Experiment neobișnuit cu gemeni identici: Unul a devenit vegan, în timp ce celălalt a urmat o dietă omnivoră. Ce au arătat rezultatele analizelor

Gemenii sănătoși care au urmat o dietă vegană timp de opt săptămâni au avut niveluri mai scăzute de colesterol „rău”, adică lipoproteine cu densitate mică sau LDL, valori mai bune ale zahărului din sânge și o pierdere mai mare în greutate, în comparație cu frații lor care au urmat o dietă bazată pe carne și legume, conform unui nou studiu.

„Există o scădere cu 10% până la 15% a colesterolului LDL, o scădere cu 25% a insulinei și o scădere cu 3% a greutății corporale în doar opt săptămâni, totul prin consumul de alimente reale fără produse de origine animală”, a declarat autorul principal al studiului, Christopher Gardner, profesor de cercetare în medicină la Centrul de Prevenire a Bolilor de la Stanford din Palo Alto, California.

O dietă vegană diferă de o dietă vegetariană prin faptul că elimină nu doar carnea animală, ci și lactatele, ouăle sau orice alt ingredient derivat din animale. O dietă strict bazată pe plante poate conține cantități mai mari de fibre, vitamine, minerale și fitonutrienți în comparație cu alte tipare alimentare, a spus Gardner, care este și directorul Grupului de Cercetare a Studiilor Nutriționale la Stanford.

„Rezultatele acestui studiu confirmă beneficiul orientărilor alimentare actuale pentru reducerea riscului de boală cardiovasculară,” a declarat Alice Lichtenstein, director și cercetător senior la Laboratorul de Nutriție Cardiovasculară al Universității Tufts, într-un e-mail pentru CNN, transmite ziare.com.

Studiul a fost neobișnuit pentru că a folosit gemeni identici

„Dieta cu mai multe grăsimi nesaturate în raport cu cele saturate, mai multe cereale integrale, mai puține calorii, mai multă fibră și legume și mai puțin colesterol a dus la un profil al factorilor de risc pentru boala cardiovasculară mai favorabil decât dieta de comparație,” a spus ea.

Studiul a fost neobișnuit pentru că a folosit gemeni identici din punct de vedere genetic, majoritatea dintre ei având comportamente de viață similare, inclusiv coafuri și îmbrăcăminte.

„Designul studiului pe gemeni controlează în mare măsură factorii genetici și de mediu care ar putea influența rezultatele studiului,” a spus Dr. Frank Hu, profesor de nutriție și epidemiologie și șef al departamentului de nutriție de la Harvard T.H. Chan School of Public Health din Boston. El nu a fost implicat în studiu.

„Cu toate acestea, recrutarea gemenilor identici este provocatoare; de aceea, acest design este rar utilizat în studiile nutriționale,” a spus Hu. „De asemenea, constatările din studiile pe gemeni identici ar putea să nu fie generalizabile pentru populația generală.”

Beneficiile alimentelor vegetale bogate în fibre și sărace în grăsimi

Studiul, publicat joi, 30 noiembrie, în revista JAMA Network Open, a implicat 22 de perechi de gemeni identici. În fiecare pereche, unul dintre gemeni a fost desemnat să urmeze o dietă vegană, în timp ce celălalt a fost desemnat să urmeze o dietă omnivoră. Fiecare dintre ei a urmat dieta respectivă timp de opt săptămâni. În primele patru săptămâni, toate mesele au fost furnizate, astfel încât să poată vedea tipurile de alimente pe care ar trebui să le consume.

„Simt că mulți oameni care adoptă o dietă vegană cred că ‘Oh, minunat, băutura răcoritoare este vegană. Clătitele sunt vegane.’ Nu, acestea sunt cereale rafinate ultraprocesate,” a spus Gardner. „Prin urmare, am încercat să oferim o dietă vegană sănătoasă și să le arătăm rapid ce înseamnă asta timp de patru săptămâni.”

Grupul care consuma carne și legume primea, de asemenea, mese livrate care reprezentau un pas înainte față de alimentația lor obișnuită.

„Sunt cu adevărat interesat de echilibru sau de balanță în studiile mele – nu am o dietă vegană minunat de sănătoasă și o dietă de paie proastă pe care să o dobor,” a spus Gardner. „Persoanele care au urmat dieta omnivoră au consumat mai multe legume, mai multe cereale integrale, mai puțin zahăr adăugat și mai puține cereale rafinate decât în dieta lor obișnuită. Nici nu au consumat carne proastă, totul a fost de calitate bună. Deci, de fapt, au avut unele îmbunătățiri în dietă.”

După ce fiecare pereche de gemeni a învățat tipurile de alimente de consumat, li s-a cerut să-și pregătească propriile mese și gustări corespunzătoare dietei lor pentru a doua jumătate a studiului, a spus Gardner.

Indicatori biologici, inclusiv sângele și fecalele, au fost colectați de la fiecare pereche de gemeni la începutul studiului, iar apoi din nou în săptămânile patru și opt. În mod surprinzător, gemenii care au urmat dieta vegană au avut rezultate mai bune din punct de vedere biologic în comparație cu vârsta cronologică, date care vor fi prezentate într-un studiu viitor, a spus Gardner.

Cu toate acestea, îmbunătățirea markerilor biologici cardiovasculari, cum ar fi scăderea colesterolului LDL, rezistența la insulină și pierderea în greutate, erau de așteptat, a spus Gardner.

„Vegetarienii au consumat mai multe fibre, mai puțină grăsime saturată. Acest lucru va explica colesterolul LDL. Mai multe fibre vor explica o rezistență mai mică la insulină, deoarece eliberează glucoza mai lent în sânge”, a spus el. „Și toate legumele, fructele și cerealele sunt mai voluminoase decât carnea, așa că oamenii ar putea fi mai sătui și să consume mai puține calorii.”

Diete restricționate

Dar, așa cum se întâmplă cu toate dietele care restricționează oamenii de la alimentele cu care sunt obișnuiți, să rămâi pe acest drum poate fi dificil.

„Pentru a fi sincer, gemenii care au urmat dieta vegană au avut mai puțină satisfacție pentru că era atât de restrictivă. Deci, cu siguranță există și partea opusă a acestei situații: ‘Oh, aș fi putut să mănânc mai mult, dar pur și simplu nu mai simțeam poftă pentru mai multe cereale și mai multe legume.”

În ciuda îmbunătățirii rapide a sănătății, oamenii nu trebuie să devină vegani pentru a beneficia de descoperirile studiului, a spus Gardner. Reducerea consumului de carne și produse animale poate fi făcută treptat, pas cu pas.

Hu de la Harvard a fost de acord: „În timp ce acest studiu a arătat că o dietă vegană poate oferi avantaje suplimentare în comparație cu o dietă omnivoră sănătoasă, acest lucru nu înseamnă că toată lumea ar trebui să devină vegană sau vegetariană.

„Opțiunile alimentare sunt influențate de o varietate de factori, cum ar fi condițiile individuale de sănătate, preferințele personale, tradițiile culturale și considerațiile etice și de mediu,” a spus el.

Ce să mănânci dimineaţa ca să slăbești pe parcursul zilei

Dacă îți dorești să slăbești trebuie să ai mai grijă ce mănânci dimineața. Un mic dejun sănătos te poate ajuta să scapi de burtă, oferindu-ți o stare de bine. Astfel, dacă vrei să fii în formă dimineaţa trebuie să mănânci grăsimi sănătoase, proteine şi foarte puţini carbohidraţi, scrie unica.ro.

1. Nucile, alunele de pădure, migdalele sau caju sunt alegerea perfectă pentru un mic dejun ideal, mai ales dacă nu ai timp să îți gătești ceva, fiind pe fugă. Acesta conţin grăsimi sănătoase, care sunt foarte importante atunci când vrei să slăbeşti.

2. Și avocado este perfect pentru un mic dejun sănătos. Acesta este bogat în grăsimi sănătoase mononesaturate.

3. Ouăle conțin grăsimi bune, vitamine. şi proteine. În plus, se gătesc foarte repede. Poți adăuga câteva legume crude şi ai obţinut micul dejun ideal. Atenție însă, evită ouăle prăjite dimineața deoarece uleiul îngrașă. 

4. Lactatele sunt potrivite la micul dejun. Iaurtul, brânza sau o combinaţie de brânză şi smântână, îţi poate asigurai necesarul de calciu şi proteine pentru întreaga zi.

6. Seminţele sunt sățioase și sănătoase. Poţi să alegi seminţe de chia, de cânepă, de in sau de susan. Toate sunt bogate în grăsimi sănătoase, necesare pentru cei care vor să scape de burtă.

7. Și peștele face parte din categoria grăsimilor sănătoase. Alege un peşte gras, de exemplu macrou sau somon. Sunt bune şi conservele dacă le alegi pe cele în suc propriu sau în ulei de măsline.

8. Legumele te vor ajuta să te saturi cu puține calorii. Dimineața poți mânca roşii, castraveţi, ardei gras, dovlecei sau morcovi.

Alimentul adorat de majoritatea tinerilor, dar care distruge silueta. Conține o groază de calorii

Nutriționista Mihaela Bilic a declarat că culciurile și sucurile „zero zahăr” sunt foarte periculoase pentru sănătate și că au multe calorii. Deserturile de tipul „zero zahăr” au început să câștige tot mai mult teren și în România, dar medicul nutriționist Mihaela Bilic atrage atenția că acestea, de fapt, sunt periculoase pentru siluetă, potrivit Gândul.ro.

Mihaela Bilic atrage atenția că aceste produse nu ajută la slăbit, având exact același număr de calorii ca variantele cu zahăr.

„Chiar dacă scrie «zero» zahăr, conțin multe calorii! Foarte mulți consumatori mănâncă relaxați dulciuri pe care scrie ZERO zahăr cu credința că au zero calorii. Fals, greșit, e o mare păcăleală!

Cine are răbdare și ochi buni ca să citească eticheta? Dacă am face asta, am observa cu stupoare că numărul de calorii este identic cu al produselor cu zahăr clasic! Eu nu m-am lăsat și iată ce am aflat: biscuiții au 430 cal/100g, ciocolata 480 cal, iar napolitanele 460, adică 100 cal/bucată …ceea ce este enorm pentru un produs care se vrea fără zahăr. Despre ingrediente nu mai vorbim, între 30 și 40% maltitol, ulei de palmier din plin și un gust dubios. Nu e de mirare că oamenii evită produsele cu îndulcitori!”, spune nutriționista.

Ce beneficii are ciocolata neagră, spre deosebire de cea cu lapte

Vești bune pentru iubitorii de ciocolată neagră. Acest desert, consumat în cantități mici, poate fi benefic pentru scăderea tensiunii arteriale și pentru diminuarea riscului apariției unei boli care afectează tot mai multe persoane, scrie digi-world.tv.

Ciocolata neagră ar putea avea beneficii în prevenirea dezvoltării diabetului de tip 2, arată un nou studiu publicat în Jurnalul britanic de medicină, citat de People. S-a constatat că participanții care au mâncat cinci sau mai multe porții de ciocolată neagră pe săptămână au avut un risc semnificativ mai scăzut de a dezvolta diabet de tip 2, cu 21% mai mic decât cei care consumau aceeași cantitate de ciocolată cu lapte. Mai mult, consumul de ciocolată cu lapte, dar nu şi de ciocolată neagră, a fost asociat cu creşterea excesivă în greutate pe termen lung: un factor care poate contribui la dezvoltarea bolii cronice.

„Am fost surprinşi de împărţirea clară între impactul ciocolatei negre şi al celei cu lapte asupra riscului de diabet şi asupra gestionării greutăţii pe termen lung”, a precizat lectorul univ. dr. Qi Sun, profesor în cadrul departamentelor de nutriţie şi epidemiologie de la Harvard.

Chiar dacă ciocolata neagră şi cea cu lapte au un nivel similar de calorii şi grăsimi saturate, se pare că polifenolii din ciocolata neagră ar putea compensa efectele grăsimilor saturate şi ale zahărului asupra creşterii în greutate şi a diabetului, spun cercetătorii.

„Pentru oricine iubeşte ciocolata, constatările sunt o reamintire a faptului că a face alegeri mici, cum ar fi alegerea ciocolatei negre în locul ciocolatei cu lapte, poate face o diferenţă pozitivă pentru sănătate”, a precizat cercetătorul Binkai Liu, care este autorul principal al studiului publicat în The BMJ.

Studiul a inclus date pe o perioadă mai lungă de 30 de ani, de la 192.000 de participanţi care nu aveau diabet când au început să-şi raporteze obiceiurile alimentare.

Nu este primul studiu în care ciocolata neagră este considerată de specialiști sănătoasă și benefică. Compușii din cacao sunt legați de o bună sănătatea a inimii, conform unei cercetări din 2015. Un studiu anterior, din 2005, a spus că acest tip de desert este o alegere excelentă pentru îmbunătățirea sensibilității la insulină și scăderea tensiunii arteriale la persoanele sănătoase.

Aceste beneficii pentru sănătate se datorează în mare parte flavonoidelor, compușii bioactivi găsiți în plante, care declanșează producția de oxid nitric, ce dilată vasele de sânge și astfel scade tensiunea arterială. 

În ciuda dovezilor tot mai numeroase privind beneficiile ciocolatei negre pentru sănătate, oamenii de știință care au realizat studiul recomandă interpretarea rezultatelor cu precauție. De asemenea, este important de reținut că doza e foarte importantă. Participanții la studiu au consumat până în 30 de grame de ciocolată neagră pe zi.

Condițiile mizerabile în care sunt tratați soldații ruși, într-un spital din orașul rusesc Ussuriysk. Tinerii disperați postează imagini video pe rețele
Articolul anterior
Geantă creată pentru Dior din colecția inspirată de prințesa Diana. Pe mânere este inscripționat un celebru proverb românesc
Articolul următor