Nu ai poftă de mâncare dimineața? Iată cauzele!

Micul dejun este cea mai importantă masa a zilei, pentru că ne asigură starea de bine și energia de care avem nevoie pentru a începe ziua. Totuși, există momente în care pur și simplu nu îți este foame de dimineață. Iată de ce se întâmplă acest lucru!

Ai mâncat o cină copioasă sau ai abuzat de gustări înainte de culcare

O cină copioasă sau abuzul de gustări nocturne, precum chipsuri, biscuiți, sărățele, pufuleți și ciocolată pot ,,să-ți taie” pofta de mâncare, scrie clicksanatate.ro. Mai mult decât atât, dacă la cină consumi multe grăsimi și proteine, golirea stomacului poate fi încetinită, motiv pentru care a doua zi, de dimneață te vei simți sătul. Încearcă pentru cină, alimente ușoare precum salate, supe sau pește. De altfel, dacă ai probleme cu somnul și vrei totuși o gustare nocturnă nu apela la sancksuri bogate în grăsimi, ci consumă lapte cald sau o banană. Banana conține vitamina B6 și triptofan, un aminoacid esențial, care te ajută să adormi.

Nu te odihnești suficient pe parcursul nopții

Dacă pierzi nopțile stând treaz sau nu ai parte de un somn calitativ, este posibil să nu-ți fie foame a doua zi la micul dejun. Acest aspect este cauzat de faptul că privarea de somn poate duce la modificări importante ale hormonilor care reglează apetitul, cum ar fi leptina și grelina. Somnul insuficient poate fi cauza mai multor neplăceri, inclusiv a lipsei senzației de foame de la micul dejun. De aceea, organizează-ți un program de somn, în care ar fi ideal să adormi seara la aceeași oră și să te trezești dimineața la o oră fixă. Ai grijă să nu dormi mai puțin de 7 ore pe noapte.

Nivelul ridicat de adrenalină poate scădea apetitul de dimineață

Specialiștii spun că nivelurile de hormoni fluctuează pe parcursul nopții, iar acest aspect poate avea consecințe asupra apetitului. Cercetările arată că nivelurile de epinefrină, cunoscută și sub numele de adrenalină, sunt mai ridicate dimineața. Se crede că adrenalina poate suprima pofta de mâncare prin încetinirea ratei de golire a stomacului și prin creșterea defalcării carbohidraților stocați în ficat și mușchi pentru a alimenta organismul.

Ești depresiv sau anxios

Atât depresia cât și anxietatea pot ,,tăia” pofta de mâncare. Printre cele mai întâlnite simptome ale depresiei: tristețe accentuată, pierderea interesului pentru activitățile preferate, oboseală inexplicabilă, tulburări de somn, se regăsește și lipsa sau accentuarea apetitului. ,,Pierderea poftei de mâncare poate fi un semn precoce al depresiei sau un avertisement al unei recidive a depresiei. Pe de altă parte, unii oameni nu se pot opri din mâncat atunci când sunt depresivi”, spune Gary Kennedy, director de psihiatrie geriatrică la Montefiore Medical.

Dacă simți o permanentă stare de tristețe, nu ai poftă de mâncare sau, din contră, apetit accentuat și ai tendințe de izolare, prezintă-te în fața unui specialist psiholog. Acesta nu te va judeca, ci te va ajuta să treci peste stările negative ale depresiei.

Sarcina, o altă cauză posibilă

Grețurile matinale afectează aproximativ 80% dintre femeile însărcinate, informează healthline.com. Stările de greață sunt mai frecvente dimineața decât în celelalte momente ale zilei, motiv pentru care gravida nu se mai poate gândi la micul dejun. De obicei, grețurile dispar sau se diminuează considerabil în al doilea trimestru de sarcină. Dacă suferi de grețuri matinale, încearcă să te menții hidratată, consumând apă în care poți să storci lămâie pentru a mai reduce din starea de greață. De asemenea, încearcă să te odihnești suficient și să menții casa aerisită pentru a împiedica eventualele mirosuri care îți pot provoca greață. În cazul în care stările de rău persistă și te împiedică să-ți desfășori activitățile zilnice, adresează-te de urgență medicului.

Alte motive pentru care nu îți este foame la micul dejun

Răceala sau gripa pot să-ți scadă apetitul și pot accentua starea de oboseală, motiv pentru care nu mai ai dispoziția necesară pentru a lua micul dejun. De altfel, unele medicamente ca antibioticele sau diureticele pot reduce apetitul.

Un alt factor ce poate să-ți scadă pofta de mâncare este înaintarea în vârstă. Apetitul scăzut este destul de comun în cazul vârstnicilor, acest lucru fiind explicat prin modificările hormonilor care oferă energie organismului, modificările gustului și ale mirosului. De asemenea în cazuri mai grave, în spatele lipsei apetitului pot sta afecțiuni precum hipotiroidismul, insuficiență cardiacă, anumite afecțiuni ale ficatului cât și ale rinichilor, HIV sau chiar cancer.

Cum să procedezi în caz de lipsa poftei de mâncare la micul dejun

În cazul în care nu îți este foame imediat ce te trezești, mai așteaptă câteva minute înainte de micul dejun, timp în care poți începe să te pregătești pentru ziua ce tocmai a început. Dacă, totuși, încă nu îți este foame, poți încerca să iei gustări mici și bogate în nutrienți, precum un ou fiert, cereale integrale, un fruct sau altele.

Ieși din zona de confort și încearcă noi alternative delicioase și sățioase pentru micul dejun, care să-ți stimuleze apetitul, precum omletă cu ciuperci, roșii, ardei gras și brânză; iaurt cu fructe de pădure și granola sau pâine prăjită cu avocado și cu ou deasupra.

Băutura nr. 1 recomandată de dieteticieni care vă ajută să daţi jos din grăsimea viscerală

Grăsimea viscerală este cea se acumulează în jurul organelor interne precum ficatul, stomacul sau intestinele, afectând sănătatea. Din fericire, pe lângă medicamente, dieteticienii spun că există o băutură care contribuie la scăderea acestui tip de ţesut adipos, scrie adevarul.ro

Grăsimea corporală îndeplinește diferite funcții importante în organismul uman, de la stocarea anumitor vitamine, până la menținerea căldurii. Dar există un tip de grăsime, care poate avea efecte negative asupra sănătăţii: grăsimea viscerală.

Deşi nu o vedem, ea se acumulează în jurul organelor interne precum ficatul, stomacul sau intestinele și poate crește semnificativ riscul de boli. Din fericire, spun dieteticienii, nu este nevoie de soluții complicate pentru a o ține sub control, pentru că există o băutură care ne poate ajuta în lupta cu acest tip de ţesut adipos şi pe care mulţi dintre noi o consumă de cum se trezesc dimineaţa. Este vorba despre atât de obişnuita cafea, potrivit eatingwell.

Potrivit unui studiu din 2025, realizat pe un eșantion de peste 45.000 de participanți, cei care au consumat zilnic această băutură (în medie 1,7 cești) au prezentat niveluri semnificativ mai scăzute de grăsime viscerală comparativ cu cei care nu o consumau deloc.

Dieteticianul Megan Byrd a explicat pe larg care este legătura dintre cafea şi scăderea stratului adipos din jurul organelor, precizând că multă vreme s-a crezut că factorul determinant este cafeina. C

u toate acestea, spune ea, un studiu recent nu a găsit același efect şi la ceaiul verde, care conține, de asemenea, cofeină, astfel că s-a ajuns la concluzia că diferenţa nu o face simpla prezenţă a cofeinei, ci concentraţia acesteia.

1. Stimulează metabolismul

Conținutul ridicat de cofeină accelerează metabolismul în repaus, ceea ce poate duce la arderea mai eficientă a caloriilor și la reducerea depozitelor adipoase. Unele cercetări au demonstrat o creștere a ratei metabolice cu până la 20% timp de câteva ore după consum.

„Cafeaua are, de obicei, mai multă cofeină decât ceaiul verde, ceea ce poate crește și mai mult rata metabolică în repaus. De fapt, unele studii au stabilit că, de fapt, cafeaua poate crește metabolismul timp de cel puțin trei ore după consum”, a explicat specialista.

2. Este bogată în antioxidanți

Cafeaua conține compuși precum acizii clorogenici și cafestolul, antioxidanți asociați cu reducerea grăsimii abdominale, a greutății corporale și a circumferinței taliei.

Fiecare ceașcă conține între 200 și 550 miligrame din acești compuși vegetali benefici, mai mult decât ceaiul verde sau vinul roșu, iar antioxidanții ajută la protejarea organismului împotriva deteriorării celulelor.

În plus, includerea unui număr mare de antioxidanți în alimentație dumneavoastră este o altă modalitate de a reduce potențial grăsimea viscerală.

În mod specific, spune dieteticianul Beth Conlon, acizii clorogenici și cafestolul, ambele găsite în cafea, sunt doi antioxidanți care pot ajuta la pierderea grăsimii viscerale.

„Studiile au arătat că acizii clorogenici pot reduce grăsimea abdominală, greutatea corporală și circumferința taliei. Se crede că acești compuși pot influența metabolismul și descompunerea grăsimilor, oferind un mecanism potențial dincolo de efectele cafelei asupra grăsimii viscerale”, a explicat ea.

3. Cafeaua poate reduce apetitul

Cofeina are un efect asupra sistemului nervos central, putând diminua senzația de foame. Totuși, efectele variază în funcție de momentul în care este consumată, unele studii arătând că băutura este mai eficientă în reducerea apetitului atunci când este savurată după masă.

„Cofeina din cafea poate stimula sistemul nervos și poate reduce apetitul. În acest fel, cafeaua ar putea contribui la scăderea aportului caloric, reducând indirect grăsimea abdominală în timp”, a mai spus Beth Conlon, avertizând însă că aceasta nu este o mâncare în sine şi nu trebuie nicdecum să substituie alimentaţia.

„Cafeaua în sine nu este o masă! Este important să aveţi o nutriție adecvată și mese echilibrate pe tot parcursul zilei pentru o bună nutriție și sănătate”, recomandă ea.

Pentru efecte maxime, este recomandat consumul cafelei simple, fără adaosuri calorice excesive precum zahăr sau lapte. Cafeaua neagră este cea mai eficientă, însă, pentru cei care preferă un gust mai blând, adăugarea unei cantități mici de lapte vegetal (ovăz, migdale) este o opțiune potrivită.

Administrația Trump a anunțat că interzice toți coloranții artificiali din alimente

Administrația Donald Trump și-a anunțat marți intenția de a elimina din produsele alimentare toți coloranții artificiali autorizați în prezent în Statele Unite, o măsură susținută de experții în domeniul sănătății și care face obiectul unui consens politic rar întâlnit, transmite AFP.

Administrația americană pentru alimente și medicamente (FDA) „va elimina de facto toți coloranții alimentari derivați din petrol în Statele Unite”, a anunțat noul său director, Marty Makary, în cadrul unei conferințe de presă.

În total, opt coloranți sintetici, toți derivați din petrol și acuzați de efecte nocive asupra sănătății, vor fi interziși treptat până la sfârșitul anului 2026.

„În ultimii 50 de ani, copiii americani au trăit din ce în ce mai mult într-un ambient toxic de substanțe chimice artificiale”, a spus el anterior, citând studii care leagă acești aditivi de hiperactivitate, diabet și cancer.

Acest anunț major îl urmează pe cel al administrației democrate anterioare, de la jumătatea lunii ianuarie, de a interzice din produsele alimentare un alt colorant artificial cunoscut sub numele de „Red 3” în America de Nord și E127 în Europa. Se știe de peste 30 de ani că acest aditiv provoacă cancer la animale.

Printre coloranții în cauză, roșul „Red 40” (denumit E129 în Europa) și culorile galben „Yellow 5” (E102) și „Yellow 6” (E110) sunt cei mai frecvent utilizați de industria alimentară”, a declarat pentru France Presse Peter Lurie, președintele asociației de apărare a consumatorilor Center for Science in the Public Interest (CSPI).

Până în prezent, acestea au fost identificate în mii de produse alimentare diferite, precum dulciuri, cereale, sosuri sau băuturi.Cu toate acestea, „niciunul dintre ele nu are vreo valoare nutritivă”, a explicat Lurie.

„În realitate, ele nu fac decât să inducă în eroare, să facă alimentele să pară mai roșii, mai albastre, mai fructate sau mai atractive decât sunt în realitate”. Și toate acestea în scopuri comerciale, a mai spus sursa citată.

Dacă știi acest secret vei păstra cozonacii proaspeți chiar și o săptămână. 

Gospodinele recomandă să învelești cozonacii în hârtie de copt și un prosop curat de bumbac.Acest „truc” îi va ajuta să nu transpire și să își păstreze coaja moale, iar interiorul să rămână pufos și proaspăt.

Dacă ai făcut mai mulți cozonaci, poți să păstrezi resturi la congelator. Taie cozonacul în felii, învelește-le individual în folie alimentară și pune toate feliile într-o pungă cu fermoar.

Pune-o la congelator și când vrei o felie de cozonac, doar ia câte una, las-o 10-15 minute la temperatura camerei sau la frigider și apoi încălzește-o la microunde și servește-o cu o cană de lapte.

Motivul pentru care trebuie să mănânci piper! Ce se întâmplă în corpul tău dacă iei trei boabe de piper dimineața, pe stomacul gol
Articolul anterior
Un pensionar din Edineț, bănuit de comerț cu droguri
Articolul următor
Close menu