Sunt foarte atractive pentru copii: apetisante și viu ambalate .
Svetlana Cotelea,
medic nutriţionist
De la o rețetă clasică pregătită simplu din brânză de vaci cu adaos de unt și gem din debaraua bunicii,brânzica a suferit o serie de modificări în timp, pentru a ținti mai bine în gusturile consumatorilor.
Nu ne miră că cei mici o cer zilnic nu doar ca și desert dar și ca aliment de bază doar din simplu motiv că este dulce , are glazură de ciocolată și umplutură surpriză.
Greșeala numărul unu pe care o fac părinții în momentul în care se trezesc în fața unei vitrine: ”Dacă tot nu mănâncă brânză, îi dau una învelită în ciocolată, chiar dacă conține conservanți.”
De câte ori ai pus o brânzică în coșul cu produse analizând ca la carte conținutul de pe ambalaj?
Pentru a obține o informație clară despre componența unei brânzici glazurate, am apelat la nutriționista Svetlana Cotelea. Cea care va încerca să ne descifreze toată informația de pe parte verso a unei etichete.
” Primul moment la care trebuie să atrageți atenție este că în conținut este obligatoriu să fie indicată brânza de vaci și nu un derivat din brânză. În cazul respectiv, în lapte se adaugă un agent de îngroșare care produce artificial această masă brânzoasă. Și noi pledăm pentru un produs sută la sută natural. Văd că este indicat conținutul de unt de vacă, ceea ce corespunde rețetei clasice. Cantitatea de zahăr lasă de dorit, dar din moment ce este un produs de desert este un rău necesar. Este și o încărcătură calorică. La 100 de grame avem 416 calorii. Se consideră un produs de desert care nu trebuie să fie consumat mai mult de 2-3 ori în săptămână.
Din toate umpluturile trebuie să facem o selecție, dând preferință umpluturilor de mac, vanilie și lapte concentrat. În cazul dat sunt folosiți nutrienți naturali. În cazul brânzelelor cu gem sunt folosiți nutrienți sintetici.”
Așadar, vezi care sunt aditivii care pun în pericol viața copilului tău.
”Aromatizanți indentici naturali, emulgatori sau agenți de condensare.”
Am supus brânzelele cu glazură și unor cercetări de laborator din cadrul Institutului de Metrologie si Standardizare.
Cercetările microbiologice au arătat că brânzica sustrasă la întâmplare din vitrină nu prezintă pericol pentru sănătatea unui copil.
”Brânzica glazurată a fost cercetată la bacterii coliforme: Salmonelă si stafilococ ”Aureus”. Nu au fost depistate abateri de la normă.”
Primul lucru de care trebuie să ții cont dacă ești o mămică responsabilă este faptul că o brânzică nu reprezintă nici micul dejun, nici prânzul, nici cina. Este un desert care poate completa o masă de bază. Fii atentă la termenul de valabilitate.
Nu uita să cercetezi cu prudență conținutul de pe etichetă. Desertul copilului, este în mâinile tale.
Text: Olga Chirică