Obsesia pentru o alimentație sănătoasă se transformă în boală. Care sunt pericolele

Este posibil ca grija și obsesia pentru o alimentație sănătoasă și pentru ceea ce mănânci să se transforme treptat în boală? Da! – răspund specialiștii. Această obsesie este o nouă tulburare alimentară, cunoscută sub numele de ortorexie nervoasă, scrie avantaje.ro.

Doctorul american Steven Bratman este cel care a recunoscut pentru prima dată existența acestei afecțiuni. El spune că ortorexia este cu atât mai periculoasă, cu cât se instalează pe nesimțite, în modul cel mai inocent. Spre deosebire de alte obișnuințe proaste, această dependență este foarte bine deghizată în… virtute.
Atenție! Alimentația sănătoasă poate dăuna serios sănătații… Nutriționiștii ne spun care sunt primele semne ale faptului că mâncarea “ideală” îți poate face mai mult rău decât bine.

Obsesia pentru o alimentație sănătoasă: semnale emoționale

  • Pofta reprimată de a mânca alimente pe care tu le consideri inacceptabile.
  • Sentimente de vinovăție sau neliniște față de mâncare.
  • Grija exagerată pentru ce mănânci la ocazii speciale.

Semnale fizice

  • Ciclu menstrual neregulat, până la dispariție.
  • Dificultăți de memorare și concentrare.
  • Absența dorinței sexuale.
  • Rezistența scăzută la infecții, răceală și gripă.
  • Oboseală cronică.

Există din ce în ce mai multe persoane (mai ales în rândul tinerelor) care trăiesc într-o continuă dietă în majoritatea timpului: regimuri fără grăsimi, fără carne sau fără dulciuri. Altele elimină definitiv din alimentație alcoolul, carbohidrații (pâinea, pastele făinoase) și, uneori, chiar fructele!
Regimurile disociate au câștigat din ce în ce mai mulți adepți, în timp ce multe persoane supraviețuiesc vreme îndelungată cu celebra supă de varză – un meniu considerat cel puțin bizar în urmă cu 20 de ani.
Oricare ar fi dieta, nevoia imperioasă care ne împinge să o adoptăm este, în general, aceeași: să arătăm mai subțiri și să fim mai sănătoase. Poate fi ceva rău în asta?
Paradoxal, o intenție cât se poate de lăudabilă se transformă, treptat, în boală: ortorexia nervoasă.

Valul “mâncatului sănătos” a lovit întâi America, apoi Europa Occidentală, ajungând rapid să pună stăpânire pe toată lumea civilizată. Doctorul american Steven Bratman (practicant de mai mulți ani al medicinii alternative, el însuși un pasionat avocat al alimentației organice și al regimurilor lacto-vegetariene) este cel care a recunoscut pentru prima dată noua problemă alimentară: “Ortorexia se instalează pe nesimțite, în modul cel mai inocent. Spre deosebire de alte obișnuințe proaste, aceasta este foarte bine deghizată în… virtute. Ortorexicii sunt convinși că au grijă de ei în modul cel mai potrivit cu putință. Și totuși, în timp, preocuparea alimentară îi acaparează progresiv, până când ajung să-și dedice cea mai mare parte din viață planificării, pregătirii și ingerării alimentelor”.
Chiar dacă nu este letal și încă foarte puțin cunoscut la noi și chiar în Europa Occidentală, controlul obsesiv al dietei, ca orice extremism, nu poate fi decât periculos pentru sănătate.
Mâncarea nu ar trebui să fie o preocupare majoră decât în cazuri speciale (alergii sau intoleranțe alimentare).

Poți să mănânci prea sănătos?

Dacă 90% din timp te gândești la ce mănânci sau viața ta se desfășoară în jurul “necesităților” alimentare, atunci înseamnă că ai nevoie de ajutor specializat. În era semipreparatelor și a alimentelor sintetice, dar și a obezității și altor boli generate de dezechilibrul alimentar, cele mai multe dintre noi am devenit preocupate de alimentația sănătoasă. Dar invazia de diete și sfaturi pe această temă produce, de multe ori, confuzie.

Ce înseamnă o alimentație sănătoasă?

Ca să afli acest lucru, începe prin a alunga ideile fixe privind alimentația și vinovățiile legate de hrană. Renunță să mai imparți alimentele în “bune” și “rele” – astfel, nu te mai poți pedepsi pentru faptul că ai mâncat ceva “rău”.
Este adevărat că acest lucru e dificil de realizat în plină eră a dietelor, dar încearcă să nu faci din mâncare centrul preocupărilor tale. Cu cât regimurile pe care le ții sunt mai drastice, cu atât poți să cazi mai ușor în plasa ortorexiei: naturiste sută la sută, care nu permit decât consumul de hrană “vie” (neprelucrată termic), cele exclusiv proteice sau fără nici un fel de grăsimi.
În timp ce anorecticii sunt obsedați de cantitate, persoanele cu ortorexie sunt obsedate de calitate.
Așa cum spune dr. Bratman, în cea mai gravă formă, devotamentul față de mâncarea sănătoasă devine aproape religios. Nu te simți pur și bun decât atunci când mănânci ce trebuie și plin de păcate – în caz contrar. Te consideri o persoană specială pentru că mănânci numai legume crude și și-e milă sau îi disprețuiești pe cei care și-au “pierdut sufletul” mâncând cartofi prăjiți și produse de patiserie.
Nutriționiștii atrag atenția asupra faptului că poți să te îngrași mai ușor atunci când toată ziua nu faci decât să-ți planifici mesele și să te gândești obsesiv la ceea ce mănânci.
La rândul lor, psihologii antidietă ne sfătuiesc: “Alimentația sănătoasă înseamnă să mănânci cât mai multe alimente naturale și numai atunci când ți-e foame, în nici un caz dacă ești obosită sau deprimată”.

Pericol!

Regimul cu zero grăsimi duce la dispariția ciclului menstrual fiindcă nivelul scăzut de grăsimi din organism duce la scăderea producției de estrogen. Grăsimile nesaturate (care se găsesc în pește și în uleiul de măsline) sunt esențiale în menținerea sănătății: ajută digestia, duc la creșterea imunității și, în proporție potrivită, ajută la menținerea sănătații inimii.
Regimul cu zero carbohidrați duce la scăderea nivelurilor de energie până când organismul începe să-și extragă energia din masa musculară. Se recomandă ca orice dietă sa conțină cel puțin 50% carbohidrați complecși (pâine integrală, cereale și paste făinoase).
Regimul fără produse lactate privează organismul de cantitatea necesară de calciu, lăsându-l fără nicio protecție împotriva osteoporozei – boala oaselor fragile, care afectează una din trei femei aflate la menopauză.
Masa osoasă atinge un maxim în jurul vârstei de 35 de ani, după care pierde în jur de 1% în fiecare an și mult mai mult dacă nu dispune de aport suficient de calciu.

Arta de a mânca

Pentru a fi sănătos, procesul hrănirii trebuie să urmărească doar câteva reguli de bun simț.

  • Nu mânca decât atunci când îți este, cu adevărat, foame. (Animalele mănâncă doar atunci când le este foame. Merită să le urmăm exemplul!)
  • Nu îți umple stomacul. La o masă, jumătate din volumul acestuia trebuie să conțină hrană solidă, un sfert lichidă și un sfert să rămână gol. În aceste condiții, digestia se va desfășura foarte ușor.
  • Nu mânca niciodată ceea ce nu-ți place.
  • Mestecă îndelung hrana și abia după aceea înghite-o.
  • În alimentație trebuie să predomine fructele și legumele proaspete.
  • Nu consuma alimente prea fierbinți sau prea reci.
  • Nu citi în timpul mesei.
  • Evită discuțiile în timpul mesei și, mai ales, nu vorbi cu gura plină.
    Se pot afla foarte multe despre intențiile, seriozitatea și puterea oamenilor doar analizându-le gesturile în timpul mesei.

Ciocolata din Dubai: Ce conține rețeta celui mai inedit desert care a ”înnebunit” rețelele sociale

De mai multe luni, ciocolata Dubai a devenit un desert extrem de căutat pe glob, grație combinației unice de ingrediente: ciocolată topită, cataif și pastă de fistic.

Ciocolata din Dubai

Un desert ciocolatos cu fistic, ulei de cocos și aluat crocant.

  • Timp de preparare: 15 minute
  • Porții: 4

Ingrediente

Pentru stratul de ciocolată:

  • Ciocolată neagră: 300 g
  • Ciocolată cu lapte: 100 g
  • Ulei de cocos: 1 linguriță
  • Ciocolată albă: 50 g

Pentru umplutura de fistic:

  • Aluat gata preparat (kunafa sau similar): 150 g
  • Pastă de fistic: 75 g
  • Fistic mărunțit: 15 g
  • Sare (de orice tip): 1 vârf de cuțit

Mod de preparare

1. Pregătirea aluatului crocant

Taie aluatul kunafa în bucăți mici și prăjește-l într-o tigaie, la foc mic, până devine auriu (aproximativ 5 minute). Amestecă constant pentru a evita arderea. După ce este gata, transferă aluatul într-un bol și lasă-l deoparte.

2. Topirea ciocolatei cu lapte și a ciocolatei negre

Pune ciocolata cu lapte și ciocolata neagră într-un bol și topește-le la microunde, amestecând la fiecare 10 secunde. Procesul ar trebui să dureze aproximativ un minut. După ce s-au topit complet, adaugă uleiul de cocos și amestecă bine până la omogenizare. Lasă compoziția deoparte.

3. Prepararea umpluturii de fistic

Dacă pasta de fistic este prea tare, încălzește-o timp de 20 de secunde la microunde. Adaug-o peste aluatul crocant, presară un vârf de cuțit de sare și pudra de fistic (poți mărunți fisticul într-un mojar, dacă nu ai pudră gata pregătită). Amestecă bine totul.

4. Asamblarea desertului

Într-un alt bol, topește ciocolata albă folosind aceeași tehnică. Toarn-o la baza formei în care vei pune desertul. Peste stratul de ciocolată albă, adaugă amestecul de ciocolată cu lapte și ciocolată neagră, nivelând cu dosul unei linguri.

Umple fiecare formă de desert cu umplutura de fistic, apoi nivelează din nou.

5. Sigilarea desertului cu ciocolată

Toarnă restul de ciocolată cu lapte și ciocolată neagră deasupra umpluturii, netezind cu grijă. Îndepărtează excesul și pune formele în congelator pentru 2 ore.

6. Servire

Scoate batoanele de ciocolată din congelator și din forme. Servește desertul cu o cafea aromată sau un ceai fără zahăr pentru a echilibra dulceața.

sursa: odoras.md

Cea mai bună metodă de a pierde în greutate

Profesioniștii din domeniul medical, cercetătorii și oamenii obișnuiți au lăudat medicamente precum Ozempic și Wegovy pentru beneficiile lor. Printre acestea se numără sprijinul oferit în gestionarea zahărului din sânge și pierderea în greutate. Dar aceste medicamente sunt doar un pas. O dietă bazată pe fibre te poate ajuta să-ți atingi obiectivele de sănătate, scrie evz.ro.

Într-adevăr, medicamentele au fost supuse unor studii clinice. Acestea au indicat că sunt incredibil de eficiente, ajutând oamenii să piardă în medie 15% din greutatea lor corporală. Cu toate acestea, experții și cercetătorii sugerează că aceste medicamente sunt mai eficiente atunci când sunt combinate cu modificări ale stilului de viață. Cel mai important lucru este dieta. Rezultatele unui studiu recent din Journal of Nutrition evidențiază rolul dietei în pierderea în greutate. Mai exact, poți slăbi mai ușor consumând un tip specific de fibre numit beta-glucan.

Dietă bazată pe fibre

Cercetătorii au descoperit că suplimentele de beta-glucan au fost singurele fibre testate care au redus conținutul de grăsime și greutatea corporală la șoareci în 18 săptămâni. Un dietetician spune că studiul servește ca o demonstrația. Se demonstrează că nimic nu te va ajuta să slăbești fără efort- nici măcar medicamente anti-obezitate.

„Aportul de fibre influențează microbiota intestinală, care ajută sănătatea metabolică. Este important să ne concentrăm pe dietă, exerciții fizice și abordări farmaceutice pentru a rezolva obezitatea în mod sigur și eficient”, spune Dr. Chris Moh. Acesta este consilier de fitness și nutriție la Fortune Recomands Health.

Cu toate acestea, se pare că ar putea exista multe beneficii în ceea ce privește consumul de fibre. Acest tip de dietă a devenit foarte populară pe rețelele sociale datorită impactului bun asupra sănătății intestinale. Vestea bună? Fibrele beta-glucan se află într-un aliment preferat pentru micul dejun. În cadrul studiului, experții au evidențiat modalități de a obține fibre beta-glucan. Acestea ar putea avea unele beneficii de pierdere în greutate similare cu cele ale Ozempic.

Tipuri de fibre și beneficiile lor

Există mai multe tipuri de fibre. Să începem cu cele solubile în apă. Fibrele beta-glucan sunt solubile în apă. „Fibrele solubile în apă se dizolvă pentru a forma o substanță asemănătoare gelului. Ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge și promovează un intestin sănătos”, spune Michelle Routhenstein, dietetician. Tipurile de fibre solubile studiate sunt:

  • Beta-glucan. (Ovăz, orz, orez, ciuperci și alge marine)
  • Pectină (Portocale, lămâi, lime, grapefruit, fasole și roșii)
  • Dextrină de grâu (Adăugată la alimentele procesate, cum ar fi supele și sosurile, pentru a le îngroșa și a crește conținutul de fibre)

Fibrele care sunt mai puțin solubile sau insolubile nu sunt la fel de ușor de digerat. Ele se atașează de alte materiale din stomac și ies mai greu din organism. Asta nu înseamnă că sunt „rele”, totuși. Să luăm de exemplu fibrele de amidon.  „Rezistă digestiei în intestinul subțire și fermentează în intestinul gros, producând acizi grași”, spune Dr. Mohr. Routhenstein spune că leguminoasele și cerealele integrale au fibre de amidon. Fibra de celuloză este o altă fibră insolubilă inclusă în cercetare. Dr. Mohr spune că se găsește în fructe, legume, nuci și cereale integrale.

Fibre și pierderea în greutate

Dr. Mohr explică faptul că cercetătorii au hrănit șoarecii cu diete bogate în grăsimi cu diverse fibre pe bază de plante:

  • Beta-glucan
  • Pectină
  • Dextrină de grâu
  • Amidon
  • Celuloză

Experimentul a durat 18 săptămâni, iar Dr. Mohr spune că cercetătorii au măsurat:

  • Greutatea corporală
  • Adipozitatea (grăsimea)
  • Cheltuielile energetice
  • Toleranța la glucoză
  • Modificări ale microbiotei intestinale

Cum au afectat diferitele tipuri de fibre organismul

Lena Bakovic, nutriționist, spune că rezultatele sugerează că beta-glucanul ar putea ajuta la gestionarea greutății și la controlul glicemiei. „S-a constatat că scade procentul de grăsime și greutatea corporală la șoareci. Rezultatele au fost comparate cu alte tipuri de fibre, care nu au produs efecte similare. Beta-glucanul, în comparație cu alte fibre, este ușor utilizat sau fermentat de bacteriile din intestinul nostru, crescând concentrațiile de butirat. Butiratul crește atunci când bacteriile descompun fibrele”, spune Bakovic.

De ce beneficiile acestei fibre au fost comparate cu Ozempic? „Butiratul, pe cont propriu, crește eliberarea peptidei GLP-1, care promovează eliberarea insulinei și ajută la gestionarea greutății”, spune Bakovic.

Cu toate acestea, studiul a avut limitări, începând cu faptul că cercetătorii au folosit șoareci. „Studiile pe șoareci de multe ori nu se traduc perfect la rezultatele umane din cauza diferențelor în fiziologie și metabolism. Dietele umane sunt mai complexe, iar răspunsurile individuale la fibre pot varia foarte mult”, spune Routhenstein.

Totuși, Routhenstein spune că studiile pe șoareci pot oferi un punct de plecare. În timp ce rezultatele sunt promițătoare, sunt necesare studii pe oameni pentru a confirma dacă aceste constatări sunt aplicabile.

Consumul de fibre la micul dejun

Poți consuma la micul dejun un aliment delicios, care îți va oferi aportul de fibre de care ai nevoie.  „Ovăzul este o sursă excelentă de beta-glucan, care nu numai că ajută la reglarea colesterolului, dar ajută și la menținerea nivelului stabil de zahăr din sânge. Completați cu fructe de pădure proaspete, un strop de scorțișoară și o mână de nuci pentru un plus de proteine și grăsimi sănătoase”, sugerează Dr. Mohr.

Copiii nu au nevoie de dietă! Ce alimente trebuie să pui în pachețelul copilului pentru școală

Pâinea cu unt este potrivită pentru copii, mai ales că reîncepe școala. Acum este momentul perfect să reamintim și regulile alimentare pentru cei mici, scrie stirileprotv.ro.

În cazul copiilor avem o altfel de reprezentare a alimentelor, în alimentația de bază. Grăsimile sunt pe primul loc, ca și procent ocupă undeva la 35% din aportul caloric.

Nu trebuie să avem copii cu o alimentație dietetică. Este o regulă de bază sau un mint pe care trebuie să-l desființăm, inclusiv când vine vorba despre produse lactate, untul este cea mai bună grăsime din lapte, are vitamina A și D în mod natural, extrem de bine de folosit, eficientă. Sunt persoane care spun că laptele să fie degresat.

Sub nicio formă! Cele 3,5 procente din lapte sunt benefice pentru cei mici. Și când vorbim despre grăsimi, nu doar lactatele sunt importante, ci grăsimile de origine naturală, cum ar fi peștele. Ar trebui să mâncăm pește de două ori pe săptămână. Carnea de porc ar trebui și la bebelușii mai mici introdusă în diversificarea alimentației înainte de carnea de vită.

Este o carne foarte prietenoasă și face chimie bună cu organismul nostru. Suntem compatibili cu porcul și trebuie să o recunoaștem. Nu este crescut intensiv spre deosebire de pui și nu are acei acizi grași din carnea de vită.

La școală, cel mai comod și mai echilibrat este sandwich-ul. Un sandwich luat de acasă este mai bun decât orice produs ambalat. Fructele sunt desertul perfect echilibrat. Nu trebuie pusă la colț banana.

Este un fruct care este extrem de ușor de transportat și extrem de satisfăcător. Are minerale și are acest amidon care ține de foame copilului spre deosebire de fructoza multă din mere, struguri și prune.

Pandora nu va mai foloseasi argint și aur minier
Articolul anterior
Caz halucinant în Rusia! O pensionară a fost condamnată la închisoare din cauza unor mesaje considerate ofensatoare pentru armata rusă
Articolul următor