Mâncarea noastră preferată este lasgna. La început Serghei folosea lavas în loc de foile de lasagna. Apoi am încercat eu o reţetă clasică. De atunci soţul, chiar şi prietenii noştri, mă roagă să prepar acestă reţetă delicioasă.
Ingrediente: 200-250 g de foi de lasagna, 1 kg carne tocată, 500 g roşii, 200 g ceapă, 150 g morcovi, 3-4 căţei de usturoi, 1 litru de lapte, 100 g de unt, 100 g făină, 300 g de cașcaval, 50 g Parmesan, ulei, piper, sare.
Mod de preparare
Se toacă mărunt ceapa şi usturoiul. Morcovul să dă prin răzătoare. Se scote coaja de la roşii şi se dau prin blender sau prin răzătoare. Carnea tocată se sărează şi se pune piper, apoi se înăbuşă într-o tigaie aproximativ 20 – 25 min. Se adaugă roşiile şi se mai lasă 5 min. pe foc.
Pregătim sosul “Béchamel”. Se topeşte untul, apoi se adaugă făina, se mestecă bine şi se rumeneşte puţin. Apoi se toarnă laptele în fir subţire şi se mestecă până se obţine o pasta de consistenţa smântânii. Important este să nu obţii “cocolaşe” . Se adaugă sare şi usturoi sau nucuşoară.
Caşcavalul se răzuieşte, la fel şi Parmesanul.
Într-o tavă (eu am o tavă de mărimea 25х35 cm şi înălţimea 5 cm) se pun foile de lasagna (atenţie, citeşte eticheta! Unele companii recomandă fierberea foilor înainte de folosire, altele se pot folosi şi uscate. Eu de fiecare data le pun uscate, se prepară şi în sosul“Béchamel”.)
Peste foile de lasagna se pune jumătate din cantitatea de carne tocată. Apoi se toarnă 1/3 din sosul “Bechamel”. Se presară jumătate din cantitatea de caşcaval. Apoi se pune iar un strat de foi de lasagna. Peste ele se pune restul de carne tocată, se unge cu sosul “Bechamel”. Se presară cu caşcaval şi se pune ultimul strat de foi de lasagna care se ung cu sosul “Bechamel”.
Se bagă tava în cuptor la temperatura de 180 grade C timp de 40 – 45 min. După care se scote tava din cuptor şi se presară cu Parmesan. Se bagă la cuptor încă 5-10 min.
Poţi mânca lasagna cu un sos de tomate, preparat din: 100 g ceapă călită, se adaugă doi căţei de usturoi tocat mărunt şi 300 g roşii (se ia coaja de pee le şi se dau prin răzătoare), se pune sare, piper şi se lasă la foc timp de 5-10 min.
Poftă bună!