Cel mai recent studiu, efectuat în țara noastră, arată că moldovenii consumă de 2 ori mai multă sare decât cantitatea maximă recomandată de Organizația Mondială a Sănătății. Acest lucru este unul îngrijorător: consumul excesiv de sare afectează vasele de sânge, crește riscul de hipertensiune arterială, boli de inimă și de rinichi.
O obișnuință adesea întâlnită în Republica Moldova este cea de a adăuga sare în mâncare în timpul mesei și pe parcursul preparării bucatelor, precum și consumul de alimente procesate cu un conținut mare de sare. Un moldovean adult consumă 10,8 grame de sare pe zi, pe când cantitatea recomandată este nu mai mare de 5 grame de sare pe zi.Nivelul de consum este mai mare în rândul bărbaților (11,5 grame pe zi), decât în rândul femeilor (10,3 grame pe zi). De asemenea, oamenii din mediul rural consumă mai multă sare decât cei din mediul urban, iar cea mai mare cantitate de sare se conține în pâine.
Dacă o persoană consumă în medie 333 grame pe pâine pe zi, în organism este aportată o cantitate de 5,5 grame de sare. O altă sursă nocivă de sare în alimentația moldovenilor sunt crenvurștii, salamurile, cașcavalul din comerț.
Totodată, studiul a constatat că moldovenii consumă foarte puține fructe și legume: peste jumătate din populația participantă la studiu (56,4%) a raportat că consumă mai puțin de cinci porții de fructe și legume pe zi; astfel fiind supuși unui risc mai mare pentru bolile netransmisibile.
Studiul, lansat de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției, în parteneriat cu Biroul OMS din Republica Moldova și Agenția elvețiană pentru dezvoltare și cooperare (SDC), a avut drept scop stabilirea nivelului mediu curent al consumului de sare (sodiu), potasiu și iod prin intermediul testării urinei colectate pe parcursul a 24 de ore într-un eșantion randomizat de populație adultă (cu vârsta de 18–69 ani).
Bolile netransmisibile constituie principala cauză de deces în Republica Moldova, iar bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză a morbidității și mortalității populației, fiind responsabile pentru fiecare al doilea deces în 2016. Tensiunea arterială crescută (hipertensiunea) și regimul alimentar nesănătos sunt principalii factori de risc pentru o bună parte din povara bolilor cardiovasculare în Republica Moldova.
Consumul înalt de sare este un factor determinant, important pentru tensiunea arterială crescută, iar reducerea acestuia ar îmbunătăți starea de sănătate prin diminuarea incidenței bolilor cardiovasculare.
Reducerea consumului de sare a fost identificată ca una din cele mai eficiente măsuri de sănătate publică și drept una din țintele principale la nivel global, regional și național de reducere a poverii bolilor netransmisibile.
Sfaturi utile pentru a reduce consumul de sare:
• Nu puneți sarea pe masă.
• Reduceți cantitatea de sare adăugată la prepararea bucatelor.
• Folosiți ierburi aromatice în loc de sare la prepararea bucatelor.
• Reduceți sau evitați consumul alimentelor fabricate și a gustărilor bogate în sare.
• Citiți etichetele produselor alimentare și alegeți produsele cu un conținut redus de sare.
• Pentru o alimentație sănătoasă, consumați fructe și legume proaspete.