Cum se obține grâu încolțit acasă

Grâul încolțit este un aliment care capătă tot mai multă popularitate în dietă. S-a constatat că semințele încolțite de grâu au cantități mari de magneziu, calciu, vitamine A, B, E, D, K și PP, hormoni vegetali și enzime, având totodată și acțiune antioxidantă surprinzătoare.

separator
Grâul încolțit se obține extrem de simplu, din semințe aflate în stare latentă, care prin udare capătă viață și pot fi consumate ca un aliment. Grâul germinat ar avea efecte benefice în detoxifierea ficatului, tratarea anemiei, anorexiei și a afecțiunilor glandei tiroide.

Cum se pune grâul la încolțit?

Există mai multe moduri de a pune grâul la încolțit pentru a obține boabe pentru consum, în funcție de posibilitățile fiecăruia. Grâu încolțit se poate găsi și la magazinele naturiste, sub formă de pulbere sau fulgi.

1. Grâu încolțit în vată umezită

Cea mai simplă metodă de a obține grâu încolțit este prin folosirea unei bucăți de vată umezită. Se folosește o farfurie adâncă sau un borcan, se căptușește fundul cu o bucată de vată înmuiată în apă, și deasupra se așează grâul. Se udă zilnic și se păstrează la loc luminos, eventual la geam, pe un pervaz. Grâul necesită un mediu umed, călduros și luminos pentru a încolți.

2. Grâu încolțit în apă

A altă metodă simplă este de a pune semințele de grâu într-un borcan și turna apă peste ele. Apa nu trebuie să depășească înălțimea semințelor, pentru a evita înecarea lor. Grâul are nevoie de oxigen pentru procesul de germinare.

Cum se consumă grâul încolțit? Pentru o administrare mai ușoară și plăcută, germenii se pot da prin mașina de tocat și se pot consuma în combinație cu miere de albine.

Adulții pot lua câte 3-6 linguri de boabe de grâu încolțit, iar copiii între 7 și 14 ani câte 1-2 linguri pe zi.

În medicina populară, grâul încolţit este indicat în: boli de piele (acnee, eczeme, afecţiuni infecţioase recidi­vante); îmbătrânire prematură; trata­mentul întârzierilor de creştere la copii; afec­ţiuni hepatice; probleme de vedere, afecţiuni oculare; afecţiuni respiratorii recidivante, anemie, lipsă de calciu şi magneziu; dureri de cap, migrene, in­somnie, dismenoree.

Contraindicații

Germenii de grâu nu sunt indicați persoanelor care suferă de probleme gastro-intestinale, colon iritabil, disfuncție pancreatică. Ingestia semințelor germinate poate cauza diaree, dureri de stomac, exces de gaze. În cazul apariției reacțiilor adverse, consumul de germeni se suspendă.

Notă: informațiile prezentate în acest articol nu pot substitui recomandările medicului în caz de probleme de sănătate.

Tom Cruise dezvăluie cum se menține în formă la 62 de ani. Mănâncă un singur lucru, indiferent unde merge

Tom Cruise se menține în formă prin mult sport și o dietă foarte strictă. La cei 62 de ani, actorul din „Misiune imposibilă” consumă acelaşi fel de mâncare, oriunde s-ar afla, indiferent de ispitele culinare.

Tom Cruise comandă mereu pește alb la abur și legume, fără sos, fără ulei și fără unt, potrivit Daily Mail.

În loc de trei mese principale, are 15 gustări mici care nu depășesc 1.200 de calorii pe zi.

Cruise evită gustările dulci, alimentele procesate și carbohidrații şi consumă doar mâncăruri la grătar sau preparate la temperaturi scăzute.

Printre alimentele consumate în mod regulat de actor se numără ciocolata neagră cu somon, ovăz crud, afine, ghimbir, sfeclă, broccoli, roșii și spanac. În plus, actorul nu bea alcool.

Cum să prepari un pesto de leurdă din trei ingrediente sănătoase!

 E primăvară şi ai nevoie de multe vitamine, iar preparea unui pesto de leurdă este binevenită pentru a-ţi suplini carenţa de nutrienţi. Leurda conţine multă vitamina A, C, seleniu, crom şi substanţe cu efect antioxidant. Nucile sunt o sursă bună de acizi graşi Omega 3 şi cel mai bogat aliment în cupru şi zinc.

separator

pesto_de_leurda5th_47115000

Cum să prepari un pesto de leurdă cu nucă?

Este foarte simplu! Ai nevoie de următoarele ingrediente:

  • 1 legătură de leurdă proaspătă
  • 50 g miez de nucă
  • ulei de măsline
  • puţină sare, după gust.

Mod de preparare

  1. Spală în mai multe ape frunzele de leurdă și lasă-le la scurs.
  2. Pune într-un robot frunzele de leurdă, miezul de nucă, uleiul și mixează până obții o pastă fină, apoi adaugă sarea.

Folosește pesto de leurdă ca sos pentru pește, salate de legume, cartofi piure sau chiar pe pâine. Poftă bună!

sursa



Cum să fierbi corect lintea? Iată cu ce alimente o poţi combina

Lintea este o sursă excelentă de proteine şi o poţi folosi în foarte multe preparate care aduc beneficii pentru sănătate. Îţi recomandăm câteva idei ca să ştii cum se mănâncă lintea.

separator

Chiar dacă nu oișnuieși să comsumi linte şi nu prea ai idee cum să o prepari, să ştii că este un aliment sănătos, hrănitor şi trebuie să descoperi mai multe combinaţii în care o poţi consuma. Datorită conţinutul său bogat în proteine, lintea aduce o mulţime de beneficii pentru sănătate şi o poţi folosi ca alternativă la preparatele din carne cand începe postul.

linte

De ce să mănânci linte?

Lintea face parte din familia leguminoaselor, însă spre deosebire de fasole şi năut care necesită un timp mai lung de preparare, fiind esenţială etapa de înmuiere a boabelor, pentru linte nu este necesară această etapă, astfel că te poţi baza pe această leguminoasă pentru a face reţete rapide.

Lintea se poate folosi în salate, supe, tocăniţe şi în preparate cu orez, ea fiind o excelentă sursă de proteine pentru vegetarieni şi vegani.

Pe lângă proteine, lintea mai aduce un aport însemnat de fier, potasiu, fibre solubile şi insolubile, calciu, magneziu şi vitamina B6. De asemenea, o ceaşcă de linte conţine în jur de 230 de calorii, iar saţietatea pe care o oferă este una de lungă durată. Astfel că te poţi baza pe preparatele simple cu linte atunci când vrei să scapi de kilogramele în plus şi nu îţi place să consumi foarte multă carne.

Cum să fierbi corect lintea?

Lintea o găsim în mai multe dimensiuni şi culori, însă printre cele mai folosite sunt sortimentele de linte portocalie, verde şi maro. Pe lângă acestea, mai există lintea neagră. Pentru faimoasa supă-cremă de linte este foarte potrivită lintea portocalie, deoarece este mai cremoasă, iar dacă preferi salatele de linte sau tocăniţele atunci poţi să foloseşti lintea verde sau maro cu bob mai mare.

Cum se mănâncă lintea? Combinaţii recomandate

Pateu de linte

pateu linte

Se fierbe lintea, se pune în robotul de bucătărie şi se combină cu ulei de măsline extravirgin, puţină ceapă sau usturoi (doar pentru gust), zeamă de lămâie, sare, piper, verdeaţă (în funcţie de preferinţe).
Ca să iasă mai cremos poţi să adaugi o jumătate de avocado bine copt.

Tocăniţă de linte roşie cu curry

Ai nevoie de: o ceapă roşie, 1 cană cu linte roşie, ulei de măsline (opţional, dar îl poţi înlocui cu bulion de casă), un morcov, 1 căţel de usturoi, sare de mare, piper negru, 1 linguriţă de curry, puţină apă şi frunze proaspete de pătrunjel. Pune uleiul sau bulionul într-o cratiţă, după care adaugă ceapa şi restul ingredientelor, lăsându-le la foc mediu, sub capac până ce lintea este fiartă.

Salată de linte, fasole verde şi ardei, cu dressing cremos din pastă de susan

O combinaţie pe care o poţi avea mereu la îndemănă este salata de linte cu fasole verde, ardei şi puţină ceapă. Poţi să fierbi o cantitate mai mare de linte si fasole verde pentru a le avea în frigider, astfel că atunci când ajungi acasă poţi să-ţi prepari foarte rapid o salată săţioasă.

Supă-cremă de linte

Ai nevoie de: 1 cană cu linte roşie, 1 ceapă, 2 căţei de usturoi, 1 ardei roşu, 1 morccov, 1 linguriţă de curry, 1/2 linguriţă de ghimbir proaspăt răzuit, 1 linguriţă de chimen pudră, sare de mare, piper negru, ulei de măsline, zeamă de lămâie, apă, pătrunjel proaspăt (opţional) şi smântână (opţional).

  • Se încinge uleiul în care se pun la călit ceapa, usturoiul, ghimbirul, chimenul şi curry.
  • Apoi se adaugă ardeiul şi morcovul care se amestecă şi se lasă la călit câteva minute.
  • Înainte de a pune apa, lasă la călit şi lintea roşie împreună cu celelalte ingrediente.
  • Se acoperă toate legumele cu apă şi se lasă la fierrt maxim 30 de minute sau până ce lintea este fiartă.
  • Se mixează în blender şi se consumă cu smântână, crutoane şi pătrunjel tocat mărunt.
supa crema

Sursa: eva.ro

Sute de mii de teste rapide pentru Covid, retrase din cauza riscului de a da rezultate fals pozitive
Articolul anterior
Topul celor mai bune 50 de restaurante din lume
Articolul următor
Close menu