Rețeta este foarte simplă și reușită. Trebuie doar să faceți rost de lactate de țară, naturale: lapte de vaci și brânză de vaci proaspete. Din ingredientele listate mai jos ies circa două rotocoale de cașcaval, una mai mare și una mai mică. Dacă vă place ce a ieșit, data viitoare puteți dubla sau tripla cantitățile, pentru a obține mai mult cașcaval de casă.
Ingrediente
• 1 litru de lapte
• 500 g de brânză de vaci
• 60 g de unt
• 1 linguriță de sare
• 1 linguriță de bicarbonat de sodiu
Preparare
Fărâmițați bine brânza de vaci, cu mâinile curate sau cu o furculiță. Puneți-o într-o oală și adăugați laptele. Amestecați și puneți vasul pe foc.
Când apar primele clocote, feriți oala de pe foc și strecurați amestecul printr-o pânză sau strecurătoare deasă într-o altă cratiță de care știți sigur că nu se prinde mâncarea.
Adăugați peste brânza strecurată untul, sarea și bicarbonatul de sodiu. Puneți vasul pe foc și lăsați amestecul să fiarbă circa 10 minute, amestecând cu un tel. Compoziția trebuie să devină fină, fără bucăți mari de brânză. Lăsați focul la mic, deoarece brânza se va topi și se va prinde de vas.
Când compoziția a devenit omogenă, turnați-o într-o formă rotundă (un bol mare sau două boluri mici), sau într-o tăviță dreptunghiulară. Puteți folosi orice fel de formă doriți.
Acoperiți forma sau formele cu o folie de plastic, și dați-le la rece, în frigider sau în balcon, dacă este iarnă. Lăsați cașcavalul 1-2 zile, pentru a se întări bine.
Îl puteți tăia felii sau rade pe răzătoare. Este atât de bun și natural la gust, încât poate fi servit ca atare.
Dacă vă place cașcavalul puțin mai sărat sau mai iute, puteți adăuga puțină brânză de oi, doar pentru gust.
Sursa: lataifas.ro