Dieta fără zahar. Cinci sfaturi simple pentru a-l elimina din alimentație dacă vrei să slăbești

Zahărul este unul dintre cele mai nocive alimente din viața noastră. Acesta este principala cauză a diabetului zaharat, a obezității și poate fi cel mai greu aliment de eliminat din dieta noastră. Cu toate acestea, nu este imposibil. Un dietetician a analizat cele mai simple modalități de a reduce consumul de zahăr și de a duce o viață mai sănătoasă. 

De multe ori, apelăm la alimente sau băuturi dulci atunci când simțim că avem nevoie de plus de energie sau de un răsfăț. Astfel, o mulțime de oameni consumă, în medie, de două ori mai mult zahăr pe zi. Dacă te gândești să elimini sucurile și dulciurile din alimentație, trebuie să știi că nu e chiar atât e simplu. Multe dintre alimentele pe care le cumperi de la supermarket au zahăr adăugat, ceea ce poate face dificilă alegerea unui stil de viață mai sănătos. Produsele pe care le folosești zilnic, cum ar fi pâinea, pastele sau conservele, conțin o cantitate mare de zahăr pentru a le îmbunătăți gustul și durata de conservare. 

Cu toate acestea, există modalități simple de a elimina zahărul din dieta ta, mai ales că acesta este unul dintre factorii care cresc obezitatea și reprezintă motivul pentru care cazurile de diabet zaharat s-au dublat în ultimii 15 ani, potrivit Mirror. Eliminarea zahărului nu trebuie să fie un proces chinuitor. Dieteticianul Ruari Fairbains, CEO al One Year No Beer a explicat care este cel mai bun mod prin care poți elimina zahărul din viața ta „încet, dar sigur”. 

Aportul recomandat de zahăr este între 20g și 30g pe zi, dar, cum o sticlă de suc are 39g, majoritatea adulților depășesc doza recomandată, ajungând să consume, în medie, 55g de zahăr pe zi. Potrivit Serviciului Național de Sănătate, acest tip de dietă produce carii dentare, obezitate și diabet. În timp ce zahărul poate asigura funcționarea corpului nostru, cantitatea imensă de zaharuri „ascunse” sau „libere” încorporate în alimente face dificilă menținerea unui echilibru. 

Experții guvernamentali în sănătate spun că ar trebui să reducem consumul de zaharuri „libere”, deoarece acestea nu fac parte dintr-o dietă sănătoasă, spre deosebire de zaharurile mai sănătoase din fructe, lapte și legume. Zaharurile „libere” se găsesc în alimente precum dulciuri, prăjituri, biscuiți, ciocolată și în unele băuturi carbogazoase și sucuri. Acestea sunt alimentele cu zahăr pe care ar trebui să le excludem din dieta noastră. 

Cinci moduri prin care poți elimina zahărul din viața ta

Dormi bine

Un program de somn foarte bine organizat și de înaltă calitate poate avea un impact masiv asupra sănătății noastre fizice și mentale. Acesta ajută la reglarea modului în care corpul nostru procesează zahărul. Un studiu, realizat pe 4.000 de oameni, a arătat că cei care au dormit mai puțin de șase ore pe noapte au prezentat de două ori mai multe celule sensibile la insulină și predispuse la diabet. 

În mod obișnuit, glicemia corpului nostru crește între 4 dimineața și 8 dimineața, reflectând ciclul de veghe sănătos al unui model tipic de somn. Cu toate acestea, dacă corpul tău nu este pe deplin odihnit sau este obișnuit cu un mic dejun bogat în zahăr, acest lucru te poate face să te simți mai obosit dimineața.

Un somn bun va ajuta corpul să se trezească ziua, fără zahăr în cafea sau cereale. „Uneori, tot ce trebuie să faci pentru a ține la distanță pofta de zahăr este să-ți repari obiceiurile de somn. Oamenii care dorm puțin, consumă mai multă mâncare nedorită, în principal din alimente grase, bogate în calorii, decât persoanele care își îndeplinesc cota zilnică de somn”, explică Ruari Fairbains. 

Reduceți consumul de alcool

Consumul de alcool ar putea fi cea mai simplă metodă prin care să reduci conținutul de zahăr din dieta ta. Berea, cidrul și vinul conțin  o cantitate mare de zahăr.  Spre deosebire de alte băuturi dulci, consumăm adesea mai multe beri sau pahare de vin într-o seară petrecută cu prietenii, ceea ce face ca nivelul zahărului din sânge să atingă vârful înainte de a se prăbuși, provocând acele pofte de mâncare târzii. 

Băuturile alcoolice reprezintă aproximativ 11% din aportul zilnic de zahăr al persoanelor cu vârsta între 30 și 64 de ani, potrivit lui Fairbains. „Aceste băuturi îți stimulează, de asemenea, pofta de mâncare, ceea ce poate provoca foame, ducând la supraalimentare. Alcoolul îți poate afecta, de asemenea, voința și judecata, pregătindu-te pentru alegeri alimentare proaste”, spune dieteticianul. 

Găsiți alternative cu conținut scăzut de zahăr sau fără zahăr

De departe, cea mai ușoară schimbare pe care o poți face în dieta ta este să consumi alternativele cu conținut scăzut de zahăr care sunt disponibile pentru majoritatea alimentelor zilnice. 

„În loc să vă aprovizionați dulapurile cu gustări dulci, înlocuiți cerealele, deserturile, batoanele de ciocolată, chipsurile și orice alte alimente bogate în zahăr, cu opțiuni de gustări sănătoase. Acestea includ covrigei din grâu integral, floricele de porumb, felii de mere înmuiate în unt de migdale, iaurturi neîndulcite, migdale aromate, legume și humus”, spune Ruari Fairbains. 

Reduceți alimentele cu amidon

Legumele care conțin amidon se vor descompune din carbohidrați complecși în carbohidrați simpli, adică zahăr. Astfel, dacă elimini zahărul, trebuie să fii conștient că vei renunța și la porumb și la cartofii prăjiți.

De asemenea, de evitat sunt și mazărea, morcovii, porumbul, cartofii dulci și fasolea lima dacă dorești să îți controlezi aportul de zahăr. Deși este puțin probabil să elimini aceste alimente din dieta ta, gândește-te la cât de multe dintre aceste legume consumi și cum reducerea lor te va ajuta să scazi aportul de zahăr pe zi. 

Citiți mai bine etichetele

Etichetarea alimentelor a fost schimbată în repetate rânduri în ultimul deceniu. Astfel, în prezent, zaharurile incluse și adăugate în produsele alimentare trebuie să fie declarate pe etichetă. 

Deși este destul de greu să găsești produse care nu conțin deloc zahăr, poți totuși să verifici etichetele și să faci cele mai bune alegeri când vine vorba despre alimentele pe care le consumi. Alege să cumperi doar alimentele care au un aport scăzut de zaharuri și care te vor ajuta să fii mai sănătos. 

„Este greu de identificat cuvântul zahăr pe etichetele produselor alimentare, deoarece poate avea până la 60 de denumiri. Toate reprezintă zahăr adăugat într-o formă sau alta. De exemplu, zaharoză, glucoză și alte cuvinte care se termină în „oză””, a declarat Ruari.

sursa: www.peroz.ro

Moldovenii, îndemnați să fie precauți de sărbători, pentru a preveni toxiinfecțiile alimentare

În perioada sărbătorilor de Paște, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) atenționează consumatorii despre riscul comercializării produselor alimentare neconforme, în locuri neautorizate (străzi, portbagajele mașinilor etc.).

ANSA recomandă oamenilor să fie vigilenți, să ceară de la operatorii economici și vânzătorii de produse alimentare certificate care confirmă calitatea, țara de origine a materiei prime și termenul de valabilitate al produselor.

Consumatorii sunt în drept să solicite actele de conformitate și să verifice minuțios produsele achiziționate, întru evitarea toxiinfecțiilor alimentare:

  • aspectul exterior al produsului: mirosul, culoarea, consistența și lipsa caracteristicilor unui produs alterat (lipicios, țesuturi intacte, suprafețe deteriorate etc.);
  • produsele preambalate, cu  ambalajele deteriorate și care prezintă suspiciunea deteriorării conținutului, nu trebuie procurate!
  • mențiunile făcute pe eticheta produsului trebuie să fie clare, lizibile, în loc vizibil pentru consumatori, în condițiile normale de cumpărare și utilizare, să nu fie acoperite sau separate prin alte inscripții sau desene. Atenție la termenul de valabilitate!
  • în unități comerciale (piețe, magazine), alături de produsele lactate, se vând și produse alimentare ce au în componența lor grăsimi vegetale. Consumatorii pot solicita informații suplimentare cu privire la proveniența, calitatea și trasabilitatea produselor pe care doresc să le procure;
  • produsele de patiserie neambalate se vor comercializa în recipiente curate, în spații curate, fiind servite numai cu ustensile speciale. Pentru produsele de patiserie preambalate, termenul de valabilitate este stabilit de producător și se va inscripționa pe etichetă/ ambalaj;
  • carnea trebuie să fie elastică, de o culoare roz pal spre roșu închis, în urma apăsării cu degetul să revină la forma inițială şi să nu aibă suprafața lipicioasă, urât mirositoare. Atrageți atenția la ștampila de control sanitar-veterinar!
  • la procurarea ouălor examinați aspectul exterior. Coaja ouălor proaspete trebuie să fie curată, tare, integră, mată, poroasă, fără pete și miros.

ATENȚIE! Vânzarea ouălor în unitățile de desfacere se realizează numai în locurile separate sau împreună cu produsele preambalate. Verificați informația despre data durabilității minimale, indicată pe produs, după cum urmează DDM:  xx.yy.zz (ziua, luna și anul). Este interzisă vânzarea ouălor în locurile unde se comercializează preparate din carne, produse lactate sau alimente care se consumă fără a fi supuse unui proces termic.

Totodată, recomandăm consumatorilor să nu procure vopsea pentru ouă cu ambalaj nemarcat sau neambalat (la lingură), deoarece acestea pot fi cu alte destinații – tipografică sau textilă – şi poate prezenta pericol pentru sănătate.

Ouăle vopsite trebuie păstrate la frigider, maximum șapte zile!

REȚINEȚI! Comercianții care vând produse în locuri neautorizate nu au posibilitatea să asigure condițiile optime de transport, depozitare și comercializare. Aceștia nu pot elibera bon de casă, cu care să justificați tranzacția comercială, în cazul unui produs neconform.

Totodată, ANSA recomandă cetățenilor să consume alimente moderat, fără a face risipă. Fiecare om are un rol important în reducerea risipei alimentare prin consumul moderat de alimente, planificarea, pregătirea și stocarea lor. Este o metodă în plus de a economisi bani și de a menține un mediu curat și sănătos!

Intoxicația la un restaurant din Capitală continuă cu noi victime

Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică (ANSP) anunţă despre înregistrarea unui caz de toxiinfecţie alimentară în grup, asociat consumului unor produse într-un local de alimentație publică din municipiul Chișinău. Până în prezent, au solicitat asistenţă medicală 19 persoane, cu vârste cuprinse între 8-48 de ani, ce manifestau semne clinice de toxiinfecţie alimentară.

Dintre acestea, la moment, sunt spitalizate opt persoane în instituții medicale din mun. Chișinău, iar celelalte primesc îngrijiri medicale la domiciliu, fiind supravegheate de medicul de familie. La internare, persoanele prezentau slăbiciune generală, febră 38 – 40 ℃, frisoane, dureri abdominale, greţuri, vomă, scaune lichide multiple. Gradul de severitate al bolii la persoanele afectate a fost apreciat ca fiind grav-mediu.

În cadrul investigațiilor de laborator ale probelor biologice de la persoanele bolnave și ale angajaților rețelei de alimentație publică s-a depistat Salmonella enteritidis.

Specialiștii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, inclusiv din cadrul Centrului de Sănătate Publică Chișinău, de comun cu asistența medicală primară și reprezentanții Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor au desfășurat anchetarea epidemiologică și realizarea măsurilor antiepidemice în focar pentru limitarea răspândirii bolii.

Salmoneloza este o infecție bacteriană comună omului și animalelor, care afectează tractul intestinal. Oamenii, cel mai frecvent se infectează în urma consumului de carne, ouă sau produse din ouă crude (ex. maioneza) contaminate primar și insuficient preparate termic. De asemenea, alimentele pot fi contaminate secundar, atunci când în procesul de preparare a produselor alimentare sunt implicate persoane bolnave.

ANSP atenţionează populaţia că, pentru prevenirea bolilor diareice acute și a toxiinfecțiilor alimentare, inclusiv a izbucnirilor de grup este necesar DE RESPECTAT CINCI REGULI DE BAZĂ:

  • Spălarea mâinilor cu săpun după utilizarea WC-ului şi înainte de masă;
  • Separarea produselor gata şi a materiei prime în frigider;
  • Respectarea regimului de prelucrare termică a produselor alimentare;
  • Păstrarea alimentelor gata în frigider și nu la temperatura camerei;
  • Utilizarea apei și materiei prime la prepararea bucatelor din surse sigure.

Singurele alimente care îngraşă dacă le mănânci după vârsta de 30 de ani

Trecerea timpului este o problemă pentru toate femeile. Ştim că organismul nostru se modifică şi nu mai procesează tot ceea ce am vrea să mâncăm. Nu ne mai permite să avem acelaşi stil de viaţă ca acum 10 ani.

Din moment ce treci de vârsta de 30 de ani, începem să vedem lucrurile din altă perspectivă şi priorităţile ni se schimbă.

Singura soluţie este să-i dăm corpului ce are nevoie pentru a funcţiona în ritmul lui şi pentru a ne simţi în formă.

Batoane proteice

Deşi pe ambalaj scrie că aceste batoane îţi furnizează o cantitate mare de proteine şi îţi dau energie, în realitate, acest lucru nu se întâmplă. Este posibil să le fi consumat când erai mai tânără şi nu aveai timp să mănânci, dar, cu timpul, este important pentru organismul tău să-i dai mâncare adevărată.

O alternativă mai bună ar fi consumul de fructe, legume şi cereale integrale. În plus, aceste batoane conţin şi multe ingrediente nocive ca, de exemplu, glicerină, fructoză, sorbitol, dextroză care îţi pot da peste cap buna funcţionare a corpului tău.

Pâine albă şi covrigei

Nimic din ceea ce este preparat cu făină rafinată nu ar trebui să intre în meniul tău. Pâinea albă şi covrigeii conţin foarte mult zahăr şi glucoză, fapt care duce la stoparea producerii de colagen şi la apariţia ridurilor. O variantă mai potrivită este să consumi covrigei şi pâine din faină integrală pentru a-ţi ţine sub control atât kilogramele, cât şi nivelul de zahăr din sânge.

Carne procesată

Produsele din carne procesată, cum ar fi bacon, şuncă, salam şi cârnaţii pot fi cauze ale deteriorării pielii. Specialiştii spun că aceste produse întrerup producerea colagenului şi a elastinei, fapt care duce la pierderea elasticităţii pielii. O alternativă pentru tine, dacă îţi plac aceste alimente, este să consumi carne cât mai naturală, scrie realitatea.net.


Dacă vrei și TU să abordezi un stil de viață sănătos, nu o face de capul TĂU! Solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaț, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare profesionistă!

Cazul revoltător de la Râșcani unde o bătrânică a ajuns în glod, după ce a fost bruscată de un adolescent. Poliția s-a autosesizat
Articolul anterior
Caz rușinos în Chișinău! Un cerșetor în scaun cu rotile s-a dat de gol când a trebuit să mergă la toaletă. VIDEO!
Articolul următor