Cercetătorii au constatat că un consum moderat de vin poate reduce riscul de cancer, iar cantitățile mari au un efect opus

Un recent studiu realizat de un grup de oameni de știință condus de către Universitatea Castilla-La Mancha din Cuenca, Spania, publicat în revista Frontiers in Nutrition pe 4 septembrie 2023, a făcut o descoperire extraordinară pentru sănătate. Experții au constatat că un consum moderat de vin poate reduce riscul de cancer.

Cancerul este una dintre principalele cauze de morbiditate și mortalitate la nivel mondial. Și deși consumul de alcool a fost asociat cu un risc crescut de a dezvolta diferite tipuri de cancer (inclusiv cele ale capului, gâtului, tractului gastrointestinal superior, sânului, ficatului, rectului și colonului), consumul de vin în cantități moderate a demonstrat efecte opuse, potrivit News Medical.

Cercetători din Spania, Chile, Uruguay și Paraguay au efectuat cercetări meta-analitice pentru a determina relația dintre consumul de vin și cancer. Experții au analizat sute de studii din întreaga lume, dar s-au fixat asupra a 31 de cercetări tip cohortă și 42 studii de caz.

Studiile au provenit din Statele Unite, Australia, Noua Zeelandă, Grecia, Canada, Uruguay, Argentina, Țările de Jos, Italia, Danemarca, Hawaii, Regatul Unit (Marea Britanie), Puerto Rico, Franța, Germania, Spania, Norvegia și Suedia.

Perioada de publicare a studiilor incluse a variat între 1986 și 2021, iar studiile au inclus 4.346.504 persoane cu vârsta cuprinsă între 18 și 103 ani.

Scorurile NOS ale studiilor incluse au variat între șapte și nouă, indicând o calitate înaltă. Riscurile relative cumulate pentru impactul consumului de vin asupra riscului de tumori ginecologice, colorectale, renale, mamare și ovariene au fost 1,0, 0,9, 0,9, 1,0 și, respectiv, 1,0. Eterogenitatea în studiile incluse a fost mai mare de 50% până la 75%.

Asociațiile inverse dintre consumul de vin și cancerele specifice s-ar putea datora componentelor vinului, cum ar fi fitoestrogenii și antioxidanții.

Concluziile studiului au arătat că rezultatele nu relevă nicio asociere între consumul de vin și riscul de a dezvolta orice tip de cancer. Mai mult, consumul moderat de vin a demonstrat o tendință de protecție în ceea ce privește riscul de a dezvolta cancer pancreatic, de piele, plămâni și creier, precum și cancerul în general.

Cum ultimele statistici indică faptul că populația lumii a depășit cifra de 8 miliarde de persoane, iar 33% dintre aceștia nu sunt adulți, rezultă că există aproximativ 5,36 miliarde de adulți pe glob. Iar experții au stabilit că dintre adulții din lume, 75% consumă vin, adică 4 miliarde de oameni. Astfel, cei 4 miliarde de oameni pot servi un pahar de vin în liniște, cu gândul că nu se pot îmbolnăvi de cancer.

sursa

Salamul și cognacul – cele mai calorice alimente, pe masa de Revelion!

Aşteptăm cu nerăbdare petrecerea de Revelion. Dar ce mâncăm ca să nu punctăm în kilograme? Vei rămâne surprinsă să afli care dintre  bucatele de pe masa de sărbători îngrașă cel mai mult.

separator

Christmas Turkey Dinner
Cel mai caloric şi nociv produs de pe masa de sărbători este salamul,  care are peste 400 kcal/100gr. Mai simplu spus, ai mâncat 100 gr. de salam, trebuie să faci o oră de sport ca să arzi aceste calorii.

mezeluri-1

Aperitivul din carne cu cele mai puţine calorii este șnițelul din piept de pui– 164 kcal/100gr.

Din categoria brânzeturi, cel mai caloric este caşcavalul – 283 kcal/100 gr., iar brânza sărată de vaci are 201 kcal/100 gr.

branzeturi

Nelipsită de pe masa de sărbători este şi scrumbia afumată, care ne oferă 211 kcal/100 gr.
47986880 - smoked kipper with tomato and parsley on a wooden board
Dacă te gândeşti să înlocuieşti pâinea albă cu pâinea neagră în speranța că e mai puțin calorică, atunci află că ai de câștigat doar 30 de kcalorii.

Paine albă are  274 kcal/100 gr.

Paine neagră are 242/100 gr.

paine

Şi cum o masă festivă fără salate nu există, iată câte kcal au salatele tradiţionale:
salate
Olivie – 150 kcal/100 gr.

Şuba  – 209 kcal /100 gr.

Salata de crabi cu cartofi – 262 kcal/100 gr.

Mese festive fără carne, la moldoveni nu există. De aceea, în loc de carne de porc (316 kcal/100gr.) consumă carne de găină (175 kcal/100 gr.) sau carne de vită (104 kcal/100 gr.)

Şi dacă e chef, atunci să fie chef! Cea mai calorică băutură este cognacul care are kcal 239/100 gr. urmat de votkă  (231 kcal/100 gr.).
78-silvestr-silvester-saint-sylvestre-silvester-szilveszter-2013-san-silvestro-oudejaarsavond-revelion-1053-1086-1074-1099-1081-1075-1086-1076-silvester

Deci o sută de grame de cognac este mai caloric decât o sută de grame de carne de pui!

Poţi bea vin roşu sec (75 kcal/100 gr.) sau vin spumant demisec (72 kcal/100 gr.)

Specialiştii în nutriţie ne recomandă să renunţăm la dulciuri,  dacă bem alcool. Pentru că ne vom îmbăta mult mai repede, deoarece zahărul transportă mai rapid alcoolul în sânge.

Ce desert alegem?

Desigur fructele, în special, ananasul care ajută la digestie.

100 de grame de:

Prune cu frişcă are 281 kcal

Tortul ”Cuşma lui Guguţă”  – 325 kcal

Ciocolata cu lapte – 395 kcal
fructe
În schimb mandarinele, portocalele, clementinele au  aproximativ 40 kcal/100 gr.

Nu consuma la masa de sărbători  banane, conţin 89 kca/100gr. şi se digeră mult mai greu în comparaţie cu alte fructe.

Îţi urăm poftă bună la mâncarea sănătoasă și puțin calorică!



Ce să mănânci dimineaţa ca să slăbești pe parcursul zilei

Dacă îți dorești să slăbești trebuie să ai mai grijă ce mănânci dimineața. Un mic dejun sănătos te poate ajuta să scapi de burtă, oferindu-ți o stare de bine. Astfel, dacă vrei să fii în formă dimineaţa trebuie să mănânci grăsimi sănătoase, proteine şi foarte puţini carbohidraţi, scrie unica.ro.

1. Nucile, alunele de pădure, migdalele sau caju sunt alegerea perfectă pentru un mic dejun ideal, mai ales dacă nu ai timp să îți gătești ceva, fiind pe fugă. Acesta conţin grăsimi sănătoase, care sunt foarte importante atunci când vrei să slăbeşti.

2. Și avocado este perfect pentru un mic dejun sănătos. Acesta este bogat în grăsimi sănătoase mononesaturate.

3. Ouăle conțin grăsimi bune, vitamine. şi proteine. În plus, se gătesc foarte repede. Poți adăuga câteva legume crude şi ai obţinut micul dejun ideal. Atenție însă, evită ouăle prăjite dimineața deoarece uleiul îngrașă. 

4. Lactatele sunt potrivite la micul dejun. Iaurtul, brânza sau o combinaţie de brânză şi smântână, îţi poate asigurai necesarul de calciu şi proteine pentru întreaga zi.

6. Seminţele sunt sățioase și sănătoase. Poţi să alegi seminţe de chia, de cânepă, de in sau de susan. Toate sunt bogate în grăsimi sănătoase, necesare pentru cei care vor să scape de burtă.

7. Și peștele face parte din categoria grăsimilor sănătoase. Alege un peşte gras, de exemplu macrou sau somon. Sunt bune şi conservele dacă le alegi pe cele în suc propriu sau în ulei de măsline.

8. Legumele te vor ajuta să te saturi cu puține calorii. Dimineața poți mânca roşii, castraveţi, ardei gras, dovlecei sau morcovi.

Alimentul adorat de majoritatea tinerilor, dar care distruge silueta. Conține o groază de calorii

Nutriționista Mihaela Bilic a declarat că culciurile și sucurile „zero zahăr” sunt foarte periculoase pentru sănătate și că au multe calorii. Deserturile de tipul „zero zahăr” au început să câștige tot mai mult teren și în România, dar medicul nutriționist Mihaela Bilic atrage atenția că acestea, de fapt, sunt periculoase pentru siluetă, potrivit Gândul.ro.

Mihaela Bilic atrage atenția că aceste produse nu ajută la slăbit, având exact același număr de calorii ca variantele cu zahăr.

„Chiar dacă scrie «zero» zahăr, conțin multe calorii! Foarte mulți consumatori mănâncă relaxați dulciuri pe care scrie ZERO zahăr cu credința că au zero calorii. Fals, greșit, e o mare păcăleală!

Cine are răbdare și ochi buni ca să citească eticheta? Dacă am face asta, am observa cu stupoare că numărul de calorii este identic cu al produselor cu zahăr clasic! Eu nu m-am lăsat și iată ce am aflat: biscuiții au 430 cal/100g, ciocolata 480 cal, iar napolitanele 460, adică 100 cal/bucată …ceea ce este enorm pentru un produs care se vrea fără zahăr. Despre ingrediente nu mai vorbim, între 30 și 40% maltitol, ulei de palmier din plin și un gust dubios. Nu e de mirare că oamenii evită produsele cu îndulcitori!”, spune nutriționista.

Meteorologii anunță ninsori neobișnuite în această iarnă
Articolul anterior
Moldova trece la ora de iarnă. Țările în care schimbarea nu mai are loc
Articolul următor