Pentru ce fel de mâncare se folosește fiecare condiment în parte

Pe lângă aroma seducătoare, condimentele conțin compuși benefici pentru sănătate. Află în rândurile următoare care sunt cel mai des folosite condimente pe care ar trebui să le ai mereu în bucătărie și la ce să le folosești. Așadar, nu ar trebui să vă lipsească niciodată din bucătărie, în afară de sare și piper: turmericul, oregano, busuioc, cimbru, rozmarin.

condimente | Unica.md

Turmericul

Turmericul (sau „sofranul indian”, așa i se mai spune) este un condiment popular care a ajuns la fie la modă, în ultima vreme, gratie proprietăților sale antiinflamatorii. Acest condiment portocaliu intens dă culoare rețetelor în care este utilizat. Îl puteți folosi în produsele de panificație – pâine, cozonac, în garniturile de legume – conopidă, broccoli, morcovi, cartofi (aveți nevoie de două lingurițe rase la un kilogram de legume). Puteți, de asemenea, să-l adăugați în tocăniță sau în tot felul de sosuri și în supe creme. Chiar și în salate puteți adăuga turmeric, eventual în loc de mărar. Mulți pun și în smoothie pentru a-i da o armă deosebită.

Oregano

Din fericire, acest condiment este versatil, ușor de asezonat și poate fi încorporat într-o mare varietate de rețete, fie în formă proaspătă sau uscată. Este un condiment care merge de minune în orice rețetă ce conține roșii. Se potrivește bine și lângă carne și legume, în pizza, peste broccoli și conopida sau în omlete. De asemenea, dacă vrei să faci pâine prăjită cu aromă de usturoi, merge de minune și un vârf de oregano adăugat deasupra pâinii. Ca orice condiment însă, este bine să fie adăugat la final, ca să-și păstreze aroma.

Busuioc

Poate fi folosit în combinaţie cu fructe proaspete în salate, în sosuri sau gemuri de fructe, precum căpşuni, afine sau prune. Se poate combina busuioc proaspăt cu usturoi şi ulei de măsline pentru a face diverse tipuri de sosuri şi paste care pot însoţi mâncăruri pe baza de peşte, somon sau paste. Se pot pune frunze de busuioc sau busuioc uscat peste feliile de roşii, brânză, într-o salată delicioasă. Este ingredientul de bază în sosul pesto şi se mai foloseşte în sosurile pentru salate, pizza, ouă, brânzeturi (în special cu mozzarella), fructe de mare, orez şi preparatele din carne. Frunzele verzi pot decora prăjituri, îngheţate sau pot fi folosite în prepararea băuturilor.

Cimbru

Frunzele proaspete sau crengile întregi pot fi folosite la prepararea cărnii. Cimbrul este, de asemenea, un ingredient excelent de utilizat cu pește. Cimbrul merge bine cu carne, roșii și fasole. În bucătăria mediteraneană, este un condiment popular pentru preparatele din miel, deoarece aroma ușor florală a cimbrișorului ușurează gustul mielului. În România, cimbrul este folosit pentru mâncăruri precum ciorbă de fasole, sarmale, tocane, tocănițe și preparate cu miel sau porc.

Rozmarin

Folosește rozmarinul pentru a da un plus de savoare cărnii. Rozmarinul se combina foarte bine cu carnea de miel. Il poți adăuga și peste carnea de porc, pasăre sau vită. Puteți pune rozmarin uscat sau proaspăt și în mâncăruri de legume sau pentru a obține un ceai cu gust ușor mentolat. Atunci când faci un sote de legume, nu ezita să adaugi rozmarin. El se va combina bine cu gustul de roșii, vinete, morcov, fasole verde sau dovlecei, dându-le un plus de aromă. Poate însoți și cârnați, roșii, bostănei, păstârnac etc. Rozmarinul dă un gust deosebit și cartofilor, omletei de dimineață sau chiar deserturilor, cum ar fi înghețata, mousse-ul, bunicile sau chiar limonadă.

Curry

Curry e un amestec de mai multe condimente și are un gust inconfundabil. Se poate folosi la aproape orice mâncare, mai ales dacă vă plac aromele picante. Puteți pune în orez, în creveți, în legume simple, peste pui sau orice mâncare pe care o vreți mai picantă.

Boia

Boia se foloseşte în bucătăria românească la diferite preparate: tocăniţe, ciorbe, fripturi sau diferite sosuri. Aceasta ar trebui adăugată într-un anumit moment al preparării termice. Se găseşte, de obicei în varianta dulce sau iute şi mai rar în varianta afumată.

Ghimbir

Ghimbirul este, poate, cel mai versatil condiment. Acesta este folosit în absolut toate tipurile de preparate, de la sosuri, supe și feluri principale, până la deserturi și băuturi. Se foloseşte pe scară largă în bucătăria tradiţională indiană. De la condimentarea mâncărurilor din carne și a preparatelor de panificaţie pânlă la deserturi şi chiar îngheţată, ghimbirul este aproape nelipsit în felurile indiene.

Tarhon

Tarhonul este un condiment folosit pentru a aroma mâncărurile pe bază de pui, pește, fructe de mare, legume (ciuperci, ceapă, cartofi, praz, conopidă, rosii, morcovi, sparanghel , broccoli, fasole), brânza, orez și în diverse sosuri.

sursa

Consultă gratuit specialiști în nutriție și gastroenterologie pe x.doctor!

Pe 16 ianuarie, ai ocazia de a discuta online cu un medic gastroenterolog sau nutriționist, complet gratuit, doar accesând platforma x.doctor. Acesta este un pas simplu pentru a obține recomandări personalizate, indiferent de locația ta.

Ce este x.doctor?

x.doctor este platforma mobilă inovativă din Republica Moldova care conectează utilizatorii cu o rețea extinsă de peste 160 de medici activi din diverse specialități. Platforma se distinge prin ușurința în utilizare și prin siguranța oferită de tehnologia sa. Astfel, x.doctor aduce același tip de inovație în domeniul sănătății pe care aplicațiile precum Doctolib în Franța sau Teladoc în SUA l-au oferit utilizatorilor lor.

De ce să alegi x.doctor?

  1. Acces Rapid și Ușor: Contactează un medic direct de pe telefon, fără să mai stai în sălile de așteptare.
  2. Plăți Sigure & Flexibile: Fondurile adăugate în contul tău x.doctor sunt în siguranță și mereu disponibile pentru consultații.
  3. Acoperire Globală, Experți Locali: Indiferent dacă ești în Moldova sau în străinătate, beneficiezi de îngrijire medicală specializată, adaptată nevoilor tale.
  4. Specialități pentru Orice Nevoie: De la medici de familie la specialiști de top, găsește medicul potrivit problemelor tale.
  5. Îngrijire Completă: Bucură-te de rețete digitale, sfaturi post-consultație și o experiență integrată care economisește timp și reduce stresul.

Alătură-te platformei x.doctor și descoperă un mod nou, comod și sigur de a accesa servicii medicale. Beneficiază de consultații medicale personalizate, fie că te afli acasă sau în călătorie.

Nu rata ocazia de a discuta gratuit cu un specialist în gastrologie sau nutriționist pe 16 ianuarie!

x.doctor – Platforma ta de încredere în sănătate, oricând, oriunde!

Cum ușurezi digestia după mesele copioase de sărbători

Dacă în zilele obișnuite reușești să menții un regim alimentar echilibrat, de sărbători este foarte greu să te abții de la bucatele delicioase și aromate. Rețetele tradiționale îngreunează digestia și chiar provoacă dureri abdominale, balonări sau senzația de greu în stomac. Pentru a petrece sărbătorile fără probleme de sănătate, îți recomand câteva trucuri care diminuează efectele meselor copioase, informează unica.md.

Un pahar de apă dimineața.

Bea un pahar de apă dimineața. Mănâncă o felie de ghimbir înainte de masă – accelerează digestia și taie pofta de mâncare. Dacă nu poți să-l consumi simplu, pune felia în suc de lămâie sau obține sucul din ghimbir și amestecă cu sucul de lămâie, plus o cantitate mică de apă. Bea această compoziție cu 30 minute înainte de masa principală. Această rădăcină ușurează senzația de arsură, durere și greață.

Folosește condimente

Condimentele – cum ar fi cele din ghimbir, chimen, coriandru – sporesc digestia și ajută organismul la eliminarea toxinelor.

Ananasul normalizează scaunul

Este un fruct exotic care are efecte rapid. Este recomandat să-l consumi după o masă copioasă. Acesta stimulează digestia, arde grăsimile și este un aliat ideal în lupta cu kilogramele în plus. Te scapă de balonări și elimină apa în exces din organism.

Banana – o sursa excelentă de fibre

Poți apela cu încredere la acest fruct – controlează digestia, țin de sațietate și provoacă eliminarea ușoară a alimentelor ingerate. Este de preferat să le mănânci ca o gustare între mese.

Uleiul de măsline crește producția de bilă și suc pancreatic

Folosește în salate ulei de măsline, deoarece ajută la digestie și facilitează eliminarea reziduurilor alimentare.

Varza – accelerează motricitatea intestinului

Combină varza cu produsele din carne – ajută la digestie, calmează durerile de stomac și ajută organismul să scape de toxine.

Ceaiurile îmbunătățesc procesul de digestie

Există ceaiuri care îmbunătățesc digestia și reduc senzația de ”prea plin în stomac”. Poți prepara o infuzie din mentă, rozmarin, mușețel, salvie sau chiar un ceai verde sau negru. Acestea reduc durerea de stomac. Bea ceaiul înainte cu 30 minute sau după 1 oră după masă.

Evită băuturile carbogazoase

În primul rând, nu bea apă sau suc în timpul mesei, ci aplică aceeași regulă ca și la ceai. Nu consuma băuturi carbogazoase, acestea provoacă balonări și îngreunează digestia.

Renunță la gustări dese

Cu siguranță vei avea în frigider, pe masă diverse bucate, de aceea nu gusta mereu din ele. Organismul are nevoie de cel puțin 2 ore ca să digere mâncare pe care ai consumat-o.

Nu mânca de toate!

Este foarte greu să te abții să nu guști din toate bucatele, dar gândește-te că mai ai timp și mâine.  Stabilește ce produse vrei să mănânci la fiecare masă și combinele corect.

Cum să elimini kilogramele după mesele copioase de sărbători

Adesea mâncăm în exces în timpul sărbătorilor de iarnă, iar corpul nostru are nevoie de recuperare după mesele de Crăciun și Anul Nou. Iată câteva sfaturi pentru a-ți detoxifia organismul și pentru a topi kilogramele în plus, informează unica.md.

Crăciunul și Anul Nou sunt cele mai așteptate sărbători din an. Odată cu întâlnirile de familie, mesele îmbelșugate, petrecerile și nopțile lungi, avem tendința invariabil să ne răsfățăm cu delicii, gustări și băuturi spirtoase care aduc nu doar oboseală, mahmureală, ci și sentimentul de vinovăție. În corpul nostru se formează un dezechilibru și este nevoie ca în următoarea perioadă să avem mai multă grijă de el pentru a-l readuce la forma inițială. 

Un specialist în asistență medicală preventivă a oferit câteva sfaturi, într-un interviu pentru The Health Site, pentru a-ți detoxifia corpul după săbători. Kanchan Naikawadi consideră că este important să-i oferim corpului mai multă atenție imediat după mesele de Crăciun și petrecerile de Anul Nou. 

Crește aportul de lichide

Una dintre cele mai simple și eficiente metode de a-ți detoxifia corpul după petrecerile de Crăciun și Anul Nou este creșterea aportului de lichide, potrivit lui Kanchan Naikawadi. Aportul de lichide ajută la hidratarea organismului, la inițierea refacerii musculare și la eliminarea toxinelor. Ceaiul verde, sucul de Aloe Vera sau Amla, scorțișoară în apă fiartă, ceai de turmeric, apă fierbinte cu lămâie și miere sunt câteva băuturi pentru a-ți menține metabolismul pe drumul cel bun și sunt opțiuni grozave și super sănătoase,  deoarece oferă proprietăți de detoxifiere remarcabile.

Mâncare ușoară

Adesea mâncăm în exces în timpul sărbătorilor și petrecerilor. Mesele pline de alimente prăjite și grase, dulciurile și mâncărurile picante sunt aroma oricărei sărbători. Așa că, după petrecerea de Revelion, este foarte important să ai grijă de dieta ta. Adaugă alimente sănătoase, fructe proaspete și legume cu frunze verzi la mesele tale zilnice. Mănâncă mai multă salată cu seminte sănătoase precum chia sau in și renunță o perioadă la grăsimi.

Nu sări peste antrenamente

Încearcă să urmezi zilnic o rutină fixă ​​de antrenament. Asigură-te că faci mișcare cel puțin o oră pe zi pentru a-ți menține sănătatea fizică și psihică. Yoga și meditația sunt opțiuni grozave pentru a restabili nivelurile de energie și pentru a te ajuta să te simți sănătos. De asemenea, exercițiile fizice te vor ajuta să transpiri și să arzi caloriile suplimentare pe care le-ai consumat în această perioadă. O dată pe an este greu să reziști delicateselor petrecerii de Crăciun și Anul Nou, dar pentru a obține un Indice de Masă Corporală (IMC) sănătos, trebuie să urmezi principiile alimentației sănătoase pentru a reduce riscul de creștere nedorită în greutate.

Un român care a prejudiciat statul italian cu aproape 15 milioane de euro a fost prins în Craiova
Articolul anterior
Sore a dezvăluit cum a slăbit 30 de kg. După sarcină, artista a avut probleme cu greutatea
Articolul următor