Cine poate uita mărul cu caramel, vândut cu un aer festiv prin bâlciurile copilăriilor noastre sau la poarta şcolilor? Şi mai ales cine şi-ar putea reprima o astfel de amintire dulce, dintr-o vreme în care zahărul era un lux?

Ingrediente:
- 8 mere de dimensiuni medii
- 1 lingură de oţet din vin
- 400 grame de zahăr
- 250 ml apă
opţional:
- nucă prăjită, tocată
- fulgi de migdale
- alune nesărate prăjite şi măcinate
- fistic nesărat, tocat
- fulgi de cocos
- bombonele ornamentale
Preparare:
1. Spală merele şi şterge-le bine.
2. Înfige fiecare măr într-un băţ. Poți folosi nuiele grosuţe sau câte 3 beţe de frigărui legate la capete.
3. Amestecă zahărul cu apa şi oţetul într-un vas rezistent pentru cuptorul cu microunde (nu din plastic moale sau metal).
4. Introduce vasul în cuptorul cu microunde timp de 5 minute, la temperatură maximă.
5. Scoate vasul, amestecă bine şi introduce-l din nou pentru 15-18 minute în cuptorul cu microunde, la temperatură maximă.
6. Scoate caramelul din cuptor şi lăsa-l să se răcească puţin, timp de 2 minute.
7. Trece fiecare măr prin caramel, scurge-l de excesul de caramel deasupra vasului şi pune-l la răcit pe o suprafaţă de marmură sau pe un platou ceramic, rece.
8. Opţional, poți trece mărul, cât caramelul este încă fierbinte prin el, prin nuci, alune, fistic, migdale tocate sau bombonele ornamentale.
Merele în caramel se consumă la temperatura camerei, după răcirea completă a caramelului.