Experiment neobișnuit cu gemeni identici: Unul a devenit vegan, în timp ce celălalt a urmat o dietă omnivoră. Ce au arătat rezultatele analizelor

Gemenii sănătoși care au urmat o dietă vegană timp de opt săptămâni au avut niveluri mai scăzute de colesterol „rău”, adică lipoproteine cu densitate mică sau LDL, valori mai bune ale zahărului din sânge și o pierdere mai mare în greutate, în comparație cu frații lor care au urmat o dietă bazată pe carne și legume, conform unui nou studiu.

„Există o scădere cu 10% până la 15% a colesterolului LDL, o scădere cu 25% a insulinei și o scădere cu 3% a greutății corporale în doar opt săptămâni, totul prin consumul de alimente reale fără produse de origine animală”, a declarat autorul principal al studiului, Christopher Gardner, profesor de cercetare în medicină la Centrul de Prevenire a Bolilor de la Stanford din Palo Alto, California.

O dietă vegană diferă de o dietă vegetariană prin faptul că elimină nu doar carnea animală, ci și lactatele, ouăle sau orice alt ingredient derivat din animale. O dietă strict bazată pe plante poate conține cantități mai mari de fibre, vitamine, minerale și fitonutrienți în comparație cu alte tipare alimentare, a spus Gardner, care este și directorul Grupului de Cercetare a Studiilor Nutriționale la Stanford.

„Rezultatele acestui studiu confirmă beneficiul orientărilor alimentare actuale pentru reducerea riscului de boală cardiovasculară,” a declarat Alice Lichtenstein, director și cercetător senior la Laboratorul de Nutriție Cardiovasculară al Universității Tufts, într-un e-mail pentru CNN, transmite ziare.com.

Studiul a fost neobișnuit pentru că a folosit gemeni identici

„Dieta cu mai multe grăsimi nesaturate în raport cu cele saturate, mai multe cereale integrale, mai puține calorii, mai multă fibră și legume și mai puțin colesterol a dus la un profil al factorilor de risc pentru boala cardiovasculară mai favorabil decât dieta de comparație,” a spus ea.

Studiul a fost neobișnuit pentru că a folosit gemeni identici din punct de vedere genetic, majoritatea dintre ei având comportamente de viață similare, inclusiv coafuri și îmbrăcăminte.

„Designul studiului pe gemeni controlează în mare măsură factorii genetici și de mediu care ar putea influența rezultatele studiului,” a spus Dr. Frank Hu, profesor de nutriție și epidemiologie și șef al departamentului de nutriție de la Harvard T.H. Chan School of Public Health din Boston. El nu a fost implicat în studiu.

„Cu toate acestea, recrutarea gemenilor identici este provocatoare; de aceea, acest design este rar utilizat în studiile nutriționale,” a spus Hu. „De asemenea, constatările din studiile pe gemeni identici ar putea să nu fie generalizabile pentru populația generală.”

Beneficiile alimentelor vegetale bogate în fibre și sărace în grăsimi

Studiul, publicat joi, 30 noiembrie, în revista JAMA Network Open, a implicat 22 de perechi de gemeni identici. În fiecare pereche, unul dintre gemeni a fost desemnat să urmeze o dietă vegană, în timp ce celălalt a fost desemnat să urmeze o dietă omnivoră. Fiecare dintre ei a urmat dieta respectivă timp de opt săptămâni. În primele patru săptămâni, toate mesele au fost furnizate, astfel încât să poată vedea tipurile de alimente pe care ar trebui să le consume.

„Simt că mulți oameni care adoptă o dietă vegană cred că ‘Oh, minunat, băutura răcoritoare este vegană. Clătitele sunt vegane.’ Nu, acestea sunt cereale rafinate ultraprocesate,” a spus Gardner. „Prin urmare, am încercat să oferim o dietă vegană sănătoasă și să le arătăm rapid ce înseamnă asta timp de patru săptămâni.”

Grupul care consuma carne și legume primea, de asemenea, mese livrate care reprezentau un pas înainte față de alimentația lor obișnuită.

„Sunt cu adevărat interesat de echilibru sau de balanță în studiile mele – nu am o dietă vegană minunat de sănătoasă și o dietă de paie proastă pe care să o dobor,” a spus Gardner. „Persoanele care au urmat dieta omnivoră au consumat mai multe legume, mai multe cereale integrale, mai puțin zahăr adăugat și mai puține cereale rafinate decât în dieta lor obișnuită. Nici nu au consumat carne proastă, totul a fost de calitate bună. Deci, de fapt, au avut unele îmbunătățiri în dietă.”

După ce fiecare pereche de gemeni a învățat tipurile de alimente de consumat, li s-a cerut să-și pregătească propriile mese și gustări corespunzătoare dietei lor pentru a doua jumătate a studiului, a spus Gardner.

Indicatori biologici, inclusiv sângele și fecalele, au fost colectați de la fiecare pereche de gemeni la începutul studiului, iar apoi din nou în săptămânile patru și opt. În mod surprinzător, gemenii care au urmat dieta vegană au avut rezultate mai bune din punct de vedere biologic în comparație cu vârsta cronologică, date care vor fi prezentate într-un studiu viitor, a spus Gardner.

Cu toate acestea, îmbunătățirea markerilor biologici cardiovasculari, cum ar fi scăderea colesterolului LDL, rezistența la insulină și pierderea în greutate, erau de așteptat, a spus Gardner.

„Vegetarienii au consumat mai multe fibre, mai puțină grăsime saturată. Acest lucru va explica colesterolul LDL. Mai multe fibre vor explica o rezistență mai mică la insulină, deoarece eliberează glucoza mai lent în sânge”, a spus el. „Și toate legumele, fructele și cerealele sunt mai voluminoase decât carnea, așa că oamenii ar putea fi mai sătui și să consume mai puține calorii.”

Diete restricționate

Dar, așa cum se întâmplă cu toate dietele care restricționează oamenii de la alimentele cu care sunt obișnuiți, să rămâi pe acest drum poate fi dificil.

„Pentru a fi sincer, gemenii care au urmat dieta vegană au avut mai puțină satisfacție pentru că era atât de restrictivă. Deci, cu siguranță există și partea opusă a acestei situații: ‘Oh, aș fi putut să mănânc mai mult, dar pur și simplu nu mai simțeam poftă pentru mai multe cereale și mai multe legume.”

În ciuda îmbunătățirii rapide a sănătății, oamenii nu trebuie să devină vegani pentru a beneficia de descoperirile studiului, a spus Gardner. Reducerea consumului de carne și produse animale poate fi făcută treptat, pas cu pas.

Hu de la Harvard a fost de acord: „În timp ce acest studiu a arătat că o dietă vegană poate oferi avantaje suplimentare în comparație cu o dietă omnivoră sănătoasă, acest lucru nu înseamnă că toată lumea ar trebui să devină vegană sau vegetariană.

„Opțiunile alimentare sunt influențate de o varietate de factori, cum ar fi condițiile individuale de sănătate, preferințele personale, tradițiile culturale și considerațiile etice și de mediu,” a spus el.

Cea mai bună metodă de a pierde în greutate

Profesioniștii din domeniul medical, cercetătorii și oamenii obișnuiți au lăudat medicamente precum Ozempic și Wegovy pentru beneficiile lor. Printre acestea se numără sprijinul oferit în gestionarea zahărului din sânge și pierderea în greutate. Dar aceste medicamente sunt doar un pas. O dietă bazată pe fibre te poate ajuta să-ți atingi obiectivele de sănătate, scrie evz.ro.

Într-adevăr, medicamentele au fost supuse unor studii clinice. Acestea au indicat că sunt incredibil de eficiente, ajutând oamenii să piardă în medie 15% din greutatea lor corporală. Cu toate acestea, experții și cercetătorii sugerează că aceste medicamente sunt mai eficiente atunci când sunt combinate cu modificări ale stilului de viață. Cel mai important lucru este dieta. Rezultatele unui studiu recent din Journal of Nutrition evidențiază rolul dietei în pierderea în greutate. Mai exact, poți slăbi mai ușor consumând un tip specific de fibre numit beta-glucan.

Dietă bazată pe fibre

Cercetătorii au descoperit că suplimentele de beta-glucan au fost singurele fibre testate care au redus conținutul de grăsime și greutatea corporală la șoareci în 18 săptămâni. Un dietetician spune că studiul servește ca o demonstrația. Se demonstrează că nimic nu te va ajuta să slăbești fără efort- nici măcar medicamente anti-obezitate.

„Aportul de fibre influențează microbiota intestinală, care ajută sănătatea metabolică. Este important să ne concentrăm pe dietă, exerciții fizice și abordări farmaceutice pentru a rezolva obezitatea în mod sigur și eficient”, spune Dr. Chris Moh. Acesta este consilier de fitness și nutriție la Fortune Recomands Health.

Cu toate acestea, se pare că ar putea exista multe beneficii în ceea ce privește consumul de fibre. Acest tip de dietă a devenit foarte populară pe rețelele sociale datorită impactului bun asupra sănătății intestinale. Vestea bună? Fibrele beta-glucan se află într-un aliment preferat pentru micul dejun. În cadrul studiului, experții au evidențiat modalități de a obține fibre beta-glucan. Acestea ar putea avea unele beneficii de pierdere în greutate similare cu cele ale Ozempic.

Tipuri de fibre și beneficiile lor

Există mai multe tipuri de fibre. Să începem cu cele solubile în apă. Fibrele beta-glucan sunt solubile în apă. „Fibrele solubile în apă se dizolvă pentru a forma o substanță asemănătoare gelului. Ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge și promovează un intestin sănătos”, spune Michelle Routhenstein, dietetician. Tipurile de fibre solubile studiate sunt:

  • Beta-glucan. (Ovăz, orz, orez, ciuperci și alge marine)
  • Pectină (Portocale, lămâi, lime, grapefruit, fasole și roșii)
  • Dextrină de grâu (Adăugată la alimentele procesate, cum ar fi supele și sosurile, pentru a le îngroșa și a crește conținutul de fibre)

Fibrele care sunt mai puțin solubile sau insolubile nu sunt la fel de ușor de digerat. Ele se atașează de alte materiale din stomac și ies mai greu din organism. Asta nu înseamnă că sunt „rele”, totuși. Să luăm de exemplu fibrele de amidon.  „Rezistă digestiei în intestinul subțire și fermentează în intestinul gros, producând acizi grași”, spune Dr. Mohr. Routhenstein spune că leguminoasele și cerealele integrale au fibre de amidon. Fibra de celuloză este o altă fibră insolubilă inclusă în cercetare. Dr. Mohr spune că se găsește în fructe, legume, nuci și cereale integrale.

Fibre și pierderea în greutate

Dr. Mohr explică faptul că cercetătorii au hrănit șoarecii cu diete bogate în grăsimi cu diverse fibre pe bază de plante:

  • Beta-glucan
  • Pectină
  • Dextrină de grâu
  • Amidon
  • Celuloză

Experimentul a durat 18 săptămâni, iar Dr. Mohr spune că cercetătorii au măsurat:

  • Greutatea corporală
  • Adipozitatea (grăsimea)
  • Cheltuielile energetice
  • Toleranța la glucoză
  • Modificări ale microbiotei intestinale

Cum au afectat diferitele tipuri de fibre organismul

Lena Bakovic, nutriționist, spune că rezultatele sugerează că beta-glucanul ar putea ajuta la gestionarea greutății și la controlul glicemiei. „S-a constatat că scade procentul de grăsime și greutatea corporală la șoareci. Rezultatele au fost comparate cu alte tipuri de fibre, care nu au produs efecte similare. Beta-glucanul, în comparație cu alte fibre, este ușor utilizat sau fermentat de bacteriile din intestinul nostru, crescând concentrațiile de butirat. Butiratul crește atunci când bacteriile descompun fibrele”, spune Bakovic.

De ce beneficiile acestei fibre au fost comparate cu Ozempic? „Butiratul, pe cont propriu, crește eliberarea peptidei GLP-1, care promovează eliberarea insulinei și ajută la gestionarea greutății”, spune Bakovic.

Cu toate acestea, studiul a avut limitări, începând cu faptul că cercetătorii au folosit șoareci. „Studiile pe șoareci de multe ori nu se traduc perfect la rezultatele umane din cauza diferențelor în fiziologie și metabolism. Dietele umane sunt mai complexe, iar răspunsurile individuale la fibre pot varia foarte mult”, spune Routhenstein.

Totuși, Routhenstein spune că studiile pe șoareci pot oferi un punct de plecare. În timp ce rezultatele sunt promițătoare, sunt necesare studii pe oameni pentru a confirma dacă aceste constatări sunt aplicabile.

Consumul de fibre la micul dejun

Poți consuma la micul dejun un aliment delicios, care îți va oferi aportul de fibre de care ai nevoie.  „Ovăzul este o sursă excelentă de beta-glucan, care nu numai că ajută la reglarea colesterolului, dar ajută și la menținerea nivelului stabil de zahăr din sânge. Completați cu fructe de pădure proaspete, un strop de scorțișoară și o mână de nuci pentru un plus de proteine și grăsimi sănătoase”, sugerează Dr. Mohr.

Copiii nu au nevoie de dietă! Ce alimente trebuie să pui în pachețelul copilului pentru școală

Pâinea cu unt este potrivită pentru copii, mai ales că reîncepe școala. Acum este momentul perfect să reamintim și regulile alimentare pentru cei mici, scrie stirileprotv.ro.

În cazul copiilor avem o altfel de reprezentare a alimentelor, în alimentația de bază. Grăsimile sunt pe primul loc, ca și procent ocupă undeva la 35% din aportul caloric.

Nu trebuie să avem copii cu o alimentație dietetică. Este o regulă de bază sau un mint pe care trebuie să-l desființăm, inclusiv când vine vorba despre produse lactate, untul este cea mai bună grăsime din lapte, are vitamina A și D în mod natural, extrem de bine de folosit, eficientă. Sunt persoane care spun că laptele să fie degresat.

Sub nicio formă! Cele 3,5 procente din lapte sunt benefice pentru cei mici. Și când vorbim despre grăsimi, nu doar lactatele sunt importante, ci grăsimile de origine naturală, cum ar fi peștele. Ar trebui să mâncăm pește de două ori pe săptămână. Carnea de porc ar trebui și la bebelușii mai mici introdusă în diversificarea alimentației înainte de carnea de vită.

Este o carne foarte prietenoasă și face chimie bună cu organismul nostru. Suntem compatibili cu porcul și trebuie să o recunoaștem. Nu este crescut intensiv spre deosebire de pui și nu are acei acizi grași din carnea de vită.

La școală, cel mai comod și mai echilibrat este sandwich-ul. Un sandwich luat de acasă este mai bun decât orice produs ambalat. Fructele sunt desertul perfect echilibrat. Nu trebuie pusă la colț banana.

Este un fruct care este extrem de ușor de transportat și extrem de satisfăcător. Are minerale și are acest amidon care ține de foame copilului spre deosebire de fructoza multă din mere, struguri și prune.

Fibra naturală care are efectul medicamentului minune pentru slăbit: în ce se conține

O soluție naturală pentru menținerea greutății și controlul glicemiei este beta-glucanul, o fibră alimentară găsită în ovăz și orz, scrie clicksanatate.ro.

Recent, cercetătorii au descoperit că această fibră ar putea avea efecte similare cu medicamentele precum Ozempic, un tratament utilizat pentru scăderea în greutate și controlul glicemiei. Deși studiile au fost realizate pe șoareci, rezultatele sunt promițătoare și sugerează că anumite tipuri de fibre pot fi mai eficiente decât altele în reglarea greutății și sănătății metabolice.

Ce este beta-glucanul și cum funcționează?

Beta-glucanul este o fibră solubilă care se găsește din abundență în ovăz și orz. Fibrele alimentare, ca beta-glucanul, sunt hrana preferată a bacteriilor din intestinul tău, care le fermentează și produc compuși benefici, cum ar fi butiratul.

Ovăzul conține beta-glucan, fibre care poat ajuta în procesul de slăbire. Foto: Shutterstock. 

În cadrul studiului, șoarecii hrăniți cu beta-glucan au pierdut în greutate și și-au redus stratul de grăsime, chiar dacă dieta lor era bogată în grăsimi. Acest efect nu a fost observat la șoarecii care au consumat alte fibre, cum ar fi dextrina de grâu sau amidonul rezistent.

Cum contribuie beta-glucanul la pierderea în greutate?

Când microbii intestinali fermentează beta-glucanul, produc butirat, un metabolit care are multiple efecte benefice. Unul dintre aceste efecte este stimularea producției de GLP-1 (peptida-1 asemănătoare glucagonului), o proteină naturală responsabilă de reglarea apetitului și stimularea eliberării de insulină. Medicamentele precum Ozempic imită această peptidă pentru a ajuta persoanele să slăbească și să-și regleze glicemia. Consumul de beta-glucan din alimente poate, așadar, să stimuleze natural acest proces.

De ce este important să alegi fibrele potrivite?

Nu toate fibrele sunt la fel, iar efectele lor asupra organismului variază mult. Fibrele solubile, cum sunt beta-glucanii, sunt fermentate cu ușurință de bacteriile intestinale, ceea ce poate avea beneficii directe asupra sănătății metabolice. În schimb, fibrele insolubile, precum celuloza, se combină cu alte substanțe pentru a forma scaun, dar nu produc aceleași efecte asupra glicemiei sau greutății. Așadar, dacă dorești să beneficiezi de toate avantajele pentru sănătate ale fibrelor, e important să alegi tipurile potrivite.

Cum poți integra beta-glucanul în dieta ta?

Consumă mai des alimente bogate în beta-glucan, precum fulgii de ovăz și orzul, fie ca mic dejun, fie ca gustare sau ca ingredient în diverse preparate.

Aceasta nu doar că îți poate ajuta microbiomul intestinal să producă compuși benefici, dar îți poate susține și eforturile de control al greutății și sănătatea generală. În plus, beta-glucanii ajută și la menținerea senzației de sațietate, ceea ce îți poate reduce pofta de mâncare pe parcursul zilei.

Cercetările sugerează că beta-glucanul, o fibră solubilă naturală, poate avea efecte impresionante asupra greutății și glicemiei. Deși studiile sunt încă în faza incipientă, adăugarea de ovăz și orz în dieta ta zilnică ar putea aduce beneficii semnificative. S-ar putea să nu fie chiar la nivelul unui medicament precum Ozempic, dar este o

Cum poți integra beta-glucanul în dieta ta?

Consumă mai des alimente bogate în beta-glucan, precum fulgii de ovăz și orzul, fie ca mic dejun, fie ca gustare sau ca ingredient în diverse preparate.

Aceasta nu doar că îți poate ajuta microbiomul intestinal să producă compuși benefici, dar îți poate susține și eforturile de control al greutății și sănătatea generală. În plus, beta-glucanii ajută și la menținerea senzației de sațietate, ceea ce îți poate reduce pofta de mâncare pe parcursul zilei.

Cercetările sugerează că beta-glucanul, o fibră solubilă naturală, poate avea efecte impresionante asupra greutății și glicemiei. Deși studiile sunt încă în faza incipientă, adăugarea de ovăz și orz în dieta ta zilnică ar putea aduce beneficii semnificative. S-ar putea să nu fie chiar la nivelul unui medicament precum Ozempic, dar este o

Cum poți integra beta-glucanul în dieta ta?

Consumă mai des alimente bogate în beta-glucan, precum fulgii de ovăz și orzul, fie ca mic dejun, fie ca gustare sau ca ingredient în diverse preparate.

Aceasta nu doar că îți poate ajuta microbiomul intestinal să producă compuși benefici, dar îți poate susține și eforturile de control al greutății și sănătatea generală. În plus, beta-glucanii ajută și la menținerea senzației de sațietate, ceea ce îți poate reduce pofta de mâncare pe parcursul zilei.

Cercetările sugerează că beta-glucanul, o fibră solubilă naturală, poate avea efecte impresionante asupra greutății și glicemiei. Deși studiile sunt încă în faza incipientă, adăugarea de ovăz și orz în dieta ta zilnică ar putea aduce beneficii semnificative. S-ar putea să nu fie chiar la nivelul unui medicament precum Ozempic, dar este o metodă simplă, naturală și accesibilă de a-ți susține sănătatea.

Condițiile mizerabile în care sunt tratați soldații ruși, într-un spital din orașul rusesc Ussuriysk. Tinerii disperați postează imagini video pe rețele
Articolul anterior
Geantă creată pentru Dior din colecția inspirată de prințesa Diana. Pe mânere este inscripționat un celebru proverb românesc
Articolul următor