Cum să evitați poftele: 9 gustări sănătoase pe care le puteți alege

Gustările, la momentul potrivit, servesc câtorva scopuri. O gustare nutritivă, echilibrată, vă poate ajuta să vă păstraţi energia între mese.

Susan Bowerman, dietetician autorizat de Academy of Nutrition and Dietetics (SUA), specialist autorizat în alimentaţia în sport şi specialist autorizat în managementul obezităţii şi scăderea în greutate ne dă câteva idei de gustări nutritive uşor de pus în practică. Bowerman este şi senior director of Worldwide Nutrition Education and Training în cadrul Herbalife Nutrition şi unul dintre principalii autori ai blogului Discover Good Nutrition.

Gustările, la momentul potrivit, servesc câtorva scopuri. O gustare nutritivă, echilibrată, vă poate ajuta să vă păstraţi energia între mese. Gustările mici, la fel de nutritive, vă pot ajuta, de asemenea, să vă controlaţi foamea în timpul mesei. Însă, situaţiile stresante pot conduce de multe ori la mâncatul iraţional.

Răspunsul organismului la stres este acela de a produce cortizol, cunoscut ca hormonul stresului. În această situaţie, creierul este avertizat că are nevoie de combustibil pentru a lupta împotriva a ceea ce cauzează stresul. De aceea, este posibil să vi se facă poftă de alimente dulci, sărate şi cu grăsimi.

Pentru majoritatea dintre noi, nu este deloc greu să găsim la îndemână un magazin, un automat sau chiar dulapurile din bucătăria noastră pentru a ne satisface pofta cu alimente pline de grăsimi, sare sau zahăr.

DACĂ AVEŢI POFTĂ DE O GUSTARE DULCE

Uneori avem poftă de dulce atunci când nivelul nostru de energie scade. Sunt situaţii în care apelăm la dulce ca un premiu sau o recompensă. Din păcate, multe dulciuri pot avea un aport caloric foarte mare, ceea ce este nerecomandat dacă încercaţi să pierdeţi din greutate sau să vă menţineţi o greutate sănătoasă.

Iată câteva sfaturi pentru a vă putea satisface poftele păstrând în acelaşi timp o alimentaţie bună:

Gustări bogate în proteine

Dacă aveţi poftă de un baton de ciocolată, alegeţi în schimb o gustare bogată în proteine, cum ar fi un baton proteic. Pe lângă faptul că vă satisface pofta de dulce, ajută şi să vă controlaţi foamea.

Fructe gătite

Textura fructelor gătite le face să pară mai degrabă un desert. Încercaţi un grapefruit sau o portocală tăiate în jumătate pe care să le preparaţi la grătar, piersici sau ananas la cuptor sau felii de măr sau prune gătite până devin moi, peste care să presăraţi puţină scorţişoară sau nucşoară.

Adaptarea cafelei de dimineaţă

În prezent, multe băuturi pe bază de cafea includ zahăr, grăsimi şi calorii, şi pot contrabalansa beneficiile oferite de cafeină, cum ar fi starea de alertă şi senzaţia de creştere a energiei. Dacă vă plac dulciurile sau pur şi simplu nu suportaţi cafeaua neagră, alegeţi un latte, dar preparaţi-l cu lapte degresat sau cu conţinut scăzut de grăsimi. Adăugaţi o cantitate mică de îndulcitor, scorţişoară sau praf de cacao.

DACĂ AVEŢI POFTĂ DE O GUSTARE CREMOASĂ

Alimentele cu textură cremoasă, fină, sunt savurate cu plăcere şi multe persoane le asociază cu starea de confort. Dacă vreţi să vă satisfaceţi pofta cu o îngheţată sau brânzeturi bogate în grăsimi, aţi putea încerca una dintre aceste alternative:

Iaurt

Încercaţi iaurtul simplu, degresat, amestecat cu puţină miere sau sirop de arţar şi fructe proaspete.

Banane îngheţate

Curăţaţi bananele, înveliţi-le în hârtie cerată şi congelaţi-le. Ulterior, le puteţi felia şi consuma ca atare sau le puteţi pune în blender pentru un răsfăţ cu îngheţată preparată cu „un singur ingredient”.

Budincă din chia

Amestecaţi o lingură de seminţe de chia cu ½ cană de lapte de soia cu aromă de vanilie. Lăsaţi să se odihnească timp de 10 minute până începe să se îngroaşe, apoi puneţi fructe proaspete deasupra.

DACĂ AVEŢI POFTĂ DE O GUSTARE CROCANTĂ SAU SĂRATĂ

Pofta de alimente crocante şi sărate este uneori generată de frustrare sau stres. Acest lucru se întâmplă deoarece acţiunea de mestecare şi folosire a muşchilor maxilarului ajută la calmare.

Iată câteva alternative sănătoase care vă pot satisface pofta de sare:

Sos din brânză de vaci

Amestecaţi brânză de vaci fără grăsimi sau cu conţinut redus de grăsimi în blender până devine fină. Adăugaţi puţin muştar şi folosiţi ca sos pentru legume crocante.

Chips-uri din kale

Sunt uşor de preparat. Îndepărtaţi tijele dure, rupeţi frunzele de kale în bucăţi mici, spălaţi şi uscaţi foarte bine. Împrăştiaţi frunzele într-o tavă pe hârtie de copt, stropiţi-le cu ulei de măsline şi sare, şi puneţi tava la cuptor timp de 10-15 minute la 350 de grade, întorcându-le din când în când până când marginile devin maro.

Popcorn

Cumpăraţi boabe de porumb pentru popcorn de la magazin în locul popcorn-ului cu diverse arome de la cinematografe sau din parcuri. Când îl gătiţi acasă presăraţi deasupra puţin parmezan sau praf de chili pentru a vă satisface pofta.


Dacă vrei și TU să abordezi un stil de viață sănătos, solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaș, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare corectă!

Dovleacul îți oferă o imunitate ,,de fier’’ şi o piele tânără!

Sănătos şi popular în sezonul de toamnă-iarnă, dovleacul reprezintă o sursă perfectă de vitamina A, care întăreşte imunitatea, păstrează vederea, întinereşte pielea. 100g de miez crud de dovleac conţine 7385 UI de vitamina A, pe când necesarul zilnic recomandat este de 5000 UI pentru bărbaţi şi 4000 UI pentru femei.

orez-copt-dovleac

Aportul vitaminei A din alimente este important, întrucât aceasta:

• Măreşte acuitatea vizuală pe timp de noapte
• Întăreşte imunitatea, previne infecţiile virale mai ales în perioada de tranziţie dintre vară –toamnă, toamna şi iarnă
• Are grijă de sănătatea pielii, părului, danturii și gingiilor, ajută în tratamentul acneei, al ridurilor superficiale
• Vitamina A participă la sinteza hormonului uman de creştere – somatotropina, de aceea este necesară pentru dezvoltarea scheletului şi a oaselor.

dovleac

Dovleacul conţine un spectru larg de vitamine şi minerale

Pe lângă vitamina A, dovleacul mai conţine cantităţi bune de vitamina C, E, vitaminele grupului B, kaliu, dar şi cantităţi mici de fier, calciu, magneziu, zinc, cupru, mangan.

Beta-carotenul, precursorul vitaminei A din alimente vegetale, vitamina C şi E au proprietăţi antioxidante, anti-inflamatoare, de aceea, cumulativ, luptă contra acţiunii radicalilor liberi, menţin sănătatea sistemului cardiovascular, previn degenerescenţa maculară a retinei la vârstnici, îmbâtrânirea precoce a organismului.

Consumul frecvent de bostan sporeşte imunitatea

Când suntem expuşi virozelor, consumul frecvent de dovleac şi alte alimente bogate în vitamina A (morcov, ardei gras, spanac, roşii), susţine şi măreşte răspunsul imun al organismului.

Dovleacul – ceva dulce în cura de slăbire, fără teama că te vei îngrăşa

Deşi este dulce, dovleacul are puţine calorii (cam 30/100g), iar carbohidraţii pe care îi conţine sunt cei complecşi, ceea ce înseamnă că digestia lor este ceva mai lentă şi nu produce oscilaţii bruşte ale nivelului de glucoză în sânge, astfel, dovleacul devine potrivit pentru dietele de slăbire.

dovleac-si-must-08

Dovleacul – sursă de kaliu

Dieta bogată în kaliu şi scăzută în natriu previne tensiunea arterială mărită, iar adulţii ar trebui să primească din alimente cel puţin 4,700mg de kaliu şi nu mai mult de 2,300mg de natriu pe zi, potrivit specialiştilor. 100g de bostan conţine 340 mg de kaliu.

De ce piureul de bostan este un aliment sănătos în dieta copilaşilor

  • Bostanul are gust plăcut, aromat şi un grad foarte scăzut de aciditate
  • Bostanul conţine un spectru larg de vitamine şi minerale
  • Este bogat în vitamina A, care îmbunătăţeşte vederea, dezvoltarea scheletului, a oaselor la copii
  • Sporeşte imunitatea, creşte rezistența la infecțiile respiratorii, scurtează durata de boală
  • Vitamina A are grijă de sanătatea dinților și gingiilor.
  • Atenţie la bebeluşii predispuşi către reacţii alergice; dovleacul, datorită conţinutului înalt de pigment galben beta-caroten, poate provoca manifestări alergice; orice aliment cu potenţial alergenic se introduce treptat în dieta copilaşilor.

Deficienţa vtaminei A în alimentaţie cauzează: piele uscată, coşuri pe faţă, gingivite, infecţii respiratorii frecvente, dezvoltarea întârziată a scheletului, a sistemului osos, orbire de noapte, procese infecţioase cronice.

supa-dovleac-reteteletale.ro-foter_com-1024x768

Cum să incluzi mai mult bostan în dietă, câteva idei:

• Bostanul se serveşte atât cald cât şi rece
• Pireul de bostan, copt la cuptor sau la aburi, cu scorţişoară este delicios
• Bostanul se asociază excelent în supa cremă cu morcov, roşii, ceapă, ţelină, busuioc , pătrunjel, rozmarin, conopidă
• Este binevenit în bucatele cu orez, cartofi, fasole, brânză, paste
• Deserturile cu dovleac sunt savuroase: plăcinte, prăjituri, ştrudel, checuri , tarte, pâine, gem.

Secretul unui corp sănătos este simplu şi la îndemână: consumă fructe şi legume, pe lângă multă mişcare!

Mai multă carne, dar mai puține legume. Obiceiurile alimentare ale moldovenilor

Un cetățean al Republicii Moldova a consumat în anul 2023 în medie 130 de kg de fructe, pomușoare și nuci sau mai mult cu 7% față de anul 2022. A crescut și consumul de carne – de la 60,8 kg până la 65,2 kg per locuitor (+7%). Iar consumul de lapte a fost în creștere cu 3%, până la 173,8 kg, arată datele Biroului Național de Statistică, scrie tvrmoldova.md.

De cealaltă parte, este mai redus consumul de legume, cu 3%. În medie o persoană a consumat anul trecut 114,7 kg de legume, comparativ cu 118,7 kg un an mai devreme. Consumul de cartofi a fost de 72,5 kg per persoană. Resursele totale de cartofi în anul 2023 au constituit 227,9 mii tone. Importul a crescut 44%, iar exportul a scăzut cu 36%. Fructe, pomușoare și nuci s-au colectat 722,2 mii tone, în creștere de 17% față de anul precedent. Importul a marcat 44,4 mii tone, iar exportul – 386,4 mii tone. Resursele totale de carne au constituit 164,7 mii tone, cu 7% mai mult faţă de anul 2022. În anul 2023, producția de carne a înregistrat 128,9 mii tone. Producția locală de lapte a atins 261,3 mii tone. Totodată, s-au importat 171,1 mii tone de lapte, în timp ce exportul a fost de 4 mii de tone.

ATENȚIE! Numărul cazurilor de intoxicații cu ciuperci, în creștere

Numărul cazurilor de intoxicații cu ciuperci în rândul populației țării este în creștere, îndeosebi în perioada culegerii sezoniere a ciupercilor și implică riscuri majore pentru sănătatea consumatorului, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial

Menționăm că de la începutul anului 2024, echipele AMU au acordat asistență medicală de urgență la etapa de prespital pe motiv de intoxicație cu ciuperci la 85 persoane, din ei 75 au fost transportate la spital. Îngrijorător este faptul că doar în perioada 14 -25 septembrie al Dispeceratul comun de urgență al IMSP CNAMUP au fost înregistrate 37 solicitări pe motiv de intoxicație cu ciuperci. 

În luna septembrie, în urma consumului de ciuperci au fost afectați 31 maturi și 6 copii. Pacienții maturi, cu vârste cuprinse între 21-73 ani și 6 copii până la vârsta de 12 ani, prezentau simptome care s-au declanșat la câteva ore după consumul de ciuperci. După acordarea asistenței medicale de urgență la etapa de prespital, echipele AMU au transportat la instituțiile medicale spitalicești 31 pacienți, dintre care 25 adulți și toți 6 minori.

Cazurile au fost înregistrate în următoarele localități din regiunile țării: 

ü Nord -19 persoane: Bălți – 4; Fălești, Telenești, Drochia câte 3; Sîngerei și Florești câte 2 și câte un caz la Edineț și Glodeni.

ü Centru – 10 persoane: Călărași și Ungheni câte 2 și câte un caz la Criuleni, Nisporeni, Hîncești, Dubăsari, Strășeni și Ialoveni. 

ü mun. Chișinău – 6 persoane: Botanica-3, Ciocana-2, Rîșcani -1.

ü Sud – 2 persoane: câte un caz la Leova și Cimișlia. 

IMSP CNAMUP reiterează faptul că intoxicaţia cu ciuperci reprezintă o urgenţă medicală atât la maturi, cât şi la copii, iar rapiditatea în stabilirea diagnosticului şi iniţierea tratamentului – pot salva viaţa bolnavului. 

Acordarea primului ajutor în caz de intoxicație:

Se apelează numărul de urgenţă 112, deoarece persoana intoxicată necesită internare urgentă la spital, indiferent de gravitatea intoxicației.
Până la sosirea echipei medicale, persoana intoxicată va bea cât mai multă apă (2-3 litri) şi/sau mult lichid rece – lapte, ceai, cafea, compot, suc.
Persoana trebuie să stea în pat, se interzice efectuarea activității fizice înainte de spălarea stomacului (spălarea va elimina toxinele, iar mișcarea va intensifica absorbția toxinelor în sânge).

Creştinii ortodocşi o sărbătoresc astăzi pe Cuvioasa Muceniţă Evdochia. Tânăra era foarte atrăgătoare
Articolul anterior
Noi reguli pentru cei care vor să primească cetăţenia română. Nemulţumiri în Republica Moldova
Articolul următor