Pe lângă faptul că ceaiul calmează durerile de gât și chiar ajută la prevenirea cancerului, o serie de studii științifice arată că acesta poate face chiar mai mult, cum ar fi să ajute la pierderea în greutate, scrie sinteza.org.
Data viitoare când intrați în cafeneaua preferată, luați în considerare posibilitatea de a opta pentru o ceașcă de ceai liniștitoare și aburindă.
„Consumul de ceai poate sprijini pierderea în greutate sau menținerea greutății, deoarece umple golul băuturilor care sunt bogate în zahăr și calorii”, spune Josh Axe, D.N.M., fondatorul Ancient Nutrition.
„Atunci când renunți la cafeaua cu lapte cu arome, cafeaua cu adaos de frișcă și zahăr și la sucurile zaharoase și le înlocuiești cu ceai, tai o cantitate masivă de calorii pe zi.”.
Pe lângă faptul că sunt prietenoase cu caloriile, ceaiurile conțin catechine, care sunt flavonoide ce par să joace un rol în stimularea metabolismului, spune Jackie Newgent, R.D.N., C.D.N., nutriționist culinar din New York City și autor al cărții The All-Natural Diabetes Cookbook.
„Atunci când catechinele sunt cuplate cu cofeina, aceasta poate duce în cele din urmă la o ardere mai mare a caloriilor datorită utilizării mai multor energii.”, conform specialiștilor.
Anumite ceaiuri au, de asemenea, compuși bogați în antioxidanți care pot încuraja pierderea în greutate, prezentând în același timp și alte beneficii pentru sănătate, cum ar fi îmbunătățirea somnului. Cu toate acestea, este demn de remarcat faptul că sunt necesare cercetări suplimentare pentru a confirma relația exactă dintre ceai și pierderea în greutate – și, nu există o soluție rapidă.
Ceai Verde japonez
Cel mai popular și cel mai bine studiat ceai pentru pierderea în greutate este cu siguranță ceaiul verde. Acesta este plin de antioxidanți numiți catechine, inclusiv o substanță numită galat de epigalocatechin (EGCG), despre care se crede că mărește metabolismul și ajută la arderea grăsimilor.
„Cercetătorii au descoperit că extractul de ceai verde provoacă modificări în expresia genelor metabolismului grăsimilor, mai ales atunci când este consumat în mod constant pentru perioade mai lungi de timp”, spune Axe.
Un studiu chinezesc a constatat că, atunci când subiecții au băut ceai super-bogat în catechine de două ori pe zi, după 90 de zile, aceștia au observat o schimbare, pierzând în medie 1,9 cm în circumferința taliei și 2,6 livre de greutate corporală. O altă revizuire amplă a studiilor a concluzionat că amestecul de EGCG și cofeină din ceaiul verde are un efect pozitiv asupra pierderii în greutate și a gestionării greutății.
Ceaiul Oolong
Deși ceaiul verde a fost considerat de mult timp ca fiind varianta ideală pentru pierderea în greutate, unii cercetători cred că ceaiul oolong – un ceai chinezesc care se situează undeva între verde și negru – ar putea fi chiar mai puternic.
„Ceaiul Oolong promovează termogeneza (astfel încât organismul produce căldură din energie, arzând astfel mai multe calorii) și suprimă producția de noi celule adipoase”, spune Axe. Un mic studiu japonez a constatat că, timp de două ore după ce au băut ceai oolong, femeile au constatat că cheltuielile lor energetice în repaus au crescut cu 10%, în timp ce creșterea metabolismului a fost de doar 4% după ce au băut ceai verde.
În plus, un studiu japonez din 2020 a constatat că băutul a două căni în timpul zilei a stimulat energia și, prin urmare, metabolismul participanților, încurajând în cele din urmă arderea grăsimilor în timpul somnului.
Ceai English Breakfast
English Breakfast este o varietate de ceai negru, care este de fapt obținut din aceeași plantă ca și ceaiul verde – diferența constă în faptul că frunzele sunt expuse la aer pentru a declanșa fermentarea.
Un studiu a constatat că, pe parcursul a trei luni, cei care au băut trei cești de ceai negru pe zi au avut o creștere în greutate mai mică și o circumferință a taliei mai redusă în comparație cu cei care au băut o băutură cu cofeină lipsită de flavonoidele din ceai. Dacă nu sunteți un fan al English Breakfast, puteți încerca și Earl Grey.
Ceai din plante de mentă
Deși unii oameni jură că sorbind o ceașcă de ceai de mentă poate alunga pofta de mâncare, există puține dovezi în spatele acestei afirmații. Cu toate acestea, există cercetări care sugerează că ajută la digestie și la durerile de stomac. În plus, dacă vă este poftă de o înghițitură de mentă, o ceașcă de ceai de mentă neîndulcit are mult mai puține calorii decât un mocha cu mentă zaharat.
Ceai Roșu
Rooibos este o plantă cultivată în Africa de Sud care poate fi preparată într-o delicioasă ceașcă de ceai fără cofeină. Un studiu din 2014 publicat în Phytomedicine a constatat că ceaiul rooibos fermentat poate inhiba adipogeneza – dezvoltarea și acumularea de celule adipoase – și, prin urmare, poate preveni creșterea în greutate.
Un alt studiu efectuat pe animale în 2014 sugerează, de asemenea, că poate ajuta la arderea grăsimilor, însă sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma aceste afirmații. Oricum ar fi, băutura reprezintă o completare colorată și gustoasă a suportului de ceai.
Ceai Alb
Ceaiul alb este unul dintre cele mai puțin procesate soiuri – frunzele plantei de ceai sunt culese înainte de a se deschide complet și apoi uscate rapid, împiedicând oxidarea lor. Acest proces îi conferă ceaiului o aromă excepțional de delicată, care este totuși plină de polifenoli care ard grăsimile.
„Ceaiul alb este bogat în antioxidanți, stimulează metabolismul și ajută la descompunerea celulelor adipoase”, spune Axe. Newgent este, de asemenea, un fan al ceaiului verde al mărcii!