Combinații de alimente care îngreunează digestia

Pentru că fiecare aliment are timpul și mediul său de digerare diferit, este important să fii atent la modul în care asociezi alimentele atunci când te așezi la masă. Combinațiile alimentare nereușite cauzează stomac plin, burtă umflată, indigestie, gaze, regurgitație, balonare, dureri abdominale, greață, oboseală,  Ce este util să cunoști?

separator

Combinațiile alimentare greșite, pe termen lung, pot cauza probleme serioase de sănătate: miros urât din cavitatea bucală, disbacterioză, îngrășare sau obezitate, inflamații cronice, tulburări de somn, energie scăzută, piele uscată, iritații ale pielii sau boli digestive, ulcer, gastrită, pancreatită.Reține! Aceste combinații alimentare este bine să le eviți!

1. Proteine animale + amidon

Exemple: carne și cartofi, pui și paste, sandwichuri cu șuncă sau salam.

Atunci când mânânci carne cu cartofi, paste sau pâine la aceeași masă, digestia va avea de suferit. Carbohidrații vor fermenta, iar rezultatul? Balonare și gaze.

Totuși, poți combina într-o salată orez și fasole, deoarece aceste 2 alimente au un efect singeric, care promovează o mai bună asimilare a fiecăruia în parte. Un sfat! Adaugă la proteine câteva legume verzi, o salată, pentru a minimaliza pe cât posibil efectele negative ale prosesului de mistuire a hrănii.

2. Grăsimi combinate cu alimente nepotrivite

Exemple: măsline cu pâine, ton cu maioneză, carne prăjită în ulei vegetal.

Grăsimile au nevoie de săruri biliare pentru a se digera. Amestecarea lor cu alte alimente grele poate crea tulburări digestive. De pildă, cantitățile mari de grăsimi cu proteine încetinesc digestia. Avocado, semințele și nucile pot fi combinate cu legume care nu conțin amidon. Este bine ca atunci când mânânci alimente bogate în grăsimi să incluzi și o porție de legume cu frunze verzi, varza.

3. Lichide cu alimente

Exemple: apă în timpul mesei, suc cu mâncare, ceai imediat după masă.

Apa trece prin stomac în 10 minute, iar sucurile în 15-30 de minute. Orice lichid din stomac diluează enzimele de care corpul are nevoie pentru a digera proteinele, carbohidrații și grăsimile, făcând astfel dificilă digestia. Sfatul este să bei apă cel puțin cu 15 minute înainte de masă. Iar după masă, să aștepți o oră sau mai mult dacă masa este mai grea, pentru a bea lichide. Dacă organismul tău este deshidratat, îndată după luarea mesei vei simți necesitatea de a bea apă. De aceea, pentru a evita acest lucru, este bine să consumi apă cu 10-15 minute înainte de diecare masă.

4. Două surse de proteine concentrate

Exemple: ouă și bacon, pui și pește.

Proteinele concentrate necesită mai mult timp pentru a se digera, și duc la scăderea nivelului de energie, și la tulburări digestive. Trebuie reținut că primul fel nu trebuie să fie niciodată compus din carne, ci trebuie să fie ușor, din legume. Carnea trebuie consumată la urmă, când enzimele și focul digestiv sunt la cea mai mare cotă.

5. Fructele în timpul mesei sau după masă

Exemple: plăcintă cu mere sau tartă cu fructe la desert, fructe cu pește, sau fructe în salată.

Fructele pot ușura sau complica digestia, în funcție de cum alegem să le consumăm. În mod normal, fructele trec rapid prin stomac și se digeră în intestin. Atunci când fructele crude sunt amestecate cu alte mâncăruri, precum carne, cereale, banane, fructe uscate sau avocado, care se digeră mult mai greu, fructele rămân prea mult timp în stomac, și încep să fermenteze. Medicii recomandă ca fructele să fie consumate separat, adică înainte de masă cu 30 de minute sau 1 oră. Atunci când mâncăm fructe pe stomacul gol, ele pregătesc tractul digestiv pentru alimentele care urmează să fie ingerate, îmbunătățind astfel digestia. Apa din fructe clătește și hidratează tractul digestiv, fibrele curăță, iar enzimele activează procesul chimic al digestiei. Astfel, consumul de fructe pe stomacul gol îmbunătățește capacitatea tractului digestiv de a absorbi substanțele nutritive.

De asemenea, un lucru important de reținut este că fructele proaspete (de sezon) sunt alimente complete, bogate în substanțe active.

6. Alte exemple concrete de asocieri nereușite: pâine albă cu dulceață sau gem, lapte cu cereale, pizza picantă cu salam, chipsuri cu salsa sau sos, burger cu cartofi prăjiți, vin cu desert.

sursa

Cum ușurezi digestia după mesele copioase de sărbători

Dacă în zilele obișnuite reușești să menții un regim alimentar echilibrat, de sărbători este foarte greu să te abții de la bucatele delicioase și aromate. Rețetele tradiționale îngreunează digestia și chiar provoacă dureri abdominale, balonări sau senzația de greu în stomac. Pentru a petrece sărbătorile fără probleme de sănătate, îți recomand câteva trucuri care diminuează efectele meselor copioase, informează unica.md.

Un pahar de apă dimineața.

Bea un pahar de apă dimineața. Mănâncă o felie de ghimbir înainte de masă – accelerează digestia și taie pofta de mâncare. Dacă nu poți să-l consumi simplu, pune felia în suc de lămâie sau obține sucul din ghimbir și amestecă cu sucul de lămâie, plus o cantitate mică de apă. Bea această compoziție cu 30 minute înainte de masa principală. Această rădăcină ușurează senzația de arsură, durere și greață.

Folosește condimente

Condimentele – cum ar fi cele din ghimbir, chimen, coriandru – sporesc digestia și ajută organismul la eliminarea toxinelor.

Ananasul normalizează scaunul

Este un fruct exotic care are efecte rapid. Este recomandat să-l consumi după o masă copioasă. Acesta stimulează digestia, arde grăsimile și este un aliat ideal în lupta cu kilogramele în plus. Te scapă de balonări și elimină apa în exces din organism.

Banana – o sursa excelentă de fibre

Poți apela cu încredere la acest fruct – controlează digestia, țin de sațietate și provoacă eliminarea ușoară a alimentelor ingerate. Este de preferat să le mănânci ca o gustare între mese.

Uleiul de măsline crește producția de bilă și suc pancreatic

Folosește în salate ulei de măsline, deoarece ajută la digestie și facilitează eliminarea reziduurilor alimentare.

Varza – accelerează motricitatea intestinului

Combină varza cu produsele din carne – ajută la digestie, calmează durerile de stomac și ajută organismul să scape de toxine.

Ceaiurile îmbunătățesc procesul de digestie

Există ceaiuri care îmbunătățesc digestia și reduc senzația de ”prea plin în stomac”. Poți prepara o infuzie din mentă, rozmarin, mușețel, salvie sau chiar un ceai verde sau negru. Acestea reduc durerea de stomac. Bea ceaiul înainte cu 30 minute sau după 1 oră după masă.

Evită băuturile carbogazoase

În primul rând, nu bea apă sau suc în timpul mesei, ci aplică aceeași regulă ca și la ceai. Nu consuma băuturi carbogazoase, acestea provoacă balonări și îngreunează digestia.

Renunță la gustări dese

Cu siguranță vei avea în frigider, pe masă diverse bucate, de aceea nu gusta mereu din ele. Organismul are nevoie de cel puțin 2 ore ca să digere mâncare pe care ai consumat-o.

Nu mânca de toate!

Este foarte greu să te abții să nu guști din toate bucatele, dar gândește-te că mai ai timp și mâine.  Stabilește ce produse vrei să mănânci la fiecare masă și combinele corect.

Cum să elimini kilogramele după mesele copioase de sărbători

Adesea mâncăm în exces în timpul sărbătorilor de iarnă, iar corpul nostru are nevoie de recuperare după mesele de Crăciun și Anul Nou. Iată câteva sfaturi pentru a-ți detoxifia organismul și pentru a topi kilogramele în plus, informează unica.md.

Crăciunul și Anul Nou sunt cele mai așteptate sărbători din an. Odată cu întâlnirile de familie, mesele îmbelșugate, petrecerile și nopțile lungi, avem tendința invariabil să ne răsfățăm cu delicii, gustări și băuturi spirtoase care aduc nu doar oboseală, mahmureală, ci și sentimentul de vinovăție. În corpul nostru se formează un dezechilibru și este nevoie ca în următoarea perioadă să avem mai multă grijă de el pentru a-l readuce la forma inițială. 

Un specialist în asistență medicală preventivă a oferit câteva sfaturi, într-un interviu pentru The Health Site, pentru a-ți detoxifia corpul după săbători. Kanchan Naikawadi consideră că este important să-i oferim corpului mai multă atenție imediat după mesele de Crăciun și petrecerile de Anul Nou. 

Crește aportul de lichide

Una dintre cele mai simple și eficiente metode de a-ți detoxifia corpul după petrecerile de Crăciun și Anul Nou este creșterea aportului de lichide, potrivit lui Kanchan Naikawadi. Aportul de lichide ajută la hidratarea organismului, la inițierea refacerii musculare și la eliminarea toxinelor. Ceaiul verde, sucul de Aloe Vera sau Amla, scorțișoară în apă fiartă, ceai de turmeric, apă fierbinte cu lămâie și miere sunt câteva băuturi pentru a-ți menține metabolismul pe drumul cel bun și sunt opțiuni grozave și super sănătoase,  deoarece oferă proprietăți de detoxifiere remarcabile.

Mâncare ușoară

Adesea mâncăm în exces în timpul sărbătorilor și petrecerilor. Mesele pline de alimente prăjite și grase, dulciurile și mâncărurile picante sunt aroma oricărei sărbători. Așa că, după petrecerea de Revelion, este foarte important să ai grijă de dieta ta. Adaugă alimente sănătoase, fructe proaspete și legume cu frunze verzi la mesele tale zilnice. Mănâncă mai multă salată cu seminte sănătoase precum chia sau in și renunță o perioadă la grăsimi.

Nu sări peste antrenamente

Încearcă să urmezi zilnic o rutină fixă ​​de antrenament. Asigură-te că faci mișcare cel puțin o oră pe zi pentru a-ți menține sănătatea fizică și psihică. Yoga și meditația sunt opțiuni grozave pentru a restabili nivelurile de energie și pentru a te ajuta să te simți sănătos. De asemenea, exercițiile fizice te vor ajuta să transpiri și să arzi caloriile suplimentare pe care le-ai consumat în această perioadă. O dată pe an este greu să reziști delicateselor petrecerii de Crăciun și Anul Nou, dar pentru a obține un Indice de Masă Corporală (IMC) sănătos, trebuie să urmezi principiile alimentației sănătoase pentru a reduce riscul de creștere nedorită în greutate.

Salamul și cognacul – cele mai calorice alimente, pe masa de Revelion!

Aşteptăm cu nerăbdare petrecerea de Revelion. Dar ce mâncăm ca să nu punctăm în kilograme? Vei rămâne surprinsă să afli care dintre  bucatele de pe masa de sărbători îngrașă cel mai mult.

separator

Christmas Turkey Dinner
Cel mai caloric şi nociv produs de pe masa de sărbători este salamul,  care are peste 400 kcal/100gr. Mai simplu spus, ai mâncat 100 gr. de salam, trebuie să faci o oră de sport ca să arzi aceste calorii.

mezeluri-1

Aperitivul din carne cu cele mai puţine calorii este șnițelul din piept de pui– 164 kcal/100gr.

Din categoria brânzeturi, cel mai caloric este caşcavalul – 283 kcal/100 gr., iar brânza sărată de vaci are 201 kcal/100 gr.

branzeturi

Nelipsită de pe masa de sărbători este şi scrumbia afumată, care ne oferă 211 kcal/100 gr.
47986880 - smoked kipper with tomato and parsley on a wooden board
Dacă te gândeşti să înlocuieşti pâinea albă cu pâinea neagră în speranța că e mai puțin calorică, atunci află că ai de câștigat doar 30 de kcalorii.

Paine albă are  274 kcal/100 gr.

Paine neagră are 242/100 gr.

paine

Şi cum o masă festivă fără salate nu există, iată câte kcal au salatele tradiţionale:
salate
Olivie – 150 kcal/100 gr.

Şuba  – 209 kcal /100 gr.

Salata de crabi cu cartofi – 262 kcal/100 gr.

Mese festive fără carne, la moldoveni nu există. De aceea, în loc de carne de porc (316 kcal/100gr.) consumă carne de găină (175 kcal/100 gr.) sau carne de vită (104 kcal/100 gr.)

Şi dacă e chef, atunci să fie chef! Cea mai calorică băutură este cognacul care are kcal 239/100 gr. urmat de votkă  (231 kcal/100 gr.).
78-silvestr-silvester-saint-sylvestre-silvester-szilveszter-2013-san-silvestro-oudejaarsavond-revelion-1053-1086-1074-1099-1081-1075-1086-1076-silvester

Deci o sută de grame de cognac este mai caloric decât o sută de grame de carne de pui!

Poţi bea vin roşu sec (75 kcal/100 gr.) sau vin spumant demisec (72 kcal/100 gr.)

Specialiştii în nutriţie ne recomandă să renunţăm la dulciuri,  dacă bem alcool. Pentru că ne vom îmbăta mult mai repede, deoarece zahărul transportă mai rapid alcoolul în sânge.

Ce desert alegem?

Desigur fructele, în special, ananasul care ajută la digestie.

100 de grame de:

Prune cu frişcă are 281 kcal

Tortul ”Cuşma lui Guguţă”  – 325 kcal

Ciocolata cu lapte – 395 kcal
fructe
În schimb mandarinele, portocalele, clementinele au  aproximativ 40 kcal/100 gr.

Nu consuma la masa de sărbători  banane, conţin 89 kca/100gr. şi se digeră mult mai greu în comparaţie cu alte fructe.

Îţi urăm poftă bună la mâncarea sănătoasă și puțin calorică!



Video! Cum să-ți aranjezi părul cu ajutorul unui maiou
Articolul anterior
Vreme de Crăciun cu temperaturi de primăvară. Până la +14 grade în termometre și zile însorite
Articolul următor