Florile de salcâm-bucuriile copilăriei! 4 rețete uimitoare pe care cu siguranță nu le-ai încercat

Simple şi fără condiţionări prefăcute erau bucuriile copilăriei! Cine n-a gustat la viața lui florile de salcâm, măcar în copilărie, a avut multe de pierdut. Pentru că e vremea lor și salcâmii anul acesta sunt doldoră de floare, am ales să nu vă mai prezint sterile clișee culinare ci, câteva rețete cu flori de salcâm de-a dreptul uimitoare.

separator

Briose vegetariene, cu flori de salcam

briose-florisalcam-finalok

Prima rețetă din ciorchinii de flori de salcâm pe care o puteți încerca am descoperit-o pe  mancamsanatos.ro. e vorba despre niște brioșe rapide și aromate, cu ingrediente vegetariene, asociate corect, spre deliciul celor ce le savurează.

INGREDIENTE (pentru 10 bucăți):

  • o cană făină dietetică, din măciniș integral de grâu
  • o cană de flori de salcâm
  • ½ cană apă minerală
  • ¼ ceșcuță de ulei de măsline extravirgin
  • ¼ cană zahăr brut
  • ½ linguriță bicarbonat de sodiu alimentar
  • coajă unei lămâi
  • 2 linguri suc de lămâie

MOD DE PREPARARE:

Florile de salcâm se desprind de pe ciorchini și se spală foarte bine, apoi se plasează într-un bol și li se adaugă făină, coajă de lămâie și bicarbonatul stins cu sucul de lămâie.briose-florisalcam1ok

În alt bol se asociază apa minerală cu uleiul și zahărul brut, apoi se amestecă puțin, pentru omogenizare.

briose-florisalcam2ok

Conținutul lichid se adaugă peste cel solid și se amestecă bine, obținând un aluat care se plasează în locașurile pentru brioșe, din forma tapetată cu ulei și făină.

briose-florisalcam3ok

Se coc în cuptorul încins în prealabil, apoi, după primele 3 minute se scade temperatura la moderat și se lasă până se pătrund. După răcire se pudrează cu zahăr brut, pentru iubitorii unui dulce mai accentuat, dar sunt suficient de aromate și mai sănătoase, simple.

briose-florisalcam-final1ok

Să aveți poftă!

Rulouri de vinete și omletă cu flori de salcâm

O altă combinație delicioasă, pe care am găsit-o pe whatdeliciousfood.wordpress.com, e asocierea florilor de salcâm cu vinete și omletă.

rul

INGREDIENTE:

  •  1 vânăta lungă
  • 4 ouă
  • 2 cepe
  • flori de salcâm
  • pătrunjel
  • parmezan
  • zeamă de lămâie
  • frunze de roiniță
  • sare, piper

MOD DE PREPARARE:

Vânăta se coace pe grătar, după ce a fost  tăiată fâșii subțiri.

Se amestecă zeama de lămâie cu frunzele mărunțite de roiniță, sare și piper și se toarnă peste vinetele coapte.

Se bat ouăle bine și se amestecă cu ceapa tăiată peștișori, florile de salcâm și parmezan, pătrunjelul, sare și piper.

ul1

Într-o tavă de cuptor, se pune hârtie de copt și se toarnă compoziția pentru omletă.

ul2

După ce s-a copt se taie fâșii egale ca dimensiune cu cele de vinete, peste care se suprapun și se rulează.

ul3

Se fixează cu scobitori.

ui

Poftă bună!

Salată cu flori de salcâm

salata-salcam-final1

Regina salatelor de primăvară, pentru locuitorii de la șes și de vară pentru cei de la munte, este salata din flori de salcâm. Combinația gusturilor încercată de mancamsanatos.ro este desăvârșită.

INGREDIENTE:

  •  5 crengute cu flori de salcam
  • 2 manunchiuri de rosii cherry
  • o legatura mica de patrunjel
  • o legatura de leurda
  • sare, ulei (optional, dupa gust)

MOD DE PREPARARE:

salata-salcam1

Se aleg flori de salcâm mari, bine dezvolate, dulci. Roșiile cherry, de asemenea trebuie să fie bine coapte, iar pătrunjelul proaspăt.

Florile de salcâm se scutură de impurități, se trec prin jet puternic de apă în strecurătoare și se lasă la scurs. Roșiile cherry se taie în bucăți mai mari, se amestecă cu florile de salcâm rupte de pe rămurele, apoi se adaugă din abundență pătrunjelul și leurda, tocate.  Se poate îmbogăți cu puțin ulei și un praf de sare, dar este specială, fără aceste adausuri. Se consumă proaspătă, la temperatura camerei, se mesteca încet, pentru a savura pe-ndelete aroma fiecărui ingredient.

Pentru devoratorii de carne această salată completează bine meniul.

Mâncați cu poftă!

 

Gogoși cu flori de salcâm

O altă variantă simplă și rapidă de a prepara florile de salcâm am spicuit-o de pe www.papamond.ro .

gogosi-cu-flori-de-salcam-11

INGREDIENTE

  • 20-25 flori de salcâm
  • faină
  • 2 ouă
  • 1 cană cu lapte
  • 5-6 linguriţe de zahăr
  • 1 vârf cuţit sare
  • miere
  • ulei

1. Spălăm florile de salcâm şi le lăsăm să se scurgă apa şi să se zvânte. Dacă cumpăraţi florile de salcâm din piaţă, trebuie verificate să nu fie petrecute, pentru că se scutură foarte uşor.

gogosi-cu-flori-de-salcam-1

2. Preparăm un aluat asemeni celui de clătite dar mai gros. Amestecăm gălbenuşurile cu laptele şi omogenizăm. Punem zahărul şi amestecăm să se topească. Adăugăm treptat făina şi amestecăm până se formează aluatul. Adăugăm şi sarea. Suplimentar, dacă aveţi această preferinţă, se poate aroma cu coajă rasă de lămâie, cu zahăr vanilat sau cu scorţişoară.

gogosi-cu-flori-de-salcam-3

Pentru a face un aluat mai pufos am ales să separ gălbenuşurile de albuşuri. Am bătut albuşurile spumă şi apoi le-am încorporat în aluat.

gogosi-cu-flori-de-salcam-4

3. Încingem mai mult ulei într-o tigaie. Trecem florile prin aluat şi ne ajutăm de o lingură pentru a le îmbrăca bine cu aluat. Le ţinem puţin deasupra bolului cu aluat, pentru a se scurge aluatul în exces şi apoi le punem în tigaia încinsă.

gogosi-cu-flori-de-salcam-5

Focul trebuie ţinut potrivit pentru a nu risca să le prăjim excesiv. Le întoarcem şi le rumenim pe ambele părţi. Când sunt gata, scoatem gogoşile pe o farfurie pe care am pus în prealabil un şerveţel de hârtie să absoarbă uleiul în exces.

gogosi-cu-flori-de-salcam-7

4. După ce le-am rumenit pe toate, înlăturăm şerveţelul şi punem peste ele câteva linguriţe de miere. De asemenea, se pot pudra cu zahăr. Eu consider că sunt mult mai gustoase cu miere.

gogosi-cu-flori-de-salcam-10

Poftă mare!

 

Consultă gratuit specialiști în nutriție și gastroenterologie pe x.doctor!

Pe 16 ianuarie, ai ocazia de a discuta online cu un medic gastroenterolog sau nutriționist, complet gratuit, doar accesând platforma x.doctor. Acesta este un pas simplu pentru a obține recomandări personalizate, indiferent de locația ta.

Ce este x.doctor?

x.doctor este platforma mobilă inovativă din Republica Moldova care conectează utilizatorii cu o rețea extinsă de peste 160 de medici activi din diverse specialități. Platforma se distinge prin ușurința în utilizare și prin siguranța oferită de tehnologia sa. Astfel, x.doctor aduce același tip de inovație în domeniul sănătății pe care aplicațiile precum Doctolib în Franța sau Teladoc în SUA l-au oferit utilizatorilor lor.

De ce să alegi x.doctor?

  1. Acces Rapid și Ușor: Contactează un medic direct de pe telefon, fără să mai stai în sălile de așteptare.
  2. Plăți Sigure & Flexibile: Fondurile adăugate în contul tău x.doctor sunt în siguranță și mereu disponibile pentru consultații.
  3. Acoperire Globală, Experți Locali: Indiferent dacă ești în Moldova sau în străinătate, beneficiezi de îngrijire medicală specializată, adaptată nevoilor tale.
  4. Specialități pentru Orice Nevoie: De la medici de familie la specialiști de top, găsește medicul potrivit problemelor tale.
  5. Îngrijire Completă: Bucură-te de rețete digitale, sfaturi post-consultație și o experiență integrată care economisește timp și reduce stresul.

Alătură-te platformei x.doctor și descoperă un mod nou, comod și sigur de a accesa servicii medicale. Beneficiază de consultații medicale personalizate, fie că te afli acasă sau în călătorie.

Nu rata ocazia de a discuta gratuit cu un specialist în gastrologie sau nutriționist pe 16 ianuarie!

x.doctor – Platforma ta de încredere în sănătate, oricând, oriunde!

Cum ușurezi digestia după mesele copioase de sărbători

Dacă în zilele obișnuite reușești să menții un regim alimentar echilibrat, de sărbători este foarte greu să te abții de la bucatele delicioase și aromate. Rețetele tradiționale îngreunează digestia și chiar provoacă dureri abdominale, balonări sau senzația de greu în stomac. Pentru a petrece sărbătorile fără probleme de sănătate, îți recomand câteva trucuri care diminuează efectele meselor copioase, informează unica.md.

Un pahar de apă dimineața.

Bea un pahar de apă dimineața. Mănâncă o felie de ghimbir înainte de masă – accelerează digestia și taie pofta de mâncare. Dacă nu poți să-l consumi simplu, pune felia în suc de lămâie sau obține sucul din ghimbir și amestecă cu sucul de lămâie, plus o cantitate mică de apă. Bea această compoziție cu 30 minute înainte de masa principală. Această rădăcină ușurează senzația de arsură, durere și greață.

Folosește condimente

Condimentele – cum ar fi cele din ghimbir, chimen, coriandru – sporesc digestia și ajută organismul la eliminarea toxinelor.

Ananasul normalizează scaunul

Este un fruct exotic care are efecte rapid. Este recomandat să-l consumi după o masă copioasă. Acesta stimulează digestia, arde grăsimile și este un aliat ideal în lupta cu kilogramele în plus. Te scapă de balonări și elimină apa în exces din organism.

Banana – o sursa excelentă de fibre

Poți apela cu încredere la acest fruct – controlează digestia, țin de sațietate și provoacă eliminarea ușoară a alimentelor ingerate. Este de preferat să le mănânci ca o gustare între mese.

Uleiul de măsline crește producția de bilă și suc pancreatic

Folosește în salate ulei de măsline, deoarece ajută la digestie și facilitează eliminarea reziduurilor alimentare.

Varza – accelerează motricitatea intestinului

Combină varza cu produsele din carne – ajută la digestie, calmează durerile de stomac și ajută organismul să scape de toxine.

Ceaiurile îmbunătățesc procesul de digestie

Există ceaiuri care îmbunătățesc digestia și reduc senzația de ”prea plin în stomac”. Poți prepara o infuzie din mentă, rozmarin, mușețel, salvie sau chiar un ceai verde sau negru. Acestea reduc durerea de stomac. Bea ceaiul înainte cu 30 minute sau după 1 oră după masă.

Evită băuturile carbogazoase

În primul rând, nu bea apă sau suc în timpul mesei, ci aplică aceeași regulă ca și la ceai. Nu consuma băuturi carbogazoase, acestea provoacă balonări și îngreunează digestia.

Renunță la gustări dese

Cu siguranță vei avea în frigider, pe masă diverse bucate, de aceea nu gusta mereu din ele. Organismul are nevoie de cel puțin 2 ore ca să digere mâncare pe care ai consumat-o.

Nu mânca de toate!

Este foarte greu să te abții să nu guști din toate bucatele, dar gândește-te că mai ai timp și mâine.  Stabilește ce produse vrei să mănânci la fiecare masă și combinele corect.

Cum să elimini kilogramele după mesele copioase de sărbători

Adesea mâncăm în exces în timpul sărbătorilor de iarnă, iar corpul nostru are nevoie de recuperare după mesele de Crăciun și Anul Nou. Iată câteva sfaturi pentru a-ți detoxifia organismul și pentru a topi kilogramele în plus, informează unica.md.

Crăciunul și Anul Nou sunt cele mai așteptate sărbători din an. Odată cu întâlnirile de familie, mesele îmbelșugate, petrecerile și nopțile lungi, avem tendința invariabil să ne răsfățăm cu delicii, gustări și băuturi spirtoase care aduc nu doar oboseală, mahmureală, ci și sentimentul de vinovăție. În corpul nostru se formează un dezechilibru și este nevoie ca în următoarea perioadă să avem mai multă grijă de el pentru a-l readuce la forma inițială. 

Un specialist în asistență medicală preventivă a oferit câteva sfaturi, într-un interviu pentru The Health Site, pentru a-ți detoxifia corpul după săbători. Kanchan Naikawadi consideră că este important să-i oferim corpului mai multă atenție imediat după mesele de Crăciun și petrecerile de Anul Nou. 

Crește aportul de lichide

Una dintre cele mai simple și eficiente metode de a-ți detoxifia corpul după petrecerile de Crăciun și Anul Nou este creșterea aportului de lichide, potrivit lui Kanchan Naikawadi. Aportul de lichide ajută la hidratarea organismului, la inițierea refacerii musculare și la eliminarea toxinelor. Ceaiul verde, sucul de Aloe Vera sau Amla, scorțișoară în apă fiartă, ceai de turmeric, apă fierbinte cu lămâie și miere sunt câteva băuturi pentru a-ți menține metabolismul pe drumul cel bun și sunt opțiuni grozave și super sănătoase,  deoarece oferă proprietăți de detoxifiere remarcabile.

Mâncare ușoară

Adesea mâncăm în exces în timpul sărbătorilor și petrecerilor. Mesele pline de alimente prăjite și grase, dulciurile și mâncărurile picante sunt aroma oricărei sărbători. Așa că, după petrecerea de Revelion, este foarte important să ai grijă de dieta ta. Adaugă alimente sănătoase, fructe proaspete și legume cu frunze verzi la mesele tale zilnice. Mănâncă mai multă salată cu seminte sănătoase precum chia sau in și renunță o perioadă la grăsimi.

Nu sări peste antrenamente

Încearcă să urmezi zilnic o rutină fixă ​​de antrenament. Asigură-te că faci mișcare cel puțin o oră pe zi pentru a-ți menține sănătatea fizică și psihică. Yoga și meditația sunt opțiuni grozave pentru a restabili nivelurile de energie și pentru a te ajuta să te simți sănătos. De asemenea, exercițiile fizice te vor ajuta să transpiri și să arzi caloriile suplimentare pe care le-ai consumat în această perioadă. O dată pe an este greu să reziști delicateselor petrecerii de Crăciun și Anul Nou, dar pentru a obține un Indice de Masă Corporală (IMC) sănătos, trebuie să urmezi principiile alimentației sănătoase pentru a reduce riscul de creștere nedorită în greutate.

În ce ținute au apărut vedetele pe covorul roșu de la Festivalul de film de la Cannes 2017
Articolul anterior
Un moldovean de 23 de ani și-a ucis mama cu un cuțit apoi s-a sinucis
Articolul următor