Mai mult de jumătate din cantitatea necesară de lapte pentru consum intern este importată de peste hotare, susține secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, Iurie Scripnic, transmite ziarulnational.
„Noi anual consumăm și procesăm în jur de 500 de mii de tone, dintre care producem în jur de 240 de mii, 50 – 60 la sută din lapte noi îl importăm”, a recunoscut funcționarul într-o emisiune la Radio Moldova.
Aceeași sursă a precizat că, în prima jumătate a anului 2023, statul a subvenționat în jur de 23 de mii de tone de lapte, în baza dosarelor depuse de reprezentanții sectorului zootehnic.
Menționăm că, la începutul acestei săptămâni, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a lansat cel de-al doilea apel de depunere a cererilor pentru plăți directe în sectorul zootehnic, fermierii având oportunitatea de a accesa plăți directe în valoare de 3 lei pentru fiecare kilogram de lapte livrat în perioada 1 iulie – 31 decembrie 2023.
Depunerea cererilor poate fi efectuată până pe 15 aprilie 2024, la oficiile teritoriale ale Agenției de Intervenții și Plăți în Agricultură.
Detaliile referitoare la condițiile de accesare, criteriile de eligibilitate, precum și lista documentelor obligatorii necesare pentru depunerea cererilor pot fi consultate în cadrul Regulamentului privind acordarea de plăți directe.
„În prima jumătate a anului 2023, în urma depunerii dosarelor, s-a subvenționat pentru kilogramul de lapte în jur de 23 de mii de tone, ne așteptăm și în a doua jumătate. Avem aceeași cantitate, per total vorbim în anul 2023 de o producere de 43 – 44 de mii de tone”, a mai spus Iurie Scripnic pentru aceeași sursă.
Datele Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare arată că în fermele specializate din R. Moldova sunte întreținute în prezent 14 mii de vaci mulgătoare, iar obiectivul autorităților este ca până în 2025 să se ajungă la 20 de mii de vaci de înaltă productivitate, care să producă în medie câte 8 – 9 mii de litri de lapte anual.