Tofu, bine cunoscutul preparat asiatic din boabe de soia, este indicat în orice tip de dietă, pentru că are un număr redus de calorii, dar un număr ridicat de proteine.
Ingrediente 6 porţii:
- ¼ cană (60 ml) de sos de soia
- 3 linguri de vin sec
- 2 linguriţe de făină de porumb
- tofu (440 g)
- ½ cană (75 g) de caju crud
- 500 g de fasole verde, curăţată la capete şi tăiată oblic în jumătăţi
- 3 linguri de ulei vegetal
- 6 bucăţi groase de 6 mm de ghimbir proaspăt, nedecojit
- 2 cepe roşii tăiate cubuleţe cu latura de 12 mm
- o cană de supă de legume
- ½ linguriţă de ulei aromat cu ardei iute
Mod de preparare: Preîncălzeşte cuptorul la 180˚ C. într-un bol mare, amestecă sosul de soia, vinul şi făina de porumb până când cea din urmă se dizolvă. Adăugă tofu şi amestecă uşor ca să se încorporeze bine ingredientele. Lăsă bolul deoparte.
Presără caju pe o tavă de copt şi ţine-l în cuptor până când devine rumen, 12-15 minute. Scoate-l din cuptor şi lăsă-l deoparte.
Umple pe trei sferturi o cratiţă mare cu apă sărată şi aduce-o la fierbere. Adăugă fasolea verde şi fierbe-o până când se înmoie, cam 3 minute. Scurge-o şi lăsă-o deoparte.
Într-un wok sau într-o tigaie mare şi adâncă, la foc mare, încălzeşte 2 linguri de ulei vegetal. Când uleiul e încins, adăugă ghimbirul şi amestecă ca să-şi lase aromele, cam 1 minut. Scoate bucăţile de ghimbir şi aruncă-le.
Folosind o spumieră, scoate bucăţile de tofu din marinată, păstrând zeama. Pune tofu în tigaie. Amestecă şi agită la foc mare până când tofu se încălzeşte şi devine auriu la exterior, cam 3 minute. Transferă tofu într-un bol curat şi pune-l deoparte.
Reduce focul la mediu. Adăugă în tigaie lingura rămasă de ulei vegetal. Pune cepele, apoi agită şi amestecă până când se înmoaie, 5-7 minute. Creşte temperatura şi pune din nou tofu în tigaie împreună cu fasolea verde, marinata păstrată, supa şi uleiul aromat cu ardei iute. Adu totul la fierbere amestecând constant, până când preparatul se îngroaşă, cam 30 de secunde.
Ia de pe foc şi presără caju. Transferă preparatul pe o farfurie de servit şi poftă bună!