Descoperă 9 alimente care îţi scot calciul din oase şi dinţi

Te preocupă sănătatea oaselor tale, eşti atentă să consumi produse care conţin calciu ştiind că acest mineral este esenţial pentru scheletul osos. Dar ştii că sunt alimente, pe unele le consumi zilnic, care sunt adevăraţi duşmani pentru oase?

separator
hqdefault

Sarea
Sarea în exces dăunează sănătăţii. Astfel, consumul mare de sare poate favoriza excreţia renală a calciului. Prin acest lucru, creşte şi riscul de apariţie a osteoporozei. De aceea, nu uita de alimentele cu un conţinut „ascuns” de sare, cum ar fi pâinea şi conservele.

Carnea
Atenţie sporită necesită şi consumul în exces de carne, fiindcă aceasta conţine aminoacizi care, atunci când depăşim un aport de 100 g pe zi, se transformă în acid uric. Acesta se elimină din organism împreună cu calciul.

Cafeaua
Câţi dintre noi nu ne începem ziua cu o ceaşcă de cafea? Aceasta are un efect diuretic, acţionând astfel încât scade absorbţia calciului şi îi creşte excreţia. La fiecare ceşcuţă pierdem până la 6 miligrame de calciu, iar dacă o bem zilnic riscăm mai mult decât cei care nu beau cafea să facem osteoporoză.

Alcoolul
Acesta poate reduce absorbţia in­testinală a calciului. De ase­me­nea, el poate inhiba enzimele din ficat care ajută la conversia vitaminei D în formă activă a acesteia, ceea ce reduce ab­sorb­ţia calciului.

Băuturile carbogazoase
Toate băuturile de tipul cola conţin fosfaţi, care pot deregla echilibrul calciului. Un nivel ridicat de fosfor în alimentaţie stimulează secreţia hormonului paratiroidian, care afectează echilibrul calciului din sânge, fiind necesara „mobilizarea” lui din oase.

Oţetul
Acesta scade pH-ul sângelui (îl face acid) şi fortează astfel organismul să îşi consume calciul pentru a echilibra pH-ul.

Ceaiurile diuretice
Ceaiurile de cozi de cirese, de mătase de porumb şi de coada şoricelului au efect diuretic şi pot scoate şi ele calciul din oase. Ele elimină toxinele din organism, dar, atunci când sunt consumate în cantităţi mari, elimină şi o parte din sărurile minerale aflate în rezerva organismului, demineralizând oasele.

Acizii din fructe legume, ceai şi ciocolată
Acidul fitic, prezent în tărâţele boabelor integrale de grâu, în nuci, în alune şi în unele leguminoase, poate impiedica absorbţia intestinală a calciului. De asemenea, acidul oxalic, care se găseşte în spanac, în fasole, în cartofi dulci şi în ciocolată poate forma unii compuşi, care impiedică asimilarea normală calciului.

Acelaşi efect îl are şi acidul tanic din ceai, din vin roşu şi din unele fructe. Astfel, deşi unele legume, precum spanacul, stevia, varza şi loboda, sunt bogate în calciu, mineralul nu poate fi asimilat optim din cauza acidului oxalic.

Lactatele
Unii specialişti susţin ca şi lactatele ne fură calciul din oase dacă sunt consumate excesiv. Cum explică ei acest fenomen? Laptele şi brânza, având multe proteine şi fiind acide, scad pH-ul sângelui şi îl fac acid. În aceasta situaţie, organismul ia o măsură de urgenţă: scoate calciul din oase ca să echilibreze pH-ul sângelui. De aceea, există voci care susţin ca aceste alimente, consumate în cantităţi mari, deşi conţin calciu ne pot fragiliza oasele.

„Bătrânii suferă de lipsa de calciu nu pentru că nu mănâncă lactate, ci pentru că au hoţi de calciu. Şi, atunci vârstnicii care mănâncă lapte şi brânză în cantitate mare vor face fracturi de oase şi osteoporoză”, susţine dr. Virgiliu Stroescu.

Medicamentele
Antiinflamatoarele steroidiene, care fac parte din tratamentul reumaticilor, şi unele antihipertensive produc acelaşi efect. După menopauză, se recomandă precauţie în folosirea medicamentelor antiacide pe bază de aluminiu, care au rolul de a scadea aciditatea gastrică, fiindcă şi ele pot cauza pierderi de calciu.

Salată de ouă fierte cu ceapă verde și maioneză

Când ai nevoie de ceva rapid, gustos și din ingrediente la îndemână, salata cu ou fiert este mereu o alegere inspirată. Fie că o servești ca aperitiv sau ca o gustare ușoară, combină prospețimea cepei verzi cu cremozitatea ouălor și a dressingului pentru un rezultat simplu, dar plin de savoare. E genul de salată care aduce gustul copilăriei și simplitatea mesei de acasă într-un bol.

Ingrediente (pentru 2-3 porții):
  • 4 ouă fierte tari
  • 2 fire de ceapă verde (sau 1 ceapă roșie mică, tocată fin)
  • 1-2 linguri de maioneză (sau iaurt grecesc pentru o variantă mai ușoară)
  • 1 linguriță de muștar (opțional, pentru un plus de aromă)
  • Sare și piper după gust
  • Mărar sau pătrunjel tocat (opțional)
  • Mod de preparare:
  • Fierbe ouăle tari (aprox. 10 minute), apoi răcește-le și curăță-le.
  • Taie ouăle cubulețe sau sferturi, după preferință.
  • Amestecă într-un bol ouăle, ceapa verde tocată, maioneza și muștarul (dacă folosești).
  • Asezonează cu sare și piper.
  • Presară verdeață deasupra și servește pe frunze de salată, cu pâine prăjită sau ca atare.
  • Direcția pentru Siguranța Alimentelor din România au depistat morcovi cu pesticide peste limita admisă, care erau importați din R. Moldova

    Conducerea Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Vaslui, România, a anunţat, vineri, că în urma unor analize efectuate la morcovi proveniţi dintr-un lot importat din Republica Molvova, s-a depistat prezenţa de pesticide peste limita admisă.

    O concentraţie crescută de pirimifos-metil

    Conform unui comunicat de presă transmis de reprezentanţii instituţiei, proba a fost prelevată la Punctul de Inspecţie la Frontieră Albiţa, dintr-un lot de 23 de tone de morcovi, pe data de 10 aprilie 2025, iar rezultatele analizei de laborator au indicat o concentraţie crescută de pirimifos-metil.

    „Întrucât pesticidul neautorizat pirimifos-metil nu este apt consumului uman, am dispus efectuarea unei anchete şi luarea tuturor măsurilor de retragere de pe piaţă a produselor contaminate. Întreaga cantitate importată – 23.000 kg de morcovi clasa II, recolta anului 2024 – aparţine unei societăţi din Suceava, fiind destinată comercializării pe piaţa din România. Având în vedere riscurile pentru sănătatea consumatorilor, DSVSA Vaslui a informat de urgenţă sistemul RASFF (Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje), atât pentru România, cât şi pentru Republica Moldova. Am dispus măsuri de reţinere oficială a produsului şi interzicerea distribuirii către consumatori, urmând ca întreaga cantitate să fie neutralizată conform legislaţiei în vigoare”, a precizat directorul DSVSA Vaslui, Mihai Ponea, în comunicatul de presă citat de Agerpres.

    Pirimifos-metil este un insecticid din clasa organofosforicelor, utilizat pentru protecţia culturilor, dar care, în concentraţii ridicate, poate avea efecte toxice asupra sistemului nervos uman, în special în cazul unei expuneri repetate sau accidentale.

    Deocamdată autoritățile din Moldova nu au venit cu informații referitor la acest subiect.

    Băutura nr. 1 recomandată de dieteticieni care vă ajută să daţi jos din grăsimea viscerală

    Grăsimea viscerală este cea se acumulează în jurul organelor interne precum ficatul, stomacul sau intestinele, afectând sănătatea. Din fericire, pe lângă medicamente, dieteticienii spun că există o băutură care contribuie la scăderea acestui tip de ţesut adipos, scrie adevarul.ro

    Grăsimea corporală îndeplinește diferite funcții importante în organismul uman, de la stocarea anumitor vitamine, până la menținerea căldurii. Dar există un tip de grăsime, care poate avea efecte negative asupra sănătăţii: grăsimea viscerală.

    Deşi nu o vedem, ea se acumulează în jurul organelor interne precum ficatul, stomacul sau intestinele și poate crește semnificativ riscul de boli. Din fericire, spun dieteticienii, nu este nevoie de soluții complicate pentru a o ține sub control, pentru că există o băutură care ne poate ajuta în lupta cu acest tip de ţesut adipos şi pe care mulţi dintre noi o consumă de cum se trezesc dimineaţa. Este vorba despre atât de obişnuita cafea, potrivit eatingwell.

    Potrivit unui studiu din 2025, realizat pe un eșantion de peste 45.000 de participanți, cei care au consumat zilnic această băutură (în medie 1,7 cești) au prezentat niveluri semnificativ mai scăzute de grăsime viscerală comparativ cu cei care nu o consumau deloc.

    Dieteticianul Megan Byrd a explicat pe larg care este legătura dintre cafea şi scăderea stratului adipos din jurul organelor, precizând că multă vreme s-a crezut că factorul determinant este cafeina. C

    u toate acestea, spune ea, un studiu recent nu a găsit același efect şi la ceaiul verde, care conține, de asemenea, cofeină, astfel că s-a ajuns la concluzia că diferenţa nu o face simpla prezenţă a cofeinei, ci concentraţia acesteia.

    1. Stimulează metabolismul

    Conținutul ridicat de cofeină accelerează metabolismul în repaus, ceea ce poate duce la arderea mai eficientă a caloriilor și la reducerea depozitelor adipoase. Unele cercetări au demonstrat o creștere a ratei metabolice cu până la 20% timp de câteva ore după consum.

    „Cafeaua are, de obicei, mai multă cofeină decât ceaiul verde, ceea ce poate crește și mai mult rata metabolică în repaus. De fapt, unele studii au stabilit că, de fapt, cafeaua poate crește metabolismul timp de cel puțin trei ore după consum”, a explicat specialista.

    2. Este bogată în antioxidanți

    Cafeaua conține compuși precum acizii clorogenici și cafestolul, antioxidanți asociați cu reducerea grăsimii abdominale, a greutății corporale și a circumferinței taliei.

    Fiecare ceașcă conține între 200 și 550 miligrame din acești compuși vegetali benefici, mai mult decât ceaiul verde sau vinul roșu, iar antioxidanții ajută la protejarea organismului împotriva deteriorării celulelor.

    În plus, includerea unui număr mare de antioxidanți în alimentație dumneavoastră este o altă modalitate de a reduce potențial grăsimea viscerală.

    În mod specific, spune dieteticianul Beth Conlon, acizii clorogenici și cafestolul, ambele găsite în cafea, sunt doi antioxidanți care pot ajuta la pierderea grăsimii viscerale.

    „Studiile au arătat că acizii clorogenici pot reduce grăsimea abdominală, greutatea corporală și circumferința taliei. Se crede că acești compuși pot influența metabolismul și descompunerea grăsimilor, oferind un mecanism potențial dincolo de efectele cafelei asupra grăsimii viscerale”, a explicat ea.

    3. Cafeaua poate reduce apetitul

    Cofeina are un efect asupra sistemului nervos central, putând diminua senzația de foame. Totuși, efectele variază în funcție de momentul în care este consumată, unele studii arătând că băutura este mai eficientă în reducerea apetitului atunci când este savurată după masă.

    „Cofeina din cafea poate stimula sistemul nervos și poate reduce apetitul. În acest fel, cafeaua ar putea contribui la scăderea aportului caloric, reducând indirect grăsimea abdominală în timp”, a mai spus Beth Conlon, avertizând însă că aceasta nu este o mâncare în sine şi nu trebuie nicdecum să substituie alimentaţia.

    „Cafeaua în sine nu este o masă! Este important să aveţi o nutriție adecvată și mese echilibrate pe tot parcursul zilei pentru o bună nutriție și sănătate”, recomandă ea.

    Pentru efecte maxime, este recomandat consumul cafelei simple, fără adaosuri calorice excesive precum zahăr sau lapte. Cafeaua neagră este cea mai eficientă, însă, pentru cei care preferă un gust mai blând, adăugarea unei cantități mici de lapte vegetal (ovăz, migdale) este o opțiune potrivită.

    Un copil de 9 luni a suferit arsuri grave, după ce o cratiță cu apă fierbinte a căzut peste el
    Articolul anterior
    La 70 de ani, Richard Gere devine din nou tătic
    Articolul următor
    Close menu