Nu mai consumaţi aceste legume crude în exces! Pot deveni toxice

Pentru o dietă echilibrată trebuie să se ţină cont de modul în care sunt consumate alimentele. Unele alimente, consumate crude, furnizează o doză optimă de vitamine, minerale, enzime şi fibre de care corpul are nevoie. Motivul pentru care o parte din acestea nu pot fi consumate crude este conţinutul ridicat de substanţe toxice, ori sunt dificil de digerat şi pot provoca indigestii.

separator


legumeIată lista alimentelor care sunt dăunătoare atunci când le consumaţi crude

Cartofii conţin două substanţe numite solanină şi caconină, considerate a fi toxice pentru organism dacă sunt ingerate în cantităţi mari. Solanina este un alcaloid toxic ce poate fi întâlnit în mai multe plante comestibile. În condiţii normale cantitatea de solanină prezentă în acestea este destul de mică şi nu reprezintă un pericol pentru oameni. Cantitatea de solanină din cartofi este direct proporţională cu durata expunerii la soare şi intensitatea luminii. Consumul unei cantităţi mari de solanină duce la efecte destul de grave precum dureri de cap, febră, iritarea tractului digestiv, diaree, greaţă, convulsii, apatie, paralizie şi chiar deces. Când cartoful este preparat, aceste două minerale (solanina și caconina) scad cantitativ. În plus, cartofii conţin şi amidon, făcându-i destul de greu de digerat în stare crudă.

Vinetele ca şi cartofii conţin solanină. Specialiştii susţin că acest compus duce la inhibarea absorbţiei de calciu. Simptomele pe care le poţi experiementa dacă consumi vinete crude sunt: stări de vomă, crampe, greaţă şi dureri de cap. Gătirea vinetelor va neutraliza solanina.

soaia

Legumele boabe ca fasolea roşie, soia sau mazărea nu trebuie consumate crude deoarece conţin şi ele substanţe toxice. Boabele de soia, de exemplu, când sunt consumate crude, pot declanşa probleme ale tiroidei. Alte tipuri de legume cu boabe conţin un aminoacid toxic, ce face parte din familia substanţei chimice numite cianură. Deşi aceste legume pot fi dăunătoare când sunt consumate în cantităţi mari, este mai bine totuşi să le eviţi. Pentru a îndepărta aceste toxine este necesar ca legumele cu boabe să fie înmuiate în apă sau gătite.

Ciupercile conţin o substanţă toxică numită agaritină, care este suspectată ca fiind un agent carcinogen (duce la apariţia cancerului). Deşi aceste substanţe sunt neutralizate în prezenţa căldurii, ciupercile în stare crudă pot dăuna sănătăţii. Întrebați un crescător de ciuperci câte chimicale sunt folosite pentru a le crește sau de cât îngrășământ „natural” este nevoie, acesta fiind provenit de la fermele de găini, porci, vaci care la rândul lor au fost tratate cu hormoni, antibiotice și altele. Ciupercile absorb extrem de ușor fiecare pesticid sau toxină din excrementele cu care sunt tratate sau în care sunt crescute și, de obicei, le storează foarte bine în straturile poroase.

Spancul şi rubarba conţin nişte compuşi care se numesc oxalaţi şi care interferează cu absorbţia calciului în sânge. Poţi mânca însă spanac şi rubarba crude atâta vreme cât nu consumi cantităţi uriaşe, care să ducă la un deficit de calciu în organism.

pastarnac_0Păstarnacul are în compoziţie psoralen, o substanţă cu potenţial toxic, deci nu ar trebui consumat crud. Se pare că această substanţă, care este şi carcinogenă, nu este distrusă nici în procesul de prepare la foc.

Cerealele. Majoritatea cerealelor conţin antinutrienţi care pot duce la apariţia unor indigestii. Este indicat să consumi cereale (grâu, ovăz, secară, orz) numai după ce le-ai înmuiat în apă.

lastariUn semnal de alarmă este tras şi în cazul vlăstarilor de lucernă și ridiche. Crescuţi în medii calde şi umede, aceşti lăstari se pare că sunt purtători de bacterii ca salmonella sau E.coli. Chiar dacă sunt bine spălaţi, aceşti lăstari nu scapă de bacterie deoarece acestea trăiesc în interiorul vegetalelor. În cazul persoanelor cu un sistem imunitar scăzut, la varstici sau copii, pot apărea probleme de sănătate. dacă te-ai obișnuit să-i consumi mănâncă maxim  4-5 Lg/zi. Consumate în cantități mai mari, induc o stare de greață. Ca să eviţi riscurile, este bine să-ţi cumperi chiar tu seminţe organice de vlăstari şi să le plantezi acasă. În acest fel, vei evita posibila contaminare cu bacterii.

Sursa: www.realitatea.net

Ce să mănânci dimineaţa ca să slăbești pe parcursul zilei

Dacă îți dorești să slăbești trebuie să ai mai grijă ce mănânci dimineața. Un mic dejun sănătos te poate ajuta să scapi de burtă, oferindu-ți o stare de bine. Astfel, dacă vrei să fii în formă dimineaţa trebuie să mănânci grăsimi sănătoase, proteine şi foarte puţini carbohidraţi, scrie unica.ro.

1. Nucile, alunele de pădure, migdalele sau caju sunt alegerea perfectă pentru un mic dejun ideal, mai ales dacă nu ai timp să îți gătești ceva, fiind pe fugă. Acesta conţin grăsimi sănătoase, care sunt foarte importante atunci când vrei să slăbeşti.

2. Și avocado este perfect pentru un mic dejun sănătos. Acesta este bogat în grăsimi sănătoase mononesaturate.

3. Ouăle conțin grăsimi bune, vitamine. şi proteine. În plus, se gătesc foarte repede. Poți adăuga câteva legume crude şi ai obţinut micul dejun ideal. Atenție însă, evită ouăle prăjite dimineața deoarece uleiul îngrașă. 

4. Lactatele sunt potrivite la micul dejun. Iaurtul, brânza sau o combinaţie de brânză şi smântână, îţi poate asigurai necesarul de calciu şi proteine pentru întreaga zi.

6. Seminţele sunt sățioase și sănătoase. Poţi să alegi seminţe de chia, de cânepă, de in sau de susan. Toate sunt bogate în grăsimi sănătoase, necesare pentru cei care vor să scape de burtă.

7. Și peștele face parte din categoria grăsimilor sănătoase. Alege un peşte gras, de exemplu macrou sau somon. Sunt bune şi conservele dacă le alegi pe cele în suc propriu sau în ulei de măsline.

8. Legumele te vor ajuta să te saturi cu puține calorii. Dimineața poți mânca roşii, castraveţi, ardei gras, dovlecei sau morcovi.

Alimentul adorat de majoritatea tinerilor, dar care distruge silueta. Conține o groază de calorii

Nutriționista Mihaela Bilic a declarat că culciurile și sucurile „zero zahăr” sunt foarte periculoase pentru sănătate și că au multe calorii. Deserturile de tipul „zero zahăr” au început să câștige tot mai mult teren și în România, dar medicul nutriționist Mihaela Bilic atrage atenția că acestea, de fapt, sunt periculoase pentru siluetă, potrivit Gândul.ro.

Mihaela Bilic atrage atenția că aceste produse nu ajută la slăbit, având exact același număr de calorii ca variantele cu zahăr.

„Chiar dacă scrie «zero» zahăr, conțin multe calorii! Foarte mulți consumatori mănâncă relaxați dulciuri pe care scrie ZERO zahăr cu credința că au zero calorii. Fals, greșit, e o mare păcăleală!

Cine are răbdare și ochi buni ca să citească eticheta? Dacă am face asta, am observa cu stupoare că numărul de calorii este identic cu al produselor cu zahăr clasic! Eu nu m-am lăsat și iată ce am aflat: biscuiții au 430 cal/100g, ciocolata 480 cal, iar napolitanele 460, adică 100 cal/bucată …ceea ce este enorm pentru un produs care se vrea fără zahăr. Despre ingrediente nu mai vorbim, între 30 și 40% maltitol, ulei de palmier din plin și un gust dubios. Nu e de mirare că oamenii evită produsele cu îndulcitori!”, spune nutriționista.

Ce beneficii are ciocolata neagră, spre deosebire de cea cu lapte

Vești bune pentru iubitorii de ciocolată neagră. Acest desert, consumat în cantități mici, poate fi benefic pentru scăderea tensiunii arteriale și pentru diminuarea riscului apariției unei boli care afectează tot mai multe persoane, scrie digi-world.tv.

Ciocolata neagră ar putea avea beneficii în prevenirea dezvoltării diabetului de tip 2, arată un nou studiu publicat în Jurnalul britanic de medicină, citat de People. S-a constatat că participanții care au mâncat cinci sau mai multe porții de ciocolată neagră pe săptămână au avut un risc semnificativ mai scăzut de a dezvolta diabet de tip 2, cu 21% mai mic decât cei care consumau aceeași cantitate de ciocolată cu lapte. Mai mult, consumul de ciocolată cu lapte, dar nu şi de ciocolată neagră, a fost asociat cu creşterea excesivă în greutate pe termen lung: un factor care poate contribui la dezvoltarea bolii cronice.

„Am fost surprinşi de împărţirea clară între impactul ciocolatei negre şi al celei cu lapte asupra riscului de diabet şi asupra gestionării greutăţii pe termen lung”, a precizat lectorul univ. dr. Qi Sun, profesor în cadrul departamentelor de nutriţie şi epidemiologie de la Harvard.

Chiar dacă ciocolata neagră şi cea cu lapte au un nivel similar de calorii şi grăsimi saturate, se pare că polifenolii din ciocolata neagră ar putea compensa efectele grăsimilor saturate şi ale zahărului asupra creşterii în greutate şi a diabetului, spun cercetătorii.

„Pentru oricine iubeşte ciocolata, constatările sunt o reamintire a faptului că a face alegeri mici, cum ar fi alegerea ciocolatei negre în locul ciocolatei cu lapte, poate face o diferenţă pozitivă pentru sănătate”, a precizat cercetătorul Binkai Liu, care este autorul principal al studiului publicat în The BMJ.

Studiul a inclus date pe o perioadă mai lungă de 30 de ani, de la 192.000 de participanţi care nu aveau diabet când au început să-şi raporteze obiceiurile alimentare.

Nu este primul studiu în care ciocolata neagră este considerată de specialiști sănătoasă și benefică. Compușii din cacao sunt legați de o bună sănătatea a inimii, conform unei cercetări din 2015. Un studiu anterior, din 2005, a spus că acest tip de desert este o alegere excelentă pentru îmbunătățirea sensibilității la insulină și scăderea tensiunii arteriale la persoanele sănătoase.

Aceste beneficii pentru sănătate se datorează în mare parte flavonoidelor, compușii bioactivi găsiți în plante, care declanșează producția de oxid nitric, ce dilată vasele de sânge și astfel scade tensiunea arterială. 

În ciuda dovezilor tot mai numeroase privind beneficiile ciocolatei negre pentru sănătate, oamenii de știință care au realizat studiul recomandă interpretarea rezultatelor cu precauție. De asemenea, este important de reținut că doza e foarte importantă. Participanții la studiu au consumat până în 30 de grame de ciocolată neagră pe zi.

Preotul, despre Paștele Blajinilor: ,,La cimitir se duce doar cu ouă roşii, lumânări şi cozonac”!
Articolul anterior
Natalia Știrbul a lansat o colecție pentru cei mici inspirată din povestea ” Punguța cu doi bani”!
Articolul următor