Mierea este un aliment complet cu o sursă importantă de energie şi sănătate. Mai mult, mierea de albine este considerată un super-aliment, doarece conține aminoacizi, minerale şi vitamine care întăresc imunitatea şi ne ajută să înfruntăm oboseala şi bolile.
Totodată, pe piață există mai multe tipuri de miere care au valori terapeutice și nutriționale diferite. De aceea, este bine de știut calitățile fiecărui tip de miere, pentru a o folosi corect în alimentație!
Mierea de salcâm – este cea mai deschisă la culoare, aproape incoloră, care după o anumită perioadă se cristalizează și devine fluidă. Aceasta se asimilează rapid de către organism şi este indicată în stările de epuizare fizică, pentru întărirea sistemului imunitar, pentru a combate tusea și stările nervoase. De asemenea, este ideală pentru copiii care au probleme de creştere sau pentru cei care nu au poftă de mâncare.
Mierea polifloră – are o rază de acţiune mai largă, deoarece este rezultatul a multor flori diferite. Odată folosită are proprietăți antiseptice şi laxative, întăreşte imunitatea şi pregăteşte organismul în lupta cu radicalii liberi. Este bine de știut, că este tipul de miere indicat pentru consumul zilnic, mai ales la micul dejun sau când simţim nevoia de a mânca ceva dulce.
Mierea de tei – are o culoare portocalie spre roşcat și un gust mai puternic față de primele două. Este indicată în combaterea insomniilor, a stărilor de anxietate. De asemenea, o putem folosi şi pentru calmarea tusei şi eliminarea secreţiilor.
Mierea de floarea soarelui – are gust plăcut şi o culoare gălbuie. Are tendința să se cristalizeze repede datorită conținutului de glucoză. Are în conținutul său vitamina PP și datorită acestui fapt este indicată pentru întărirea memoriei și combaterea stării de oboseală. Iar pentru cei care suferă de probeleme cardiace le este indicat zilnic să o consume în alimentație.
Mierea de rapiţă – este mai rar întâlnită și solicitată, deoarece se cristalizează cel mai rapid și are un parfum uşor neplăcut. Cu toate acestea este extrem de utilă în protejarea ficatului și a pancreasului, şi stimulează activitatea rinichilor.
Iar pentru ca să păstrați toate calitățile terapeutice ale mierii ar fi bine, să nu îndulciţi băuturile fierbinți cu aceasta. Mai bine aşteptaţi ca ceaiul sau cafeaua să se răcească puțin, apoi adăugaţi linguriţa de miere.