„Napoletana” este un sos italian de roşii, pe baza căruia se pregătesc o mulţime de alte sosuri, adăugând diferite legume şi condimente, pentru paste, pizza sau alte bucate. Folosiţi paste din grâu „Durum”, care nu se sfărâmă la fierbere.

Ingrediente pentru 4 persoane:
- 2 linguri ulei de măsline
- 2 cepe tocate mărunt
- 500 g paste făinoase
- 2 căţei pisaţi de usturoi
- 225 g ciuperci feliate
- 2 morcovi medii daţi prin răzătoare
- 400 g roşii conservate în suc, stoarse, decojite şi mărunţite
- 400 g măsline negre, fără sâmburi
- 500 g piure de roşii
- Câte o jumătate de linguriţă cimbru şi oregano
- O lingură jumătate sos de soia
- 100 g migdale măcinate
- 1 mănunchi de pătrunjel proaspăt
- Sare după gust
Mod de preparare
- Pastele se pun la fiert cu o linguriţă de sare şi se pregătesc după instrucţiunile de pe ambalaj, apoi se scurg şi se amestecă cu un pic de ulei.
- Între timp, se înăbuşă ceapa în ulei, folosind o cratiţă medie.
- Se adaugă usturoiul, ciupercile şi se gătesc 5-6 minute.
- După aceea, se adaugă morcovul ras, roşiile, măslinele, piureul de roşii, mirodeniile şi 150 ml de apă.
- Se găteşte totul până când sosul se îngroaşă. Daca sosul e prea gros, se mai adaugă un pic de apă.
- Se condimentează cu sare după gust.
- Sosul se ţine la foc mic de tot, până când pastele sunt gata.
- Se servesc pastele fierbinţi, în boluri individuale încălzite, turnând sosul deasupra.
- În mijlocul pastelor cu sos se face o gropiţă, în care se aranjează migdalele măcinate.
- Se ornează cu pătrunjel proaspăt.