semințe, leguminoase și pește gras.

Experții o apreciază pentru că protejează sănătatea inimii, e ușor de respectat și include numeroase variante alimentare hrănitoare.

O parte a procesului de clasificare constă în evaluarea dovezilor potențialelor beneficii pentru sănătate (și a efectelor secundare) ale dietelor, cum ar fi studiile științifice. Iar cercetările extinse arată că dieta mediteraneană îmbunătățește sănătatea sistemului cardiovascular, contribuie la pierderea în greutate și chiar previne declinul cognitiv.

Acest regim alimentar se suprapune și cu obiceiurile alimentare care favorizează longevitatea. Mai multe regiuni mediteraneene sunt cunoscute ca Zone Albastre, locurile din lume în care oamenii au cea mai lungă și mai sănătoasă viață, potrivit cercetătorului Dan Buettner. Așa-numiții superlongevivi (persoane care depășesc 100 de ani) urmează de multe ori principii similare cu cele ale dietei mediteraneene, consumând mai mulți carbohidrați complecși, precum fasolea, și grăsimi sănătoase, precum uleiul de măsline.

Există o dietă mai bună?

E greu de găsit o opțiune mai prietenoasă cu organismul decât dieta mediteraneană. Un posibil concurent este dieta DASH, clasată pe locul doi anul acesta. Unii experți consideră că poate fi mai sănătoasă decât dieta mediteraneană pentru că impune o mai mare limitare a consumului de sare și de alcool, potrivit Asociației Americane a Inimii.

Pentru experții reuniți de US News & World Report, dieta mediteraneană rămâne lideră în multe categorii pentru că e ușor de urmat, potrivită pentru familie și concentrată pe alimente vegetale.

Totuși, există posibilitatea ca o altă dietă să ocupe primul loc, dacă ar combina cele mai bune părți ale dietei mediteraneene, compensând în același timp dezavantajul său major, a spus, anul trecut, pentru Business Insider, Gretel Schueller, director de sănătate la U.S. News & World Report.

Multe dintre cele mai sănătoase planuri alimentare sunt similiare cu dieta mediteraneană pentru că prioritizează alimentele întregi, neprocesate, evită restricționarea sau monitorizarea strictă a caloriilor și oferă un echilibru între carbohidrați sănătoși, proteine și grăsimi.

Cu toate acestea, un avantaj apreciat al dietei mediteraneene poate fi în același timp o „vulnerabilitate” – flexibilitatea. Faptul că permite luarea multor decizii pe cont propriu poate permite multe „derapaje”, spre deosebire de dietele cu reguli mai stricte.

Care este cea mai proastă dietă

În contradicție cu flexibilitatea dietei mediteraneene, unele dintre cele mai slab cotate diete sunt stricte, ceea ce le face greu de respectat în timp, potrivit specialiștilor.

Interzicerea anumitor alimente și eliminarea unor întregi grupe alimentare pot spori poftele pentru alimentele respective, având ca rezultat pierderea unor nutrienți importanți sau chiar renunțarea la dietă.

Dar clasamentele reflectă și faptul că regulile de alimentație mai stricte pot da rezultate, cel puțin pe termen scurt: dieta keto a trecut pe primul loc pentru pierderea rapidă în greutate, urmată de dieta Atkins, la fel de săracă în carbohidrați. Ambele planuri reduc drastic carbohidrații în favoarea grăsimilor dietetice.

Anterior, dieta keto s-a clasat pe cea mai proastă poziție în clasamentul general, din cauza temerii că elimină sursele de carbohidrați potențial sănătoase, cum ar fi cerealele integrale și fructele, și ar putea include prea multe grăsimi saturate.

Cercetări recente au sugerat, de asemenea, că dieta keto ar putea fi, însă, o opțiune viabilă pentru tratamentul diabetului, și poate fi urmată o versiune mai sănătoasă keto care să includă legume cu frunze și alte produse cu conținut scăzut de carbohidrați. Drept rezultat, experții au acordat dietei keto note ceva mai bune decât înainte.

Cel mai slab cotată în 2024 este dieta cu alimente crude. Aceasta ocupă ultimul loc pentru că este excesiv de restrictivă și dificil de urmat pe termen lung.

Printre „codașe” se numără și programele Herbalife și Slimfast care se bazează pe shake-uri și batoane în locul unor obiceiuri alimentare sănătoase, precum și dieta Dukan, o tendință cu mulți adepți printre celebrități, dar cu perioade de restricții dure.

Cea mai bună metodă de a pierde în greutate

Profesioniștii din domeniul medical, cercetătorii și oamenii obișnuiți au lăudat medicamente precum Ozempic și Wegovy pentru beneficiile lor. Printre acestea se numără sprijinul oferit în gestionarea zahărului din sânge și pierderea în greutate. Dar aceste medicamente sunt doar un pas. O dietă bazată pe fibre te poate ajuta să-ți atingi obiectivele de sănătate, scrie evz.ro.

Într-adevăr, medicamentele au fost supuse unor studii clinice. Acestea au indicat că sunt incredibil de eficiente, ajutând oamenii să piardă în medie 15% din greutatea lor corporală. Cu toate acestea, experții și cercetătorii sugerează că aceste medicamente sunt mai eficiente atunci când sunt combinate cu modificări ale stilului de viață. Cel mai important lucru este dieta. Rezultatele unui studiu recent din Journal of Nutrition evidențiază rolul dietei în pierderea în greutate. Mai exact, poți slăbi mai ușor consumând un tip specific de fibre numit beta-glucan.

Dietă bazată pe fibre

Cercetătorii au descoperit că suplimentele de beta-glucan au fost singurele fibre testate care au redus conținutul de grăsime și greutatea corporală la șoareci în 18 săptămâni. Un dietetician spune că studiul servește ca o demonstrația. Se demonstrează că nimic nu te va ajuta să slăbești fără efort- nici măcar medicamente anti-obezitate.

„Aportul de fibre influențează microbiota intestinală, care ajută sănătatea metabolică. Este important să ne concentrăm pe dietă, exerciții fizice și abordări farmaceutice pentru a rezolva obezitatea în mod sigur și eficient”, spune Dr. Chris Moh. Acesta este consilier de fitness și nutriție la Fortune Recomands Health.

Cu toate acestea, se pare că ar putea exista multe beneficii în ceea ce privește consumul de fibre. Acest tip de dietă a devenit foarte populară pe rețelele sociale datorită impactului bun asupra sănătății intestinale. Vestea bună? Fibrele beta-glucan se află într-un aliment preferat pentru micul dejun. În cadrul studiului, experții au evidențiat modalități de a obține fibre beta-glucan. Acestea ar putea avea unele beneficii de pierdere în greutate similare cu cele ale Ozempic.

Tipuri de fibre și beneficiile lor

Există mai multe tipuri de fibre. Să începem cu cele solubile în apă. Fibrele beta-glucan sunt solubile în apă. „Fibrele solubile în apă se dizolvă pentru a forma o substanță asemănătoare gelului. Ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge și promovează un intestin sănătos”, spune Michelle Routhenstein, dietetician. Tipurile de fibre solubile studiate sunt:

  • Beta-glucan. (Ovăz, orz, orez, ciuperci și alge marine)
  • Pectină (Portocale, lămâi, lime, grapefruit, fasole și roșii)
  • Dextrină de grâu (Adăugată la alimentele procesate, cum ar fi supele și sosurile, pentru a le îngroșa și a crește conținutul de fibre)

Fibrele care sunt mai puțin solubile sau insolubile nu sunt la fel de ușor de digerat. Ele se atașează de alte materiale din stomac și ies mai greu din organism. Asta nu înseamnă că sunt „rele”, totuși. Să luăm de exemplu fibrele de amidon.  „Rezistă digestiei în intestinul subțire și fermentează în intestinul gros, producând acizi grași”, spune Dr. Mohr. Routhenstein spune că leguminoasele și cerealele integrale au fibre de amidon. Fibra de celuloză este o altă fibră insolubilă inclusă în cercetare. Dr. Mohr spune că se găsește în fructe, legume, nuci și cereale integrale.

Fibre și pierderea în greutate

Dr. Mohr explică faptul că cercetătorii au hrănit șoarecii cu diete bogate în grăsimi cu diverse fibre pe bază de plante:

  • Beta-glucan
  • Pectină
  • Dextrină de grâu
  • Amidon
  • Celuloză

Experimentul a durat 18 săptămâni, iar Dr. Mohr spune că cercetătorii au măsurat:

  • Greutatea corporală
  • Adipozitatea (grăsimea)
  • Cheltuielile energetice
  • Toleranța la glucoză
  • Modificări ale microbiotei intestinale

Cum au afectat diferitele tipuri de fibre organismul

Lena Bakovic, nutriționist, spune că rezultatele sugerează că beta-glucanul ar putea ajuta la gestionarea greutății și la controlul glicemiei. „S-a constatat că scade procentul de grăsime și greutatea corporală la șoareci. Rezultatele au fost comparate cu alte tipuri de fibre, care nu au produs efecte similare. Beta-glucanul, în comparație cu alte fibre, este ușor utilizat sau fermentat de bacteriile din intestinul nostru, crescând concentrațiile de butirat. Butiratul crește atunci când bacteriile descompun fibrele”, spune Bakovic.

De ce beneficiile acestei fibre au fost comparate cu Ozempic? „Butiratul, pe cont propriu, crește eliberarea peptidei GLP-1, care promovează eliberarea insulinei și ajută la gestionarea greutății”, spune Bakovic.

Cu toate acestea, studiul a avut limitări, începând cu faptul că cercetătorii au folosit șoareci. „Studiile pe șoareci de multe ori nu se traduc perfect la rezultatele umane din cauza diferențelor în fiziologie și metabolism. Dietele umane sunt mai complexe, iar răspunsurile individuale la fibre pot varia foarte mult”, spune Routhenstein.

Totuși, Routhenstein spune că studiile pe șoareci pot oferi un punct de plecare. În timp ce rezultatele sunt promițătoare, sunt necesare studii pe oameni pentru a confirma dacă aceste constatări sunt aplicabile.

Consumul de fibre la micul dejun

Poți consuma la micul dejun un aliment delicios, care îți va oferi aportul de fibre de care ai nevoie.  „Ovăzul este o sursă excelentă de beta-glucan, care nu numai că ajută la reglarea colesterolului, dar ajută și la menținerea nivelului stabil de zahăr din sânge. Completați cu fructe de pădure proaspete, un strop de scorțișoară și o mână de nuci pentru un plus de proteine și grăsimi sănătoase”, sugerează Dr. Mohr.

Copiii nu au nevoie de dietă! Ce alimente trebuie să pui în pachețelul copilului pentru școală

Pâinea cu unt este potrivită pentru copii, mai ales că reîncepe școala. Acum este momentul perfect să reamintim și regulile alimentare pentru cei mici, scrie stirileprotv.ro.

În cazul copiilor avem o altfel de reprezentare a alimentelor, în alimentația de bază. Grăsimile sunt pe primul loc, ca și procent ocupă undeva la 35% din aportul caloric.

Nu trebuie să avem copii cu o alimentație dietetică. Este o regulă de bază sau un mint pe care trebuie să-l desființăm, inclusiv când vine vorba despre produse lactate, untul este cea mai bună grăsime din lapte, are vitamina A și D în mod natural, extrem de bine de folosit, eficientă. Sunt persoane care spun că laptele să fie degresat.

Sub nicio formă! Cele 3,5 procente din lapte sunt benefice pentru cei mici. Și când vorbim despre grăsimi, nu doar lactatele sunt importante, ci grăsimile de origine naturală, cum ar fi peștele. Ar trebui să mâncăm pește de două ori pe săptămână. Carnea de porc ar trebui și la bebelușii mai mici introdusă în diversificarea alimentației înainte de carnea de vită.

Este o carne foarte prietenoasă și face chimie bună cu organismul nostru. Suntem compatibili cu porcul și trebuie să o recunoaștem. Nu este crescut intensiv spre deosebire de pui și nu are acei acizi grași din carnea de vită.

La școală, cel mai comod și mai echilibrat este sandwich-ul. Un sandwich luat de acasă este mai bun decât orice produs ambalat. Fructele sunt desertul perfect echilibrat. Nu trebuie pusă la colț banana.

Este un fruct care este extrem de ușor de transportat și extrem de satisfăcător. Are minerale și are acest amidon care ține de foame copilului spre deosebire de fructoza multă din mere, struguri și prune.

Fibra naturală care are efectul medicamentului minune pentru slăbit: în ce se conține

O soluție naturală pentru menținerea greutății și controlul glicemiei este beta-glucanul, o fibră alimentară găsită în ovăz și orz, scrie clicksanatate.ro.

Recent, cercetătorii au descoperit că această fibră ar putea avea efecte similare cu medicamentele precum Ozempic, un tratament utilizat pentru scăderea în greutate și controlul glicemiei. Deși studiile au fost realizate pe șoareci, rezultatele sunt promițătoare și sugerează că anumite tipuri de fibre pot fi mai eficiente decât altele în reglarea greutății și sănătății metabolice.

Ce este beta-glucanul și cum funcționează?

Beta-glucanul este o fibră solubilă care se găsește din abundență în ovăz și orz. Fibrele alimentare, ca beta-glucanul, sunt hrana preferată a bacteriilor din intestinul tău, care le fermentează și produc compuși benefici, cum ar fi butiratul.

Ovăzul conține beta-glucan, fibre care poat ajuta în procesul de slăbire. Foto: Shutterstock. 

În cadrul studiului, șoarecii hrăniți cu beta-glucan au pierdut în greutate și și-au redus stratul de grăsime, chiar dacă dieta lor era bogată în grăsimi. Acest efect nu a fost observat la șoarecii care au consumat alte fibre, cum ar fi dextrina de grâu sau amidonul rezistent.

Cum contribuie beta-glucanul la pierderea în greutate?

Când microbii intestinali fermentează beta-glucanul, produc butirat, un metabolit care are multiple efecte benefice. Unul dintre aceste efecte este stimularea producției de GLP-1 (peptida-1 asemănătoare glucagonului), o proteină naturală responsabilă de reglarea apetitului și stimularea eliberării de insulină. Medicamentele precum Ozempic imită această peptidă pentru a ajuta persoanele să slăbească și să-și regleze glicemia. Consumul de beta-glucan din alimente poate, așadar, să stimuleze natural acest proces.

De ce este important să alegi fibrele potrivite?

Nu toate fibrele sunt la fel, iar efectele lor asupra organismului variază mult. Fibrele solubile, cum sunt beta-glucanii, sunt fermentate cu ușurință de bacteriile intestinale, ceea ce poate avea beneficii directe asupra sănătății metabolice. În schimb, fibrele insolubile, precum celuloza, se combină cu alte substanțe pentru a forma scaun, dar nu produc aceleași efecte asupra glicemiei sau greutății. Așadar, dacă dorești să beneficiezi de toate avantajele pentru sănătate ale fibrelor, e important să alegi tipurile potrivite.

Cum poți integra beta-glucanul în dieta ta?

Consumă mai des alimente bogate în beta-glucan, precum fulgii de ovăz și orzul, fie ca mic dejun, fie ca gustare sau ca ingredient în diverse preparate.

Aceasta nu doar că îți poate ajuta microbiomul intestinal să producă compuși benefici, dar îți poate susține și eforturile de control al greutății și sănătatea generală. În plus, beta-glucanii ajută și la menținerea senzației de sațietate, ceea ce îți poate reduce pofta de mâncare pe parcursul zilei.

Cercetările sugerează că beta-glucanul, o fibră solubilă naturală, poate avea efecte impresionante asupra greutății și glicemiei. Deși studiile sunt încă în faza incipientă, adăugarea de ovăz și orz în dieta ta zilnică ar putea aduce beneficii semnificative. S-ar putea să nu fie chiar la nivelul unui medicament precum Ozempic, dar este o

Cum poți integra beta-glucanul în dieta ta?

Consumă mai des alimente bogate în beta-glucan, precum fulgii de ovăz și orzul, fie ca mic dejun, fie ca gustare sau ca ingredient în diverse preparate.

Aceasta nu doar că îți poate ajuta microbiomul intestinal să producă compuși benefici, dar îți poate susține și eforturile de control al greutății și sănătatea generală. În plus, beta-glucanii ajută și la menținerea senzației de sațietate, ceea ce îți poate reduce pofta de mâncare pe parcursul zilei.

Cercetările sugerează că beta-glucanul, o fibră solubilă naturală, poate avea efecte impresionante asupra greutății și glicemiei. Deși studiile sunt încă în faza incipientă, adăugarea de ovăz și orz în dieta ta zilnică ar putea aduce beneficii semnificative. S-ar putea să nu fie chiar la nivelul unui medicament precum Ozempic, dar este o

Cum poți integra beta-glucanul în dieta ta?

Consumă mai des alimente bogate în beta-glucan, precum fulgii de ovăz și orzul, fie ca mic dejun, fie ca gustare sau ca ingredient în diverse preparate.

Aceasta nu doar că îți poate ajuta microbiomul intestinal să producă compuși benefici, dar îți poate susține și eforturile de control al greutății și sănătatea generală. În plus, beta-glucanii ajută și la menținerea senzației de sațietate, ceea ce îți poate reduce pofta de mâncare pe parcursul zilei.

Cercetările sugerează că beta-glucanul, o fibră solubilă naturală, poate avea efecte impresionante asupra greutății și glicemiei. Deși studiile sunt încă în faza incipientă, adăugarea de ovăz și orz în dieta ta zilnică ar putea aduce beneficii semnificative. S-ar putea să nu fie chiar la nivelul unui medicament precum Ozempic, dar este o metodă simplă, naturală și accesibilă de a-ți susține sănătatea.

Ce îi va aduce Republicii Moldova intrarea parțială a României și Bulgariei în spațiul Schengen?
Articolul anterior
Chișinăuienii au sărbătorit ajunul Crăciunului în PMAN! Imagini de la sărbătoare
Articolul următor