Specialiștii spun că, pentru fiert, oul ideal ar trebui să aibă între 7 și 10 zile vechime. Ouăle proaspete sunt mai acide și coaja se îndepărtează mai greu. Iar cu cât sunt mai “șezute”, ele devin mai alcaline și mai ușor de curățat. Iar dacă ai ouă proaspete ar fi ideal să le fierbi în apa în care ai adăugat bicarbonat de sodiu. Bicarbonatul crește alcalinitatea oului și astfel va fi mai ușor de curățat.
![separator](https://unica.md/wp-content/themes/unica-theme/img/separ_article.png)
Iată și alte trucuri pe care le poți pune în aplicare atunci când fierbi ouă.
1. Dacă nu știi cât de vechi este oul, pune-l în apă și vezi cum se comportă. Dacă se scufundă în pozitie orizontală, înseamnă că este foarte proaspăt. Dacă se scufundă însă în poziție verticală, este numai bun de fiert. Dacă se ridică la suprafață, înseamnă că este vechi.
2. Ca să împiedici crăparea cojii oului, încălzește-l înainte de a-l pune la fiert. Dacă le scoți imediat din frigider și le pui în apă la fiert, diferența de temperatură va subrezi coaja. De aceea este indicat să fierbi ouăle pe care le-ai lăsat, mai întâi la temperatura camerei.
3. Dacă vrei să fierbi ouăle tari, lasă-le mai întâi în apă rece, apoi le poți pune la fiert.
4. Dacă vrei să ai gălbenusul moale, scufundă oul în apă fierbinte, ține-l la fund cu ajutorul unei linguri și cronometrează aproximativ 3 minute.
5. Imediat după ce ai fiert ouăle, trece-le prin apă rece. Vor fi mai ușor de curățat
6. Dacă vrei să obții omleta sub coajă, agită bine oul înainte să-l fierbi.