Produse alimentare, aparent inofensive, care ar putea provoca dependență ca drogurile și țigările. Ce conțin

Studiile recente realizate de cercetători au demonstrat că produsele alimentare pe care le considerăm inofensive, precum dulciurile, înghețata, chipsurile și mezelurile, pot crea dependență similară cu fumatul și consumul de droguri. Aceste alimente, bogate în carbohidrați și grăsimi, stimulează secreția de dopamină în creier, hormonul fericirii, ceea ce face ca dorința de a le consuma repetat să devină greu de controlat, scrie click.ro.

Nutriționiștii recomandă prudență celor care obișnuiesc să consume astfel de produse în mod excesiv. De exemplu, o pungă de chipsuri cu o greutate de 200 de grame conține peste o mie de kilocalorii, mai mult de jumătate din necesarul zilnic.

Aditivii din aceste produse declanșează o creștere bruscă a dopaminei în corp

Reporterul Observator, Alex Prunean, subliniază experiența comună a multor persoane care, la un moment dat, au deschis o pungă de chipsuri sau alt snack și au ajuns să o consume în întregime fără să-și dea seama sau fără să poată să se oprească. Specialiștii explică că aditivii din aceste produse declanșează o creștere bruscă a dopaminei în corp, urmată de o scădere, exact ca într-un carusel, fenomen pe care creierul îl dorește apoi în mod involuntar pentru totdeauna.

Românii consumă anual peste 21.000 de tone de chipsuri, iar mulți dintre ei recunosc că au pofte nestăpânite pentru aceste produse.

Un tânăr mărturisește: „Când mă uitam la un film, deschideam o pungă și pur și simplu o mâncam în doar câteva minute pentru că nu eram atent la ce fac„.

Lista alimentelor care pot crea dependență datorită ingredientelor pe care le conțin

Potrivit medicilor britanici, snacksurile, înghețata, bomboanele, ciocolata și chiar mezelurile sau produsele de patiserie se află pe lista alimentelor care pot crea dependență datorită ingredientelor pe care le conțin. Experții compară consumul excesiv al acestor produse procesate cu dependența de droguri și nicotina din țigări.

Nutriționistul Ioana Mesea explică că carbohidrații simpli, zaharurile, grăsimile și, în multe cazuri, sarea activează centrul de plăcere din creier, putând declanșa afecțiuni precum bolile cardiovasculare, obezitatea, boli oncologice și diabetul zaharat de tip 2.

Specialiștii atrag atenția că această avalanșă de dopamină poate fi obținută și din activități sănătoase precum plimbările în aer liber, exercițiile fizice sau interacțiunea socială. Totuși, pentru a face alegeri alimentare mai înțelepte, este crucial să ne informăm asupra conținutului produselor pe care le achiziționăm.

Unele discuții au sugerat inclusiv că pe ambalajele produselor ultraprocesate ar trebui să apară avertismente similare cu cele de pe pachetele de țigări, avertizând consumatorii asupra riscurilor pentru sănătate.

La nivel global, 14% dintre adulți și 12% dintre copii sunt dependenți de alimentele ultraprocesate, semnalând o problemă majoră care necesită atenție și conștientizare din partea societății.

Ce să mănânci dimineaţa ca să slăbești pe parcursul zilei

Dacă îți dorești să slăbești trebuie să ai mai grijă ce mănânci dimineața. Un mic dejun sănătos te poate ajuta să scapi de burtă, oferindu-ți o stare de bine. Astfel, dacă vrei să fii în formă dimineaţa trebuie să mănânci grăsimi sănătoase, proteine şi foarte puţini carbohidraţi, scrie unica.ro.

1. Nucile, alunele de pădure, migdalele sau caju sunt alegerea perfectă pentru un mic dejun ideal, mai ales dacă nu ai timp să îți gătești ceva, fiind pe fugă. Acesta conţin grăsimi sănătoase, care sunt foarte importante atunci când vrei să slăbeşti.

2. Și avocado este perfect pentru un mic dejun sănătos. Acesta este bogat în grăsimi sănătoase mononesaturate.

3. Ouăle conțin grăsimi bune, vitamine. şi proteine. În plus, se gătesc foarte repede. Poți adăuga câteva legume crude şi ai obţinut micul dejun ideal. Atenție însă, evită ouăle prăjite dimineața deoarece uleiul îngrașă. 

4. Lactatele sunt potrivite la micul dejun. Iaurtul, brânza sau o combinaţie de brânză şi smântână, îţi poate asigurai necesarul de calciu şi proteine pentru întreaga zi.

6. Seminţele sunt sățioase și sănătoase. Poţi să alegi seminţe de chia, de cânepă, de in sau de susan. Toate sunt bogate în grăsimi sănătoase, necesare pentru cei care vor să scape de burtă.

7. Și peștele face parte din categoria grăsimilor sănătoase. Alege un peşte gras, de exemplu macrou sau somon. Sunt bune şi conservele dacă le alegi pe cele în suc propriu sau în ulei de măsline.

8. Legumele te vor ajuta să te saturi cu puține calorii. Dimineața poți mânca roşii, castraveţi, ardei gras, dovlecei sau morcovi.

Alimentul adorat de majoritatea tinerilor, dar care distruge silueta. Conține o groază de calorii

Nutriționista Mihaela Bilic a declarat că culciurile și sucurile „zero zahăr” sunt foarte periculoase pentru sănătate și că au multe calorii. Deserturile de tipul „zero zahăr” au început să câștige tot mai mult teren și în România, dar medicul nutriționist Mihaela Bilic atrage atenția că acestea, de fapt, sunt periculoase pentru siluetă, potrivit Gândul.ro.

Mihaela Bilic atrage atenția că aceste produse nu ajută la slăbit, având exact același număr de calorii ca variantele cu zahăr.

„Chiar dacă scrie «zero» zahăr, conțin multe calorii! Foarte mulți consumatori mănâncă relaxați dulciuri pe care scrie ZERO zahăr cu credința că au zero calorii. Fals, greșit, e o mare păcăleală!

Cine are răbdare și ochi buni ca să citească eticheta? Dacă am face asta, am observa cu stupoare că numărul de calorii este identic cu al produselor cu zahăr clasic! Eu nu m-am lăsat și iată ce am aflat: biscuiții au 430 cal/100g, ciocolata 480 cal, iar napolitanele 460, adică 100 cal/bucată …ceea ce este enorm pentru un produs care se vrea fără zahăr. Despre ingrediente nu mai vorbim, între 30 și 40% maltitol, ulei de palmier din plin și un gust dubios. Nu e de mirare că oamenii evită produsele cu îndulcitori!”, spune nutriționista.

Ce beneficii are ciocolata neagră, spre deosebire de cea cu lapte

Vești bune pentru iubitorii de ciocolată neagră. Acest desert, consumat în cantități mici, poate fi benefic pentru scăderea tensiunii arteriale și pentru diminuarea riscului apariției unei boli care afectează tot mai multe persoane, scrie digi-world.tv.

Ciocolata neagră ar putea avea beneficii în prevenirea dezvoltării diabetului de tip 2, arată un nou studiu publicat în Jurnalul britanic de medicină, citat de People. S-a constatat că participanții care au mâncat cinci sau mai multe porții de ciocolată neagră pe săptămână au avut un risc semnificativ mai scăzut de a dezvolta diabet de tip 2, cu 21% mai mic decât cei care consumau aceeași cantitate de ciocolată cu lapte. Mai mult, consumul de ciocolată cu lapte, dar nu şi de ciocolată neagră, a fost asociat cu creşterea excesivă în greutate pe termen lung: un factor care poate contribui la dezvoltarea bolii cronice.

„Am fost surprinşi de împărţirea clară între impactul ciocolatei negre şi al celei cu lapte asupra riscului de diabet şi asupra gestionării greutăţii pe termen lung”, a precizat lectorul univ. dr. Qi Sun, profesor în cadrul departamentelor de nutriţie şi epidemiologie de la Harvard.

Chiar dacă ciocolata neagră şi cea cu lapte au un nivel similar de calorii şi grăsimi saturate, se pare că polifenolii din ciocolata neagră ar putea compensa efectele grăsimilor saturate şi ale zahărului asupra creşterii în greutate şi a diabetului, spun cercetătorii.

„Pentru oricine iubeşte ciocolata, constatările sunt o reamintire a faptului că a face alegeri mici, cum ar fi alegerea ciocolatei negre în locul ciocolatei cu lapte, poate face o diferenţă pozitivă pentru sănătate”, a precizat cercetătorul Binkai Liu, care este autorul principal al studiului publicat în The BMJ.

Studiul a inclus date pe o perioadă mai lungă de 30 de ani, de la 192.000 de participanţi care nu aveau diabet când au început să-şi raporteze obiceiurile alimentare.

Nu este primul studiu în care ciocolata neagră este considerată de specialiști sănătoasă și benefică. Compușii din cacao sunt legați de o bună sănătatea a inimii, conform unei cercetări din 2015. Un studiu anterior, din 2005, a spus că acest tip de desert este o alegere excelentă pentru îmbunătățirea sensibilității la insulină și scăderea tensiunii arteriale la persoanele sănătoase.

Aceste beneficii pentru sănătate se datorează în mare parte flavonoidelor, compușii bioactivi găsiți în plante, care declanșează producția de oxid nitric, ce dilată vasele de sânge și astfel scade tensiunea arterială. 

În ciuda dovezilor tot mai numeroase privind beneficiile ciocolatei negre pentru sănătate, oamenii de știință care au realizat studiul recomandă interpretarea rezultatelor cu precauție. De asemenea, este important de reținut că doza e foarte importantă. Participanții la studiu au consumat până în 30 de grame de ciocolată neagră pe zi.

Tragedia unui elev eminent din Galați. A lăsat bilete de adio fiecărui membru al familiei înainte să se arunce în gol
Articolul anterior
Trei modificări ale scaunului care pot indica un cancer
Articolul următor