Ovăzul este una dintre cele mai nutritive cereale. Acesta conține cantități mari de vitamina B1, B2, acid folic, acid pantotenic, dar și cantități mari de minerale, precum mangan, magneziu, zinc, cupru, fier. În plus, ovăzul are multe fibre, fiind un aliat de nădejde atunci când este vorba despre sănătatea întregului organism.
Dimineața, puteți înlocui ceaiul obișnuit cu o fiertură de ovăz, benefică și pentru stomac. Ingrediente pentru fiertura de ovăz:
– 1 lingură de ovăz
– 2 pahare de apă
Mod de preparare:
Firbeți 2 pahare de apă cu 1 lingură de ovăz la foc mic timp de o oră, într-un vas acoperit cu capac. Consumați băutura caldă.
Fiertura de ovăz este recomandată a se conuma în stare caldă. Are un efect laxativ și diuretic și este foarte eficientă în cazul constipațiilor.
Ingrediente pentru decoctul de ovăz:
– 1 pahar de ovăz
– 5 pahare de apă
– 2 pahare de lapte
– 3-4 lingurițe de miere (după gust)
Mod de preparare:
Fierbeți 1 pahar de boabe de ovăz (dacă nu aveți boabe de ovăz puteți înlocui cu fulgi de ovăz) cu 5 pahare de apă. Continuați să fierbeți amestecul la foc mic până când cantitatea se va reduce în jumătate și amestecul va căpăta o consistență cremoasă.
Strecurați măceratul de ovăz și turnați peste el aceeași cantitate de lapte (aproximativ 2 pahare) și fiebeți din nou amestecul. După răcire adăugați în această băutură 3-4 lingurițe de miere (după gust), amestecați până la omogenizare și consumați câte un pahar de 2 ori pe zi în stare caldă. Puteți încălzi decoctul dacă s-a răcit de tot.
Această băutură este foarte folositoare, are un efect revitalizant și fortifiant pentru întregul organism.
Conținutul articolului este doar informativ și nu poate fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, vă recomandăm să consultați un medic specialist.