Cum să alegem corect mierea de albine?

Mierea este un aliment complet cu o sursă importantă de energie şi sănătate. Mai mult, mierea de albine este considerată un super-aliment, doarece conține aminoacizi, minerale şi vitamine care întăresc imunitatea şi ne ajută să înfruntăm oboseala şi bolile.

separator

Totodată, pe piață există mai multe tipuri de miere care au valori terapeutice și nutriționale diferite. De aceea, este bine de știut calitățile fiecărui tip de miere, pentru a o folosi corect în alimentație!

Mierea de salcâm – este cea mai deschisă la culoare, aproape incoloră, care după o anumită perioadă se cristalizează și devine fluidă. Aceasta se asimilează rapid de către organism şi este indicată în stările de epuizare fizică, pentru întărirea sistemului imunitar, pentru a combate tusea și stările nervoase. De asemenea, este ideală pentru copiii care au probleme de creştere sau pentru cei care nu au poftă de mâncare.

Mierea polifloră – are o rază de acţiune mai largă, deoarece este rezultatul a multor flori diferite. Odată folosită are proprietăți antiseptice şi laxative, întăreşte imunitatea şi pregăteşte organismul în lupta cu radicalii liberi. Este bine de știut, că este tipul de miere indicat pentru consumul zilnic, mai ales la micul dejun sau când simţim nevoia de a mânca ceva dulce.

Mierea de tei – are o culoare portocalie spre roşcat și un gust mai puternic față de primele două. Este indicată în combaterea insomniilor, a stărilor de anxietate. De asemenea, o putem folosi şi pentru calmarea tusei şi eliminarea secreţiilor.

Mierea de floarea soarelui – are gust plăcut şi o culoare gălbuie. Are tendința să se cristalizeze repede datorită conținutului de glucoză. Are în conținutul său vitamina PP și datorită acestui fapt este indicată pentru întărirea memoriei și combaterea stării de oboseală. Iar pentru cei care suferă de probeleme cardiace le este indicat zilnic să o consume în alimentație.

Mierea de rapiţă – este mai rar întâlnită și solicitată, deoarece se cristalizează cel mai rapid și are un parfum uşor neplăcut. Cu toate acestea este extrem de utilă în protejarea ficatului și a pancreasului, şi stimulează activitatea rinichilor.

Iar pentru ca să păstrați toate calitățile terapeutice ale mierii ar fi bine, să nu îndulciţi băuturile fierbinți cu aceasta. Mai bine aşteptaţi ca ceaiul sau cafeaua să se răcească puțin, apoi adăugaţi linguriţa de miere.

Semnele care indică agravarea unei infecții respiratorii

Odată cu instalarea sezonului rece crește numărul infecțiilor respiratorii, în cele mai multe cazuri fiind vorba despre răceală și gripă. Deși în majoritatea situațiilor astfel de afecțiuni pot fi tratate la domiciliu, conform recomandărilor oferite de medicul de familie sau de medicul infecționist, în unele cazuri manifestările clinice se pot agrava și atunci este necesară prezentarea într-un compartiment de primiri urgențe, scrie digi24.ro.

Persoanele care au un risc crescut de a dezvolta o infecție respiratorie și complicații ulterioare sunt cele cu un sistem imunitar slăbit, copiii, femeile însărcinate, pacienții cu boli cronice și vârstnicii. În unele situații, pe lângă manifestările clinice obișnuite în infecțiile respiratorii, precum tuse, strănut, congestie nazală, rinoree, o stare generală de rău și dureri musculare, pot să apară semne și simptome care indică agravarea acestei afecțiuni. Printre semnalele de alarmă se numără dispnee, adică dificultăți de respirație, wheezing sau respirație șuierătoare și febră persistentă. Indiferent de tipul infecției respiratorii, boala nu trebuie neglijată sau tratată necorespunzător, deoarece pot apărea complicații severe, precum pneumonia, sinuzita acută, bronșiectazia sau sindromul de detresă respiratorie la adult. Consultul medical este foarte important, pentru stabilirea diagnosticului corect și a tratamentului corespunzător, evitând astfel declanșarea acestor complicații. În cazul în care acestea totuși apar, este esențial ca pacientul să se prezinte de urgență la spital.

Crește numărul cazurilor de pneumonii și viroze la copii în Capitală

În municipiul Chișinău crește numărul cazurilor de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum și viroze la copii. Despre aceasta a anunțat șefa-adjunctă la Direcția generală asistență medicală și socială, Marina Buga, în cadrul ședinței Primăriei, transmite Moldova1.

Potrivit Marinei Buga, cazuri de gripă nu au fost înregistrate.

Situația epidemiologică s-a caracterizat prin prezența maladiilor infecțioase specifice perioadei sezonului rece. Este îmbucurător că nu sunt înregistrate cazuri de gripă. Motivele adresărilor sunt diverse, însă se atestă o creștere a adresărilor legate de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum si virozele în mod special în rândul copiilor”, a declarat Marina Buga.

Conform datelor prezentate, în cadrul unităților de primiri urgente a spitalelor clinice municipale pe parcursul săptămânii trecute au fost înregistrate 3240 de adresări.

Peste 12 800 cetățeni au solicitat ambulanța în ultima săptămână

În perioada 18-24 noiembrie 2024, Dispeceratul comun de urgență al IMSP CNAMUP a înregistrat 12863 solicitări, inclusiv 1747 la copii. După acordarea asistenței medicale urgente la etapa de prespital, 5326 pacienți, dintre care 4230 adulți și 1096 copii au fost transportați la spitalele din țară. Din numărul total de solicitări – 319 au fost inutile, care nu corespundeau criteriilor de urgențe medico-chirurgicale, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Pe parcursul săptămânii, intervenția ambulanței a fost solicitată pentru pacienți din următoarele motive: 3736 urgențe cardiovasculare, dintre care 60 cu sindrom coronarian acut; urmate de 1894 patologii neurologice, dintre care 236 cu accidente vasculare cerebrale, 1548 boli respiratoria și 1132 urgențe traumatologice.

În perioada de referință, Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească a fost solicitat pentru 61 persoane, care au suferit în urma a 47 accidente rutiere. După acordarea primului ajutor medical, echipele AMU au transportat 47 pacienți, inclusiv 8 copii la spital pentru continuarea tratamentului în condiții de staționar.

De asemenea au fost înregistrate 67 urgențe toxice, printre care 20 intoxicații cu medicamente, 18 intoxicații cu dioxid și monoxid de carbon, 9 cu ciuperci, 8 cu alcool, o persoană intoxicată cu droguri și 11 altele.

La Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească au parvenit 36 solicitări pe motivul urgențelor generate de agenții chimici și de mediu: 17 persoane cu combustii, 11 cu mușcături/înțepături de insecte, 7 cu hipotermii și cite o persoană cu degerături și o electrocutare.

Scapă de durerile menstruale cu ajutorul exercițiilor
Articolul anterior
Un preot a construit cea mai mică biserică din Moldova
Articolul următor