Cercetătorii au constatat că un consum moderat de vin poate reduce riscul de cancer, iar cantitățile mari au un efect opus

Un recent studiu realizat de un grup de oameni de știință condus de către Universitatea Castilla-La Mancha din Cuenca, Spania, publicat în revista Frontiers in Nutrition pe 4 septembrie 2023, a făcut o descoperire extraordinară pentru sănătate. Experții au constatat că un consum moderat de vin poate reduce riscul de cancer.

Cancerul este una dintre principalele cauze de morbiditate și mortalitate la nivel mondial. Și deși consumul de alcool a fost asociat cu un risc crescut de a dezvolta diferite tipuri de cancer (inclusiv cele ale capului, gâtului, tractului gastrointestinal superior, sânului, ficatului, rectului și colonului), consumul de vin în cantități moderate a demonstrat efecte opuse, potrivit News Medical.

Cercetători din Spania, Chile, Uruguay și Paraguay au efectuat cercetări meta-analitice pentru a determina relația dintre consumul de vin și cancer. Experții au analizat sute de studii din întreaga lume, dar s-au fixat asupra a 31 de cercetări tip cohortă și 42 studii de caz.

Studiile au provenit din Statele Unite, Australia, Noua Zeelandă, Grecia, Canada, Uruguay, Argentina, Țările de Jos, Italia, Danemarca, Hawaii, Regatul Unit (Marea Britanie), Puerto Rico, Franța, Germania, Spania, Norvegia și Suedia.

Perioada de publicare a studiilor incluse a variat între 1986 și 2021, iar studiile au inclus 4.346.504 persoane cu vârsta cuprinsă între 18 și 103 ani.

Scorurile NOS ale studiilor incluse au variat între șapte și nouă, indicând o calitate înaltă. Riscurile relative cumulate pentru impactul consumului de vin asupra riscului de tumori ginecologice, colorectale, renale, mamare și ovariene au fost 1,0, 0,9, 0,9, 1,0 și, respectiv, 1,0. Eterogenitatea în studiile incluse a fost mai mare de 50% până la 75%.

Asociațiile inverse dintre consumul de vin și cancerele specifice s-ar putea datora componentelor vinului, cum ar fi fitoestrogenii și antioxidanții.

Concluziile studiului au arătat că rezultatele nu relevă nicio asociere între consumul de vin și riscul de a dezvolta orice tip de cancer. Mai mult, consumul moderat de vin a demonstrat o tendință de protecție în ceea ce privește riscul de a dezvolta cancer pancreatic, de piele, plămâni și creier, precum și cancerul în general.

Cum ultimele statistici indică faptul că populația lumii a depășit cifra de 8 miliarde de persoane, iar 33% dintre aceștia nu sunt adulți, rezultă că există aproximativ 5,36 miliarde de adulți pe glob. Iar experții au stabilit că dintre adulții din lume, 75% consumă vin, adică 4 miliarde de oameni. Astfel, cei 4 miliarde de oameni pot servi un pahar de vin în liniște, cu gândul că nu se pot îmbolnăvi de cancer.

sursa

Murăturile nu sunt doar o garnitură, ci un adevărat medicament natural

Murăturile în saramură nu sunt doar o garnitură gustoasă, ci pot fi și un adevărat medicament natural, datorită beneficiilor pe care le aduc sănătății. Acestea sunt bogate în probiotice, vitamine și minerale care contribuie la întărirea sistemului imunitar, îmbunătățirea digestiei și creșterea nivelului de energie.

Probiotice naturale: Procesul de fermentare produce bacterii benefice pentru sănătatea intestinală, ceea ce îmbunătățește digestia și poate întări imunitatea.

Vitamine și minerale. Murăturile sunt o sursă excelentă de vitamine B, C, K, precum și de minerale precum potasiu și magneziu, care ajută la menținerea sănătății oaselor și a inimii, susține evz.ro.

Antioxidanți.  Legumele folosite în murături, cum ar fi varza, castraveții și morcovii, sunt bogate în antioxidanți care luptă împotriva radicalilor liberi.

Hidratare și echilibru electrolitic. Sarea din saramură ajută la menținerea echilibrului electrolitic, mai ales după eforturi fizice, oferind un plus de energie.

Pentru a obține murături care să-ți ofere un maxim de energie și beneficii pentru sănătate, secretul constă în folosirea unei saramuri de calitate și a unor ingrediente naturale. 

Gogoșari în oțet – o rețetă delicioasă care se gătește rapid

Vă prezentăm o rețetă de gogoșari gustosi ce se gatesc destul de repede. Acesti gogosari sunt foarte populari la mesele noastre de sarbatoare. E o reteta de pe gatesceu.ro verificata si experimentata in timp, nu am dat gres niciodata, sunt crocanti si au un gust dulce-acrisor. E un aperitiv apreciat de toti.

Se spala gogosarii, se scoate semintele si cotorul si se taie felii in 4-5 bucati.

Preparam marinada: punem intr-un vas mai adinc la fiert apa, uleiul, otetul, zaharul, piperul negru boabe, frunza de dafin, amestecam totul si saram dupa gust.

Cand incepe sa fiarba punem si usturoiul feliat.

Si o parte din gogosarii taiati.

Dupa ce incepe sa fiarba mai lasati la foc mediu pentru inca 6-8 minute la fiert toate ingredientele, amestecand uneori. Apoi luam un borcan, din timp spalat si sterilizat, punem la fundul borcanului o frunza de telina si cu o lingura luam cate 2-3 bucati de gogosar si umplem borcanul, punem si un pic din marinada.

Punem capacul la borcan, le intoarcem cu capacul in jos si le astupam cu ceva cald, asa procedam si cu partea de gogosari ramasa.

Dupa ce au stat borcanele o zi sub o plapuma calda, le depozitam in camera pentru conservatii. Sunt gata marinati cam peste o luna.
Pofta Buna!

Dieta extrem de populară care poate duce la demență

Medicii avertizează că o dietă carnivoră (bazată exclusiv pe produse de origine animală) poate fi responsabilă pentru apariția mai multor probleme serioase de sănătate, printre care boli de inimă și demență, scrie digiworld

„Este ceva care m-ar îngrijora, faptul că oamenii se expun riscului de apariție a bolilor cardiovasculare și chiar de demență. Cred că se joacă cu focul, având în vedere că nu avem studii pe termen lung care să arate efectul acestei diete în timpuri moderne ”, a comentat medicul generalist britanic Rupy Aujla în legătură cu cei care duc o dietă bazată în special pe carne.

Dr. Aujla a transmis, în podcastul său, că există o serie de pericole de care ar trebui să fie conștienți oamenii care apelează la dieta carnivoră.

Deși unii ar fi tentați să treacă la o dietă carnivoră pentru a simți mai ușor senzația de șațietate, a evita carbohidrații și a da jos câteva kilograme, acest stil de viață alimentar nu ar trebui susținut o perioadă lungă, pentru că ar putea aduce mari dezavantaje.

„Vă expuneți unui risc sever de boli cardiovasculare și demență, precum și la tot ceea ce vine cu acestea”, susține medicul Rupy Aujla.

Doctorul a evidențiat riscul crescut de afectare a funcției mușchiului cardiac și impactul asupra sănătății celulelor, care ar putea crește inflamația cronică. În plus, cel mai îngrijorător aspect este creșterea nivelului de colesterol și legătura lui cu problemele cardiovasculare și demența.

Carnea este o sursă bună de proteine, de care organismul are nevoie pentru a menține și a construi mușchi, și poate oferi, de asemenea, o sursă bună de vitamine și minerale precum fierul, zincul și vitaminele B.

Cu toate acestea, medicii sfătuiesc ca oamenii „să aleagă bucăți slabe și să limiteze consumul de carne roșie și prelucrată pentru a maximiza beneficiile pentru sănătate, minimizând în același timp aspectele negative, cum ar fi conținutul ridicat de grăsimi saturate care poate crește riscul de colesterol ridicat”.

Meteorologii anunță ninsori neobișnuite în această iarnă
Articolul anterior
Moldova trece la ora de iarnă. Țările în care schimbarea nu mai are loc
Articolul următor