Nutritioniștii recomandă amestecarea sucului de sfeclă proaspăt stors cu cocktailuri din fructe sau legume, unde efectul este sporit de ingredientele altor produse.
În medicina tradițională chineză, există termenul „băutură magică” sau „băutură minune”, numit astfel datorită efectelor sale puternice asupra sănătății. Este un suc proaspăt stors făcut din cantități egale de sfeclă roșie, mere și morcovi. Dacă doriți și după gust, puteți adăugă puțin suc de lămâie proaspăt stors. Această băutură este utilizată pentru prevenirea și tratarea bolilor cardiovasculare și renale și chiar în tratamentul cancerului.
Știința astăzi îmbogățește experiența practică cu dovezi care să promoveze sănătatea și să influențeze o serie de condiții patologice. Pe lângă inimă, băutura magică poate ajuta creierul, rinichii, plămânii, ficatul, bila, stomacul, intestinele, ochii, pielea, articulațiile, pancreasul. De asemenea, sistemul imunitar este susținut – combinația triplă are un efect antiinflamator. Același efect îl are și o salată de sfeclă roșie, morcovi și mere.
Atunci când alegerea cade pe suc și se recomandă consumul de suc de sfeclă roșie singur, ar trebui să se aștepte o detoxifiere rapidă. Acest lucru este minunat pentru organism, dar cantități mari de suc roșu de rădăcină pot provoca inițial greață, amețeli și slăbiciune generală. Prin urmare, începeți întotdeauna cu o doză mică – de exemplu 50 ml. Sau aceeași cantitate combinată cu 250 ml suc de morcovi sau 120 ml morcovi și mere proaspete, alinierea treptată a celor trei ingrediente.
O serie de studii științifice efectuate în ultimii ani au dovedit efectele extrem de bune ale sfeclei asupra vaselor de sânge și a tensiunii arteriale. Magneziul conținut în legume reglează starea vaselor de sânge și previne formarea cheagurilor de sânge. Vitamina U prezenta în ea este foarte utilă pentru vindecarea ulcerului gastric și duodenal. Clorul are un efect antialergic și de curățare a rinichilor, a vezicii biliare și a limfei, în timp ce saponinele scad așa-numitul colesterol rău.
Sfecla are un avantaj față de alte legume datorită conținutului optim de betaină, o substanță biologic activă care susține absorbția proteinelor și îmbunătățește funcția ficatului. Flavonoidele ajută la întărirea pereților capilari și stimulează formarea celulelor roșii din sânge. Dar leguma conține și iod – ajuta pacienții cu hipotiroidism; zinc – prelungește acțiunea insulinei la diabetici; raport bun dintre calciu și sodiu, care ajută la dizolvarea calculilor renali, a bilei și a plăcii în artere.
Cele de mai sus nu epuizează lista beneficiilor pe care le oferă sfecla roșie. Îmbunătățește memoria și somnul, funcționează bine pentru gută, dismenoree, menopauză severă. Este extrem de benefic pentru sistemul imunitar și, prin urmare, pentru prevenirea cancerului. Acționează cel mai clar asupra tumorilor colonului, creierului și plămânilor.
Pe lângă morcovi și mere, sfecla roșie poate fi consumată ca parte a unui cocktail proaspăt sau a unei salate cu morcovi și castraveți. Poate fi și aburit. Rețeta preferată de sfeclă roșie a dr. Emilova este o salată de sezon de sfeclă roșie rasă crudă, cu un măr acru și o mână de rucola, condimentată cu lămâie, ulei de măsline și usturoi.