3 sosuri sănătoase pentru paste

Dacă nu vei să te îngraşi, dar îţi plac la nebunie pastele, noi am găsit soluţia.

1. Alege pastele integrale în detrimentul celor rafinate. Acestea sunt bogate în fibre care ajută sistemul digestive şi reduce colesterolul rău din sânge

2. Ai grijă la cantitatea din farfurie. 25 de gr. de paste nefierte au aproximativ 100 de calorii. O porţie mare poate depăşi cu uşurinţă numărul de calorii recomandate la o masă din zi.

Sos de vinete

Ingrediente:

  • vânătă mare
  • 300g roșii cherry
  • 3-4 căței de usturoi
  • câteva frunze de mentă proaspată
  • 100g parmesan răzuit
  • sare, piper, busuioc, oregano, toate după gust
  • ulei de măsline
  • 50g caju crud
  • 50g sâmburi de pin (îi puteți înlocui cu nuci)
sos de vinete

Mod de preparare:

Încingem cuptorul la 200°C, spălăm bine vânăta și rosiile cherry, curățăm usturoiul și le punem toate într-o tava suficient de mare astfel încât legumele să fie într-un singur strat. Stropim bine bine cu ulei de măsline, condimentăm după gust cu sare, piper, ierburile aromatice și dăm totul la cuptor, 15-20 de minute sau până vinetele sunt moi și furculița intră foarte ușor în ele.

sos de vinete 1

Cât legumele sunt încă fierbinți, le dăm prin blender, împreună cu parmesanul proaspăt răzuit, sâmburii de pin, caju și frunze de mentă. Amestecăm cu blenderul la viteză mică până avem un sos pentru paste foarte fin. Nu e nevoie să mai adăugați lichid pentru că roșiile și vinetele lasă apă și împreună cu uleiul de măsline, ar trebui să “asigure” suficient lichid pentru sos.

Sos arrabiata

Ingrediente:

  • 1 linguriţă ulei de măsline
  • 1 ceapă tocată mărunt
  • 5 căţei de usturoi
  • ½ cană de vin roşu
  • 2 linguri de zahăr brun
  • 2 linguri de busuioc proaspăt
  • 2 linguriţe de fulgi de ardei roşii
  • ¼ linguriţă piper negru măcinat
  • 1kg de roşii tăiate cubuleţe

Mod de preparare:

Se încinge 1 linguriţă ulei de măsline într-o tigaie nonaderentă. Se sotează timp de 5 minute 1 ceapă, tocată mărunt şi căţeii de usturoi, zdrobiţi. Se stinge cu ½ cană de vin roşu, după care se adaugă 2 linguri de zahăr brun, 2 linguri de busuioc proaspăt, tocat, 2 linguriţe de fulgi de ardei roşii, ¼ linguriţă piper negru măcinat, roşii tăiate cubuleţe şi se aduce totul la punctul de fierbere. Apoi, se dă focul mai mic şi se lasă să scadă timp de 20 de minute. Sosul se serveşte cu pastele preferate şi cu pătrunjel proaspăt presărat.

penne-arrabiata

Sos de roșii

Ingrediente:

  • 1,5 kg roșii
  • 3 cepe mari
  • 3 căței de usturoi
  • 4 linguri ulei de măsline
  • 1/2 linguriță zahăr
  • 1 linguriță sare
  • 1 vârf linguriță piper
  • 1 linguriță rasă oregano
dsc_0347

 

Mod de preparare:

Curățăm și spălăm cepele, apoi le tăiem feliuțe. Într-o cratiță punem uleiul de măsline la încins, apoi adăugăm ceapa, usturoiul pisat și lasăm să se călească la foc mic, amestecând continuu.

Spălăm roșiile, le curățăm de coajă și cotoare, le tăiem în 2 sau 4, le punem în vasul de la blender și le mixăm până obținem o pastă.

După ce s-a călit ceapa, adaugăm roșiile, amestecăm și lasăm să fiarbă la foc mediu, acoperind cratița cu un capac. Trebuie să fiarbă în jur de 60-80 de minute, până scade și prinde consistență.

După ce sosul a scăzut, adăugăm zahărul, sarea, piperul, oregano, amestecăm și mai lăsăm 1 minut.

Cum să prepari un pesto de leurdă din trei ingrediente sănătoase!

 E primăvară şi ai nevoie de multe vitamine, iar preparea unui pesto de leurdă este binevenită pentru a-ţi suplini carenţa de nutrienţi. Leurda conţine multă vitamina A, C, seleniu, crom şi substanţe cu efect antioxidant. Nucile sunt o sursă bună de acizi graşi Omega 3 şi cel mai bogat aliment în cupru şi zinc.

separator

pesto_de_leurda5th_47115000

Cum să prepari un pesto de leurdă cu nucă?

Este foarte simplu! Ai nevoie de următoarele ingrediente:

  • 1 legătură de leurdă proaspătă
  • 50 g miez de nucă
  • ulei de măsline
  • puţină sare, după gust.

Mod de preparare

  1. Spală în mai multe ape frunzele de leurdă și lasă-le la scurs.
  2. Pune într-un robot frunzele de leurdă, miezul de nucă, uleiul și mixează până obții o pastă fină, apoi adaugă sarea.

Folosește pesto de leurdă ca sos pentru pește, salate de legume, cartofi piure sau chiar pe pâine. Poftă bună!

sursa

Cum să fierbi corect lintea? Iată cu ce alimente o poţi combina

Lintea este o sursă excelentă de proteine şi o poţi folosi în foarte multe preparate care aduc beneficii pentru sănătate. Îţi recomandăm câteva idei ca să ştii cum se mănâncă lintea.

separator

Chiar dacă nu oișnuieși să comsumi linte şi nu prea ai idee cum să o prepari, să ştii că este un aliment sănătos, hrănitor şi trebuie să descoperi mai multe combinaţii în care o poţi consuma. Datorită conţinutul său bogat în proteine, lintea aduce o mulţime de beneficii pentru sănătate şi o poţi folosi ca alternativă la preparatele din carne cand începe postul.

linte

De ce să mănânci linte?

Lintea face parte din familia leguminoaselor, însă spre deosebire de fasole şi năut care necesită un timp mai lung de preparare, fiind esenţială etapa de înmuiere a boabelor, pentru linte nu este necesară această etapă, astfel că te poţi baza pe această leguminoasă pentru a face reţete rapide.

Lintea se poate folosi în salate, supe, tocăniţe şi în preparate cu orez, ea fiind o excelentă sursă de proteine pentru vegetarieni şi vegani.

Pe lângă proteine, lintea mai aduce un aport însemnat de fier, potasiu, fibre solubile şi insolubile, calciu, magneziu şi vitamina B6. De asemenea, o ceaşcă de linte conţine în jur de 230 de calorii, iar saţietatea pe care o oferă este una de lungă durată. Astfel că te poţi baza pe preparatele simple cu linte atunci când vrei să scapi de kilogramele în plus şi nu îţi place să consumi foarte multă carne.

Cum să fierbi corect lintea?

Lintea o găsim în mai multe dimensiuni şi culori, însă printre cele mai folosite sunt sortimentele de linte portocalie, verde şi maro. Pe lângă acestea, mai există lintea neagră. Pentru faimoasa supă-cremă de linte este foarte potrivită lintea portocalie, deoarece este mai cremoasă, iar dacă preferi salatele de linte sau tocăniţele atunci poţi să foloseşti lintea verde sau maro cu bob mai mare.

Cum se mănâncă lintea? Combinaţii recomandate

Pateu de linte

pateu linte

Se fierbe lintea, se pune în robotul de bucătărie şi se combină cu ulei de măsline extravirgin, puţină ceapă sau usturoi (doar pentru gust), zeamă de lămâie, sare, piper, verdeaţă (în funcţie de preferinţe).
Ca să iasă mai cremos poţi să adaugi o jumătate de avocado bine copt.

Tocăniţă de linte roşie cu curry

Ai nevoie de: o ceapă roşie, 1 cană cu linte roşie, ulei de măsline (opţional, dar îl poţi înlocui cu bulion de casă), un morcov, 1 căţel de usturoi, sare de mare, piper negru, 1 linguriţă de curry, puţină apă şi frunze proaspete de pătrunjel. Pune uleiul sau bulionul într-o cratiţă, după care adaugă ceapa şi restul ingredientelor, lăsându-le la foc mediu, sub capac până ce lintea este fiartă.

Salată de linte, fasole verde şi ardei, cu dressing cremos din pastă de susan

O combinaţie pe care o poţi avea mereu la îndemănă este salata de linte cu fasole verde, ardei şi puţină ceapă. Poţi să fierbi o cantitate mai mare de linte si fasole verde pentru a le avea în frigider, astfel că atunci când ajungi acasă poţi să-ţi prepari foarte rapid o salată săţioasă.

Supă-cremă de linte

Ai nevoie de: 1 cană cu linte roşie, 1 ceapă, 2 căţei de usturoi, 1 ardei roşu, 1 morccov, 1 linguriţă de curry, 1/2 linguriţă de ghimbir proaspăt răzuit, 1 linguriţă de chimen pudră, sare de mare, piper negru, ulei de măsline, zeamă de lămâie, apă, pătrunjel proaspăt (opţional) şi smântână (opţional).

  • Se încinge uleiul în care se pun la călit ceapa, usturoiul, ghimbirul, chimenul şi curry.
  • Apoi se adaugă ardeiul şi morcovul care se amestecă şi se lasă la călit câteva minute.
  • Înainte de a pune apa, lasă la călit şi lintea roşie împreună cu celelalte ingrediente.
  • Se acoperă toate legumele cu apă şi se lasă la fierrt maxim 30 de minute sau până ce lintea este fiartă.
  • Se mixează în blender şi se consumă cu smântână, crutoane şi pătrunjel tocat mărunt.
supa crema

Sursa: eva.ro

5 rețete de post pentru zilele când nu mai știi ce să pregătești

Cu ajutorul acestor rețete poți găti ușor și gustos în timpul postului.

Pizza de post! Cu ardei gras și măsline

SF226325

Conopidă pe post de carne

c52

Clătite de post! Cu mere și nucă

tn4_pancakes422-1-4-1

Brioșe de post cu cireșe

IMG_6427

Chiftele din cartofi și orez

DSCN2827

Sorina Obreja, cu turban pe cap și în rochie în stil african!
Articolul anterior
Soluţii împotriva transpiraţiei excesive
Articolul următor