Cum să mănânci ca să trăiești mai mult. Studiile indică un risc mai mic de deces cu 20%

Riscul de deces prematur poate fi redus cu 20%, doar alegând mai atent ce mănânci, spun studiile. Tipul de alimentație pe care îl alegem are o influență directă, scrie adevarul.ro.

Oamenii care au urmat cu mai multă atenție un modele de alimentație sănătoasă – care au toate un accent pe consumul mai mare de cereale integrale, fructe, legume, nuci și leguminoase – au fost, de asemenea, mai puțin probabil să moară din cauza cancerului, bolilor cardiovasculare și bolilor respiratorii și neurodegenerative.

Rezultatele studiului, publicat luni în jurnalul JAMA Internal Medicine, arată că „există mai multe modalități de a mânca bine și de a obține beneficiile asociate pentru sănătate”, a spus dr. David Katz, specialist în medicina stilului de viață care nu a fost implicat în studiu, citat de CNN.

Mai multe tipuri de alimentație sănătoasă

Oamenii se satură, adesea, de un singur tip de alimente, a spus coautorul studiului, dr. Frank Hu. „Deci aceasta este o veste bună. Înseamnă că avem multă flexibilitate în ceea ce privește crearea propriilor noastre modele alimentare sănătoase, care pot fi adaptate preferințelor alimentare individuale, condițiilor de sănătate și culturilor”, a spus el.

Despre dieta mediteraneană a arătat, de asemenea, că este una dintre cele mai sănătoase topuri de dietă. 

 „De exemplu, dacă mănânci sănătos o alimentație de tip mediteranean și după câteva luni vrei să încerci ceva diferit, poți trece la o dietă DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) sau poți trece la o dietă semi-vegetariană”, a mai spus Hu, profesor de nutriție și epidemiologie și președinte al departamentului de nutriție de la Harvard T.H. Şcoala de Sănătate Publică Chan. „Sau poți să urmezi regulile dietetice din SUA și să-ți creezi propria mâncare sănătoasă”, a completat el.

Studiu pe termen lung

Studiul a urmărit obiceiurile alimentare ale a 75.000 de femei și a peste 44.000 de bărbați, pe parcursul a 36 de ani. Niciunul dintre bărbați și femei nu avea boli cardiovasculare la începutul studiului și puțini erau fumători. Toți au completat chestionare despre mâncare la fiecare patru ani.

Acesta este unul dintre cele mai mari și mai lungi studii de cohortă pentru a examina tiparele alimentare recomandate și riscul pe termen lung de decese premature și decese din cauza bolilor majore”, a spus Hu.

Hu și echipa sa a punctat participanții cu privire la cât de îndeaproape au urmat patru stiluri de alimentație sănătoasă care sunt sincronizate cu ghidurile alimentare actuale din SUA.

Una este dieta mediteraneană, care accentuează consumul de fructe, legume, cereale, integrale, oleaginoase (nuci, alune, semințe etc), leguminoase, pește și o cantitate mare de ulei de măsline, a spus Hu. „Acest model alimentar pune accent pe grăsimile sănătoase, în special pe grăsimile mononesaturate, pe lângă alimentele pe bază de plante și alcoolul moderat”, a spus el.

Alimentația preferată de vegetarieni

Următoarea se numește dieta sănătoasă pe bază de plante, care se concentrează și pe consumul mai multor produse vegetale, dar oferă puncte negative pentru toate produsele de origine animală și orice alcool.

 „Chiar descurajează opțiunile relativ sănătoase, cum ar fi peștele sau unele produse lactate”, a spus Hu, adăugând că planul de alimentație nu încurajează nici nesănătoase pe bază de plante, cum ar fi produsele din cartofi.

 „Așa că vă puteți imagina că vegetarienii se află probabil la nivelul superior al acestui scor de dietă și oamenii care mănâncă o mulțime de produse de origine animală sau alimente cu carbohidrați foarte procesate ar fi la capătul inferior al acestui scor”, a ma punctat el.

Indexul de alimentație sănătoasă urmărește dacă oamenii respectă regulile nutriționale de bază din SUA, care subliniază alimentele sănătoase, pe bază de plante, un consum redus de carnea roșie și procesată și descurajează consumul de zahăr adăugat, grăsimi nesănătoase și alcool, a spus Hu.

Nutrienții asociați cu riscuri mai mici

Indicele de alimentație sănătoasă alternativă a fost dezvoltat la Harvard, a spus Hu, și folosește „cele mai bune dovezi disponibile” pentru a include alimente și nutrienți cel mai puternic asociate cu un risc mai scăzut de boli cronice.

 „Am inclus în mod explicit nuci, semințe, cereale integrale și un consum mai mic de carne roșie și procesată și băuturi îndulcite cu zahărEste permis un consum moderat de alcool”, a adăugat el.

După ce modelul alimentar al fiecărei persoane a fost punctat, participanții au fost împărțiți în cinci grupuri, de la cea mai mare la cea mai scăzută aderență la unul sau mai multe dintre modelele de alimentație.

 „Grupul cu cea mai înaltă calitate a dietei, în comparație cu cea mai scăzută, a fost asociat cu o reducere cu aproximativ 20% a mortalității de orice cauză”, a spus Katz, președinte și fondator al True Health Initiative, o coaliție globală de experți dedicată medicinei stilului de viață bazată pe dovezi.

Niciodată nu e prea târziu

Studiul a constatat, de asemenea, reduceri ale riscului de deces din cauza anumitor boli cronice, dacă oamenii și-au îmbunătățit dieta în timp, a spus Hu.

Participanții care și-au îmbunătățit sănătatea alimentației cu 25% și-ar putea reduce riscul de a muri din cauza bolilor cardiovasculare cu un interval de 6% până la 13%, iar riscul de a muri din cauza cancerului s-ar reduce cu 7% până la 18%, a spus el. A existat o reducere cu până la 7% a riscului de deces prin boli neurodegenerative, cum ar fi demența.

 „Reducerea mortalității prin boli respiratorii a fost de fapt mult mai mare, reducând riscul cu 35% până la 46%”, a spus Hu.

Studiul s-a bazat pe auto-rapoartele participanților cu privire la preferințele alimentare și, prin urmare, a arătat doar o asociere, nu o cauză directă și un efect, între obiceiurile alimentare și rezultatele sănătății. Cu toate acestea, faptul că studiul a întrebat despre diete la fiecare patru ani pe o perioadă atât de lungă de timp a adăugat pondere la constatări, a spus Hu.

Nu este niciodată prea târziu pentru a adopta modele de alimentație sănătoasă, iar beneficiile unei diete sănătoase pot fi substanțiale în ceea ce privește reducerea totală a deceselor premature și a diferitelor cauze ale morții premature”, a spus Hu.

Ciocolata din Dubai: Ce conține rețeta celui mai inedit desert care a ”înnebunit” rețelele sociale

De mai multe luni, ciocolata Dubai a devenit un desert extrem de căutat pe glob, grație combinației unice de ingrediente: ciocolată topită, cataif și pastă de fistic.

Ciocolata din Dubai

Un desert ciocolatos cu fistic, ulei de cocos și aluat crocant.

  • Timp de preparare: 15 minute
  • Porții: 4

Ingrediente

Pentru stratul de ciocolată:

  • Ciocolată neagră: 300 g
  • Ciocolată cu lapte: 100 g
  • Ulei de cocos: 1 linguriță
  • Ciocolată albă: 50 g

Pentru umplutura de fistic:

  • Aluat gata preparat (kunafa sau similar): 150 g
  • Pastă de fistic: 75 g
  • Fistic mărunțit: 15 g
  • Sare (de orice tip): 1 vârf de cuțit

Mod de preparare

1. Pregătirea aluatului crocant

Taie aluatul kunafa în bucăți mici și prăjește-l într-o tigaie, la foc mic, până devine auriu (aproximativ 5 minute). Amestecă constant pentru a evita arderea. După ce este gata, transferă aluatul într-un bol și lasă-l deoparte.

2. Topirea ciocolatei cu lapte și a ciocolatei negre

Pune ciocolata cu lapte și ciocolata neagră într-un bol și topește-le la microunde, amestecând la fiecare 10 secunde. Procesul ar trebui să dureze aproximativ un minut. După ce s-au topit complet, adaugă uleiul de cocos și amestecă bine până la omogenizare. Lasă compoziția deoparte.

3. Prepararea umpluturii de fistic

Dacă pasta de fistic este prea tare, încălzește-o timp de 20 de secunde la microunde. Adaug-o peste aluatul crocant, presară un vârf de cuțit de sare și pudra de fistic (poți mărunți fisticul într-un mojar, dacă nu ai pudră gata pregătită). Amestecă bine totul.

4. Asamblarea desertului

Într-un alt bol, topește ciocolata albă folosind aceeași tehnică. Toarn-o la baza formei în care vei pune desertul. Peste stratul de ciocolată albă, adaugă amestecul de ciocolată cu lapte și ciocolată neagră, nivelând cu dosul unei linguri.

Umple fiecare formă de desert cu umplutura de fistic, apoi nivelează din nou.

5. Sigilarea desertului cu ciocolată

Toarnă restul de ciocolată cu lapte și ciocolată neagră deasupra umpluturii, netezind cu grijă. Îndepărtează excesul și pune formele în congelator pentru 2 ore.

6. Servire

Scoate batoanele de ciocolată din congelator și din forme. Servește desertul cu o cafea aromată sau un ceai fără zahăr pentru a echilibra dulceața.

sursa: odoras.md

Cea mai bună metodă de a pierde în greutate

Profesioniștii din domeniul medical, cercetătorii și oamenii obișnuiți au lăudat medicamente precum Ozempic și Wegovy pentru beneficiile lor. Printre acestea se numără sprijinul oferit în gestionarea zahărului din sânge și pierderea în greutate. Dar aceste medicamente sunt doar un pas. O dietă bazată pe fibre te poate ajuta să-ți atingi obiectivele de sănătate, scrie evz.ro.

Într-adevăr, medicamentele au fost supuse unor studii clinice. Acestea au indicat că sunt incredibil de eficiente, ajutând oamenii să piardă în medie 15% din greutatea lor corporală. Cu toate acestea, experții și cercetătorii sugerează că aceste medicamente sunt mai eficiente atunci când sunt combinate cu modificări ale stilului de viață. Cel mai important lucru este dieta. Rezultatele unui studiu recent din Journal of Nutrition evidențiază rolul dietei în pierderea în greutate. Mai exact, poți slăbi mai ușor consumând un tip specific de fibre numit beta-glucan.

Dietă bazată pe fibre

Cercetătorii au descoperit că suplimentele de beta-glucan au fost singurele fibre testate care au redus conținutul de grăsime și greutatea corporală la șoareci în 18 săptămâni. Un dietetician spune că studiul servește ca o demonstrația. Se demonstrează că nimic nu te va ajuta să slăbești fără efort- nici măcar medicamente anti-obezitate.

„Aportul de fibre influențează microbiota intestinală, care ajută sănătatea metabolică. Este important să ne concentrăm pe dietă, exerciții fizice și abordări farmaceutice pentru a rezolva obezitatea în mod sigur și eficient”, spune Dr. Chris Moh. Acesta este consilier de fitness și nutriție la Fortune Recomands Health.

Cu toate acestea, se pare că ar putea exista multe beneficii în ceea ce privește consumul de fibre. Acest tip de dietă a devenit foarte populară pe rețelele sociale datorită impactului bun asupra sănătății intestinale. Vestea bună? Fibrele beta-glucan se află într-un aliment preferat pentru micul dejun. În cadrul studiului, experții au evidențiat modalități de a obține fibre beta-glucan. Acestea ar putea avea unele beneficii de pierdere în greutate similare cu cele ale Ozempic.

Tipuri de fibre și beneficiile lor

Există mai multe tipuri de fibre. Să începem cu cele solubile în apă. Fibrele beta-glucan sunt solubile în apă. „Fibrele solubile în apă se dizolvă pentru a forma o substanță asemănătoare gelului. Ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge și promovează un intestin sănătos”, spune Michelle Routhenstein, dietetician. Tipurile de fibre solubile studiate sunt:

  • Beta-glucan. (Ovăz, orz, orez, ciuperci și alge marine)
  • Pectină (Portocale, lămâi, lime, grapefruit, fasole și roșii)
  • Dextrină de grâu (Adăugată la alimentele procesate, cum ar fi supele și sosurile, pentru a le îngroșa și a crește conținutul de fibre)

Fibrele care sunt mai puțin solubile sau insolubile nu sunt la fel de ușor de digerat. Ele se atașează de alte materiale din stomac și ies mai greu din organism. Asta nu înseamnă că sunt „rele”, totuși. Să luăm de exemplu fibrele de amidon.  „Rezistă digestiei în intestinul subțire și fermentează în intestinul gros, producând acizi grași”, spune Dr. Mohr. Routhenstein spune că leguminoasele și cerealele integrale au fibre de amidon. Fibra de celuloză este o altă fibră insolubilă inclusă în cercetare. Dr. Mohr spune că se găsește în fructe, legume, nuci și cereale integrale.

Fibre și pierderea în greutate

Dr. Mohr explică faptul că cercetătorii au hrănit șoarecii cu diete bogate în grăsimi cu diverse fibre pe bază de plante:

  • Beta-glucan
  • Pectină
  • Dextrină de grâu
  • Amidon
  • Celuloză

Experimentul a durat 18 săptămâni, iar Dr. Mohr spune că cercetătorii au măsurat:

  • Greutatea corporală
  • Adipozitatea (grăsimea)
  • Cheltuielile energetice
  • Toleranța la glucoză
  • Modificări ale microbiotei intestinale

Cum au afectat diferitele tipuri de fibre organismul

Lena Bakovic, nutriționist, spune că rezultatele sugerează că beta-glucanul ar putea ajuta la gestionarea greutății și la controlul glicemiei. „S-a constatat că scade procentul de grăsime și greutatea corporală la șoareci. Rezultatele au fost comparate cu alte tipuri de fibre, care nu au produs efecte similare. Beta-glucanul, în comparație cu alte fibre, este ușor utilizat sau fermentat de bacteriile din intestinul nostru, crescând concentrațiile de butirat. Butiratul crește atunci când bacteriile descompun fibrele”, spune Bakovic.

De ce beneficiile acestei fibre au fost comparate cu Ozempic? „Butiratul, pe cont propriu, crește eliberarea peptidei GLP-1, care promovează eliberarea insulinei și ajută la gestionarea greutății”, spune Bakovic.

Cu toate acestea, studiul a avut limitări, începând cu faptul că cercetătorii au folosit șoareci. „Studiile pe șoareci de multe ori nu se traduc perfect la rezultatele umane din cauza diferențelor în fiziologie și metabolism. Dietele umane sunt mai complexe, iar răspunsurile individuale la fibre pot varia foarte mult”, spune Routhenstein.

Totuși, Routhenstein spune că studiile pe șoareci pot oferi un punct de plecare. În timp ce rezultatele sunt promițătoare, sunt necesare studii pe oameni pentru a confirma dacă aceste constatări sunt aplicabile.

Consumul de fibre la micul dejun

Poți consuma la micul dejun un aliment delicios, care îți va oferi aportul de fibre de care ai nevoie.  „Ovăzul este o sursă excelentă de beta-glucan, care nu numai că ajută la reglarea colesterolului, dar ajută și la menținerea nivelului stabil de zahăr din sânge. Completați cu fructe de pădure proaspete, un strop de scorțișoară și o mână de nuci pentru un plus de proteine și grăsimi sănătoase”, sugerează Dr. Mohr.

Copiii nu au nevoie de dietă! Ce alimente trebuie să pui în pachețelul copilului pentru școală

Pâinea cu unt este potrivită pentru copii, mai ales că reîncepe școala. Acum este momentul perfect să reamintim și regulile alimentare pentru cei mici, scrie stirileprotv.ro.

În cazul copiilor avem o altfel de reprezentare a alimentelor, în alimentația de bază. Grăsimile sunt pe primul loc, ca și procent ocupă undeva la 35% din aportul caloric.

Nu trebuie să avem copii cu o alimentație dietetică. Este o regulă de bază sau un mint pe care trebuie să-l desființăm, inclusiv când vine vorba despre produse lactate, untul este cea mai bună grăsime din lapte, are vitamina A și D în mod natural, extrem de bine de folosit, eficientă. Sunt persoane care spun că laptele să fie degresat.

Sub nicio formă! Cele 3,5 procente din lapte sunt benefice pentru cei mici. Și când vorbim despre grăsimi, nu doar lactatele sunt importante, ci grăsimile de origine naturală, cum ar fi peștele. Ar trebui să mâncăm pește de două ori pe săptămână. Carnea de porc ar trebui și la bebelușii mai mici introdusă în diversificarea alimentației înainte de carnea de vită.

Este o carne foarte prietenoasă și face chimie bună cu organismul nostru. Suntem compatibili cu porcul și trebuie să o recunoaștem. Nu este crescut intensiv spre deosebire de pui și nu are acei acizi grași din carnea de vită.

La școală, cel mai comod și mai echilibrat este sandwich-ul. Un sandwich luat de acasă este mai bun decât orice produs ambalat. Fructele sunt desertul perfect echilibrat. Nu trebuie pusă la colț banana.

Este un fruct care este extrem de ușor de transportat și extrem de satisfăcător. Are minerale și are acest amidon care ține de foame copilului spre deosebire de fructoza multă din mere, struguri și prune.

Și-a pus pe roate o ”afacere” cu substanțe interzise! Droguri de 250.000 de lei ridicare de la domiciliul unui bărbat
Articolul anterior
Air Moldova suspendă toate zborurile până pe 16 august
Articolul următor