Chec cu vin roșu și ciocolată

Astăzi vă recomand un chec cu vin roșu și ciocolată care este gustos la superlativ, e aromat și are o compoziție ușor umedă și o textură pufoasă. Divainbucatarie.ro ne dezvăluie câteva secrete ale preparării, având în vedere că este un chec care are la bază unt: cantitatea de ouă să fie egală cu cea a zahărului, a făinii și a untului. Un alt secret este faptul că amestecarea completă a ingredientelor se face ușor, de jos în sus, până la omogenizare, doar după ce adăugăm ultima tranșă de făină.

separator

chec-cu-vin-rosu-si-ciocolata-A

Acest chec poate fi promisiunea unui desert senzațional pe care trebuie să îl încercați.

INGREDIENTE:

  • 4 ouă
  • 1 praf de sare
  • 200 g zahăr
  • 200 g unt topit și răcit
  • 200 g făină
  • 1 linguriță rasă praf de copt – opțional
  • 100 ml vin roșu
  • 100 g ciocolată neagră
  • 15 g pudră de cacao neagră
  • 1 linguriță vârfuită scorțișoară
  • 1 linguriță coajă rasă de portocală

PREPARARE:

Pentru a pregăti checul cu vin roșu și ciocolată, începem prin a cântări ouăle scoase din coajă, apoi cântărim exact aceeași cantitate pentru unt, zahăr și făină.  Mixăm ouăle cu un praf de sare timp de 2-3 minute, adăugăm treptat zahărul și mixăm încă 10 minute din momentul în care am terminat de pus zahărul.

chec-cu-vin-rosu-si-ciocolata-1 chec-cu-vin-rosu-si-ciocolata-2 (1)

Încorporăm alternativ uleiul și făina, fără să omogenizăm complet compoziția. Pentru cei care folosesc în mod obișnuit praf de copt, acesta este momentul în care poate fi adăugat.

chec-cu-vin-rosu-si-ciocolata-3chec-cu-vin-rosu-si-ciocolata-2

În acest timp punem la baine-marie vinul roșu și ciocolata neagră, până se topește ciocolata. Luăm de pe foc, adăugăm cacao, coaja rasă de portocale și scorțișoara și amestecăm bine.

chec-cu-vin-rosu-si-ciocolata-5 (1) chec-cu-vin-rosu-si-ciocolata-6 (1)

Turnăm ușor vinul cu ciocolata în aluat, amestecând la final până omogenizăm compoziția.

Turnăm aluatul în tava tapetată cu hârtie de copt și îl coacem primele 20 minute în cuptorul preîncălzit la 180°C, apoi în jur de 30-40 minute la 160°C (în funcție de puterea cuptorului din dotare). Facem proba cu scobitoarea pentru a vedea dacă este copt, apoi scoatem checul pe un grătar să se răcească.

chec-cu-vin-rosu-si-ciocolata-7 chec-cu-vin-rosu-si-ciocolata-8

Îl putem lăsa simplu, îl pudrăm cu zahăr sau îl decorăm cu ciocolată topită și fulgi de ciocolată.

chec-cu-vin-si-ciocolata-B

Dacă v-a plăcut rețeta, aștept pozele. Și nu uitați s-o distribuiți prietenelor!

Alimentul adorat de majoritatea tinerilor, dar care distruge silueta. Conține o groază de calorii

Nutriționista Mihaela Bilic a declarat că culciurile și sucurile „zero zahăr” sunt foarte periculoase pentru sănătate și că au multe calorii. Deserturile de tipul „zero zahăr” au început să câștige tot mai mult teren și în România, dar medicul nutriționist Mihaela Bilic atrage atenția că acestea, de fapt, sunt periculoase pentru siluetă, potrivit Gândul.ro.

Mihaela Bilic atrage atenția că aceste produse nu ajută la slăbit, având exact același număr de calorii ca variantele cu zahăr.

„Chiar dacă scrie «zero» zahăr, conțin multe calorii! Foarte mulți consumatori mănâncă relaxați dulciuri pe care scrie ZERO zahăr cu credința că au zero calorii. Fals, greșit, e o mare păcăleală!

Cine are răbdare și ochi buni ca să citească eticheta? Dacă am face asta, am observa cu stupoare că numărul de calorii este identic cu al produselor cu zahăr clasic! Eu nu m-am lăsat și iată ce am aflat: biscuiții au 430 cal/100g, ciocolata 480 cal, iar napolitanele 460, adică 100 cal/bucată …ceea ce este enorm pentru un produs care se vrea fără zahăr. Despre ingrediente nu mai vorbim, între 30 și 40% maltitol, ulei de palmier din plin și un gust dubios. Nu e de mirare că oamenii evită produsele cu îndulcitori!”, spune nutriționista.

Ce beneficii are ciocolata neagră, spre deosebire de cea cu lapte

Vești bune pentru iubitorii de ciocolată neagră. Acest desert, consumat în cantități mici, poate fi benefic pentru scăderea tensiunii arteriale și pentru diminuarea riscului apariției unei boli care afectează tot mai multe persoane, scrie digi-world.tv.

Ciocolata neagră ar putea avea beneficii în prevenirea dezvoltării diabetului de tip 2, arată un nou studiu publicat în Jurnalul britanic de medicină, citat de People. S-a constatat că participanții care au mâncat cinci sau mai multe porții de ciocolată neagră pe săptămână au avut un risc semnificativ mai scăzut de a dezvolta diabet de tip 2, cu 21% mai mic decât cei care consumau aceeași cantitate de ciocolată cu lapte. Mai mult, consumul de ciocolată cu lapte, dar nu şi de ciocolată neagră, a fost asociat cu creşterea excesivă în greutate pe termen lung: un factor care poate contribui la dezvoltarea bolii cronice.

„Am fost surprinşi de împărţirea clară între impactul ciocolatei negre şi al celei cu lapte asupra riscului de diabet şi asupra gestionării greutăţii pe termen lung”, a precizat lectorul univ. dr. Qi Sun, profesor în cadrul departamentelor de nutriţie şi epidemiologie de la Harvard.

Chiar dacă ciocolata neagră şi cea cu lapte au un nivel similar de calorii şi grăsimi saturate, se pare că polifenolii din ciocolata neagră ar putea compensa efectele grăsimilor saturate şi ale zahărului asupra creşterii în greutate şi a diabetului, spun cercetătorii.

„Pentru oricine iubeşte ciocolata, constatările sunt o reamintire a faptului că a face alegeri mici, cum ar fi alegerea ciocolatei negre în locul ciocolatei cu lapte, poate face o diferenţă pozitivă pentru sănătate”, a precizat cercetătorul Binkai Liu, care este autorul principal al studiului publicat în The BMJ.

Studiul a inclus date pe o perioadă mai lungă de 30 de ani, de la 192.000 de participanţi care nu aveau diabet când au început să-şi raporteze obiceiurile alimentare.

Nu este primul studiu în care ciocolata neagră este considerată de specialiști sănătoasă și benefică. Compușii din cacao sunt legați de o bună sănătatea a inimii, conform unei cercetări din 2015. Un studiu anterior, din 2005, a spus că acest tip de desert este o alegere excelentă pentru îmbunătățirea sensibilității la insulină și scăderea tensiunii arteriale la persoanele sănătoase.

Aceste beneficii pentru sănătate se datorează în mare parte flavonoidelor, compușii bioactivi găsiți în plante, care declanșează producția de oxid nitric, ce dilată vasele de sânge și astfel scade tensiunea arterială. 

În ciuda dovezilor tot mai numeroase privind beneficiile ciocolatei negre pentru sănătate, oamenii de știință care au realizat studiul recomandă interpretarea rezultatelor cu precauție. De asemenea, este important de reținut că doza e foarte importantă. Participanții la studiu au consumat până în 30 de grame de ciocolată neagră pe zi.

Atenție la pește și la produsele din pește! ANSA vine cu recomandări

Indiferent de perioada anului, peștele se află în topul alimentelor preferate de către consumatori. În meniul de sărbători se va regăsi neapărat o rețetă din pește sau din derivatele acestuia. În context, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), vine, și în acest an, cu recomandările de rigoare pentru a reaminti consumatorilor despre faptul că, peștele și produsele din pește sunt alimente perisabile care, nefiind depozitate în condiții riguroase, se pot altera ușor și prezintă pericol pentru sănătate, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Astfel, specialiștii ANSA îndeamnă consumatorii să se informeze corect și să aleagă, în cunoștință de cauză, peștele și produsele din pește, reieșind din următoarele recomandări:

 Dacă alegeți peștele viu, atenție la:

– semnele de vitalitate;

– tegument: să fie de culoare vie, cu pigment lucios;

– ochii: să fie puțin ieșiți la suprafață, cu pupila neagră, strălucitoare, iar corneea perfect    transparentă;

– branhiile: să fie de culoare roșie-deschisă, cu lamele strălucitoare, bine diferențiate, fără  miros și mucozități;

– solzii: să fie lucioși, cu o cantitate redusă de mucus;

– musculatura: să fie elastică, cu o suprafață netedă, fixată bine pe oase.

Atenție la unitățile de comercializare a peștelui viu!Peștele viu trebuie să fie expus spre vânzare din bazine/containere cu apă limpede și curată, dotate cu dispozitive speciale pentru asigurarea oxigenului necesar!

 Dacă alegeți pește refrigerat eviscerat, observați:

peritoneu: să fie de culoare deschisă, neted, greu de desprins de pe carne.

!!! Evitați peștele cu pigment mat, ochi adânciți în centru, branhii acoperite cu lichid lipicios verziu și cu miros de putrefacție pronunțat. Evitați produsele cu solzii fără luciu, care se desprind ușor de piele, cu musculatura separată de oase, de culoare cenușie murdară!

Peștele congelat (întreg/eviscerat/decapitat):

– temperatura de păstrare nu mai mică de minus -18 °C;

– aspectul exterior întreg, fără deteriorări, dens, cu suprafața curată, uniformă, cu menținerea  calității gustative și a valorii nutritive a peștelui viu;

– după decongelare, consistența peștelui trebuie să fie compactă sau moale, carnea bine  atașată de oase, fără prezența mirosului sau corpurilor străine.

– înainte de consum, peștele necesită în mod obligatoriu să fie eviscerat și prelucrat termic,   

– nu este permisă expunerea spre comercializare a produselor de pește congelate cu acumulări  de gheaţă în exces sau cu glazura de gheaţă discontinuă, netransparentă şi cu aspect  murdar!                                                                      

Peștele prelucrat (produse sărate, produse afumate, pește uscat/pește zvântat, pește marinat, semiconserve din pește, conserve din pește) are aceleași condiții de păstrare, depozitarea însă, se face în încăperi uscate și ventilate.

Peștele afumat la rece :temperatura de păstrare de la -5°C până la 0°C, uscat și uscat-afumat : temperatura de păstrare de la -8°C până la 0°C, iar termenul de valabilitate fiind de până la două luni.

Peștele afumat la cald: temperatura de păstrare este de la minus -2°C până la plus 2°C, iar perioada de până la 72 ore. 

Cutiile de conserve sau semiconservele de pește trebuie să fie ambalate în cutii metalice, din sticlă sau polimerice, ermetic închise, nebombate, nedeformate, fără semne de rugină și urme de sulfură de fier.

Cele mai răspândite neconformități pot fi: coroziunea cutiilor, deformarea cutiilor, bombajul şi lipsa ambalajului ermetic.

La comercializarea caviarului se va lua în considerație:

– aspectul exterior curat, fără țesuturi conjunctive sau coaguli de sânge, fără boabe crăpate;

– consistența elastică, fără gust și miros străin sau modificat (gust amar, metalic, de săpun).

DE REȚINUT! Operatorii din domeniul alimentar, care manipulează peștele și produsele pescărești, vor asigura, obligatoriu, produsele cu certificate care confirmă calitatea lor, țara de origine a materiei prime și termenul de valabilitate. Fiecare consumator este în drept să solicite actele menționate de la operatorii sau vânzătorii din unitățile comerciale.

Stimați consumatori! Procurați produsele alimentare doar din locuri autorizate, care asigură condițiile igienice/sanitare specifice și sunt supuse controlului sanitar – veterinar de către Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor.

Atenţie! Nu este bine să mâncați castraveţi cu roșii
Articolul anterior
Olga Holban, meșterița care înveselește locuințele moldovenilor prin intermediul decorațiunilor create manual!
Articolul următor