Comerţul cu cafea se află pe locul doi în lume, după cel cu petrol. Multă lume consumă cafea, de aceea există şi o varietate de mituri legate de beneficii şi contraindicaţii.
Unde creşte această plantă energizantă?
Există câteva regiuni, în care se cultivă cafeaua, în primul rând Africa– locul de naştere al cafelei, apoi America Latină, Asia şi câteva insule din Pacific.
Beneficiile consumului de cafea demonstrate ştiinţific
Cafeaua – un diuretic şi purgativ natural
Cafeaua favorizează digestia, stimulează tranzitul intestinal şi secreţia de suc pancreatic ajută la contracţia vezicii biliare, pentru digestia grăsimilor. În conclzie, ajută la eliminarea toxinelor din organism şi te ajută în curele de slăbire.
Cafeaua stimulează activitatea cerebrală
De cele mai dese ori cafeaua se consumă pentru efectul ei energizant. Dimineaţa, când te trezeşti şi nu prea ai chef de nimic, decât să mai dormi puţin, soluţia este cafeaua. Aroma delicată, gustul tonic şi exotic te revigorează, îţi dă energie şi măreşte puterea de concentrare. Consumată pe parcursul zilei – alungă oboseala. Bogată în polifenoli, compuşi cu proprietăţi antioxidante previne boli precum: Parkinson, Alzheimer sau scleroza în plăgi, susţin unii cercetători.
Cafeaua şi bolile cardiace
Consumul de peste 7- 8 ceşti de cafea pe zi creşte pericolul apariţiei bolilor cardiovasculare, desigur “tot ce-i mult, strică”. Dar în acest caz mai contează şi faptul cum pregăteşti cafeaua şi ce mai consumi pe lângă cafea. Mă refer, spre exmplu, la ciocolată, care conţine cafeină. Cea mai bună metodă de preparare este la filtru.
Datorită absorbţiei rapide a cafeinei în organism, efectele le simţi rapid.
Cafeaua decafeinizată, bună sau rea?
Mulţi producători, pentru a decafeiniza cafeaua folosesc dizolvanţi organici, iar doi dintre aceştia pot fi cancerigeni. Dacă preferi cafeaua decafeinizată, trebuie să cunoşti procesul de preparare al ei. Metoda cea mai sigură este decafenizarea cu ajutorul apei, pentru că în apă se dizolvă cafeina, o metodă mai arhaică, dar este sigură şi sănătoasă.
Efectele negative ale cafelei
Peste 7-8 ceşti de cafea consumate pe zi au efecte negative:
Riscul aparţiei bolilor cardiovasculare – desigur, în combinaţie cu ţigara şi alimentaţia incorectă, pot provoca accidente cardiovasculare. Un consum moderat de cafea nu poate fi periculos, nici pentru cei cu probleme cardiovasculare. Trebuie să consumi doar cafea bună şi să nu faci exces, dacă nu-ţi permite sănătatea.
Provoacă insomnii – în funcţie de metabolism, fiecare organism reacţionează în felul său. Dacă are efect de trezire asupra ta, atunci consumă ultima ceaşcă cu trei ore înainte de culcare.
Femeilor însărcinate li se recomandă, de obicei, evitarea consumului de cafea – poţi consuma până la 3 ceşti sau cafea decafeinizată.
Concluzia este următoarea: dacă nu ai hipertensiune, probleme digestive, sarcină şi un mod sănătos de viaţă, cafeaua nu-ţi poate face rău.
Text: Snejana Ţugui
Cea mai rafinată cafea din Chişinău!
Crezi că poţi fi ispitită de o cafea? Intră în magazinul “Ethiopia” şi vezi dacă rezişti!
Acest loc te ademeneşte cu arome proaspete şi “vii”, sunt “vii” pentru că ele aduc povestea cafelei. Fiecare cafea în parte are o istorie pe care o trăieşiti, savurând mirosul delicat şi gustul incomparabil. Fiecare cafea este altfel pentru că ţările de provenienţă sunt diferite, pentru că metodele de preparare şi creştere sunt diferite – comun este numai grija ca acestă cafea să fie prospătă şi cea mai bună.
Combinaţia de arome şi gusturi cum ar fi:
migdale, arahide, lichior, whisky, rom, ciocolată, lapte, caramelă, cocos, mere, portocale, persici, caise, zmeură, ananas te farmecă, te ademeneşte şi nu poţi pleca fără să iei cu tine cafeau visurilor tale!
Numai cele mai bune produse sub un singur acoperiş. Veniţi să vedeţi diferenţa!
Adresa noastră: Strada Bucuresti 45A
http://www.ethiopiamd.com/
Tel.: 27 27 97