Pentru că fiecare aliment are timpul și mediul său de digerare diferit, este important să fii atent la modul în care asociezi alimentele atunci când te așezi la masă. Combinațiile alimentare nereușite cauzează stomac plin, burtă umflată, indigestie, gaze, regurgitație, balonare, dureri abdominale, greață, oboseală, Ce este util să cunoști?
Combinațiile alimentare greșite, pe termen lung, pot cauza probleme serioase de sănătate: miros urât din cavitatea bucală, disbacterioză, îngrășare sau obezitate, inflamații cronice, tulburări de somn, energie scăzută, piele uscată, iritații ale pielii sau boli digestive, ulcer, gastrită, pancreatită.Reține! Aceste combinații alimentare este bine să le eviți!
1. Proteine animale + amidon
Exemple: carne și cartofi, pui și paste, sandwichuri cu șuncă sau salam.
Atunci când mânânci carne cu cartofi, paste sau pâine la aceeași masă, digestia va avea de suferit. Carbohidrații vor fermenta, iar rezultatul? Balonare și gaze.
Totuși, poți combina într-o salată orez și fasole, deoarece aceste 2 alimente au un efect singeric, care promovează o mai bună asimilare a fiecăruia în parte. Un sfat! Adaugă la proteine câteva legume verzi, o salată, pentru a minimaliza pe cât posibil efectele negative ale prosesului de mistuire a hrănii.
2. Grăsimi combinate cu alimente nepotrivite
Exemple: măsline cu pâine, ton cu maioneză, carne prăjită în ulei vegetal.
Grăsimile au nevoie de săruri biliare pentru a se digera. Amestecarea lor cu alte alimente grele poate crea tulburări digestive. De pildă, cantitățile mari de grăsimi cu proteine încetinesc digestia. Avocado, semințele și nucile pot fi combinate cu legume care nu conțin amidon. Este bine ca atunci când mânânci alimente bogate în grăsimi să incluzi și o porție de legume cu frunze verzi, varza.
3. Lichide cu alimente
Exemple: apă în timpul mesei, suc cu mâncare, ceai imediat după masă.
Apa trece prin stomac în 10 minute, iar sucurile în 15-30 de minute. Orice lichid din stomac diluează enzimele de care corpul are nevoie pentru a digera proteinele, carbohidrații și grăsimile, făcând astfel dificilă digestia. Sfatul este să bei apă cel puțin cu 15 minute înainte de masă. Iar după masă, să aștepți o oră sau mai mult dacă masa este mai grea, pentru a bea lichide. Dacă organismul tău este deshidratat, îndată după luarea mesei vei simți necesitatea de a bea apă. De aceea, pentru a evita acest lucru, este bine să consumi apă cu 10-15 minute înainte de diecare masă.
4. Două surse de proteine concentrate
Exemple: ouă și bacon, pui și pește.
Proteinele concentrate necesită mai mult timp pentru a se digera, și duc la scăderea nivelului de energie, și la tulburări digestive. Trebuie reținut că primul fel nu trebuie să fie niciodată compus din carne, ci trebuie să fie ușor, din legume. Carnea trebuie consumată la urmă, când enzimele și focul digestiv sunt la cea mai mare cotă.
5. Fructele în timpul mesei sau după masă
Exemple: plăcintă cu mere sau tartă cu fructe la desert, fructe cu pește, sau fructe în salată.
Fructele pot ușura sau complica digestia, în funcție de cum alegem să le consumăm. În mod normal, fructele trec rapid prin stomac și se digeră în intestin. Atunci când fructele crude sunt amestecate cu alte mâncăruri, precum carne, cereale, banane, fructe uscate sau avocado, care se digeră mult mai greu, fructele rămân prea mult timp în stomac, și încep să fermenteze. Medicii recomandă ca fructele să fie consumate separat, adică înainte de masă cu 30 de minute sau 1 oră. Atunci când mâncăm fructe pe stomacul gol, ele pregătesc tractul digestiv pentru alimentele care urmează să fie ingerate, îmbunătățind astfel digestia. Apa din fructe clătește și hidratează tractul digestiv, fibrele curăță, iar enzimele activează procesul chimic al digestiei. Astfel, consumul de fructe pe stomacul gol îmbunătățește capacitatea tractului digestiv de a absorbi substanțele nutritive.
De asemenea, un lucru important de reținut este că fructele proaspete (de sezon) sunt alimente complete, bogate în substanțe active.
6. Alte exemple concrete de asocieri nereușite: pâine albă cu dulceață sau gem, lapte cu cereale, pizza picantă cu salam, chipsuri cu salsa sau sos, burger cu cartofi prăjiți, vin cu desert.
sursa