De ce sunt alimentele ultra-procesate atât de nocive

Cumpărăturile alimentare au devenit o activitate periculoasă. Ororile nutriționale pândesc pe fiecare raft, scrie The Economist citat de tvrmoldova.md.

Mâncărurile gata preparate sunt pline de sare și conservanți, cerealele pentru micul dejun sunt mai dulci decât batoanele de ciocolată, iar carnea procesată este plină de nitriți-conservanți, care pot forma compuși dăunători atunci când sunt gătite.

Un nou termen prinde contur pentru a descrie acești „băieți răi” din punct de vedere nutrițional: alimente ultra-procesate (UPFS). În noua sa carte, „Ultra-Procesed People” (Oameni ultra-procesați), Chris van Tulleken, medic și prezentator de televiziune, susține că UPFS domină oferta de alimente în țările bogate și se strecoară și în dietele din țările cu venituri mici și medii.

Pe măsură ce acestea proliferează, cresc și îngrijorările legate de efectele lor asupra sănătății umane. Cât de nocive sunt alimentele alimentare de tip UPFS și ce efecte au asupra noastră?

Conceptul UPFS a fost patentat de Carlos Monteiro, un om de știință brazilian, în 2009. Echipa sa de nutriționiști a observat că, deși oamenii din Brazilia cumpărau mai puțin zahăr și ulei, rata obezității și a diabetului de tip 2 era în creștere.

Acest lucru era din cauză că, în schimb, consumau mai mult zahăr, grăsimi și aditivi în gustări ambalate și mese gata preparate. Ca răspuns, Monteiro a propus un sistem de clasificare a alimentelor care să ia în considerare gradul de procesare implicat în aprovizionarea cu alimente.

Prelucrarea poate face ca alimentele sănătoase să devină nesănătoase: fructele, de exemplu, trec de la sănătoase la nesănătoase pe măsură ce sunt deshidratate, stoarse sau îndulcite. Sistemul lui Monteiro, numit „Nova”, clasifică alimentele în patru categorii: alimente neprocesate și minim procesate; ingrediente culinare procesate; alimente procesate; și alimente ultra-procesate. Acest lucru permite o distincție mai fină între diferitele grade de procesare. Astfel, alimente de bază precum orezul, uleiul sau făina, care toate necesită o prelucrare minimă pentru a fi consumate, nu fac parte din aceeași categorie cu un Twinkie.

UPFS trec adesea prin multe procese industriale sofisticate. Acest lucru nu le face pe toate nesănătoase în mod implicit – un înlocuitor de carne pe bază de soia poate face parte dintr-o masă echilibrată -, dar consumul frecvent de UPF-uri provoacă o constelație de probleme. Majoritatea conțin un amestec de ingrediente artificiale, multă sare și zahăr și puține nutrimente. Se poate spune că unele UPF-uri seamănă mai mult cu produse industriale decât cu alimente.

Prin intensificarea aromei, UPFS sunt concepute pentru a fi mai ușor de consumat în cantități mari decât alimentele integrale. Amploarea problemei a fost dezvăluită în 2019 de cercetătorii de la National Institutes of Health din America, care au ales voluntari și le-au oferit oricâte alimente doreau. Timp de două săptămâni, cei care au urmat o dietă ultra-procesată au mâncat cu circa 500 de calorii în plus în fiecare zi, aproximativ echivalentul unui Big Mac de la McDonald’s, ceea ce i-a determinat să ia în greutate; iar cei care au urmat dieta neprocesată au mâncat mai puțin și au slăbit.

Mâncatul de alimente de tip UPFS a fost, de asemenea, asociat cu o stare de sănătate precară în sens mai larg.

Un alt studiu din 2019 a constatat o asociere între consumul de UPFS-uri și riscul general de boli cardiovasculare și cerebrovasculare, cum ar fi accidentele vasculare cerebrale. Un alt studiu recent a arătat că a mânca mai puține UPFS-uri a fost legat de un risc mai mic de apariție a unui număr de cancere. O dietă bogată în UPFS-uri pare, de asemenea, să afecteze microbiomul intestinal, trilioanele de bacterii care contribuie la sănătate într-o serie de moduri.

Aceste tipuri de studii de asociere nu pot dovedi cauzalitatea. Studiile controlate par a fi ideale, dar teste mai ambițioase sunt imposibil de realizat, din punct de vedere etic, având în vedere efectul nociv al acestor tipuri de diete.

Acestea fiind spuse, există o mulțime de dovezi care leagă multe ingrediente din alimentele de tip UPFS, cum ar fi zahărul, sarea, carbohidrații rafinați și grăsimile saturate, de rezultate negative pentru sănătate.

Cu toate acestea, UPFS-urile sunt ieftine, gustoase și abundente, iar pentru cei care au un buget restrâns sau care urmează diete specifice, cum ar fi cea vegetariană, există adesea puține alternative disponibile.

Puteți mânca bine alegând UPFS-urile potrivite, cum ar fi cerealele integrale, care sunt adesea îmbogățite. Oamenii de știință guvernamentali de la Serviciul de cercetare agricolă al guvernului american au arătat că se poate alcătui o dietă sănătoasă cu 91% din calorii din UPFS.

Dar Marion Nestle, profesor de nutriție la Universitatea din New York, a criticat studiul, afirmând că cercetătorii au avut un conflict de interese din cauza legăturilor lor cu industria alimentară. Așa că ar fi bine să rămânem vigilenți pe acele raioane înșelătoare din supermarket. 

Ciocolata din Dubai: Ce conține rețeta celui mai inedit desert care a ”înnebunit” rețelele sociale

De mai multe luni, ciocolata Dubai a devenit un desert extrem de căutat pe glob, grație combinației unice de ingrediente: ciocolată topită, cataif și pastă de fistic.

Ciocolata din Dubai

Un desert ciocolatos cu fistic, ulei de cocos și aluat crocant.

  • Timp de preparare: 15 minute
  • Porții: 4

Ingrediente

Pentru stratul de ciocolată:

  • Ciocolată neagră: 300 g
  • Ciocolată cu lapte: 100 g
  • Ulei de cocos: 1 linguriță
  • Ciocolată albă: 50 g

Pentru umplutura de fistic:

  • Aluat gata preparat (kunafa sau similar): 150 g
  • Pastă de fistic: 75 g
  • Fistic mărunțit: 15 g
  • Sare (de orice tip): 1 vârf de cuțit

Mod de preparare

1. Pregătirea aluatului crocant

Taie aluatul kunafa în bucăți mici și prăjește-l într-o tigaie, la foc mic, până devine auriu (aproximativ 5 minute). Amestecă constant pentru a evita arderea. După ce este gata, transferă aluatul într-un bol și lasă-l deoparte.

2. Topirea ciocolatei cu lapte și a ciocolatei negre

Pune ciocolata cu lapte și ciocolata neagră într-un bol și topește-le la microunde, amestecând la fiecare 10 secunde. Procesul ar trebui să dureze aproximativ un minut. După ce s-au topit complet, adaugă uleiul de cocos și amestecă bine până la omogenizare. Lasă compoziția deoparte.

3. Prepararea umpluturii de fistic

Dacă pasta de fistic este prea tare, încălzește-o timp de 20 de secunde la microunde. Adaug-o peste aluatul crocant, presară un vârf de cuțit de sare și pudra de fistic (poți mărunți fisticul într-un mojar, dacă nu ai pudră gata pregătită). Amestecă bine totul.

4. Asamblarea desertului

Într-un alt bol, topește ciocolata albă folosind aceeași tehnică. Toarn-o la baza formei în care vei pune desertul. Peste stratul de ciocolată albă, adaugă amestecul de ciocolată cu lapte și ciocolată neagră, nivelând cu dosul unei linguri.

Umple fiecare formă de desert cu umplutura de fistic, apoi nivelează din nou.

5. Sigilarea desertului cu ciocolată

Toarnă restul de ciocolată cu lapte și ciocolată neagră deasupra umpluturii, netezind cu grijă. Îndepărtează excesul și pune formele în congelator pentru 2 ore.

6. Servire

Scoate batoanele de ciocolată din congelator și din forme. Servește desertul cu o cafea aromată sau un ceai fără zahăr pentru a echilibra dulceața.

sursa: odoras.md

Cea mai bună metodă de a pierde în greutate

Profesioniștii din domeniul medical, cercetătorii și oamenii obișnuiți au lăudat medicamente precum Ozempic și Wegovy pentru beneficiile lor. Printre acestea se numără sprijinul oferit în gestionarea zahărului din sânge și pierderea în greutate. Dar aceste medicamente sunt doar un pas. O dietă bazată pe fibre te poate ajuta să-ți atingi obiectivele de sănătate, scrie evz.ro.

Într-adevăr, medicamentele au fost supuse unor studii clinice. Acestea au indicat că sunt incredibil de eficiente, ajutând oamenii să piardă în medie 15% din greutatea lor corporală. Cu toate acestea, experții și cercetătorii sugerează că aceste medicamente sunt mai eficiente atunci când sunt combinate cu modificări ale stilului de viață. Cel mai important lucru este dieta. Rezultatele unui studiu recent din Journal of Nutrition evidențiază rolul dietei în pierderea în greutate. Mai exact, poți slăbi mai ușor consumând un tip specific de fibre numit beta-glucan.

Dietă bazată pe fibre

Cercetătorii au descoperit că suplimentele de beta-glucan au fost singurele fibre testate care au redus conținutul de grăsime și greutatea corporală la șoareci în 18 săptămâni. Un dietetician spune că studiul servește ca o demonstrația. Se demonstrează că nimic nu te va ajuta să slăbești fără efort- nici măcar medicamente anti-obezitate.

„Aportul de fibre influențează microbiota intestinală, care ajută sănătatea metabolică. Este important să ne concentrăm pe dietă, exerciții fizice și abordări farmaceutice pentru a rezolva obezitatea în mod sigur și eficient”, spune Dr. Chris Moh. Acesta este consilier de fitness și nutriție la Fortune Recomands Health.

Cu toate acestea, se pare că ar putea exista multe beneficii în ceea ce privește consumul de fibre. Acest tip de dietă a devenit foarte populară pe rețelele sociale datorită impactului bun asupra sănătății intestinale. Vestea bună? Fibrele beta-glucan se află într-un aliment preferat pentru micul dejun. În cadrul studiului, experții au evidențiat modalități de a obține fibre beta-glucan. Acestea ar putea avea unele beneficii de pierdere în greutate similare cu cele ale Ozempic.

Tipuri de fibre și beneficiile lor

Există mai multe tipuri de fibre. Să începem cu cele solubile în apă. Fibrele beta-glucan sunt solubile în apă. „Fibrele solubile în apă se dizolvă pentru a forma o substanță asemănătoare gelului. Ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge și promovează un intestin sănătos”, spune Michelle Routhenstein, dietetician. Tipurile de fibre solubile studiate sunt:

  • Beta-glucan. (Ovăz, orz, orez, ciuperci și alge marine)
  • Pectină (Portocale, lămâi, lime, grapefruit, fasole și roșii)
  • Dextrină de grâu (Adăugată la alimentele procesate, cum ar fi supele și sosurile, pentru a le îngroșa și a crește conținutul de fibre)

Fibrele care sunt mai puțin solubile sau insolubile nu sunt la fel de ușor de digerat. Ele se atașează de alte materiale din stomac și ies mai greu din organism. Asta nu înseamnă că sunt „rele”, totuși. Să luăm de exemplu fibrele de amidon.  „Rezistă digestiei în intestinul subțire și fermentează în intestinul gros, producând acizi grași”, spune Dr. Mohr. Routhenstein spune că leguminoasele și cerealele integrale au fibre de amidon. Fibra de celuloză este o altă fibră insolubilă inclusă în cercetare. Dr. Mohr spune că se găsește în fructe, legume, nuci și cereale integrale.

Fibre și pierderea în greutate

Dr. Mohr explică faptul că cercetătorii au hrănit șoarecii cu diete bogate în grăsimi cu diverse fibre pe bază de plante:

  • Beta-glucan
  • Pectină
  • Dextrină de grâu
  • Amidon
  • Celuloză

Experimentul a durat 18 săptămâni, iar Dr. Mohr spune că cercetătorii au măsurat:

  • Greutatea corporală
  • Adipozitatea (grăsimea)
  • Cheltuielile energetice
  • Toleranța la glucoză
  • Modificări ale microbiotei intestinale

Cum au afectat diferitele tipuri de fibre organismul

Lena Bakovic, nutriționist, spune că rezultatele sugerează că beta-glucanul ar putea ajuta la gestionarea greutății și la controlul glicemiei. „S-a constatat că scade procentul de grăsime și greutatea corporală la șoareci. Rezultatele au fost comparate cu alte tipuri de fibre, care nu au produs efecte similare. Beta-glucanul, în comparație cu alte fibre, este ușor utilizat sau fermentat de bacteriile din intestinul nostru, crescând concentrațiile de butirat. Butiratul crește atunci când bacteriile descompun fibrele”, spune Bakovic.

De ce beneficiile acestei fibre au fost comparate cu Ozempic? „Butiratul, pe cont propriu, crește eliberarea peptidei GLP-1, care promovează eliberarea insulinei și ajută la gestionarea greutății”, spune Bakovic.

Cu toate acestea, studiul a avut limitări, începând cu faptul că cercetătorii au folosit șoareci. „Studiile pe șoareci de multe ori nu se traduc perfect la rezultatele umane din cauza diferențelor în fiziologie și metabolism. Dietele umane sunt mai complexe, iar răspunsurile individuale la fibre pot varia foarte mult”, spune Routhenstein.

Totuși, Routhenstein spune că studiile pe șoareci pot oferi un punct de plecare. În timp ce rezultatele sunt promițătoare, sunt necesare studii pe oameni pentru a confirma dacă aceste constatări sunt aplicabile.

Consumul de fibre la micul dejun

Poți consuma la micul dejun un aliment delicios, care îți va oferi aportul de fibre de care ai nevoie.  „Ovăzul este o sursă excelentă de beta-glucan, care nu numai că ajută la reglarea colesterolului, dar ajută și la menținerea nivelului stabil de zahăr din sânge. Completați cu fructe de pădure proaspete, un strop de scorțișoară și o mână de nuci pentru un plus de proteine și grăsimi sănătoase”, sugerează Dr. Mohr.

Copiii nu au nevoie de dietă! Ce alimente trebuie să pui în pachețelul copilului pentru școală

Pâinea cu unt este potrivită pentru copii, mai ales că reîncepe școala. Acum este momentul perfect să reamintim și regulile alimentare pentru cei mici, scrie stirileprotv.ro.

În cazul copiilor avem o altfel de reprezentare a alimentelor, în alimentația de bază. Grăsimile sunt pe primul loc, ca și procent ocupă undeva la 35% din aportul caloric.

Nu trebuie să avem copii cu o alimentație dietetică. Este o regulă de bază sau un mint pe care trebuie să-l desființăm, inclusiv când vine vorba despre produse lactate, untul este cea mai bună grăsime din lapte, are vitamina A și D în mod natural, extrem de bine de folosit, eficientă. Sunt persoane care spun că laptele să fie degresat.

Sub nicio formă! Cele 3,5 procente din lapte sunt benefice pentru cei mici. Și când vorbim despre grăsimi, nu doar lactatele sunt importante, ci grăsimile de origine naturală, cum ar fi peștele. Ar trebui să mâncăm pește de două ori pe săptămână. Carnea de porc ar trebui și la bebelușii mai mici introdusă în diversificarea alimentației înainte de carnea de vită.

Este o carne foarte prietenoasă și face chimie bună cu organismul nostru. Suntem compatibili cu porcul și trebuie să o recunoaștem. Nu este crescut intensiv spre deosebire de pui și nu are acei acizi grași din carnea de vită.

La școală, cel mai comod și mai echilibrat este sandwich-ul. Un sandwich luat de acasă este mai bun decât orice produs ambalat. Fructele sunt desertul perfect echilibrat. Nu trebuie pusă la colț banana.

Este un fruct care este extrem de ușor de transportat și extrem de satisfăcător. Are minerale și are acest amidon care ține de foame copilului spre deosebire de fructoza multă din mere, struguri și prune.

Zodiile greu încercate de astre, încă din primele zile ale anului
Articolul anterior
Alerte aeriene în toată Ucraina. Rușii atacă cu 16 bombardiere
Articolul următor