Dacă nu vei să te îngraşi, dar îţi plac la nebunie pastele, noi am găsit soluţia.
1. Alege pastele integrale în detrimentul celor rafinate. Acestea sunt bogate în fibre care ajută sistemul digestive şi reduce colesterolul rău din sânge
2. Ai grijă la cantitatea din farfurie. 25 de gr. de paste nefierte au aproximativ 100 de calorii. O porţie mare poate depăşi cu uşurinţă numărul de calorii recomandate la o masă din zi.
Sos de vinete
Ingrediente:
- vânătă mare
- 300g roșii cherry
- 3-4 căței de usturoi
- câteva frunze de mentă proaspată
- 100g parmesan răzuit
- sare, piper, busuioc, oregano, toate după gust
- ulei de măsline
- 50g caju crud
- 50g sâmburi de pin (îi puteți înlocui cu nuci)
Mod de preparare:
Încingem cuptorul la 200°C, spălăm bine vânăta și rosiile cherry, curățăm usturoiul și le punem toate într-o tava suficient de mare astfel încât legumele să fie într-un singur strat. Stropim bine bine cu ulei de măsline, condimentăm după gust cu sare, piper, ierburile aromatice și dăm totul la cuptor, 15-20 de minute sau până vinetele sunt moi și furculița intră foarte ușor în ele.
Cât legumele sunt încă fierbinți, le dăm prin blender, împreună cu parmesanul proaspăt răzuit, sâmburii de pin, caju și frunze de mentă. Amestecăm cu blenderul la viteză mică până avem un sos pentru paste foarte fin. Nu e nevoie să mai adăugați lichid pentru că roșiile și vinetele lasă apă și împreună cu uleiul de măsline, ar trebui să “asigure” suficient lichid pentru sos.
Sos arrabiata
Ingrediente:
- 1 linguriţă ulei de măsline
- 1 ceapă tocată mărunt
- 5 căţei de usturoi
- ½ cană de vin roşu
- 2 linguri de zahăr brun
- 2 linguri de busuioc proaspăt
- 2 linguriţe de fulgi de ardei roşii
- ¼ linguriţă piper negru măcinat
- 1kg de roşii tăiate cubuleţe
Mod de preparare:
Se încinge 1 linguriţă ulei de măsline într-o tigaie nonaderentă. Se sotează timp de 5 minute 1 ceapă, tocată mărunt şi căţeii de usturoi, zdrobiţi. Se stinge cu ½ cană de vin roşu, după care se adaugă 2 linguri de zahăr brun, 2 linguri de busuioc proaspăt, tocat, 2 linguriţe de fulgi de ardei roşii, ¼ linguriţă piper negru măcinat, roşii tăiate cubuleţe şi se aduce totul la punctul de fierbere. Apoi, se dă focul mai mic şi se lasă să scadă timp de 20 de minute. Sosul se serveşte cu pastele preferate şi cu pătrunjel proaspăt presărat.
Sos de roșii
Ingrediente:
- 1,5 kg roșii
- 3 cepe mari
- 3 căței de usturoi
- 4 linguri ulei de măsline
- 1/2 linguriță zahăr
- 1 linguriță sare
- 1 vârf linguriță piper
- 1 linguriță rasă oregano
Mod de preparare:
Curățăm și spălăm cepele, apoi le tăiem feliuțe. Într-o cratiță punem uleiul de măsline la încins, apoi adăugăm ceapa, usturoiul pisat și lasăm să se călească la foc mic, amestecând continuu.
Spălăm roșiile, le curățăm de coajă și cotoare, le tăiem în 2 sau 4, le punem în vasul de la blender și le mixăm până obținem o pastă.
După ce s-a călit ceapa, adaugăm roșiile, amestecăm și lasăm să fiarbă la foc mediu, acoperind cratița cu un capac. Trebuie să fiarbă în jur de 60-80 de minute, până scade și prinde consistență.
După ce sosul a scăzut, adăugăm zahărul, sarea, piperul, oregano, amestecăm și mai lăsăm 1 minut.