Orezul – este un aliment extrem de benefic sănătăţii şi nutriţiei, deoarece nu conţine grăsimi nocive, colesterol sau sare. Mai mult, specialiştii medicali afirmă că praful de orez aplicat local poate să vindece anumite boli de piele. Capacitatea antioxidantă a acestuia ajută, de asemenea, la întârzierea apariţiei ridurilor şi a altor semne de îmbătrânire prematură. Există diferite tipuri de orez, iar pe majoritatea le găsim la orice supermarket. Cu toate acestea, cele mai comune şi mai consumate sunt orezul alb şi orezul brun. Iar întrebarea de bază, este cum totuși să gătim orezul corect ca să iasă ca la carte.
Așadar, greşelile pe care le putem face atunci când gătim orez sunt atât de banale, încât nici nu ne dăm seama că ele sunt cele care influenţează modul în care arată mâncarea la final.
Nu alegi vasele potrivite pentru gătit – atunci când gătim orez trebuie să folosim un vas cu fundul subţire pentru a ajuta căldura să se distribuie uniform. Dacă alegem oala potrivită am scăpat de jumătate dintre probleme.
Nu speli orezul – orezul trebuie spălat pentru a înlătura excesul de amidon, dar şi impurităţile care pot influenţa calitatea preparatului finit. Cel mai bine este să îl treceţi printr-un jet sau două de apă rece.
Orezul aromatizat trebuie înmuiat în apă – basmati sau alte tipuri de orez aromate trebuie înmuiate în apă rece pentru a ajuta uleiurile volatile să se fie mai pregnante. De asemenea, prin înmuiere se reduce timpul de gătit care distruge aromele.
Folosirea unui foc prea tare – orezul trebuie fiert la foc mic, fără să ne grăbim. Altfel, stricăm textura şi ardem mâncarea.
Nu trebuie amestecat în orez – o altă greşeală pe care aproape toată lumea o face este că amestecă în vasul în care orezul fierbe. În acest mod se activează amidonul şi se formează bule de aer. Orezul va avea o consistenţă foarte spongioasă, care sigur nu va fi pe placul tău.
Nu adaugi suficientă apă – cantitatea de apă necesară pentru fierberea orezului diferă de tipul acestuia, aşa încât citiţi pe ambalaj indicaţiile producătorului. Trebuie să puneţi suficientă apă de la început, astfel încât să nu fie nevoie să ridicaţi capacul sau să amestecaţi în vas.
Nu pui sare în apă – sarea interferează cu amidonul şi împiedică orezul să devină gelatinos, aşa încât este indicat să pui un praf de sare atunci când îl pui la fiert. Unii bucătari pun chiar mai mult de un praf de sare, pentru a se asigura că preparatul va avea o consistenţă potrivită.
Nu laşi orezul să se odihnească – după ce ai luat vasul de pe foc, lasă-l între 5 şi 30 de minute înainte de a-l mânca.