Cele mai bune ceaiuri naturale care te ajută să slăbești

Pe lângă faptul că ceaiul calmează durerile de gât și chiar ajută la prevenirea cancerului, o serie de studii științifice arată că acesta poate face chiar mai mult, cum ar fi să ajute la pierderea în greutate, scrie sinteza.org.

Data viitoare când intrați în cafeneaua preferată, luați în considerare posibilitatea de a opta pentru o ceașcă de ceai liniștitoare și aburindă.

„Consumul de ceai poate sprijini pierderea în greutate sau menținerea greutății, deoarece umple golul băuturilor care sunt bogate în zahăr și calorii”, spune Josh Axe, D.N.M., fondatorul Ancient Nutrition.

„Atunci când renunți la cafeaua cu lapte cu arome, cafeaua cu adaos de frișcă și zahăr și la sucurile zaharoase și le înlocuiești cu ceai, tai o cantitate masivă de calorii pe zi.”.

Pe lângă faptul că sunt prietenoase cu caloriile, ceaiurile conțin catechine, care sunt flavonoide ce par să joace un rol în stimularea metabolismului, spune Jackie Newgent, R.D.N., C.D.N., nutriționist culinar din New York City și autor al cărții The All-Natural Diabetes Cookbook.

„Atunci când catechinele sunt cuplate cu cofeina, aceasta poate duce în cele din urmă la o ardere mai mare a caloriilor datorită utilizării mai multor energii.”, conform specialiștilor.
Anumite ceaiuri au, de asemenea, compuși bogați în antioxidanți care pot încuraja pierderea în greutate, prezentând în același timp și alte beneficii pentru sănătate, cum ar fi îmbunătățirea somnului. Cu toate acestea, este demn de remarcat faptul că sunt necesare cercetări suplimentare pentru a confirma relația exactă dintre ceai și pierderea în greutate – și, nu există o soluție rapidă.

Ceai Verde japonez 
Cel mai popular și cel mai bine studiat ceai pentru pierderea în greutate este cu siguranță ceaiul verde. Acesta este plin de antioxidanți numiți catechine, inclusiv o substanță numită galat de epigalocatechin (EGCG), despre care se crede că mărește metabolismul și ajută la arderea grăsimilor.

„Cercetătorii au descoperit că extractul de ceai verde provoacă modificări în expresia genelor metabolismului grăsimilor, mai ales atunci când este consumat în mod constant pentru perioade mai lungi de timp”, spune Axe.

Un studiu chinezesc a constatat că, atunci când subiecții au băut ceai super-bogat în catechine de două ori pe zi, după 90 de zile, aceștia au observat o schimbare, pierzând în medie 1,9 cm în circumferința taliei și 2,6 livre de greutate corporală. O altă revizuire amplă a studiilor a concluzionat că amestecul de EGCG și cofeină din ceaiul verde are un efect pozitiv asupra pierderii în greutate și a gestionării greutății.

Ceaiul Oolong
Deși ceaiul verde a fost considerat de mult timp ca fiind varianta ideală pentru pierderea în greutate, unii cercetători cred că ceaiul oolong – un ceai chinezesc care se situează undeva între verde și negru – ar putea fi chiar mai puternic.

„Ceaiul Oolong promovează termogeneza (astfel încât organismul produce căldură din energie, arzând astfel mai multe calorii) și suprimă producția de noi celule adipoase”, spune Axe. Un mic studiu japonez a constatat că, timp de două ore după ce au băut ceai oolong, femeile au constatat că cheltuielile lor energetice în repaus au crescut cu 10%, în timp ce creșterea metabolismului a fost de doar 4% după ce au băut ceai verde.

În plus, un studiu japonez din 2020 a constatat că băutul a două căni în timpul zilei a stimulat energia și, prin urmare, metabolismul participanților, încurajând în cele din urmă arderea grăsimilor în timpul somnului.

Ceai English Breakfast 
English Breakfast este o varietate de ceai negru, care este de fapt obținut din aceeași plantă ca și ceaiul verde – diferența constă în faptul că frunzele sunt expuse la aer pentru a declanșa fermentarea.

Un studiu a constatat că, pe parcursul a trei luni, cei care au băut trei cești de ceai negru pe zi au avut o creștere în greutate mai mică și o circumferință a taliei mai redusă în comparație cu cei care au băut o băutură cu cofeină lipsită de flavonoidele din ceai. Dacă nu sunteți un fan al English Breakfast, puteți încerca și Earl Grey.

Ceai din plante de mentă
Deși unii oameni jură că sorbind o ceașcă de ceai de mentă poate alunga pofta de mâncare, există puține dovezi în spatele acestei afirmații. Cu toate acestea, există cercetări care sugerează că ajută la digestie și la durerile de stomac. În plus, dacă vă este poftă de o înghițitură de mentă, o ceașcă de ceai de mentă neîndulcit are mult mai puține calorii decât un mocha cu mentă zaharat.

Ceai Roșu 
Rooibos este o plantă cultivată în Africa de Sud care poate fi preparată într-o delicioasă ceașcă de ceai fără cofeină. Un studiu din 2014 publicat în Phytomedicine a constatat că ceaiul rooibos fermentat poate inhiba adipogeneza – dezvoltarea și acumularea de celule adipoase – și, prin urmare, poate preveni creșterea în greutate.

Un alt studiu efectuat pe animale în 2014 sugerează, de asemenea, că poate ajuta la arderea grăsimilor, însă sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma aceste afirmații. Oricum ar fi, băutura reprezintă o completare colorată și gustoasă a suportului de ceai.

Ceai Alb
Ceaiul alb este unul dintre cele mai puțin procesate soiuri – frunzele plantei de ceai sunt culese înainte de a se deschide complet și apoi uscate rapid, împiedicând oxidarea lor. Acest proces îi conferă ceaiului o aromă excepțional de delicată, care este totuși plină de polifenoli care ard grăsimile.

„Ceaiul alb este bogat în antioxidanți, stimulează metabolismul și ajută la descompunerea celulelor adipoase”, spune Axe. Newgent este, de asemenea, un fan al ceaiului verde al mărcii!


Ce să mănânci dimineaţa ca să slăbești pe parcursul zilei

Dacă îți dorești să slăbești trebuie să ai mai grijă ce mănânci dimineața. Un mic dejun sănătos te poate ajuta să scapi de burtă, oferindu-ți o stare de bine. Astfel, dacă vrei să fii în formă dimineaţa trebuie să mănânci grăsimi sănătoase, proteine şi foarte puţini carbohidraţi, scrie unica.ro.

1. Nucile, alunele de pădure, migdalele sau caju sunt alegerea perfectă pentru un mic dejun ideal, mai ales dacă nu ai timp să îți gătești ceva, fiind pe fugă. Acesta conţin grăsimi sănătoase, care sunt foarte importante atunci când vrei să slăbeşti.

2. Și avocado este perfect pentru un mic dejun sănătos. Acesta este bogat în grăsimi sănătoase mononesaturate.

3. Ouăle conțin grăsimi bune, vitamine. şi proteine. În plus, se gătesc foarte repede. Poți adăuga câteva legume crude şi ai obţinut micul dejun ideal. Atenție însă, evită ouăle prăjite dimineața deoarece uleiul îngrașă. 

4. Lactatele sunt potrivite la micul dejun. Iaurtul, brânza sau o combinaţie de brânză şi smântână, îţi poate asigurai necesarul de calciu şi proteine pentru întreaga zi.

6. Seminţele sunt sățioase și sănătoase. Poţi să alegi seminţe de chia, de cânepă, de in sau de susan. Toate sunt bogate în grăsimi sănătoase, necesare pentru cei care vor să scape de burtă.

7. Și peștele face parte din categoria grăsimilor sănătoase. Alege un peşte gras, de exemplu macrou sau somon. Sunt bune şi conservele dacă le alegi pe cele în suc propriu sau în ulei de măsline.

8. Legumele te vor ajuta să te saturi cu puține calorii. Dimineața poți mânca roşii, castraveţi, ardei gras, dovlecei sau morcovi.

Alimentul adorat de majoritatea tinerilor, dar care distruge silueta. Conține o groază de calorii

Nutriționista Mihaela Bilic a declarat că culciurile și sucurile „zero zahăr” sunt foarte periculoase pentru sănătate și că au multe calorii. Deserturile de tipul „zero zahăr” au început să câștige tot mai mult teren și în România, dar medicul nutriționist Mihaela Bilic atrage atenția că acestea, de fapt, sunt periculoase pentru siluetă, potrivit Gândul.ro.

Mihaela Bilic atrage atenția că aceste produse nu ajută la slăbit, având exact același număr de calorii ca variantele cu zahăr.

„Chiar dacă scrie «zero» zahăr, conțin multe calorii! Foarte mulți consumatori mănâncă relaxați dulciuri pe care scrie ZERO zahăr cu credința că au zero calorii. Fals, greșit, e o mare păcăleală!

Cine are răbdare și ochi buni ca să citească eticheta? Dacă am face asta, am observa cu stupoare că numărul de calorii este identic cu al produselor cu zahăr clasic! Eu nu m-am lăsat și iată ce am aflat: biscuiții au 430 cal/100g, ciocolata 480 cal, iar napolitanele 460, adică 100 cal/bucată …ceea ce este enorm pentru un produs care se vrea fără zahăr. Despre ingrediente nu mai vorbim, între 30 și 40% maltitol, ulei de palmier din plin și un gust dubios. Nu e de mirare că oamenii evită produsele cu îndulcitori!”, spune nutriționista.

Ce beneficii are ciocolata neagră, spre deosebire de cea cu lapte

Vești bune pentru iubitorii de ciocolată neagră. Acest desert, consumat în cantități mici, poate fi benefic pentru scăderea tensiunii arteriale și pentru diminuarea riscului apariției unei boli care afectează tot mai multe persoane, scrie digi-world.tv.

Ciocolata neagră ar putea avea beneficii în prevenirea dezvoltării diabetului de tip 2, arată un nou studiu publicat în Jurnalul britanic de medicină, citat de People. S-a constatat că participanții care au mâncat cinci sau mai multe porții de ciocolată neagră pe săptămână au avut un risc semnificativ mai scăzut de a dezvolta diabet de tip 2, cu 21% mai mic decât cei care consumau aceeași cantitate de ciocolată cu lapte. Mai mult, consumul de ciocolată cu lapte, dar nu şi de ciocolată neagră, a fost asociat cu creşterea excesivă în greutate pe termen lung: un factor care poate contribui la dezvoltarea bolii cronice.

„Am fost surprinşi de împărţirea clară între impactul ciocolatei negre şi al celei cu lapte asupra riscului de diabet şi asupra gestionării greutăţii pe termen lung”, a precizat lectorul univ. dr. Qi Sun, profesor în cadrul departamentelor de nutriţie şi epidemiologie de la Harvard.

Chiar dacă ciocolata neagră şi cea cu lapte au un nivel similar de calorii şi grăsimi saturate, se pare că polifenolii din ciocolata neagră ar putea compensa efectele grăsimilor saturate şi ale zahărului asupra creşterii în greutate şi a diabetului, spun cercetătorii.

„Pentru oricine iubeşte ciocolata, constatările sunt o reamintire a faptului că a face alegeri mici, cum ar fi alegerea ciocolatei negre în locul ciocolatei cu lapte, poate face o diferenţă pozitivă pentru sănătate”, a precizat cercetătorul Binkai Liu, care este autorul principal al studiului publicat în The BMJ.

Studiul a inclus date pe o perioadă mai lungă de 30 de ani, de la 192.000 de participanţi care nu aveau diabet când au început să-şi raporteze obiceiurile alimentare.

Nu este primul studiu în care ciocolata neagră este considerată de specialiști sănătoasă și benefică. Compușii din cacao sunt legați de o bună sănătatea a inimii, conform unei cercetări din 2015. Un studiu anterior, din 2005, a spus că acest tip de desert este o alegere excelentă pentru îmbunătățirea sensibilității la insulină și scăderea tensiunii arteriale la persoanele sănătoase.

Aceste beneficii pentru sănătate se datorează în mare parte flavonoidelor, compușii bioactivi găsiți în plante, care declanșează producția de oxid nitric, ce dilată vasele de sânge și astfel scade tensiunea arterială. 

În ciuda dovezilor tot mai numeroase privind beneficiile ciocolatei negre pentru sănătate, oamenii de știință care au realizat studiul recomandă interpretarea rezultatelor cu precauție. De asemenea, este important de reținut că doza e foarte importantă. Participanții la studiu au consumat până în 30 de grame de ciocolată neagră pe zi.

Anularea concediului nefolosit: Sindicatele se pronunță împotriva modificărilor la Codul muncii
Articolul anterior
Un bărbat din Briceni a murit după ce casa i-a fost cuprinsă de flăcări. Este al treilea caz din ultimele 24 de ore
Articolul următor