Nu ai poftă de mâncare dimineața? Iată cauzele!

Micul dejun este cea mai importantă masa a zilei, pentru că ne asigură starea de bine și energia de care avem nevoie pentru a începe ziua. Totuși, există momente în care pur și simplu nu îți este foame de dimineață. Iată de ce se întâmplă acest lucru!

Ai mâncat o cină copioasă sau ai abuzat de gustări înainte de culcare

O cină copioasă sau abuzul de gustări nocturne, precum chipsuri, biscuiți, sărățele, pufuleți și ciocolată pot ,,să-ți taie” pofta de mâncare, scrie clicksanatate.ro. Mai mult decât atât, dacă la cină consumi multe grăsimi și proteine, golirea stomacului poate fi încetinită, motiv pentru care a doua zi, de dimneață te vei simți sătul. Încearcă pentru cină, alimente ușoare precum salate, supe sau pește. De altfel, dacă ai probleme cu somnul și vrei totuși o gustare nocturnă nu apela la sancksuri bogate în grăsimi, ci consumă lapte cald sau o banană. Banana conține vitamina B6 și triptofan, un aminoacid esențial, care te ajută să adormi.

Nu te odihnești suficient pe parcursul nopții

Dacă pierzi nopțile stând treaz sau nu ai parte de un somn calitativ, este posibil să nu-ți fie foame a doua zi la micul dejun. Acest aspect este cauzat de faptul că privarea de somn poate duce la modificări importante ale hormonilor care reglează apetitul, cum ar fi leptina și grelina. Somnul insuficient poate fi cauza mai multor neplăceri, inclusiv a lipsei senzației de foame de la micul dejun. De aceea, organizează-ți un program de somn, în care ar fi ideal să adormi seara la aceeași oră și să te trezești dimineața la o oră fixă. Ai grijă să nu dormi mai puțin de 7 ore pe noapte.

Nivelul ridicat de adrenalină poate scădea apetitul de dimineață

Specialiștii spun că nivelurile de hormoni fluctuează pe parcursul nopții, iar acest aspect poate avea consecințe asupra apetitului. Cercetările arată că nivelurile de epinefrină, cunoscută și sub numele de adrenalină, sunt mai ridicate dimineața. Se crede că adrenalina poate suprima pofta de mâncare prin încetinirea ratei de golire a stomacului și prin creșterea defalcării carbohidraților stocați în ficat și mușchi pentru a alimenta organismul.

Ești depresiv sau anxios

Atât depresia cât și anxietatea pot ,,tăia” pofta de mâncare. Printre cele mai întâlnite simptome ale depresiei: tristețe accentuată, pierderea interesului pentru activitățile preferate, oboseală inexplicabilă, tulburări de somn, se regăsește și lipsa sau accentuarea apetitului. ,,Pierderea poftei de mâncare poate fi un semn precoce al depresiei sau un avertisement al unei recidive a depresiei. Pe de altă parte, unii oameni nu se pot opri din mâncat atunci când sunt depresivi”, spune Gary Kennedy, director de psihiatrie geriatrică la Montefiore Medical.

Dacă simți o permanentă stare de tristețe, nu ai poftă de mâncare sau, din contră, apetit accentuat și ai tendințe de izolare, prezintă-te în fața unui specialist psiholog. Acesta nu te va judeca, ci te va ajuta să treci peste stările negative ale depresiei.

Sarcina, o altă cauză posibilă

Grețurile matinale afectează aproximativ 80% dintre femeile însărcinate, informează healthline.com. Stările de greață sunt mai frecvente dimineața decât în celelalte momente ale zilei, motiv pentru care gravida nu se mai poate gândi la micul dejun. De obicei, grețurile dispar sau se diminuează considerabil în al doilea trimestru de sarcină. Dacă suferi de grețuri matinale, încearcă să te menții hidratată, consumând apă în care poți să storci lămâie pentru a mai reduce din starea de greață. De asemenea, încearcă să te odihnești suficient și să menții casa aerisită pentru a împiedica eventualele mirosuri care îți pot provoca greață. În cazul în care stările de rău persistă și te împiedică să-ți desfășori activitățile zilnice, adresează-te de urgență medicului.

Alte motive pentru care nu îți este foame la micul dejun

Răceala sau gripa pot să-ți scadă apetitul și pot accentua starea de oboseală, motiv pentru care nu mai ai dispoziția necesară pentru a lua micul dejun. De altfel, unele medicamente ca antibioticele sau diureticele pot reduce apetitul.

Un alt factor ce poate să-ți scadă pofta de mâncare este înaintarea în vârstă. Apetitul scăzut este destul de comun în cazul vârstnicilor, acest lucru fiind explicat prin modificările hormonilor care oferă energie organismului, modificările gustului și ale mirosului. De asemenea în cazuri mai grave, în spatele lipsei apetitului pot sta afecțiuni precum hipotiroidismul, insuficiență cardiacă, anumite afecțiuni ale ficatului cât și ale rinichilor, HIV sau chiar cancer.

Cum să procedezi în caz de lipsa poftei de mâncare la micul dejun

În cazul în care nu îți este foame imediat ce te trezești, mai așteaptă câteva minute înainte de micul dejun, timp în care poți începe să te pregătești pentru ziua ce tocmai a început. Dacă, totuși, încă nu îți este foame, poți încerca să iei gustări mici și bogate în nutrienți, precum un ou fiert, cereale integrale, un fruct sau altele.

Ieși din zona de confort și încearcă noi alternative delicioase și sățioase pentru micul dejun, care să-ți stimuleze apetitul, precum omletă cu ciuperci, roșii, ardei gras și brânză; iaurt cu fructe de pădure și granola sau pâine prăjită cu avocado și cu ou deasupra.

Ce să mănânci dimineaţa ca să slăbești pe parcursul zilei

Dacă îți dorești să slăbești trebuie să ai mai grijă ce mănânci dimineața. Un mic dejun sănătos te poate ajuta să scapi de burtă, oferindu-ți o stare de bine. Astfel, dacă vrei să fii în formă dimineaţa trebuie să mănânci grăsimi sănătoase, proteine şi foarte puţini carbohidraţi, scrie unica.ro.

1. Nucile, alunele de pădure, migdalele sau caju sunt alegerea perfectă pentru un mic dejun ideal, mai ales dacă nu ai timp să îți gătești ceva, fiind pe fugă. Acesta conţin grăsimi sănătoase, care sunt foarte importante atunci când vrei să slăbeşti.

2. Și avocado este perfect pentru un mic dejun sănătos. Acesta este bogat în grăsimi sănătoase mononesaturate.

3. Ouăle conțin grăsimi bune, vitamine. şi proteine. În plus, se gătesc foarte repede. Poți adăuga câteva legume crude şi ai obţinut micul dejun ideal. Atenție însă, evită ouăle prăjite dimineața deoarece uleiul îngrașă. 

4. Lactatele sunt potrivite la micul dejun. Iaurtul, brânza sau o combinaţie de brânză şi smântână, îţi poate asigurai necesarul de calciu şi proteine pentru întreaga zi.

6. Seminţele sunt sățioase și sănătoase. Poţi să alegi seminţe de chia, de cânepă, de in sau de susan. Toate sunt bogate în grăsimi sănătoase, necesare pentru cei care vor să scape de burtă.

7. Și peștele face parte din categoria grăsimilor sănătoase. Alege un peşte gras, de exemplu macrou sau somon. Sunt bune şi conservele dacă le alegi pe cele în suc propriu sau în ulei de măsline.

8. Legumele te vor ajuta să te saturi cu puține calorii. Dimineața poți mânca roşii, castraveţi, ardei gras, dovlecei sau morcovi.

Alimentul adorat de majoritatea tinerilor, dar care distruge silueta. Conține o groază de calorii

Nutriționista Mihaela Bilic a declarat că culciurile și sucurile „zero zahăr” sunt foarte periculoase pentru sănătate și că au multe calorii. Deserturile de tipul „zero zahăr” au început să câștige tot mai mult teren și în România, dar medicul nutriționist Mihaela Bilic atrage atenția că acestea, de fapt, sunt periculoase pentru siluetă, potrivit Gândul.ro.

Mihaela Bilic atrage atenția că aceste produse nu ajută la slăbit, având exact același număr de calorii ca variantele cu zahăr.

„Chiar dacă scrie «zero» zahăr, conțin multe calorii! Foarte mulți consumatori mănâncă relaxați dulciuri pe care scrie ZERO zahăr cu credința că au zero calorii. Fals, greșit, e o mare păcăleală!

Cine are răbdare și ochi buni ca să citească eticheta? Dacă am face asta, am observa cu stupoare că numărul de calorii este identic cu al produselor cu zahăr clasic! Eu nu m-am lăsat și iată ce am aflat: biscuiții au 430 cal/100g, ciocolata 480 cal, iar napolitanele 460, adică 100 cal/bucată …ceea ce este enorm pentru un produs care se vrea fără zahăr. Despre ingrediente nu mai vorbim, între 30 și 40% maltitol, ulei de palmier din plin și un gust dubios. Nu e de mirare că oamenii evită produsele cu îndulcitori!”, spune nutriționista.

Ce beneficii are ciocolata neagră, spre deosebire de cea cu lapte

Vești bune pentru iubitorii de ciocolată neagră. Acest desert, consumat în cantități mici, poate fi benefic pentru scăderea tensiunii arteriale și pentru diminuarea riscului apariției unei boli care afectează tot mai multe persoane, scrie digi-world.tv.

Ciocolata neagră ar putea avea beneficii în prevenirea dezvoltării diabetului de tip 2, arată un nou studiu publicat în Jurnalul britanic de medicină, citat de People. S-a constatat că participanții care au mâncat cinci sau mai multe porții de ciocolată neagră pe săptămână au avut un risc semnificativ mai scăzut de a dezvolta diabet de tip 2, cu 21% mai mic decât cei care consumau aceeași cantitate de ciocolată cu lapte. Mai mult, consumul de ciocolată cu lapte, dar nu şi de ciocolată neagră, a fost asociat cu creşterea excesivă în greutate pe termen lung: un factor care poate contribui la dezvoltarea bolii cronice.

„Am fost surprinşi de împărţirea clară între impactul ciocolatei negre şi al celei cu lapte asupra riscului de diabet şi asupra gestionării greutăţii pe termen lung”, a precizat lectorul univ. dr. Qi Sun, profesor în cadrul departamentelor de nutriţie şi epidemiologie de la Harvard.

Chiar dacă ciocolata neagră şi cea cu lapte au un nivel similar de calorii şi grăsimi saturate, se pare că polifenolii din ciocolata neagră ar putea compensa efectele grăsimilor saturate şi ale zahărului asupra creşterii în greutate şi a diabetului, spun cercetătorii.

„Pentru oricine iubeşte ciocolata, constatările sunt o reamintire a faptului că a face alegeri mici, cum ar fi alegerea ciocolatei negre în locul ciocolatei cu lapte, poate face o diferenţă pozitivă pentru sănătate”, a precizat cercetătorul Binkai Liu, care este autorul principal al studiului publicat în The BMJ.

Studiul a inclus date pe o perioadă mai lungă de 30 de ani, de la 192.000 de participanţi care nu aveau diabet când au început să-şi raporteze obiceiurile alimentare.

Nu este primul studiu în care ciocolata neagră este considerată de specialiști sănătoasă și benefică. Compușii din cacao sunt legați de o bună sănătatea a inimii, conform unei cercetări din 2015. Un studiu anterior, din 2005, a spus că acest tip de desert este o alegere excelentă pentru îmbunătățirea sensibilității la insulină și scăderea tensiunii arteriale la persoanele sănătoase.

Aceste beneficii pentru sănătate se datorează în mare parte flavonoidelor, compușii bioactivi găsiți în plante, care declanșează producția de oxid nitric, ce dilată vasele de sânge și astfel scade tensiunea arterială. 

În ciuda dovezilor tot mai numeroase privind beneficiile ciocolatei negre pentru sănătate, oamenii de știință care au realizat studiul recomandă interpretarea rezultatelor cu precauție. De asemenea, este important de reținut că doza e foarte importantă. Participanții la studiu au consumat până în 30 de grame de ciocolată neagră pe zi.

Motivul pentru care trebuie să mănânci piper! Ce se întâmplă în corpul tău dacă iei trei boabe de piper dimineața, pe stomacul gol
Articolul anterior
Un pensionar din Edineț, bănuit de comerț cu droguri
Articolul următor