Pregătirile de Paște sunt pe ultima sută de metri. Dacă vrei să-i surprinzi pe cei dragi cu un cozonac dulce și pufos, află o rețetă testată pe care prezentatoarea TV Lorena Bogza a împărtășit-o cu urmăritorii săi virtuali.
Ingrediente:
Pentru maia: o lingură cu vârf de făină, o ceașcă de lapte, o lingură de zahăr, 40-50 de g drojdie, un ou
Pentru aluat: 1 kg de făină, 6 ouă, 250 ml lapte, 200-250 g de zahăr, o linguriță de sare, 1/4 pachet de unt, o ceașcă de chefir (100-150 ml), două linguri de smântănă, o ceașcă de ulei, esența de rom, zahăr vanilinat, coaja rasă de lămâie/
Pentru umplutură: 300 g nuci măcinate, zahăr după gust, spumă de albuș, cacao, mirodenii.
Mod de preparare:
Maia: se opărește făina cu laptele clocotit și se lasă să se răcorească. Se freacă drojdia cu zahăr și se adăugă peste făină. Se adaugă oul și se amestecă bine. Dacă este nevoie, se mai pune făină, pânaă când compoziția devine de consistența smântânii. Se acoperă și se lasă la crescut.
Aluat: Se cerne făina de doua-trei ori, se adaugă maiaua și se amestecă ușor, încorporând-o în făină. Se face o gaură la mijloc, se adaugă uleiul, gălbenușul bătut în prealabil cu sarea, laptele în care a fost dizolvat zahărul și apoi mirodeniile, apoi se pun chefirul și smântâna. Se începe frământatul. După ce s-au amestecat toate, se adaugă bucățile de unt și se continuă frământatul. Pentru ca aluatul să se desprindă de pe degete, mâinile trebuie unse din când în când cu ulei. Aproape de final se adaugă spuma de la 2 albușuri. Frământatul durează aproximativ o oră, până când aluatul face bășici și se desprinde de pe mâini. Se acoperă și se lasă la crescut, la cald.
Umplutura: în albușul spumă rămas se adaugă zahăr (după gust), mirodeniile, nuca și cacaua cernută. Se amestecă bine.
Dupa ce aluatul a crescut, se porționeaza, se întinde foaia cu mâinile pe o masă unsă în prealabil cu ulei, se adaugă umplutura pe toata suprafața foii, se adună ca o învârtită și se pune în tava unsa cu ulei. Se lasă la crescut vreo jumătate de oră, se unge cu gălbenuș deasupra, și se dă în cuptorul încălzit în prealabil. Se coace aproximativ o oră la temperatura de până la 170 de grade, în functie de cuptor. Se scoate, se unge cu apa în care s-a dizolvat un pic de zahăr, se răstoarnă și se pune pe o parte, pe un șervet curat. Se acoperă și se lasă să se aburească. Pofta buna!
Secrete:
Drojdia trebuie dizolvată în lapte călduț.
Făina opărită cu lapte trebuie să se răcoreasca bine.
Toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei.
În încăperea în care se frământă trebuie sa fie cald.
Făina se cerne de câteva ori, ca să încorporeze cât mai mult aer.
Dacă vedeți că, în cuptor, cozonacul prinde repede culoare deasupra, îi puneți o foaie de pergament sau, pur si simplu, de hârtie pentru a nu se arde.
Nu se deschide cuptorul în primele 30 de minute, timp în care cozonacul crește. Spor la treabă!”