Dacă doreşti ca de Paşti să ai pe masă un meniu recomandat de cei trei juraţi de la MasterChef, notează şi încearcă reţetele pe care aceştia le recomandă şi le vor prepara la rândul lor de sărbători.
Cătălin Scărlătescu: Pulpa de berbec la cuptor
Ingrediente: o pulpă de berbec, 3 capaţâni de usturoi, 3 linguri de muştar, sare de mare grunjoasă, piper proaspăt măcinat.
Preparare: usturoiul se bagă la cuptor, într- o tavă, iar după ce s-a copt, se stoarce miezul, se pisează şi se amestecă bine cu muştarul. Cu pasta obţinută se unge bine pulpa, apoi se dă la cuptor, la 110 grade, timp de 4 ore, acoperită cu o folie. După 4 ore se îndepărtează folia, se condimentează cu sare şi piper şi se dă din nou la cuptor, neacoperită, la 180 de grade, cam 23 de minute (până se rumeneşte). Se serveşte cu o salată verde proaspată.
Sorin Bontea: Pulpa de miel pe pat de legume
Ingrediente: pulpa de miel fără os, ulei, muştar Dijon, pesmet alb, vin alb sec, rozmarin proaspăt, pătrunjel proaspăt, cimbrişor, salvie, sare de mare, piper proaspăt măcinat; pentru patul de legume – morcov, ceapă, ţelină, o frunză de dafin, 2 căţei de usturoi, două linguri de miere, piper, cimbrişor, muştar, sare.
Preparare: pulpa se strânge ca o ruladă şi se leagă cu o sfoară. Se dă cu sare şi piper şi se prăjeste în tigaie, în ulei, două minute pe toate părţile. Se lasă să se răcească, apoi se unge cu muştarul amestecat cu puţin vin alb şi se dă prin pesmentul combinat cu toate ierburile aromatice tocate mărunt (salvia trebuie să fie în proporţie mai mică, pentru că este mai amară).
Se face într-o tavă un pat din legumele tăiate cuburi mari, frunza de dafin, căţeii de usturoi, câteva boabe de piper, crenguţele de rozmarin rămase şi cimbrişor. Peste acestea se aşază carnea. Se dă la cuptor la 170-180 de grade cam 40 de minute. La final, se scoate carnea, iar legumele se amestecă bine cu muştar, miere, sare şi piper şi se mai dau puţin la cuptor, să se gratineze.
Sorin Dumitrescu: Tartă cu leurdă, spanac şi brânză de capră
Ingrediente: două legături de ceapă verde, un snop de spanac, 3-4 legături de leurdă proaspătă, 250 g brânză de capră, un ou, 200 g făină, 100 g unt, o linguriţă de sare fină, 40 ml apă, nucşoară.
Preparare: se pun făina, sarea şi untul într-un bol şi se adaugă apa încet, încet. Se amestecă totul până se obţine un aluat omogen, care se lasă la frigider cam 30 de minute. Între timp, se pregăteşte umplutura. Într-o oală se pun un cub de unt, ceapa verde, spanacul şi leurda întregi şi se amestecă, apoi se adaugă un strop de apă.
Se acoperă cu un capac şi se lasă 5 minute, apoi se opreşte focul. Se scurg verdeţurile, se toacă la cuţit, se amestecă bine cu brânză rasă şi oul şi se condimentează cu nucşoară, sare şi piper după gust. Se întinde aluatul, apoi se aşază în forma aleasă. Se dă la cuptor 15 minute la 160 de grade, apoi se scoate aluatul, se adaugă umplutura de verdeţuri şi brânză şi se dă la cuptor pentru alte 10 minute.